edelstein Re: Kulinarne hity i sekrety Waszych babć 21.07.14, 17:27 Babcie zyja i dalej boskie.Nasza gotuja. Ulubione: Babcia Nr jeden Schab ze sliwka piersi riskieren ze skakaniem Murzynek przekladany wlasnej roboty konfiturami Babcia nr2 Wszelka dziczyzna Jestescie boskimi kucharkami! Odpowiedz Link Zgłoś
iwonapa Re: Kulinarne hity i sekrety Waszych babć 21.07.14, 20:31 > Babcie zyja i dalej boskie.Nasza gotuja. > Ulubione: > Babcia Nr jeden > Schab ze sliwka > piersi riskieren ze skakaniem > Murzynek przekladany wlasnej roboty konfiturami co to piersi riskieren ze skakaniem???????????????? zaintrygowałaś mnie Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Kulinarne hity i sekrety Waszych babć 21.07.14, 21:07 Pierogi ruskie ze skwarkami przerobione przez slownik Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Kulinarne hity i sekrety Waszych babć 21.07.14, 21:00 Mama mojego taty karmiła nas: - sernikiem z kakaowym ciastem (cienki spód i utarte ciasto na wierzchu) - pieczony w prodiżu. - kisielem z czarnej porzeczki wcześniej zbieranej koło domu, - wiosenną zupą jarzynową z własnych warzyw, z odrobiną masła i barszczem z młodych buraków i do tego osobno ziemniaki z cebulą I mam jeszcze wspomnienie w postaci siedzenia na schodach przed domem z ogromną ilością zielonego groszku. Z mamą mojej mamy kojarzą mi się zacierki domowej roboty (chyba zwane czasami kluskami kładzionymi, gotowanymi w mleku) i pyzy z mięsem. Odpowiedz Link Zgłoś
ira_07 Re: Kulinarne hity i sekrety Waszych babć 21.07.14, 22:15 Zupa pomidorowa z ryżem! Ach, ostra, kwaskowata, gęsta, nie umiem odtworzyć. Pierogi ruskie. Pierogi z borówkami. Pizza Ciasto kruche, na to prażone jabłka, ale w mocno zwarte konsystencji, na to mielone orzechy i polewa czekoladowa. U drugiej babci (na szczęście wciąż gotuje) kremówki. Gotuje ciężkawo i tłusto, nie lubię jej zup i mięs, ale jej kremówki! I sernik - bomba. A tak BTW - jak te ematki nie poumierały od pajd chleba z cukrem, kluch, pierogów i racuszków ? Odpowiedz Link Zgłoś
diademonde Re: Kulinarne hity i sekrety Waszych babć 21.07.14, 23:11 Moja babcia gotowała duzo, smacznie, ale tłusto i tradycyjnie, żadnych wymyślych potraw, ale....do dziś nie potrafię odtworzyć smaku pomidorówki, za którą tęsknię strasznie. Pomidorówka była słodka, na pewno z dużą ilością śmietany jak mniemam, bo była bardziej jasnopomarańczowa niż czerwona, a jednocześnie przełamana kwaskowatym smakiem pomidorów. Nie umiem i już, a tęsknię strasznie....... Odpowiedz Link Zgłoś
roks30 Re: Kulinarne hity i sekrety Waszych babć 21.07.14, 23:59 U babci pamiętam ser , który sama robiła ( odciekał nad zlewem). I pamiętam ,że jak byłam na wakacjach kiedy co rano wchodziłam do kuchni, która notabene jest teraz moją kuchnią, to na stole zawsze był świeży chleb, jałowcowa i pomidory. Smaku tej jałowcowej nigdy nie zapomnę. Obecne jałowcowe to już nie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
ominika Re: Kulinarne hity i sekrety Waszych babć 22.07.14, 12:35 Ze wspomnień - u jednej babci chleb smażony z cukrem, ogórkowa z przycierakami, a na drugie przycieraki z boczusiem i białym serem. Mniam, ślinotok na samo wspomnienie Babcia żyje i ma się dobrze, tylko mieszka daleko, ale jak jestem - koniecznie powyższy zestaw. Druga babcia - kluchy takie do sosu,niby banał maka jaja i mleko - ale diabeł w proporcjach - mi nigdy nie wyszły, ale żaden gulasz nie smakuje tak, jak ten z jej kluskami. No i babka ucierana... Babcia żyje, ma się dobrze i jest blisko na szczęście - więc jeszcze podkarmiam te swoje wspomnienia z dzieciństwa. BTW - w innych okolicznościach przyrody, czyli nie u babci - kluch z boczusiem nie tknę. Nie ma siły. U babci jestem dzieciakiem bez schiz... Odpowiedz Link Zgłoś