Dodaj do ulubionych

Boje się wojny.....

19.08.14, 08:38
Zawsze gdy oglądałam filmy o lecie , jesieni 1939r ,czując ta atmosferę nadciągającej tragedii zastanawiałam się dlaczego ludzie nie uciekali ? Nie zostawiali domów, nie spieniężali co się dało i nie emigrowali ? Myśleli ,że wszystko jakoś przejdzie bokiem ? Myśleli ,że to kwesia dni i nasi dzielni chłopcy dadzą Niemcom do wiwatu? Nie spodziewali się ,że wojna może być tak okrutna ? Przecież żyło wiele ludzi pamiętających pierwszą wojnę światową.

I codziennie zastanawiam się jak daleko musi posunąć się Putin , żeby sytuacja się powtórzyła. Wtedy świat też debatował nad Hitlerem który bez problemu zajmował /jeszcze przed 1 września/ kolejne kraje.

Myślicie ,że powtórka scenariusza jest mozliwa ?
Obserwuj wątek
    • anusia_magda Re: Boje się wojny..... 19.08.14, 08:54
      jesienna_marianna napisała:

> Myślicie ,że powtórka scenariusza jest mozliwa ?
      Dzisiaj w radio mówiono , ze Putin i tak wźmie wschodnią cz. Ukrainy i że będzie to wojna pełzająca ( on ma a na to 20 lat). Generalnie zanim doszłoby do naszych granic może upłynąć jednak troche czasu ponieważ na razie walczy sie o tamte rejony.
      A dleczego kiedys ludzi nie uciekali, ależ uciekali, Ci bogaci np. szlachata ( sama poznałam jedną hrabinę wówczas 80 letnią, która wyjachała z ojcem i braćmi do Anglii chyba w 1938r.) a reszty nie było na to stać, jednak , nie oszukujmy się , teraz jest inaczej z wyjazdami. Poza tym chyba też społeczeństwo było bardziej patryjotyczne...
      • bei Re: Boje się wojny..... 19.08.14, 09:02
        Tylko czy są pewne, spokojne miejsca?
        • moni_kaw Re: Boje się wojny..... 19.08.14, 09:07
          taka Kanada na przykład wydaje się całkiem spokojna....
          • memphis90 Re: Boje się wojny..... 19.08.14, 12:46
            Kanada nie lubi imigrantów.
        • gazeta_mi_placi Re: Boje się wojny..... 19.08.14, 09:08
          Szwajcaria, Stany Zjednoczone, Wielka Brytania, Francja.
          Tylko inna sprawa - czy wpuszczą całe hordy uchodźców ze wschodu? Historia pokazuje, że np. taka Szwajcaria potrafiła ze swojej granicy wydać drugiej stronie rodzinę żydowskie z małymi dziećmi które jakimś cudem dotarły do owej granicy itp.
          Dziwię się naiwności, że inne kraje chętnie przyjmą uchodźców.
          • mokotowianka1 Re: Boje się wojny..... 19.08.14, 11:14
            Dokładnie tak samo chętnie, jak Polska wita dziś masy chrześcijańskich uchodźców z Iraku, Syrii, Libanu.
    • rosapulchra-0 Re: Boje się wojny..... 19.08.14, 09:16
      Ale wiesz, że jeśli, nie daj Boże, zajrzy do Polski wojenna zawierucha, to też przegapisz ten moment? I nigdzie nie uciekniesz, bo będzie ci żal zostawić wypracowany przez lata majątek.
      • gazeta_mi_placi Re: Boje się wojny..... 19.08.14, 09:18
        Chciałabyś, co?
      • mokotowianka1 Re: Boje się wojny..... 19.08.14, 11:16
        Bo najpierw jest za wcześnie, a potem - za późno.
    • dlania Re: Boje się wojny..... 19.08.14, 09:22
      Marianna, skoro czujesz nadciągającą wojnę, to dlaczego nie uciekasz?
      • 7dosia Re: Boje się wojny..... 19.08.14, 10:39
        Biedni ludzie raczej nie mają wielkich szans, żeby uciekać. Dokąd, za co, jak? Np. dokąd dzisiaj ma szansę uciekać przeciętna rodzina z Polski w razie wojny? Jak to sobie wyobrażasz?
        • joa66 Re: Boje się wojny..... 19.08.14, 10:43
          Jeżeli ktoś chce to może uciekać - naprawdę nie trzeba do tego dużych pieniędzy.
          • aga.doris Re: Boje się wojny..... 19.08.14, 10:49
            Tylko gdzie? Europa odpada, bo cała jest w polu rażenia. USA także. Australia zostaje, ale tam to nawet na bilety trzeba sporo kasy. Lot długi z przesiadkami i jakby co to nad trefnymi terytoriami...wink
            Może lepiej jednak namiot, śpiwory, kocher i gdzieś w rodzime ostępy?
            • dlania Re: Boje się wojny..... 19.08.14, 10:54
              Ja tylko odpowiedziałam pytaniem na pytanie autorki wątku. Przed wojną ludzie mieli pewnie podobne dylematy (choć nie w internecie sie nimi dzieliliwink). Gdzie, jak, skąd pieniądze, dlaczego mają zostawić dorobek calego życia - to nie takie proste.
              Ja się na razie nigdzie nie wybieram.
            • joa66 Re: Boje się wojny..... 19.08.14, 10:59
              Trzeba też pamiętac , że struktura społeczna i narodowosciowa w większości państw bardzo się zmieniła przez te kilkadziesiąt lat. Trudno przewidzieć ewentualną reakcję zewnetrzną i wewenetrzną.
            • feel_good_inc Re: Boje się wojny..... 19.08.14, 12:02
              aga.doris napisała:
              > Australia zostaje

https://static.fjcdn.com/pictures/Australia+deadly+place_ffb0dc_4407467.jpg
    • panirogalik Re: Boje się wojny..... 19.08.14, 09:30
      Nie teraz. Nikomu nie opłaca się niszczyć Europy. Na Europie się zarabia, na Polakach też, ponadto mamy zbyt powiązaną gospodarkę z Niemcami żeby nas tak ot sobie atakować. Jak nas Putin wybije, to z czego będzie żył, komu będzie sprzedawał gaz?
      • maadzik3 Re: Boje się wojny..... 19.08.14, 10:13
        dokładnie to samo pisano w 1910 r. - że gospodarka Europy jest zbyt poprzeplatana międzynarodowo I wojna po prostu się nie opłaca. Toczka w toczkę. Nie żebym snuła wizje zagłady, ale te słowa wiary w hamujące agresję powiązania gospodarcze mają już ponad 100 lat smile
      • mokotowianka1 Re: Boje się wojny..... 19.08.14, 11:12
        > Nie teraz. Nikomu nie opłaca się niszczyć Europy. Na Europie się zarabia

He, he, he.
        U progu pierwszej wojny światowej, no, parę lat wcześniej, absolutną furorę zrobiła książka "wielka Iluzja", napisana przez niejakiego Angella, w której wykazał on dowodnie, że wojna jest zwyczjanie nieopłacalna dla gospodarek.
        • panirogalik Re: Boje się wojny..... 19.08.14, 12:01
          po co Putin miałby napadać na Polskę? Co na tym może zyskać?
          • mozambique Re: Boje się wojny..... 19.08.14, 12:09
            a poco zaatakował Ukrainę ?
            • panirogalik Re: Boje się wojny..... 19.08.14, 12:13
              nie dla widzimisię jeśli się tego boisz
              • mozambique Re: Boje się wojny..... 19.08.14, 12:17
                dla wiielu Rosjan POlska to tez "byłe ziemie carskie"
                • panirogalik Re: Boje się wojny..... 19.08.14, 12:38
                  ojej a już miałam nadzieję, ze napiszesz coś o naszych łupkach (to by jakiś konkret był)a tu proszę, takie wzruszenie.
                  • mozambique Re: Boje się wojny..... 19.08.14, 12:41
                    propagandy nie robi sie wyliczneniami pokładów gazu łupkowego
                    tylko prostymi dusziszcipatielnymi wzruszeniami
                    albo graniem na najnizszych instynktach

myslisz ze do swoich rodaków Putin przemawia wizjami ukrainskich zasobów lub czarnomorskich portów?
                    a poparcie w kwestii UKrainy ma 99/99%
                    • panirogalik Re: Boje się wojny..... 19.08.14, 12:50
                      za tymi wzruszeniami musi stać jakiś konkret. No dobrze, nie mam czasu na smęty o wojnie której nie będzie.
    • zonaczolgisty Re: Boje się wojny..... 19.08.14, 09:44
      Tak, mysle ze historia moze sie powtorzyc. Jestem daleko i bardzo sie z tego ciesze. Putin nie spasuje, Rosja ceni silnych przywodcow.
    • joa66 Re: Boje się wojny..... 19.08.14, 10:04
      To chyba proste. . Ludzie raczej nie porzucają pracy, domów, przyjaciół, szkół na wszelki wypadek. Nie każdy ma ochotę zaczynac od zera nowe zycie jeżeli z obecnego jest zadowolony.

Czy wojna będzie? Nie wiem. Ale jeżeli nawet tak - trudno do końca przewidzieć czy stare sposoby i kierunki się sprawdzą. Nikt nie wiem jak taka wojna miałaby wyglądać - bo przecież to niekoniecznie muszą byc naloty na miasta - moga być cyberataki na potężna skalę, może byc użyta bron biologiczna. Ba, niektórzy twierdzą, że ta wojna juz jest od paru lat i ma formę ataków typu londynski czy madrycki transport publiczny, o tym co się dzieje u samych zainteresowanych nawet nie wspominając.
    • woman_in_love a czemu dziś nie uciekasz? bo wiesz, ja czuję że 3 19.08.14, 10:15
      WŚ będzie miała coś wspólnego z 2 poprzednimi, czyli wybuchnie 1 września jak druga i równo 100 lat po wybuchu pierwszej, czyli wychodzi 1.09.2014

Chyba widzisz ten znak, co nie? I dlaczego nie uciekasz? Dużo czasu nie zostało.
    • feel_good_inc Znowu te bzdury? 19.08.14, 10:44
      Najbardziej bawią mnie te bzdury o tym, jakoby obecna sytuacja przypominała tę sprzed I czy II Wojny Światowej. Każda która wypisuje takie pierdoły powinna podrzeć swoje świadectwo ukończenia podstawówki, o dalszych szkołach już nie mówiąc.

A już nie mówię o tym, że żadna nie jest w stanie podać choć jednego powodu, dla którego Putin miałby tę Bolandę najeżdżać. Na ki wuj mu drugi Afganistan?

I tak, ludzie zwiewali przed II WŚ. Reszta została, bo ich nie było stać, bo byli wychowani w tradycji romantycznego nacjonalizmu i bo nikt nie spodziewał się jakie efekty może dać Blitzkrieg napędzany lotnictwem i panzerami. Gdyby to była wojna zbliżona do tej pierwszej światowej, to Niemcom zasoby ludzkie by się skończyły zanim by doszli do Warszawy.

Co gorsza, przy obecnym stosunku liczby lekcji religii do historii, kolejne pokolenia będą jeszcze głupsze...
      • aga.doris Re: Znowu te bzdury? 19.08.14, 10:52
        A już nie mówię o tym, że żadna nie jest w stanie podać choć jednego powodu, dla którego Putin miałby tę Bolandę najeżdżać. Na ki wuj mu drugi Afganistan?

Jak za rok wygra wiadoma opcja to sami ich najedziemywink
        • feel_good_inc Re: Znowu te bzdury? 19.08.14, 11:02
          aga.doris napisała:
          > [i]A już nie mówię o tym, że żadna nie jest w stanie podać choć jednego powodu,
          > dla którego Putin miałby tę Bolandę najeżdżać. Na ki wuj mu drugi Afganistan?[
          > /i]
          >
          > Jak za rok wygra wiadoma opcja to sami ich najedziemywink

Już prędzej podejrzewałbym próbę odbicia Wilna albo Lwowa.
      • lusitania2 Re: Znowu te bzdury? 19.08.14, 11:13
        feel_good_inc napisał:

> A już nie mówię o tym, że żadna nie jest w stanie podać choć jednego powodu, dl
        > a którego Putin miałby tę Bolandę najeżdżać.

a na jaki kij mu Ukrainę najeżdżać?
        Jak widać jego (Putina) racjonalność i powszechna racjonalność niewiele mają ze sobą wspólnego.

>Na ki wuj mu drugi Afganistan?
        eh, te wieczne polskie sny o "potędze", choćby tylko partyzanckiej...
        Gdyby nie ichnie warunki geograficzne, to po Afgańczykach zostałyby tylko niedobitki.
        Nie wiem, jak ty, ale ja się nie spodziewam, żeby szybko drugi Hindukusz nad Wisłą wybąbliło. Nawet geologia przeciwko namcrying...
        • feel_good_inc Re: Znowu te bzdury? 19.08.14, 11:54
          lusitania2 napisał:
          > feel_good_inc napisał:
          >
          > > A już nie mówię o tym, że żadna nie jest w stanie podać choć jednego powo
          > du, dl
          > > a którego Putin miałby tę Bolandę najeżdżać.
          >
          > a na jaki kij mu Ukrainę najeżdżać?
          > Jak widać jego (Putina) racjonalność i powszechna racjonalność niewiele mają z
          > e sobą wspólnego.

Mogę ci podać nawet kilka miliardów powodów - każdy zielony i szeleszczący. Nie po to inwestował miliardy za Janukowycza, by teraz wszystko oddać.
          Putin nie najeżdża Ukrainy jako takiej, bo zachodnia część nie jest mu do niczego potrzebna. Putin zajął Krym (w większości i tak rosyjski), by mieć nieograniczony dostęp do Morza Czarnego, a teraz gra na oderwanie wschodnich, rosyjskojęzycznych terenów, by zagarnąć kopalnie i ciężki przemysł zbrojeniowy, który został tam ulokowany za sowieckich czasów.

> >Na ki wuj mu drugi Afganistan?
          > eh, te wieczne polskie sny o "potędze", choćby tylko partyzanckiej...
          > Gdyby nie ichnie warunki geograficzne, to po Afgańczykach zostałyby tylko niedo
          > bitki.
          > Nie wiem, jak ty, ale ja się nie spodziewam, żeby szybko drugi Hindukusz nad Wi
          > słą wybąbliło. Nawet geologia przeciwko namcrying...

Ja tu o żadnej potędze nie śnię i raczej powinienem o Iraku napisać, bo nie o klęskę wojskową mi chodziło, a wizerunkową. Po prostu zajmowanie kraju, w którym jest circa ~30 milionów ludności i wszyscy jak jeden Sowietów nie lubią (ci co lubią raczej zmieniliby zdanie po najeździe) jest średnio udanym pomysłem. Wystarczy, że ten 0,1% poczuje zew krwi powstańczej i przyjmie z otwartymi ramionami bratnią pomoc w postaci skrzyń z wyrzutniami pocisków kierowanych, to zaraz zaczną ptaszki spadać z nieba...
    • liliawodna222 Nie panikuj n/t. 19.08.14, 10:59
    • kozica111 Re: Boje się wojny..... 19.08.14, 11:25
      Można uciekać, ale gdzie na Księżyc?
      Niby dlaczego Niemcy, Francja gwarantują większe bezpieczeństwo ? To iluzja.
      W chwili obecnej większym zagrożeniem sa ruchy na Bliskim Wschodzie niż polityka Putina.
      Mało sie też mówi o Chinach a te bacznie obserwują Rosję, nie bez powodu.

• joa66 Re: Boje się wojny..... 19.08.14, 11:30
        O Korei nie wspominając.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka