Dodaj do ulubionych

NFZ - zagadka

01.08.14, 09:50
w zeszłym roku będąc za granicą poszłam z dzieckiem (zapalenie ucha) do lekarza, okazując kartę Ekuz. przychodnia była ichnia państwowa, jednak kazali mi zapłacić za wizytę. dali rachunek na 23 euro. w kraju w którym to było, jest opłata za wizytę w wysokości 2 euro. po powrocie złożyłam do nfz wniosek o refundację. po 1,5 roku wyjaśnień oddali mi 48 złotych. z pisma nic nie wynika a dodzwonić się do nich nie sposób. zagadka - czemu tyle oddali?
Obserwuj wątek
    • kota_marcowa Re: NFZ - zagadka 01.08.14, 10:19
      Dla mnie zagadką jest, czemu, mając kartę EKUZ musiałaś płacić za wizytęuncertain

Natomiast prawie pewna jestem, że oddali ci tyle, na ile taka wizyta jest wyceniona przez NFZ w Polsce. NFZ refunduje zagraniczne leczenie, ale do wysokości wartości takiej wizyty w Polsce.
      • tabakierka2 Re: NFZ - zagadka 01.08.14, 10:27
        no nie wiem...będąc za granicą, mieliśmy EKUZ oraz dodatkowe ubezpieczenie. Skorzystaliśmy z pomocy medycznej dla dziecka (wizyta lekarska), zapłaciliśmy 80E za wizytę. Tyle nam oddał ubezpieczyciel w PL
        • jak-nie-ja-to-kto Re: NFZ - zagadka 01.08.14, 10:30
          Ubezpieczyciel czy NFZ?
          • tabakierka2 Re: NFZ - zagadka 01.08.14, 10:33
            ubezpieczyciel.
            Nie rozumiem jak to tak i dlaczego szpital nie honorował naszego EKUZ.
            • kota_marcowa Re: NFZ - zagadka 01.08.14, 10:36
              > Nie rozumiem jak to tak i dlaczego szpital nie honorował naszego EKUZ.

Też nie rozumiem, oczywiście zakładając, że sytuacja miała miejsce na terenie UE. W Polsce posiadacze karty EKUZ nie płacą za wizyty.
              • tabakierka2 Re: NFZ - zagadka 01.08.14, 10:38
                kota_marcowa napisała:

> Też nie rozumiem, oczywiście zakładając, że sytuacja miała miejsce na terenie U
                > E. W Polsce posiadacze karty EKUZ nie płacą za wizyty.

Tak, to była Hiszpania. Mieliśmy EKUZ, okazaliśmy, a potem nam wystawiono rachunek na 80E.
      • bella_roza Re: NFZ - zagadka 01.08.14, 11:04
        kota_marcowa napisała:

> Dla mnie zagadką jest, czemu, mając kartę EKUZ musiałaś płacić za wizytęuncertain
        >
        też się nad tym głowię
        > Natomiast prawie pewna jestem, że oddali ci tyle, na ile taka wizyta jest wycen
        > iona przez NFZ w Polsce. NFZ refunduje zagraniczne leczenie, ale do wysokości w
        > artości takiej wizyty w Polsce.

o faktycznie, to może być wyjaśnienie... tylko w takim razie po co przez 18 mcy wyjaśniali sprawę z tamtym krajem
        • fajnedziewcze Re: NFZ - zagadka 01.08.14, 11:33
          Karta EKUZ jest tylko informacja ze jestes ubezpieczona w swoim kraju i zawsze bedac za granica MUSISZ zaplacic za wizyte lek.a pozniej w kraju skladasz wniosek o zwrot poniesionych kosztow.Takiej info udzielil pracownik NFZ.
          • edelstein Re: NFZ - zagadka 01.08.14, 11:57
            Bzdura, moja Siostra bedac u mnie miala wypadek, nie miala nawet karty.Rachunek wyslali NFZetowi.
          • owianka Re: NFZ - zagadka 01.08.14, 11:57
            > Karta EKUZ jest tylko informacja ze jestes ubezpieczona w swoim kraju i zawsze
            > bedac za granica MUSISZ zaplacic za wizyte lek.a pozniej w kraju skladasz wnios
            > ek o zwrot poniesionych kosztow.

Mówiąc szczerze, byłam przekonana, że dzięki karcie EKUZ nie muszę płacić za wizytę, a zapłacić i potem ubiegać się o zwrot kosztów muszą ci, którzy jej nie wyrobili.... Po co w takim razie ona w ogóle jest?
            • owianka Re: NFZ - zagadka 01.08.14, 12:00
              Ze strony NFZ:

W razie konieczności skorzystania z opieki medycznej podczas pobytu zagranicą, okazując EKUZ lekarzowi, powinniśmy zostać potraktowani tak, jak osoba ubezpieczona w tym kraju. Za udzielone świadczenie pacjent nie powinien zostać obciążony kosztami, innymi niż koszty, które zgodnie z ustawodawstwem tego państwa ponoszą osoby w nim ubezpieczone. Należy pamiętać, że EKUZ stanowi gwarancję tego, że jej posiadacz skorzysta w państwie pobytu z takiego samego leczenia, w tym z procedur i stawek, jakie przewidziane są w odniesieniu osób ubezpieczonych w powszechnym/publicznym systemie ubezpieczeń zdrowotnych tego państwa.
          • nellyssima Re: NFZ - zagadka 01.08.14, 13:23
            Nie musisz zapłacić. Dziecko moje na nartach miało wypadek, w szpitalu w Austrii wszystko załatwili bezgotówkowo, tylko kartę EKUZ musiałam pokazać.
            • tabakierka2 Re: NFZ - zagadka 01.08.14, 13:27
              nellyssima napisała:

> Nie musisz zapłacić.

dlaczego my musieliśmy?
              • annajustyna Re: NFZ - zagadka 01.08.14, 13:34
                Bo widac Hiszapnia ma inne procedury.
                • mantis_after_dinner wyjasnienie zagadki 01.08.14, 13:55
                  1. Dlaczego musieliscie zaplacic?
                  Bo prawdopodonie ES nie ma podpisanych umow o rozliczeniach miedzy budzetami dwoch organizmow: naszego NFZ i ichniego "NFZ" stad wszystkie rozliczenia przechodza przez ubezpieczonego
                  2. Dlaczego zaplacilam wyzsza kwote niz lokals?
                  bo lokals zaplacil kwote netto po refundacji
                  3. Dlaczego zwrocili ci 48 zeta?
                  BO EKUZ gwarantuje zwrot zagranicznych wydatkow medycznych na zasadach obowiazujacych w panstwie, w ktorym korzystalas z uslugi. Poniewaz w ES jest czesciowa refundacji, stad dostalas zwrot tylko czesci kwoty.
                  • bella_roza Re: wyjasnienie zagadki 01.08.14, 16:50
                    co to jest ES? jesli Hiszpania to ja byłam w innym kraju
                    umowy - a nie jest tak że nfz-y w całej Unii mają ze sobą te umowy podpisane właśnie po to żeby rozliczać się między sobą?
                    no i lokals zapłaciłby w tym kraju 2 euro, ja zapłaciłam 23, więc powinni mi zwrócić 21 a nie połowę tej kwoty

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka