21.08.14, 10:16
Sparzyłam wczoraj banana i zrobił się dziwny, w sensie, że z żółtego zmienił się w ciemno siwego. Sparzacie owoce przed jedzeniem? Ja do tej pory sparzałam tylko cytryny i pomarańcze, wczoraj coś mnie podkusiło żeby tego banana też zlać wrzątkiem.
Obserwuj wątek
    • gazeta_mi_placi Re: Banan. 21.08.14, 10:20
      Sparzać banany? Jeszcze na łeb nie upadłam.
    • mw144 Re: Banan. 21.08.14, 10:35
      Upieczony banan jest brązowy, to może sparzony robi się siwy. Albo zsiwiał ze zdziwienia, że go ktoś postanowił zalać wrzątkiemtongue_out
      • lafiorka2 Re: Banan. 21.08.14, 10:37
        i co ci to daje?
        • aqua48 Re: Banan. 21.08.14, 10:49
          Parzę tylko owoce cytrusowe, z których trę skórkę - np do ciasta. Takich z których ściągam całą skórę przed jedzeniem nawet nie myję. Myję te które zjadam ze skórką.
          • truscaveczka Re: Banan. 21.08.14, 10:51
            Ale po co parzysz, żeby w rozpulchnioną skórke lepiej chemia konserwujaca je weszła? tongue_out
      • zuzann-a Re: Banan. 21.08.14, 12:00
        mw144 napisała:

> Upieczony banan jest brązowy, to może sparzony robi się siwy. Albo zsiwiał ze z
        > dziwienia, że go ktoś postanowił zalać wrzątkiemtongue_out

smile
    • truscaveczka Re: Banan. 21.08.14, 10:47
      Nie parzę nic, poza pomidorami przeznaczonymi do obrania (raz na 5 lat czy coś takiego). Po jakie licho?
    • jamesonwhiskey Re: Banan. 21.08.14, 10:59
      najpierw trzeba sparzyc rece zeby miec sterylne wtedy nie siwieje
    • dziennik-niecodziennik Re: Banan. 21.08.14, 11:19
      a po co parzyłas banana??? surprised

nic nie sparzam przed jedzeniem. tego co sie obiera, czyli bananów, cytryn, pomarańczy, arbuza, melona, kiwi itd - tym bardziej...
      • zuzann-a Re: Banan. 21.08.14, 12:04
        dziennik-niecodziennik napisała:

> a po co parzyłas banana??? surprised

A bo gdzieś mówili, że te do obrania też się powinno myć a niektóre sparzaćsmile widocznie nie banany:p
    • edelstein Re: Banan. 21.08.14, 11:22
      Najpierw myje rece, potem wylewam na nie srodek dezynfekujacy, zakladam rekawiczki Które polewam chlorixem, przecieram Banana chusteczkami ze srodkiem bakteriobojczym, sparzam, wkladac na pol godziny do ace.Jak dalej jest siwy mimo ace, Barwie go farbami jadalnymi na zolto.
    • mnietoniemi Re: Banan. 21.08.14, 11:42
      uzann-a napisała:
      Sparzacie owoce przed jedzeniem?

Nie. Dużo skuteczniejsze jest picie wrzątku.
      Ale mnie się nie chce ciągle pogrzewać wrzątku, więc piję wodę ognistą.
    • zuzann-a Re: Banan. 21.08.14, 12:08
      O, a tu np. każą myć płynem do naczyń:
      www.kobieta.pl/zdrowie/diety-zdrowo-jesc/zobacz/artykul/jak-myc-owoce-i-warzywa/
      ale ja już nie będę próbowaćsmile
    • mika_p Re: Banan. 21.08.14, 13:46
      Nie zrobił się dziwny, tylko normalny. Tak własnie wygląda skórka banana po sparzeniu, jest brązowa z siwym jakby nalotem.
      • raczek47 Re: Banan. 21.08.14, 14:59
        parzyłam cytrusy i byłam przekonana,ze tak robić należy, dopóki nie uświadomiono mnie,ze chemia ze skórki po zalaniu wrzątkiem "wsiąka" w głąb owoca.
        Cytrusy należy jedynie wyszorować szczoteczką pod gorącą wodą.Ja trzymam w kuchni szczoteczkę do zębów, przeznaczoną właśnie do szorowania skórki cytrusów.
    • kamunyak Re: Banan. 21.08.14, 14:55
      ja taki efekt zauważyłam po przechowywaniu babanów w lodowce więc ich juz tam nie wkładam. Może generalnie zmiana temperatury tak na nie działa?
      Nie sparzam żadnych owoców bo mi sie nie chce. Myję szczoteczką i to też tylko te owoce/warzywa, które je się ze skórką. Te, z których skórkę zdejmuję/obieram zostawiam w spokoju. Też nie chce mi się ich myć, bo po co? skoro skórkę zaraz zdejmę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka