Dodaj do ulubionych

Pytanie chustowe

12.07.14, 20:36
Kupiłam sobie tkaną nati i nauczyłam się wiązać 2x (dzięki run_away83 smile) Dzieciowi pasuje dużo bardziej niż nosidełko marsupi, z którego już zaczęła wyrastać. No i teraz chcę je sprzedać i kupić coś na zmianę gdyby chusta była w praniu. Zastanawiam się czy lepiej jakieś nosidełko np. bondolino czy drugą chustę. Wiem już, że nie elastyczną ale może jakąś inną a nie bawełnianą. Dziecię ma 4,5 m-ca i waży ok. 8 kg (może trochę więcej). Nosidełko miałoby ten plus, ze mąż mógłby ponosić.
Obserwuj wątek
    • stacie_o Re: Pytanie chustowe 12.07.14, 20:55
      Kupiłam chustę tkaną w wersji unisex, ojciec dzieciątka nosi. Także ja bym polecała chustę.
      • mag1982 Re: Pytanie chustowe 12.07.14, 21:03
        Ja się na różową skusiłam, mój w życiu nie da się w nią zamotać wink Chustę jedną już mam, zastanawiam się nad czymś na zmianę.
    • agra1 Re: Pytanie chustowe 12.07.14, 21:03
      w chuście mąż też możę nosić! Możecie wybrać drugą z jakimś bardziej "męskim"wzorem, np. granatowo-nebieskie paski, albo khaki - są takie. Mój M uwielbia nosić młodego.

Co do dylematu nosidełko/chusta - ja przy poprzednim dziecku miałam nosidełko mothercare, ale chusta o niebo lepsza, teraz mamy dwie i jest luzik. POwodzenia !
    • run_away83 Re: Pytanie chustowe 12.07.14, 21:27
      Nosidło ergonomiczne (na przykład bondolino, ergo, manduca, tula) dla czteromiesięcznego dziecka jest ok. Mnie osobiscie najbardziej przypadło do gustu bondolino, ale to moja subiektywna opinia.

A jak nie ergonomik, to albo druga chusta tkana (jak ma być też dla tatusia to pozwól mu wybrać kolor), albo poczekaj jeszcze z miesiąc-dwa i kup mei tai (szczerze - nie wiem kto teraz w Polsce jakieś fajne szyje, musiałabyś poguglać).

I jak opanowałaś 2x to zachęcam do spróbowania innych wiązań, także tych na biodro i na plecy smile
      • mag1982 Re: Pytanie chustowe 12.07.14, 21:51
        Z plecakiem prostym chcę spróbować najpierw na trzylatce. Jak na niej przećwiczę to z.niemowlakiem pójdzie łatwiej. Zastanawiam się teraz ile dziecię w chuście może dziennie spędzać czasu bo moja od kiedy zaczęła.obracać się na brzuch śpi bardzo niespokojnie w dzień. Jak na razie prawie wszystkie dzienne drzemki ma w chuście a tego się ze cztery godziny dziennie uzbiera. Liczę, że jak już jej się skończy skok rozwojowy to znowu da się odłożyć.
        • run_away83 Re: Pytanie chustowe 12.07.14, 22:03
          Z plecakiem prostym chcę spróbować najpierw na trzylatce. Jak na niej przećwicz
          > ę to z.niemowlakiem pójdzie łatwiej.

W zasadzie niezły pomysł, z tym że trzylatki raczej nie dasz rady zarzucić na plecy przez ramię, tak jak się zarzuca nie siedzące niemowlę - więc o ile wiązanie na starszej córce poćwiczysz, to samo umieszczanie dziecka na plecach polecam przećwiczyć na lalce/misiu, a z niemowlakiem na początku zapewnić sobie asekurację drugiej osoby.
          Zastanawiam się teraz ile dziecię w chuści
          > e może dziennie spędzać czasu bo moja od kiedy zaczęła.obracać się na brzuch śp
          > i bardzo niespokojnie w dzień. Jak na razie prawie wszystkie dzienne drzemki ma
          > w chuście a tego się ze cztery godziny dziennie uzbiera. Liczę, że jak już jej
          > się skończy skok rozwojowy to znowu da się odłożyć

Zdrowe dziecko może spędzić w chuście tyle czasu ile potrzebuje. Zakładam, że jak mała zgłasza chęć jedzenia, zmiany pieluchy, lub pofikania nogami, to ją z chusty wyciągasz, karmisz, przewijasz, pozwalasz poleżeć i poturlać się na macie czy na kocyku, prawda? Noszenie w chuście nie zrobi dziecku krzywdy, zaspokaja jego potrzeby i wspomaga jego rozwój.
    • franczii Re: Pytanie chustowe 13.07.14, 07:19
      Ja kupilam bondolino i go uwielbiam ja i moje niemowle. Z tym ze ani ja ani dziecko nie mamy porownania z zadnym innym nosidlem ani chusta (nie chcialo mi sie uczyc i wydawalo mi sie patrzac na kolezanke, ze duzo zachodu). Moj ma 4 mce i ja go nosilam w bondolino juz od dluzszego czasu w mysl tego co twierdzi producrnt a wbrew temu co na forach pisza . Jedyny problem jest taki ze moj maly nie bardzo juz chce siedziec twarza do mnie i dostaje kreczu szyi bo chcecswiat ogladac a na plecach nosic to mi sie troche nieporecznie wydaje zas bondolino nie ma pozycji na biodrze, ktora ma np.ergobaby. Za to bondolino jest uszyte z prsewiewnej popeline i moge je nawet podczas wloskiego lata uzywac (oczywiscie nie przy 40stopnioeym upale)
      • ichi51e Re: Pytanie chustowe 13.07.14, 07:54
        Ja mam ergo i w teorii noszenie na biodrze super ale zeby sie gdzies w ten sposob przemieszczac z dzieckiem to slabo bo sie czlowiek odruchowo przechyla i potem wszystko boli smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka