Dodaj do ulubionych

Latanie samolotem w ciąży

04.08.14, 12:48
Drogie e-mamy,
Czy leciałyście / zdecydowałybyście się na lot samolotem (niecałe 2h) w I trymestrze?
Mam zaplanowany urlop, bilety kupione już dawno. A w międzyczasie okazało się, że jestem w ciąży... I nie wiem co robić - lecieć czy zrezygnować?
Podzielcie się swoim doświadczeniem.
Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: Latanie samolotem w ciąży 04.08.14, 12:57
      Moja szwagierka latała na trasie Londyn- Warszawa do 8 miesiąca ciąży, przyleciała na początku, potem ok. 6 miesiąca i w 8 miesiącu.
    • mw144 Re: Latanie samolotem w ciąży 04.08.14, 13:02
      Latałam świadomie (do 6 m-ca) i nieświadomie (nie wiedząc jeszcze o ciąży), ale to pytanie " lecieć czy zrezygnować" to chyba do lekarza prowadzącego powinno być nie do bab na forum?
      • minimikro Re: Latanie samolotem w ciąży 04.08.14, 13:07
        Lekarz prowadzący nie zgłasza zastrzeżeń, ale ja się "schizuje" i chcę więcej źródeł. wink
    • myelegans Re: Latanie samolotem w ciąży 04.08.14, 13:03
      Lecialam w I semestrze przez ocean 10 godzini, w II i III tez. Dzieciak zaprawiony w lotaxh jako 6-miesieczniak tez ze mna przelecial samolotem transoceanicznie i robi to co roku od 10 lat.
      • fomica Re: Latanie samolotem w ciąży 04.08.14, 13:28
        > Lecialam w I semestrze
        Znaczy w semestrze jesienno-zimowym? wink
    • edelstein Re: Latanie samolotem w ciąży 04.08.14, 13:12
      Latalam, a co nie wolno?
      • minimikro Re: Latanie samolotem w ciąży 04.08.14, 13:14
        Można się natknąć na opinię, że bezpiecznie jest tylko w II trymestrze.
        • klamkas Re: Latanie samolotem w ciąży 04.08.14, 13:18
          A czyja to opinia?

Bo ja słyszałam, że w pierwszym trymestrze to nie wolno latać, ćwiczyć, uprawiać seksu, nic podnosić, za to należy leżeć i wstrzymać się od życia. I na szczęście mało kto się tej "opinii" podporządkowuje.
        • fomica Re: Latanie samolotem w ciąży 04.08.14, 13:24
          Po pierwsze jeśli ciąża nie zagrożona, przebieg normalny, to lot nic jej nie zrobi. Po drugie, w I trymestrze (niestety) wszystko może się zdarzyc i niewielki masz na to wpływ. Nie ma sensu kłaśc sie plackiem na tapczanie "na wszelki wypadek". To zalecenie co do II trymestru polega na tym, że w tym okresie jest juz niewielkie zagrożenie poronieniem, a jeszcze niewielkie przedwczesnym porodem, więc małe ryzyko że w trakcie lotu będa jakies sensacje.
          Leciałam w II miesiącu, 2 x lot 8 h, oraz w VI, 2 x lot 4 h. Wszystko było ok, ale u mnie akurat ciąża przebiegała podręcznikowo i niczego się nie bałam.
        • ichi51e Re: Latanie samolotem w ciąży 04.08.14, 13:39
          To jest nadinterpretacja - przyjmuje sie ze lepszy na aktywnosc jest 2 trymestr bo wiekszosc bab juz nie rzyga i nie spi. Ale wiele osob rozumie to jako pierwszy trymestr - zagrozony. A zagrozony jest bo wiekszosc ciaz jest naturalnie roniona na tym etapie (chodzi mi o problemowe of course)
    • evee1 Re: Latanie samolotem w ciąży 04.08.14, 13:14
      Tak. Nie wiedząc, ze jestem w ciąży, a potem juz maja świadomość w 12 tygodniu. Loty byly wielogodzinne.
    • gazeta_mi_placi Re: Latanie samolotem w ciąży 04.08.14, 13:15
      Wczesne ciąże często lecą więc na zapas bym nie przejmowała.
      • antyka Re: Latanie samolotem w ciąży 04.08.14, 13:18
        Pierwsza ciaza, lot 1,5 h w czwartym miesiacu.
        Druga ciaza lot 2,5 h w siodmym miesiacu i 1,5 h pod koniec osmego m-ca. Obie ciaze ksiazkowe.
    • klamkas Re: Latanie samolotem w ciąży 04.08.14, 13:17
      Nieee... emamy tydzień po zapłodnieniu zaległy na kanapie i na wszelki wypadek się nie podnosiły nawet na siku (w końcu istnieją baseny i cewniki).

Jak lekarz nie zgłasza zastrzeżeń, a ty czujesz się dobrze i potrafisz zapanować nad bzdurną paniką to leć. Jeśli masz się stresować i umierać z powodu wyrzutów sumienia, że narażasz dziecko na niechybną śmierć to nie leć.
      • minimikro Re: Latanie samolotem w ciąży 04.08.14, 13:20
        Podchodziłam do tematu na luzie do momentu rozmowy z koleżanką, która mnie zaczęła mnie podkręcać, jakie to szkodliwe dla ciąży i że jeśli nie skończy się poronieniem, to niechybnie deformacjami dziecka. uncertain
        • minimikro Re: Latanie samolotem w ciąży 04.08.14, 13:21
          Ale ona to z kolei taki typ jak opisałaś - zaraz po teście usiadła na kanapie i nie wstała do dnia porodu. wink
        • klamkas Re: Latanie samolotem w ciąży 04.08.14, 13:31
          A niby skąd te deformacje? Ciśnienie w samolocie je wywoła?

W takich sytuacjach, żeby zapanować nad swoimi i czyimiś emocjami warto prosić o argumenty "wytłumacz proszę dlaczego nie wolno, co powoduje te poronienia, skąd deformacje?". Pomoże głównie tobie, będziesz widzieć, czy to histeryczne zabobony koleżanki, czy "coś jest na rzeczy".
          • minimikro Re: Latanie samolotem w ciąży 04.08.14, 13:38
            Podobno od różnicy ciśnień podczas startu / lądowania, a "w I trymestrze tworzą się organy, które ciśnienie może zdeformować".

Co do emocji, to oczywiście masz rację. smile
            • klamkas Re: Latanie samolotem w ciąży 04.08.14, 14:26
              Ale to by oznaczało, że w ogóle nie należy latać, bo nasz organy też mogą zostać zdeformowane. Przecież to dziecko nie leci luzem, tylko w brzuchu matki, między jej narządami wink.
          • gazeta_mi_placi Re: Latanie samolotem w ciąży 04.08.14, 13:39
            Ubytki w mózgu po mądrej mamusi big_grin
    • mruwa9 Re: Latanie samolotem w ciąży 04.08.14, 13:25
      zwroc uwage, ze podczas lotu bedziesz narazona na promieniowanie jonizujace z kosmosu. Porownywalne z np. rtg zeba.
    • ichi51e Re: Latanie samolotem w ciąży 04.08.14, 13:37
      Ja polecilam i niestety skonczylo sie zle uncertain widac tak mialo byc.
      Dzisiaj tez bym poleciala tylko - maksymalny relaks zadnego noszenia latania biegow denerwowania sie zapylania z walizka przez caly dzien bo doba hotelowa. Taksowka herbatka przekaska w samolocie i odpoczynek.
      • una_mujer Re: Latanie samolotem w ciąży 04.08.14, 13:53
        Ja latałam wielokrotnie, i w pierwszym i w drugim trymestrze. Około 10 lotów w sumie. Oczywiście dziecię zdrowe.
        Natomiast przedtem wypytałam dokładnie lekarza prowadzącego, ponieważ nie widział zastrzeżeń, to i ja nie widziałam. A że lekarzem jest dobrym, to miałam do niego duże zaufanie.
    • mantis_after_dinner Gdzie jest lidek0??? 04.08.14, 14:33
      Ona z pewnoscia dobrze doradzi! smile

Ze lezec i pachniec nalezy!

Jedz i na zdrowie!
      • szpaczek2702 Re: Gdzie jest lidek0??? 04.08.14, 14:49
        Jezeli czujesz sie pewnie to lec. Tylko moze na wszelki wypadek sprawdz sobie numery alarmowe/ po karetke.

• milka_milka Re: Latanie samolotem w ciąży 04.08.14, 14:48
      Nie poleciałabym bez wyraźnej konieczności, dla mnie urlop taką nie jest. Sama zrezygnowałam, bilety przepadły, trudno. Bywa, że lot źle wpływa, sama znam taki pezypadek. Na szczęście zdarza się to rzadko, ale po co ryzykować? Przy czym plackiem nie leżałam, żyłam prawie normalnie, jednak zbędnego szarżowania unikałam.
    • mamma_2012 Re: Latanie samolotem w ciąży 04.08.14, 14:53
      Latalam w pierwszej i drugiej ciąży, w pierwszym i drugim trymestrze i problemów nie miałam. Pewnie warto zapytać sie lekarza, ale generalnie w zdrowej ciąży przeciwwskazań nie ma.
      • pelagia_pela Re: Latanie samolotem w ciąży 04.08.14, 15:37
        Nie planujesz raczej lotu mysliwcem z przeciazeniami smile wiec zwykly samolot jest jak najbardziej ok. Latalam duzo w pierwszej ciazy, w drugiej ciazy targalam bagaz podreczny I dziecko w chuscie, bo nie chodzila jeszcze (roznica tylko 20 mies) I jakos zyje, urodzilam,dolecialam. Nie rozumiem tej histerii dookola latania - szczegolnie jesli lot ma tylko 2 godz.
    • jusiakr Re: Latanie samolotem w ciąży 04.08.14, 15:39
      W tym tygodniu czekają mnie 3 loty, w tym dwa międzykontynentalne. Najbliższy już za kilka godzin.
      Jestem w 11 tyg ciąży.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka