Dodaj do ulubionych

miejsca w samolocie

16.07.14, 10:57
Mam pytanie do Was.
Czy spotkałyscie się żeby podczas wykupowania wczasów w TUI rezerwowac miejsca w samolocie? Bo inaczej każdy siedzi osobno? albo po 25 zł rezerwuję albo jestesmy porozrzucani?
Hmmmm dziwne zagrania.Chyba każdy jak odbiera bilety jest zawsze koło siebie. Ja latałam juz kilkadziesiąt razy z rodziną 3 sobową i nie miałam nigdy tego problemu, siedzieliśmy zawsze razem. Czy to nowa moda zarobkowa?
Obserwuj wątek
    • dankaimirek link 16.07.14, 10:58
      www.tui.pl/podroz-z-tui/rezerwacja-miejsca-w-samolocie
    • joanna_poz Re: miejsca w samolocie 16.07.14, 11:00
      my i w tym roku i w zeszlym lecielismy z Tui, ale nie wykupowałam tej opcji.
      nigdy mi się nie zdarzyło, żebysmy byli "porozsadzani" w samolocie (latamy w trojkę).
    • iziula1 Re: miejsca w samolocie 16.07.14, 11:03
      Ja zawsze rezerwuje aby dzieci i męża mieć obok, aby dzieciaki siedziały koło okna i aby mieć miejsca w tym rzędzie które lubię. 25 zł za miejsce to nie majątek.
      Jeśli nie chcesz rezerwować wstajesz wcześniej i w kolejce do punktu odpraw stajesz pierwsza i wtedy wybierasz z puli wolnych miejsc.
      Kilka razy karakal z TUI i zawsze z rezerwacją. Dla mnie wygoda, bo jest nas 5 , trudno liczyć na miejsca obok bez rezerwacji.
      Jak będziemy podróżować tylko ja i mąż też będziemy rezerwować miejsca, no chyba że mąż mnie słudzy to niech sam siedzi suspicious
      • iziula1 Re: miejsca w samolocie 16.07.14, 11:05
        Latałam, wkurzy....ta autokorekta w telefonie wrrr.... !!!
    • kota_marcowa Re: miejsca w samolocie 16.07.14, 11:04
      No faktycznie dziwne trochę, zawsze miejsca były wyznaczane przy odbiorze biletów już na lotnisku. A może chodzi o to, że można sobie zarezerwować konkretne miejsca, np tuż przy kibelku, albo w pierwszym rzędzie i nie tyle o siedzenie razem chodzi, co o konkretną lokalizację, ale to już moje spekulacje wink
      A, że firma zwietrzyła możliwość zarobku, to korzysta, choć moim zdaniem, przy takiej kasie jaką się płaci za wakacje, te 25zł budzi lekki niesmak.
      • iziula1 Re: miejsca w samolocie 16.07.14, 11:12
        Obsługa zawsze się stara sądząc rodziny razem. A dziecko musi mieć obok rodzica. Z tym że nie zawsze jest to możliwe. Ale dzieci i jego rodzic mają pierwszeństwo w usadzeniu obok.
        Ale bywa różnie. Czasem stewardesy proszą pasażerow o zamianę miejsc bo dziecko siedzi z przodu a ojciec z pozostałymi dziećmi z tyłu.
        Bywa.
      • dankaimirek Re: miejsca w samolocie 16.07.14, 11:17
        kota_marcowa napisała:

> No faktycznie dziwne trochę, zawsze miejsca były wyznaczane przy odbiorze bilet
        > ów już na lotnisku. A może chodzi o to, że można sobie zarezerwować konkretne m
        > iejsca, np tuż przy kibelku, albo w pierwszym rzędzie i nie tyle o siedzenie ra
        > zem chodzi, co o konkretną lokalizację, ale to już moje spekulacje wink
        > A, że firma zwietrzyła możliwość zarobku, to korzysta, choć moim zdaniem, przy
        > takiej kasie jaką się płaci za wakacje, te 25zł budzi lekki niesmak.

doczytaj,
        "Usiądź tam, gdzie najbardziej lubisz i ciesz się komfortowym przelotem na wakacje. Teraz na wybranych rejsach linii Enter Air możesz z wyprzedzeniem zarezerwować ulubione miejsce. W ten sposób, wspólnie z rodziną lub znajomymi zyskacie pewność, że będziecie siedzieć obok siebie. Cena usługi to jedyne 25 zł/osobę w jedną stronę. Szczegóły oferty uzyskasz w biurze, w którym dokonałeś zakupu.
        • dziennik-niecodziennik Re: miejsca w samolocie 16.07.14, 11:20
          to ja nie rozumiem czego Ty nie rozumiesz w takim razie.
          masz napisane wprost ze jak zarezerwujesz miejsce to bedziesz siedziec tam gdzie chcesz - jak nie zarezerwujesz to bedziesz siedziec tam gdzie bedzie wolne miejsce, moze razem z bliską osobą, a moze osobno, bo to nigdy nei wiadomo.
    • ashraf Re: miejsca w samolocie 16.07.14, 11:14
      Nie wiem jak w TUI, ale w niektorych biurach to powszechna praktyka. Duzo zalezy tez od linii, te najlepsze nie pozwalaja na rozdzielanie rodzin i osob rezerwujacych bilety razem, ale np. taki Condor pobiera za to dodatkowa oplate rzedu kilkudziesieciu EUR... kiedys tez myslalam tak jak Ty, biuro nie raczylo nas poinformowac o takich doplatach i w efekcie lecialam 10 h w 5 mcu ciazy w 3 osobowym rzedzie z obcymi ludzmi uncertain
      • dankaimirek Re: miejsca w samolocie 16.07.14, 11:18
        ashraf napisała:

> Nie wiem jak w TUI, ale w niektorych biurach to powszechna praktyka. Duzo zalez
        > y tez od linii, te najlepsze nie pozwalaja na rozdzielanie rodzin i osob rezer
        > wujacych bilety razem, ale np. taki Condor pobiera za to dodatkowa oplate rzedu
        > kilkudziesieciu EUR... kiedys tez myslalam tak jak Ty, biuro nie raczylo nas p
        > oinformowac o takich doplatach i w efekcie lecialam 10 h w 5 mcu ciazy w 3 osob
        > owym rzedzie z obcymi ludzmi uncertain

o matko, beznadziejnie
        • dankaimirek Re: miejsca w samolocie 16.07.14, 11:19
          Raz tak miałam ze sadzali po kolei. Siedziałam z męzem a dziecko dostało miejsce przy oknie na przeciwko. Bez przesady! dzieliły nas 3 osoby
          • joanna_poz Re: miejsca w samolocie 16.07.14, 11:22
            no ale zapytalas od razu czy jest możliwosc zmiany?
            mi sie wiele razy zdarzało że bylismy na samym koncu odprawy i dostawalismy w trojkę siedzenia w jednym rzędzie.

raz jeden - zakladam, ze byl to przjaw gapiostwa - pan mi wreczyl 3 karty pokladowe z siedzeniami w 3 roznych miejscach w samolocie (w tym osobno dla malego dziecka). poprosiłam o korektę - dostalismy 3 miejsca razem.
            • an.16 Re: miejsca w samolocie 16.07.14, 11:30
              Rzadko siedzimy razem (4 os.) Ale mnie to absolutnie nie przeszkadza i nie mam zamiaru dopłacać, żeby to zmienić. Raz tylko uparłam sie żeby usiąść obok dziecka, bo każde z nas miało miejsce gdzie indziej łącznie z 5 latkiem.
            • ashraf Re: miejsca w samolocie 16.07.14, 11:31
              Ja akurat pytalam i nie bylo takiej mozliwosci uncertain Condor jest w ogole "specjalny", ostatnio lecielismy tymi liniami na Mauritius i skorzystalismy z mozliwosci wczesniejszego, bezplatnego zarezerwowania miejsc razem jako rodzina z dzieckiem ponizej 2 rz. Na lotnisku okazalo sie, ze owszem, siedzimy razem, ale w 3-osobowym rzedzie... pasazer, ktory przez 12 h byl zmuszony gniesc sie z nami, podczas gdy po prostu mozna nam bylo przydzielic 2-osobowy rzad, musial byc zachwycony uncertain
          • memphis90 Re: miejsca w samolocie 16.07.14, 16:50
            > Raz tak miałam ze sadzali po kolei. Siedziałam z męzem a dziecko dostało miejsc
            > e przy oknie na przeciwko. Bez przesady! dzieliły nas 3 osoby
            W takiej sytuacji zaśmiałabym się demonicznie i obserwowała, jak obsługa dwoi się i troi, żeby moje zostawione bez nadzoru dziecko nie skakało, nie kopało fotela, nie zsikało się, nie rozlało napoju itd. W końcu ja nie mogę tego robić siedząc w innym rzędzie!
    • melancho_lia Re: miejsca w samolocie 16.07.14, 17:58
      Lecialam pare razy z roznymi biurami, nigdy naszej czworki nie rozdzielano, a nie zawsze stalismy jako pierwsi w kolejce. Ale raz jak lecialam z mezem (moj pierwszy lot) to pani powiedziala, ze nie many miejsc obok siebie. Normal tam zemdlalam, wpadlam w panike, oswiadczylam, ze to moj pierwszy lot I nie wyobrazam sobie siedzuec z obcymi ludzmi, przez 5 godzin. Pani jednak się zlitowala I dala Nam miejsca obok siebie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka