06.08.14, 19:39
Czy w sklepach są dostępne przetwory słoikowe, które choć trochę przypominają te domowe?
Obserwuj wątek
    • triismegistos Re: Przetwory 06.08.14, 19:43
      Zależy czyj dom masz na myśli tongue_out Ale tak, istnieją dobre przetwory.
    • capa_negra Re: Przetwory 06.08.14, 19:59
      Nie spotkałam
      • wilowka Re: Przetwory 06.08.14, 20:09
        Nie spotkałam. Dla mnie wszystko jest za słodkie.

Wyjątek - Na ryneczku u mnie można nabyc przecier ogórkowy doskonały składający się z ogórków i kopru - świetny.
        • aquella Re: Przetwory 06.08.14, 20:57
          no to ja się nie zgodzę bo dżem mojej mamy jest nie do zjedzenia ze wzgl na ilość cukru a ten z tesco niskosłodzony value pycha w sam raz
          • naomi19 Re: Przetwory 06.08.14, 22:19
            bo tam pewnie cukru nie ma tylko slodziki, dzieki ktorym oslepniesz, ale wmawiaj sobie, ze cukier to straszne zuo
            • feel_good_inc Re: Przetwory 07.08.14, 14:39
              naomi19 napisała:
              > bo tam pewnie cukru nie ma tylko slodziki, dzieki ktorym oslepniesz,

O curwa big_grin

> ale wmawia
              > j sobie, ze cukier to straszne zuo

Nic sobie nie trzeba wmawiać. Jest odpowiedzialny za większość chorób cywilizacyjnych.
            • aquella Re: Przetwory 07.08.14, 17:31
              wzrok mam bardzo dobry, mało tego- używam go do czytania etykiet, dżem z cukrem i to małą ilością bo mi bardzo słodkie nie smakuje, ilość użytych owoców na 100g produktu też mnie interesuje, produktów ze słodzikiem nie tykam
              • agni71 Re: Przetwory 03.11.16, 21:10
                I jaka tam jest ilośc owoców na 100 g produktu? Bo w moim domowym to pewnie z 200g owoców na 100 g produktu, albo i więcej.
    • aneta-skarpeta Re: Przetwory 06.08.14, 20:14
      ja nie spotkałam, ale kupowałam bardzo dobre przetwory robione prywatnie na handel- np na bazarze, na stoisku koło ich domu, a nawet na allegro
    • gaga-sie Re: Przetwory 06.08.14, 20:28
      Ja spotkałam- ogórki kwaszone Krzętle. Sama robię różne przetwory, bo mam do tego zacięcie ( dżemy, sałatki, buraczki, soki itp.) Ogórki mi rzadko wychodzą. Kiedyś spróbowałam tych i stwierdziłam, że będę je kupować: fajne, chrupiące kiszone ogórki. Muszę w tym roku upolować kilka słoików ( tamte kupiłam w Kauflandzie).
      • nowaczek1 Re: Przetwory 07.08.14, 14:23
        Przecież te ogórki są tak słone, że aż gorzkie. Raz kupiłem i poszły na zupę.
        • gaga-sie Re: Przetwory 07.08.14, 20:56
          Moje nie były za słone.
    • eo_n Re: Przetwory 06.08.14, 22:02
      Kupiłam raz pyszny dżem agrestowy, prawie jak domowy. W sklepie eko, 10 zł za mały słoik (taki płaski, jak nieraz są śledzie).
    • erin7 Re: Przetwory 06.08.14, 22:10
      Tak, firma Spichlerz.prawie jak domowe.
    • default Re: Przetwory 07.08.14, 14:35
      Szczaw firmy "Bracia Urbanek". Same listki, bez żadnych "ości" z łodyg, leciutko posolony. Wszystkie inne szczawie w słoikach zawsze musiałam przecierać przez sitko, do tego były słone aż wykrzywiało.
      Mają też dobre powidła śliwkowe, a moja córka, fanka oliwek, twierdzi, że ich oliwki w zalewie nie mają sobie równych (z tych do nabycia w Polsce).
      • raczek47 Re: Przetwory 07.08.14, 15:39
        nie wydaje mi się.
        Dla przykładu- smażyłam wczoraj dżem - tylko owoce + cukier, nic więcej, dwa składniki.
        Wyjęłam z lodówki słoik dżemu z lidla- oto skład: jeżyny, woda, cukier,syrop gluk-frukt.,pektyna, guma guar,kwas cytrynowy, cytrynian trisodowy.
        Masz odpowiedź.
    • mnietoniemi Re: Przetwory 07.08.14, 18:01
      grouse1 napisała:

> Czy w sklepach są dostępne przetwory słoikowe, które choć trochę przypominają t
      > e domowe?

Nie.
      Żadnemu sklepowi by się to nie opłacało.

Tak zwane ekosklepy, proponują coś, co przypomina domowe wyroby, ale to tylko chemia przypominająca smak domowych wyrobów.

A tak nawiasem, to się tak zastanawiam, czy obecna epidemia dysfunkcyjnych dzieci ma źródło w chemii spożywczej, czy w nieograniczonym dostępie narkotyków (dopalaczy) przez mamy tych dzieci z dysfunkcjami?

Ciekawe, czy jakaś mama dysfunkcyjnego dziecka przyzna się do ćpania?
      Oczywiście wiele lat przed poczęciem, ale niekoniecznie.

• solejrolia Re: Przetwory 07.08.14, 21:06
      kupuję ogórki konserwowe , bo moje zwykle są niejadalne (co ciekawe, inne ogórki, kiszone, musztardowe , curry itp wychodzą mi rewelacyjne, a konserwowe- za boga wyjść nie chcą) i nigdy nie nacięłam się.
      podobnie papryka konserwowa. kupuję ale dopiero jak wyjemy to, co ja przygotowałam an zimę.
      i pieczarki konserwowe, patisony.

czasem kupuję konfiturę truskawkowa lub wiśniową, czasem dżem morelowy, pomarańczowy.
      generalnie kupuję to, czego sama nie robię. nie kupuję najtańszych, ani marki marketowej,
      bo nie warto, ale te średnia cena i wyższa (np. Rolnik, np Łowicz, Urbanek) to już są naprawdę smaczne wyroby.
      • agni71 Re: Przetwory 03.11.16, 21:13
        Spróbuj sama zrobic dżem pomarańczowy, a już nie kupisz. Dżemy truskawkowe kupne smakuja jak zżelowany kompot. Fuj!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka