Dodaj do ulubionych

Porto Portugalia

21.08.14, 00:06
Byly tam emamy? Fajnie jest? Jest co robic - w sensie wyluzowanego zwiedzania i odpoczywania? Jak knajpki, kafejki?

A Algarve - fajnie tam, czy to betonowe kurorty (jak mi ktos mowil)?
Obserwuj wątek
    • bi_scotti Re: Porto Portugalia 21.08.14, 01:12
      Portugalie w calosci kocham miloscia wielka, slepa, niemadra i bezgraniczna wink Wole polnoc niz poludnie ale nie jakos tak bardzo ortodoksyjnie. Porto jest wysmienitym miastem na wloczegi, spacery, knajpki etc. (uwazaj na psie kupy ... jak wszedzie w EU wink ). Algarve bywa (bywa!) pelne turystow (dlatego ja wole te miejsca pozna jesienia lub Zima) a to potrafi czasem cos na chwile zepsuc ale, jak dla mnie, nawet kilka autobusow starych Brytyjczykow nie jest w stanie mnie zniechecic do Faro i okolic. Reasumujac, ja Ci nie pomoge i nic nie podpowiem, bo mam wyrazny bias i przechyl na strone ... Szczerze mowiac, po Newfoundland, Portugalie jako taka a np. detalicznie rzecz ujmujac Brage (polnoc) moglabym brac pod uwage jako miejsce na retirement ... gdybym w ogole zakladala, ze kiedykolwiek I retire tongue_out Milej podrozy, enjoy every moment!
    • nickbezznaczenia Re: Porto Portugalia 21.08.14, 05:31
      Na pewno nie będziesz się tam nudzić, ale może cię zaskoczyć fakt, że to w sumie dość biedne miasto teraz z wieloma pustostanami.
      Co istotne nie jest tam drogo i mają pyszne steki wołowe!
    • kol.3 Re: Porto Portugalia 21.08.14, 07:20
      Jest tam co robić, pije się porto - polecam Barros albo Osborne.
      • cherry.coke Re: Porto Portugalia 21.08.14, 09:53
        Dzieki wszystkim. Potrzebne nam wakacje, gdzie mozna na luzie odpoczac, tylko bez tlumow, ale i nie na odludziu, i latwo je zorganizowac. No to chyba pasuje? Portugalie lubie bardzo ale te okolice mnie ominely do tej pory!
        • black.emma Re: Porto Portugalia 21.08.14, 10:18
          Ja dołączam do miłośniczek Portugalii i Porto, więc coś w tym musi być. Ja zwykle bywam w październiku, więc zazwyczaj mocno wieje (to jedyny minus).
          • cherry.coke Re: Porto Portugalia 21.08.14, 10:29
            A jak sie ubierac w pazdzierniku?
            • agni71 Re: Porto Portugalia 21.08.14, 11:39
              chyba podobnie jak w Polsce

Ja byłam w Porto co prawda w sierpniu, ale jakichs gigantycznych upałów nie było, zresztą w Portugalii nawet w rejonie Algarve nie jest gorąco, wiaterek przyjemny od morza wieje, dla mnie idealnie smile
              W Algarve byłam w takim fajnym ośrodku Prainha, cudna plaża, na którą zjeżdża się windą, lub schodzi po schodach smile Mnie się w Algarve bardzo podobało, cudne klify, długie plaże też są, jak ktoś lubi. Można zbierać muszle dośc duże... Wspaniałe jedzenie. Sardynek z grilla tak dobrych nigdzie nie jadłam.

A do Lizbony sie nie wybieracie? Jest naprawdę urocza, byłam krótko i bardzo chcę pojechac ponownie na dłużej.
              • cherry.coke Re: Porto Portugalia 21.08.14, 11:51
                W Lizbonie i w ogole rejonie centralnym bylismy wlasnie wiekokrotnie smile
                Wlasnie dlatego zastanawiamy sie, czy znowu Portugalia ma sens, ale ciagnie jednak, ciagnie. To przyjemny kraj, ktory sprzyja relaksowi, a i lot od nas niedlugi. Myslalam o Maderze, ale musialaby byc przesiadka i caly dzien na podroz...
                • agni71 Re: Porto Portugalia 21.08.14, 11:59
                  Jak was ciągnie, to jechać. W końcu się przesycicie. Ja tak byłam kilka razy pod rząd w Grecji, a w tym roku wreszcie pierwszy raz we Włoszech i cos czuję, że teraz na tapecie będą Włochy przez kilka sezonów. Portugalia jest cudna, czułam się tam jak w domu, duzo bardziej niz np. w Niemczech, nie wiem, kwestia mentalności? Narobiłaś mi smaku, nie powiem....
                  • cherry.coke Re: Porto Portugalia 21.08.14, 12:09
                    No wlasnie my tez sie tam czujemy tak swobodnie jakos smile
                    • jan.kran Re: Porto Portugalia 21.08.14, 12:12
                      A jakie jest duze najbliższe lotnisko ? Bo noregian niestety nie lata do Porto a wybieram się w przyszłym roku.
                      Syn właśnie zaczął sie uczyć portugalskiego a ja z nim , będzie okazja poćwiczyćsmile
                • black.emma Re: Porto Portugalia 21.08.14, 12:29
                  Madera jest przepiękna! Jestem nią absolutnie zauroczona także polecam. Ja leciałam charterem z Itaką. Zwykle unikam biur podróży, ale na Maderę tak wyszło najtaniej i najszybciej. Na miejscu wzięliśmy auto i zwiedzaliśmy wyspę na własną rękę. Zamierzam jeszcze tam wrócić smile

Co do ubioru, to ja zwykle biorę rzeczy takie, jak na ładny polski wrzesień smile Czyli bez grubych swetrów ale jakąś lekką kurtkę zawsze mam.
                  • cherry.coke Re: Porto Portugalia 21.08.14, 12:34
                    Mozliwe, ze Madera bedzie nastepnym razem, bo tez ciagnie, tylko te przesiadki zniechecaja, mamy ochote na maksymalnie latwe wakacje. Musze zobaczyc, czy u nas sa czartery. Ale wtedy to bedzie w pakiecie z hotelem, tak to dziala? Bo ja lubie hotel wybrac sama...

A czy ktos moglby porownac atrakcyjnosc Madery i Malty?
                    • black.emma Re: Porto Portugalia 21.08.14, 13:08
                      W pakiecie z hotelem, ale w hotelach możesz przebierać do woli. Ja byłam w 2011 i był naprawdę duży wybór. Hotele są bardzo podobne, zlokalizowane nad oceanem, z pięknym widokiem. Ah, teraz mnie zachęciłaś smile
    • empirical Re: Porto Portugalia 21.08.14, 11:48
      Porto jest bardzo przyjemne.
      I wydawało mi się bardzo tanie - w kawiarni wypiliśmy 3 kawy, zjedliśmy 3 mega duże ciacha i przyszedł rachunek na...5.37 euro surprised aż dwa razy sprawdzałam, bo nie mogłam uwierzyć. Kawa po 79 centów, ciacha po 1 euro.
      Polecam wycieczkę do winiarni, i nad morze (dzielnica Foz):
      https://4.bp.blogspot.com/_ZoWasU4jPxQ/S8nv0Soz7wI/AAAAAAAAJpo/avrbsMh6J7c/s400/porto-foz-1.jpg
    • kall_inka Re: Porto Portugalia 21.08.14, 12:07
      Jedź i się nie zastanawiaj wink Mieszkałam w Porto 8 miesięcy, w idealnym świecie nigdy bym się stamtąd nie wyprowadziła. To miasto ma w sobie magię.
      Jeśli nastawiasz się na zwiedzanie, nie na plażowanie, to północ Portugalii jest znacznie lepszym wyborem, niż południe.
      W Porto masz Lello - ksiegarnię, uznaną za jedną z najpiękniejszych na świecie (która jeśli jesteś fanką Harrego Pottera, "grała" w filmie: 1.bp.blogspot.com/-L6aHGI3P5Ks/TcBn_j_rElI/AAAAAAAAB6k/IghyGMHmIgM/s1600/5.+Livraria-Lello.jpg
      most, który wyszedł z pracowni Eiffla: world.tradingsoup.com.pt/wp-content/uploads/2012/06/porto.jpg
      przepiękne parki: ptphoto980x880.mnstatic.com/jardins-do-palacio-de-cristal-_-parque-do-palacio-de-cristal_154088.jpg
      teleferico - kolejkę linową, nad rzeką, dzięki której możesz podziwiać panoramę miasta,
      oprócz tego piwnice z winem, wycieczki łodzią po rzece Douro, wąziutkie uliczki, (na szerokość samochodu albo i nie) wink, a jesienią pieczone kasztany.
      Jeśli nastawiasz się na zwiedzanie autem - możesz podjechac do Sveiro - 70 km na południe od Porto - urocze miasteczko nazywane Wenecją Portugalii z uwagi na sieć kanałów (aczkolwiek to zdecydowanie mikro-Wenecja).
      Z minusów to wiatr (jeśli nie lubisz). Co do pogody - możesz trafić i na 25 stopni, słońce i 15 i deszcz, tu nie ma reguły.

• cherry.coke Re: Porto Portugalia 21.08.14, 12:10
        O dzieki piekny post!
      • kall_inka Re: Porto Portugalia 21.08.14, 12:26
        Mała korekta: nie Sveiro a Aveiro wink literówka www.aveirorossiohostel.com/aveiro1.jpg (tam ZAWSZE wieje, nawet w środku lata).
      • black.emma Re: Porto Portugalia 21.08.14, 12:30
        > Mieszkałam w Porto 8 miesięcy,

Ale zazdroszczę smile
      • jan.kran Re: Porto Portugalia 21.08.14, 12:31
        Kalinka ja też przeczytalam Twój post z zainteresowaniemsmile
        Mam znajomą w Porto , dlatego wlasnie dlatego pomyślałam zeby tam pojechać , ciagle zamieszcza piękne zdjecia Porto na fejsiesmile
        • una_mujer Re: Porto Portugalia 21.08.14, 12:52
          I ja też się dopisuję do listy fanów północnej Portugalii. Samo Porto jest bardzo przyjemne, a jak jeszcze wypożyczycie samochód, to bardzo polecam przejażdżkę po winnicach w dolinie Douro, powłóczyć się po górach (my byliśmy w Parque National Peneda-Geres), pojechać do Bragi i do Guimaraes.
          Znacznie bardziej mi się podobała północna Portugalia od Algarve. Aż mi się zamarzyło, żeby może też tam wrócić w tym roku...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka