Dodaj do ulubionych

Legoland-Dania-pytania

01.07.14, 09:56
Dziewczyny, zachciało nam się zobaczyć to cudo!

I tak myślę, coby wziąć namiot, auto i ruszyć przez Niemcy ku Danii do Billund.
Czy może już ktoś z Was pokonał tą trasę, może jakieś uwagi i wskazówki dotyczące noclegów i ciekawych miejsc do zobaczenia po drodze się znajdą?

A co w Danie zrobić - zostać na polu namiotowym obok Legolandu czy szukać czegoś w promieniu 20 km ?
Zastanawiamy się, czy w jeden pełny dzień nasycimy się atrakcjami Legolandu?

Czy może ktoś poleci fajny nocleg przy Kopenhadze?

Bardzo proszę o cenne rady smile
Obserwuj wątek
    • run_away83 Re: Legoland-Dania-pytania 01.07.14, 10:45
      Pokonaliśmy trasę z Wroclawia do Danii trzy lata temu, z dwojką dzieci (wówczas 4 lata i 5 miesięcy). Trasę rozłożyliśmy na dwa dni, nocowaliśmy w Berlinie (w jedną stronę chyba w Holiday Inn, ale ręki sobie nie dam uciąć, w drugą w małym sympatycznym hostelu).

Przez Niemcy jedzie się super, o ile nie wyruszycie w weekend - wtedy natężenie ruchu jest zwykle sporo większe i można się wbić w korki.

W samej Danii trzeba bardzo uważnie przestrzegać przepisów (zwłaszcza dozwolonej prędkości, bo za jej znaczne przekroczenie można nawet mieć skonfiskowane auto).

Co do noclegu w Danii nie pomogę, bo my byliśmy ze znajomymi u ich znajomych; taki rodzinny couch surfing wink

Co do Legolandu - w jeden dzień ciężko wszystko zobaczyć, zwłaszcza jeśli jest weekend i dużo ludzi, wtedy do co fajniejszych atrakcji są kolejki. Najlepiej wybrać się w środku tygodnia i jesli jest taka możliwość, to zarezerwować sobie przynajmniej dwa dni.

Z iinych atrakcji, to mnie ogromnie się podobało zachidnie wybrzeże Danii - szerokie, białe, piaszczyste plaże, szafirowoniebieskie morze, mało ludzi, chatki kryte strzechą, przywodzące na myśl książki o muminkach smile Tylko morze lodowato zimne, ale nam to nie przeszkadzało smile
      • run_away83 Re: Legoland-Dania-pytania 01.07.14, 10:50
        Ahha, jeszcze jedno, w Danii jedzenie w restauracjach (nawet tych fastfoodowych) jest bardzo drogie jak na polskie standardy, a w dodatku jest zwykle paskudne tongue_out W sklepach za to można zrobić przyzwoite zakupy (ceny ciut wyższe niż w Polsce, ale bez dramatu).

Polecam zaopatrzyć się w prowiant, albo sprawdzić z wyprzedzeniem gdzie można zrobić zakupy; a miejsce na nocleg wybrać takie, by mieć możliwość przygotowania lub odgrzewania prostych posiłków.
    • martul Re: Legoland-Dania-pytania 01.07.14, 10:55
      Piszesz o namiocie, wiec sugeruję wersję ekonomiczną - przetrenowaną rok temusmile
      Nocowalismy w Givskud - jest tam tez zoo safari, które naprawde w dzieciaki warto odwiedzic - część zwierzaków chodzi luzem, przewodniczka opowiada świetne historie o zwierzętach, spędzielismy tam prawie cały dzień jezdząc od jednego karmienia do drugiego (bo w czasie karmień jest wlasnie ta przewodniczka).
      W cenę noclegów w okolicach jest wliczony 2-dniowy bilet - my rezerwowalismy wczesniej, mieszkalismy wlasnie kolo zoo, ale szukalismy przed samym wyjazdem, duzo noclegów blizszych nam odpadlo, ale dan hostel przy zoo był ok.
      Na sam legoland jeden dzien to za mało - stąd chyba te bilety 2-dniowe, warto zabrać jakiś podstawowy suchy prowiant, ceny na miejscu są duńskiesmile
      • kietka Re: Legoland-Dania-pytania 01.07.14, 11:11
        czy w legolandzie płaci sie za atrakcjie, czy tylko za bilet wstepu?
        • martul Re: Legoland-Dania-pytania 01.07.14, 11:43
          Płaci się za bilet, osobno płatna jest tylko szkółka jazdy (i chyba cos jeszcze pojedynczego ale już nie pamiętam).
          A, warto wziąć dzieciakom i moze sobie tez jakies cieniutkie plaszcze przeciwdeszczowe, bo sporo atrakcji jest związanych z wodą i przy słabej pogodzie moze być dosyć nieprzyjemne moknięcie. Chociaz chyba są jakies "suszalnie" automatyczne, ale nie kojarzę czy płatne, bo bylismy w mocno słonecznym czasie.
          • ywwy Re: Legoland-Dania-pytania 01.07.14, 12:30
            wydaje mi się, że te suszarnie są płatne.

Dzięki, dzięki! Rzeczywiście dopłata za bilet dwudniowy jest atrakcyjna! Wszystko kupuje się i rezerwuje przez internet ( 15 % taniej ). Atrakcje raczej w cenie tego super biletu.
            Wyjazd z Poznania w drugiej połowie lipca.
            • lidiaa Re: Legoland-Dania-pytania 11.07.14, 20:05
              Byliśmy w Legolandzie w tym roku.
              Co do jedzenia - polecam IKEA - mnóstwo Duńczyków tam jje - ceny są nieco wyższe niż w Polsce ale jak na duńskie warunki jest tanio.
              Co do campingów - dobry pomysł - my korzystaliśmy z takiego oddalonego o 70 km od Billund (czyli Legolandu) - było czysto w pokoju, który wynajmowaliśmy.
              Dojazd - my lecieliśmy Wizzairem z Gdańska do Malme, potem wypożyczyliśmy auto w Szwecji (dużo taniej niż w Danii.)
              Zapraszam do przeczytania relacji z naszego pobytu:
              multicultikids.blogspot.com/2014/07/leg-gotd-baw-sie-dobrze-w-legolandzie.html
              • olusia815 Re: Legoland-Dania-pytania 26.07.14, 19:06
                witam..mam pytanie jakie są ceny wejscia do parku legoland w danii??? i czy jak mam te kupony dla dzieci z gazetki ,,to np..kupuje dla siebie i meza bilety dwudniowe to dostaje dla dzieci wejsciówki na dwa dni tez?????
    • elske Re: Legoland-Dania-pytania 26.07.14, 19:50
      W Legoland bylam rok temu. Zatrzymalismy sie w Billund w drodze do Polski. Bilety zamowilam 2 mies wczesniej na stronie Legoland. Za jedna noc w hotelu na terenie lotniska (2km od parku Legoland ), ze sniadaniem i wejsciowkami dla 4osob na 2 dni zaplacilam 2500 kr . To bylo jakies 1300 zl. Sprawdzalam tez ceny biletow , gdybysmy chcieli kupic w kasie , wyslo by okolo 1000 kr dla naszej rodziny za 1 dzien . Wiem ze mozna zamowic mieszane wejsciowki razem z hotelem ( np. 1 dzien w Legoland , 1 dzien w Lalandii lub Zoo ). W tym samym czasie 2 znajome rodziny razem wynajely hette na campingu na 5dni i na wlasna reke kupowali bilety.
      Na campingach jest mozliwosc rozbicia namiotu. Wszystko do sprawdzenia na stronie Legoland .
      Na terenie parku platna jest szkola jazdy , ale dla dzieci od 7roku zycia , mozna kupic zdjecie z przejazdzki w wagonikach (w stylu rollercoaster), placisz za jedzenie , slodycze. Na temat cen sie nie wypowiem ,bo mieszkam w Norwegii i w tym czasie ceny dunskie i norweskie pokrywaly sie. Na atrakcje w glebi parku ( mini rollercoaster) , trzeba sprawdzac wzrost dzieci (zawsze jest zaznaczona miarka na slupku. Jesli dziecko jest nizsze nie wpuszcza go do wagonika .
      • olusia815 Re: Legoland-Dania-pytania 26.07.14, 20:50
        a pamietasz ceny wstępu?? i czy wiesz cos na temat tych kuponów wejściowych??
        • morticia50 Re: Legoland-Dania-pytania 26.07.14, 21:18
          ceny masz na str legoland.dk
          wrócilismy stamtąd wczoraj
          rezerwowaam nocleg przez str legolandu z biletami.nocleg 10km od Billund dojazd autem parę minut . www.booking.com/hotel/dk/svanen-grindsted.pl.html?aid=311097;label=svanen-DupZZxv7p6l_jI0fl8BfyAS3044721617%3Apl%3Ata%3Ap1%3Ap2%3Aac%3Aap1t1%3Aneg;sid=a80409a2628ab71836e1f0531966e713;dcid=1;ucfs=1;srfid=981e788f0ff2108fedc8fc2a3db14fca27f78a5fX23
          hotel ma bardzo słąbą wentylację.w upał nagrzał się nie do wytrzymania .
          za parking przy legolandzie płaci sie za dzień 50koron
          jedzenie jest okropne i w legolandzie i w restauracjach .warto gotować samemu.warto wziąć ze soba kanapki .w parku są wyznaczone miejsca piknikowe.i naprawdę nie z oszczędności,ale jedzenie jest tam naprawdę....bleeee.lody czy zwykła woda droga.
          pierwszego dnia/środa/ były kosmiczne kolejki.nie wiem czemu.na szczęście drugiego dnia tłum sie przerzedził.dwa dni są ok.pierwszego dnia nie zdążyliśmy wejść do wszystkich punktów. weź stroje kąpielowe.w parku jest miejsce do taplania sie dla dzieci.
          • olusia815 Re: Legoland-Dania-pytania 26.07.14, 21:30
            ja mam zarezerwowany domek ok 20 km od legolandu.. chodzi mi o ceny bo mam te kupony dla dzieciakow z gazetki,,,i czy jak kupie dla siebie bilet przy kasie dwudniowy to czy dziecko bedzie mialo gratis????? i te ceny czyli 408 dkk jak na stronie sa takie same w legolandzie???
            oo super ze mowisz o strojach smile ale ogólnie podobalo sie dzieciom?? my wujezdzamy w piatek
            • morticia50 Re: Legoland-Dania-pytania 26.07.14, 21:39
              nie potrafię powiedzieć o co chodzi z biletami z gazetki.może na str legolandu coś będzie?
              byłam w Billund 12 lat temu z trójką dzieci i teraz z Najmłodszym.podobało sie.Dziecko jest maniakiem klockowym i fanem Gwiezdnych Wojen.przez te 12 lat park rozbudował się .
              Młody jest skrytym frytkożercą,ale po zjedzeniu tamtejszych frytek odpadłwink
              jeżeli masz do przebycia 20km policz sobie spokojnie 40 min na dojazd.chodzi mi o parkowanie,kolejkę przy automacie do biletów i wreszcie kolejke przy wejsciu do parku.
              i weź wodę w małych butelkach.cena powala,a w upał non stop piliśmy
              niektóre atrakcje mają ograniczenia 120cm wzrostu.
            • elske Re: Legoland-Dania-pytania 26.07.14, 21:51
              Co to za kupony ? Z jakich gazetek ? Ceny podane na stronie sa takie same jak ceny w kasie. Kiedy rezerwowalas hotel nie mieliscie oferty z wejsciowkami w cenie hotelu ?
              • znowu.to.samo Re: Legoland-Dania-pytania 26.07.14, 22:01
                Ja byłam w zeszłym z rodzinką 2 dni i nocowaliśmy w hotelu Scandic Kolding. Bilety do Legolandu mieliśmy taniej w pakiecie..nie wiem jak jest w tym roku. Pokoje przyjemne a ceny możliwe jak na Danię....z resztą na Jutlandii ogólnie jest taniej niż np. w okolicach Kopenhagi
                • znowu.to.samo o jeszcze link 26.07.14, 22:02
                  www.hotelscombined.dk/Hotel.aspx?fileName=Scandic_Kolding&languageCode=PL
              • olusia815 Re: Legoland-Dania-pytania 27.07.14, 10:15
                nie niemielismy oferty z wejsciowkami przy rezerwowaniu hotelu..a bilety mam bo dzieci zapisaly sie do klubu lego i z gazetka dostaly kupony...... i tam jest napisane tak" kupując jedno lub dwudniowy bilet wstepu okaz w kasie kupon ,,otrzymasz wtedy darmowy bilet dla dziecka wwieku 3-11 ztej samej kategorii co bilet kupowany za pełna cene"" czyli moge rozumiec ze jak kupuje sobie jeden bilet dwudniowy to dla dziecka tez dostaje dwudniowy???

• ywwy Re: Legoland-Dania-pytania 04.08.14, 16:49
                  Może tak być, bilety dla dzieci są tańsze, a do któregoś roku życia bezpłatne.

My wróciliśmy, wszystko się udało. Dziękuję za wszystkie porady. Nasze wrażenia świetne, jakby co to pytajciesmile
                  • olgiusza Re: Legoland-Dania-pytania 31.01.15, 16:01
                    Nam się bardzo podobało. Szczegóły na stronie kochamlego.pl/legoland/
                    • nocnymarek44 Re: Legoland-Dania-pytania 01.04.15, 11:15
                      Ja ostatnio szukałem informacji o jakichś konkursach gdzie można wygrać bilet do Legolandu, bo kiedyś córka znajomych zgarnęła bilet w ramach jakiejś akcji promocyjnej właśnie. Konkursu nie znalazłem, ale trafiłem na taką stronę Dziecko w Podróży i tam, jeśli dobrze orientuję, za zapisanie się do bezpłatnego magazynu w tematyce podróży z dzieckiem, dostaje się bilet do Legolandu w Danii. Tu są szczegóły: www.dzieckowpodrozy.pl/bezplatny-magazyn-wakacje-z-dzieckiem/
    • muchy_w_nosie Re: Legoland-Dania-pytania 28.01.17, 10:15
      Wyciągam starocia, bo się wybieram i nie wiem czy samochodem, czy zorganizowany wypad przez biuro.
      Minus dla samochodu to fakt, że moje dziecko po 4h jazdy zaczyna szaleć.
      • swiezynka77 Re: Legoland-Dania-pytania 28.01.17, 10:20
        jeszcze jest opcja samolotem, chyba przez Kopenhagę i potem lot krajowy do Billund. myśmy jechali samochodem.
        • muchy_w_nosie Re: Legoland-Dania-pytania 28.01.17, 10:32
          Widziałam z Lufthansa przez Frankfurt, ale czas podróży najkrotszy 8h, bo czekało się po 3-8h na drugi samolot samolot wink, spr sobie twoje połączenie. Ogólnie nastawiamy się tylko na legoland, 2 dni zwiedzania, najlepiej spanie na miejscu ale wycieczkę mogę zmodyfikować bo jak dobije mi cena za 3 dniowy wypad do 7 tysi to się przekręce.
          • mw793 Re: Legoland-Dania-pytania 13.02.17, 09:45
            Rowniez planuje podroz do Legolandu w tym roku i znalazlam info ze od marca beda bezposrednie loty z Warszawy do Billund. Obecnie sa z Gdanska.
    • swiezynka77 Re: Legoland-Dania-pytania 28.01.17, 10:22
      jeszcze dodam choć wątek stary, ale może komuś się przyda, że w katalogach Lego bywają kupony na bezpłatne bilety dla dzieci przy zakupie biletu dla dorosłych. i dwa dni koniecznie, jeden to za mało - raz że czeka się w kolejkach, dwa że zmęczenie już nie pozwala się bawić zwłaszcza jak dzieci małe.
      • muchy_w_nosie Re: Legoland-Dania-pytania 28.01.17, 10:41
        Juz sie zapisuje do klubu wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka