Dodaj do ulubionych

Co dałyście dzisiaj na II śniadanie?

03.09.14, 09:54
U mnie różnica kolosalna:

starsze: 0,5 l wody, soczek w kartoniku, mała torebka musli fit, pudełko mieszanki studenckiej, jogurt

młodsze: 0,5 l wody x2, soczek w kartoniku, dwie marchewki, jabłko, 3 kabanosy, mieszanka studencka, jogurt, 2 bułki- jedna z wędliną, druga z żółtym serem, pączeksmile

Starsze nie jest dziewczynką na diecie, młodsze jest na 3. centylu.
Obserwuj wątek
    • kamire12 Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 09:59
      młodsze: dużo chyba....

moja 4 klasa: 0,5l (lub 0,33) wody, kanapka z serem, marchewka
      3 kanapki (bo pączka też liczę) to dużo chyba?????? moja by zjadła pączka i kanapek nie ruszyła
      • aneta-skarpeta Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 17:22
        12 lat
        woda 0.5l + kanapka z pieczoną karkówką- od dwóch dni najchętniej nic innego by nie jadł- ma takie fazy

chleb domowy- bo mam nową pasjęwink

i generalnie bierze kanapkę w róznych konfiguracjach- najchętniej suche- bez warzyw- za to uwielbia kanapki z warzywami w domu- w szkole mu ciapcianieją i woli na sucho

ale miał okres gdy wcale nie chciał brać
    • jematkajakichmalo Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 09:59
      Dziewczynka (6):
      kanapka z wedlina drobiowa i gruszka smile
      jak znam zycie jedna z powyzszych pozycji przyniesie nieruszona

do picia ciepla herbata
      • kamire12 Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 10:02
        moja bardzo często w 3 klasie przynosiła kapkę do domusad ale jadła obiady w szkole.
        teraz już nie chce jeść w szkole, bo podobno jej nie smakują.
      • opium74 Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 10:05
        2 kanapki z ciemnego chleba z szynką i jajkiem na twardo - w ramach warzywa - ketchup big_grin
        bakuś suspicious
        kinder bueno
        Wczoraj była 1 kanapka i bakuś to marudził że za mało i że inne dzieci miały słodycze.
        Do picia 0,5 litra siku jabłkowego świeżego.
        chłopiec, 7 lat.
        • gazeta_mi_placi Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 10:07
          Bakuś to syf, tak samo batonik, pasiecie te dzieci jak świnie, a potem płacz, że tłuste, że zęby złe.
          • lily-evans01 Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 10:21
            Kurczę, nie denerwuj mnie, moja córka w ogóle nie je takiego syfu (jedyna i nieoceniona korzyść z alergii, że bakusie, mleczne kanapki itp. szajs są poza jej zasięgiem wink), zabroniłam też jeść jakiekolwiek cukierki, ciastka i batony ze względu na zęby właśnie (skutecznie, z tego, co wiem) - a właśnie dzisiaj jedziemy znowu do dentysty, prawdopodobnie czeka ją leczenie kanałowe stałego zęba. Szlag by to trafił. Nie wiem już, co robić z tymi zębami.
            Fakt, że gruba nie jest i nie była nigdy, nawet miała niedowagę przez pewien czas...
            • gazeta_mi_placi Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 10:53
              Czasami ktoś ma genetycznie słabe zęby i podatne na próchnicę, mi ostatnio dentystka powiedziała, że moje zęby po prostu nie mają skłonności do zmian próchniczych, tak czasem bywa, słodkiego sobie raczej nie odmawiam, ale ja stara już jestem to mogę, za dziecka piłam słodzone herbaty i raz w tygodniu ciasto domowe lub inny deser w niedzielę, czasem drożdżówka do szkoły, ale dość rzadko.
              Pomyśl, że gdyby objadała się słodkim miałaby 10 takich zębów do leczenia, zawsze jakaś pociecha.
              • lily-evans01 Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 19:35
                Te zęby to w takim razie po babci wink.
                Dentystka zrobiła pantogram, ŻADEN ząb nie jest do leczenia - widzę, że moje ograniczenia przynoszą pozytywne skutki, wyglądało tragicznie, ale to dlatego, że pod spodem stałe się wyrzynają smile.
        • jematkajakichmalo Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 10:13
          opium74 napisała:

> Do picia 0,5 litra siku jabłkowego świeżego.

Ale robisz swiezo przed wyjsciem czy to jeszcze poranne? big_grin
          • opium74 Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 10:20
            nie, ciocia ma taką tłocznię i wyciska młodemu i dostajemy na bieżąco smile
            a że bakuś i batonik to syf to wiem.
            W domu je fajny serek firmy Ekołukta ale nie jest zbyt wygodny do szkoły.
            Mój niestety z tych co to prędzej z głodu umra niż zjedzą świeżą marchewke smile
          • lily-evans01 Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 10:22
            big_grin big_grin big_grin
        • dziennik-niecodziennik Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 10:41
          > Do picia 0,5 litra siku jabłkowego świeżego

cydr normalnie wink
          • opium74 Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 11:29
            cydr to ja.... smile jakoś trzeba przetrwac ten rok szkolny big_grin
            • opium74 Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 17:08
              Aaaaaaa dopiero teraz zauważyłam literówkę big_grin
    • gazeta_mi_placi Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 10:07
      Soczki w kartoniku to syf.
    • slonko1335 Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 10:08
      Starsza(nie je w szkole obiadów, ma dostęp do wody w klasie):
      0,25l butelkę z wodą, brzoskwinia-ufo, bułka z serem, garść pistacji, marchewka, kabanos drobiowy, 4 oreo(zapakowane po 4 sztuki).

Młodszy(je obiady, nie ma dostępu do wody):
      0,4 l butelkę wody, banan, bułka z szynką, kabanos drobiowy, marchewka, garść pistacji.

Obie sztuki w szkole od 8 do 16, młodszego dobieram ok. 15 ale czekamy na boisku na starszą.
    • daga_j Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 10:08
      Ojej, ale apetyt i pragnienie mają Twoje dzieci smile Ja mam łatwiej, bo jak 2 września synek zjadł tylko ćwiartkę jabłka i wypił kilka łyków picia to mogłam mu dziś zmodyfikować zawartość śniadaniówki - dziś pierwszak też ma 4 lekcje, a zjadł porządne śniadanie w domu.
      Mam też starszą córkę i ona bierze więcej bo ma więcej lekcji, proste.
      Generalnie daję im jedno picie (300-500ml, zależy w czym), kanapkę (często z połówek kromki), pół jabłka, coś słodkiego np. mini kinder batonik albo Duplo, takie coś małego czy Miś Lubiś. Opcjonalnie kilka suszonych moreli (starsza lubi), kabanosiki do kanapki, jogurt w saszetce do wyciskania, bułka drożdżowa.
    • blaszany_dzwoneczek Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 10:09
      7-latka: 2 kanapki (2 kromki złożone na pół) - jedna z oscypkiem (jeszcze z wakacji mamy smile), druga z kiełbasą myśliwską i 4 duże śliwki, 1/2 litra wody
    • an.16 Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 10:12
      2 kanapki z łososiem wędzonym, kawałak żółtego sera, kilka suszonych moreli. Do picia ciepła herbata z cytryną w małym termosie.
      Wczoraj miała 2 kanapki z serem, kabanosa, bułke maślaną i kawałek czekolady. Zjadła tylko pól kabanosa (drugie pół spadło na podłogęsmile i niecałą bułkę. Nie zjadła obiadu (ponoć niedobry). Ale to był pierwszy dzień więc pewno słabszy apetyt z wrażenia. Syn gimnazjalista nie zabiera niczego.
      • gazeta_mi_placi Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 10:55
        Ile ona ma lat? Bo menu jak dla dorosłej kobiety pracującej może w biurze niż w fabryce, ale jednak?
      • maslova Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 11:19
        Nie z
        > jadła obiadu (ponoć niedobry). Ale to był pierwszy dzień więc pewno słabszy ape
        > tyt z wrażenia.

Serio w zwykły dzień bez "wrażenia" Twoje dziecko jest w stanie zjeść w czasie pobytu w szkole to wszystko plus obiad?
    • aquella Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 10:13
      młodsza chyba obdziela dwie koleżanki jeszcze tym śniadaniem wink ?
      mój syn jako mega szczodre dziecko bardzo by się ucieszył z takiego prowiantu a dostał wodę, której nienawidzi i kanapkę z serkiem smarownym i awokado ( zamiast wędliny) za co na pewno mi uwagę zwróci oraz winogrona
      • tol8 Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 15:19
        Nie, nie obdziela. Zjada jeszcze dwudaniowy obiad w szkole, a teraz właśnie grzeję obiad w domu. To dziecko jest wiecznie głodne- jak mu zabraknie śniadania, to potrafi pożyczyć(sic!!!) od wychowawczyni kasę na coś do jedzeniasmile
        • moofka Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 15:24
          sadzac po takich ilosciach - mnie by to niepokoilo
          robilas badania na pasozyty?
    • naomi19 Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 10:15
      wczoraj bulka z kurczakiem przekrojona na pol (zjadla tylko pol) plus swiezy kokos i jablko
      woda w bidonie
      dzis je obiad,wiec tylko jakis owoc i woda
    • neffi79 Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 10:16
      same owoce, avokado, marchew, jogurt naturalny, wodę o obnizonej zaw. sodu, kaszę gryczaną, na deser suszone własnoręcznie plasterki jabłek. ĄĘ
    • lily-evans01 Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 10:17
      Córka 8 lat, waga na 75 centylu, wzrost już dawno poza centylami:
      mała bułka z wędliną, pokrojony ogórek, plus 4 małe rogaliki z jabłkiem.
      Obiad jest w odstępie 2 lekcji od przerwy śniadaniowej, więc nie ma co wydziwiać.
      Śniadania w domu przed wyjściem za to zawsze są solidne - typu pieczone kiełbaski plus warzywa, jajecznica z pomidorami, tzw. french hot dog własnej produkcji, naleśniki z serem kozim itp.
      Niestety alergia na białko mleka krowiego eliminuje wiele prostych i fajnych rzeczy z jadłospisu sad.
      • olewka100procent Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 10:19
        bułka z nutellą i bakuś, słodyczy u nas nie wolno dawać
        • lily-evans01 Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 10:24
          Bułka z nutellą to nie słodycz?
          Nasza wychowawczyni w tamtym roku gromiła rodziców za te buły z nutellą albo dżemem... i sevendays'y ... wink
          • olewka100procent Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 12:51
            nie wiem jakie jest przesłanie, zabraniają słodyczy w celu promowania zdrowego żywienia, czy inny powód, tego pani nie powiedziała jeszcze ( będzie mówić na zebraniu ) ale myślę, że chodzi o to , żeby dzieci miały te swoje bułki zapakowane w torebkę a nie paczkę ciastek czy czekoladę bo to zobowiązywało by do poczęstunku . W bułkę zaglądać chyba nie będzie, zresztą co ją to obchodzi ? moje dziecko i ja decyduje czym je karmić
        • naomi19 Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 10:25
          bułka z nutellą i bakuś, słodyczy u nas nie wolno dawa
          hłe hłe
      • niutaki Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 10:20
        Sucha bulke wziela, jak bedzie malo zje jakiegos nalesnika w szkole. W domu kromka chleba z rzodkiewka, kubek miety i sliwkasmile
        • naturella Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 10:23
          Rano w domu: młodsza jogurt naturalny z ziarnami, starszy Danio (jest niejadkiem i tylko to albo płatki wepchnie w siebie rano). Herbata z cytryną, owoce na talerzu pokrojone.

II śniadanie:
          starszy: banan, w pojemniku borówki i maliny (kończy o 11.20, więc to mu wystarczy)
          młodsza: 1 kanapka z ciemnego chleba z serem kozim, w pojemniku borówki i maliny.
          Oboje po 0,5 l wody niegazowanej.

O 13 będą jedli obiad u babci.
    • jak-nie-ja-to-kto Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 10:22
      I młodsze Ci to zjada? Na ile godzin taka wałówka? I czy obiad w szkole czy nie?
    • aagnes Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 10:26
      straszne ulepki te wasze sniadania dla dzieci, przeciez po czyms takim zrobi im sie po prostu niedobrze.
      u nas po prostu kanapka - razowy z tofu + papryka, nie wiem czy jablko - chyba zostalo z wczoraj. no i mala woda.

"...Na pewno czułeś kiedyś wielki strach, że oto mija twój najlepszy czas, bezdradność zniosła Cię na drugi plan, czekanie sprawia, że gorzknieje cała słodycz w nas..." P. Rogucki
      • memphis90 Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 21:05
        Moim dzieciom nigdy nie robi się niedobrze po ulepkach, nigdy big_grin Ale starsza zwracała po koperku...
    • an.16 Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 10:31
      Dobrze, ze nie jestem dzieckiem niektórych z wassad Te surowe marchewki, kanapki z avocado, wystudzone kasze popijane zimną wodą, (koniecznie o niskiej zawartosć czegoś tam) świeży kokos - serwujesz tą wyścółkę, z której wiórki sie produkuje, twardą i bez smaku ( może cały orzech, a niech sie pomęczy z maczetą... ... budzą odrazę. Przecież to aktywne rosnace dzieci, a nie modelki na wybiegu. Powinny jeść smacznie i pożywnie (jajka, pełnotłuste sery, mięsa, ryby,) a nie zimne warzywa popijane wodą.
      • sonniva Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 10:36
        - 1 butelka wody niegazowanej 0,75
        - prince polo
        Obiad je w stołówce szkolnej.
      • lily-evans01 Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 10:37
        Eee, ta z kaszą i wodą niskosodową to sobie chyba jaja robiła wink.
        • przeciwcialo Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 17:11
          Nie takie kwiatki na temat drugich śniadań tu były.
          • lily-evans01 Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 19:46
            Fakt, że to, co niektóre tu opisały, przypomina raczej dietę anorektycznej modelki niż rosnącego dziecka wink.
            Ale biorąc pod uwagę, że w wielu szkołach obiad jest ok. 12, to wcale się nie dziwię, że ktoś daje orzeszki albo pół papryki na przekąskę zamiast pełnego drugiego śniadania.
            • madziulec Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 20:24
              12?????

Coś Ty :0 Pierwsza tura juz o 10:45 wink serio. Bo jest zerówka, szkoła podstawowa i gimnazjum....
              • lily-evans01 Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 04.09.14, 07:36
                Pięknie, pięknie wink.
            • e_r_i_n Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 04.09.14, 07:58
              A co to jest pełne drugie śniadanie? Przecież to przekąska, nie normalny posiłek.
              A potem dzieci nawyki żywieniowe mają pokopane.
              Oraz nie jedzą obiadów w szkole - też pewnie na przestrzeni 6-7h nie wcisnelabym w siebie 3 dużych posiłków.
              • lily-evans01 Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 04.09.14, 18:45
                Mała bułka wieloziarnista z szynką, sałatą i ogórkiem na przykład.
                Coś, co zapewni węglowodany złożone, białka i witaminy.
                Co do wciskania posiłków - moja córka je solidne śniadanie o 7:30, potem o 10.15 drugie w szkole, a o 12.30 obiad. I mimo niewielkiego odstępu czasu zjada i tę bułeczkę albo np. ze 2 placuszki z jabłkami, i ten obiad (o ile nie jest ohydny).
      • kietka Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 10:40
        młodszy
        bułka pełnoziarnista z wedlina i ogorkiem
        jogurt bio pełnotłusty
        2 mini kabanosiki
        jabłko
        minipaczka herbatników na deser

starsza
        j/w

zjadaja dwudaniowy obiad, do picia woda. odbieram po 16.
      • naomi19 Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 10:46
        Chyba
        1- dawno nie jadlas swiezego kokosa
        2-nie masz pojecia jakjest pozywny i wartosciwy i ile ma zalet, szczegonie olej
        no i pominelas moje MIESO w sniadaniu
        rada nr 1- kurs nt zywienia, najlepiej przyspieszony, bo czas ucieka, a dziecko glodne
        rada nr2- kurs czytania ze zrozumieniem, wprawdzie to program pierwszych klas szkoły podstawowej, ale chyba pora odswiezyc material
      • aagnes Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 10:55
        tez sie usmialam z tego - szczegolnie te kasze - po prostu mozna zwymiotowac na samą myśl.
        dlaczego instytucja kanapki z kielbasą i żółtym serem i sałatą przestaje funkcjonowac?
        dzisiaj dalam kanapke z pasztetem i ogorkiem (normalna pszenna bułka za 18 groszy).
        ale mysle, ze w normalnych szkolach dzieciaki jedza zwykle, syte sniadania - te avokado, woda, lebioda i trociny pewnie w ą ę szkolach prywatnych, spolecznych i innych - ksiazki pewnie noszą w jutowych ekologicznych worach.
        • niutaki aagnes 03.09.14, 11:04
          >>normalna pszenna bułka za 18 gros
          > zy<<
          no i tu sie pograzylasbig_grin nie wypiekasz buleczek nocami, coby na rano byly swiezutkie? szokbig_grin nie nie czepiam sie do wypiekajacych, tez bede piekla niebawemsmile
          • mamameg Re: aagnes 03.09.14, 12:22
            Ale chyba nie będziesz wypiekać z PSZENICY? Przecież w niej jest GLUTEN!!!!!!!!
            • niutaki Re: aagnes 03.09.14, 12:53
              no nie, gdziezby tamwink
            • aneta-skarpeta Re: aagnes 03.09.14, 17:30
              moj syn najbardziej lubi zwykłe białe pieczywo

udaje mi się przemycic mu białe domowe- jak zrobię- ale jak robie razowe to musze kupic dla niego bułki

jedyny wyjątek- mega ciemne bułki fitness z lidla uwielbiasmile

i jak sobie pomyslę o moim synu co wyciąga avocado, kasze etc i je to na 5 in przerwie. hehehe
              • mamameg Re: aagnes 04.09.14, 09:49
                Kasza jak kasza, ale ten kokos mnie zafascynował, ciekawe czym go to dziecko otwiera-maczetę do szkoły nosi? wiertarkę?
        • monika3411 Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 13:15
          Pitolisz ciotka tongue_out kasze są spox - kłochamy gryczaną niepaloną czy z warzywami, czy z podsmażoną cebulą, czy na sucho (ja taką bez niczego strasznie lubię). Jaglaną jeszcze lubimy z jabłkami i cynamonem. Pójdę dalej - codziennie o 5 rano gotuję owsiankę tongue_out córka je w domu, ja zabieram do pracy tongue_out (znaczy od poniedziałku będę zabierać, bo jeszczem na urlopie big_grin ). Moja starsza ciągle kręci jakieś sałatki, gotuje warzywa i ryby na parze i kręci nosem na pieczywo smile makaronu białego też nie za bardzo pozwala kupować big_grin
          • przeciwcialo Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 17:13
            Zimne kasze to żaden rarytas.
            • aneta-skarpeta Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 17:32
              no własnie- wiele takich dan jest fajnych, ale w warunkach domowych

ale wiem, że niektóre dzieci na widok coli robią znak krzyża, i nie znają nawet logo mcdonaldsawink
            • mama_kotula Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 18:09
              > Zimne kasze to żaden rarytas.

W sałatkach kasze sa podawane na zimno.
              Na słodko tez często sa na zimno smile
              Jak dla mnie - bardzo dobre.

• monika3411 Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 18:25
                no właśnie - kwestia gustu smile dla mnie też pychota smile
                • przeciwcialo Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 18:29
                  No ale sałatka to co innego, to cos wiecej niz kasza wink
                  • monika3411 Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 18:32
                    no ale co ja poradzę, że ta kasz taka dobra wink nawet taka wczorajsza z lodówki bez żadnych dodatków (ew. popijana sokiem jabłkowym wink ) mniammmm big_grin
        • lily-evans01 Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 20:00
          > ale mysle, ze w normalnych szkolach dzieciaki jedza zwykle, syte sniadania - te
          > avokado, woda, lebioda i trociny pewnie w ą ę szkolach prywatnych, spolecznych
          > i innych - ksiazki pewnie noszą w jutowych ekologicznych worach.

Interesujące wink.
          Niestety w naszej szkole prywatnej połowa dzieciaków przynosiła buły z nutellą i sevendays'y, aż w końcu wychowawczyni zrobiła z tym porządek wink.
          Widać eko sreko jeszcze na moją prowincję nie dotarło wink.
          • mysz1978 Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 20:07
            szkola "ą ę" - pierwszoklasista - dwie kanapki z szynka i salatą, jogurt (Bakuś do kieszonki), pol jablka, mini batonik Milky Way
    • monika3411 Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 10:38
      Dwie kanapki z ciemnego chleba z szynką i serem żółtym, strąk czerwonej papryki pokrojony w paski, pudełko 250 g pomidorków koktajlowych, woda niegazowana 0,7 l.
      16 latka, I klasa LO.
      Za kilka dni kanapki zastąpi sałatkami, które sama robi, serkami wiejskimi, kaszą z warzywami itp.
    • mondovi Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 10:39
      Kanapki, mleko + jabłko i marchewki dostają w szkole. Dołożyłam wodę. Obiad je w szkole.
    • joanna_poz Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 10:42
      ponieważ II sniadania zazwyczaj wracały bo "nie zdązył i nie był głodny" od zeszłego roku nie zabiera nic poza piciem.
      12:30 je obiad wiec tym bardziej nie ma opcji żeby zgłodniał.
      rano w domu sniadanie obowiązkowe.
    • heca7 Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 10:51
      Moje zabierają tylko wodę w butelce...
      Nooo córka bierze kanapkę w szynką i ogórkiem ale tylko dlatego, że nie chce jeść śniadań w domu uncertain
      Najmłodszy jest zapisany na drugie śniadanie w szkole i obiad (1 danie) a starsze tylko na obiady bo drugich śniadań a szkole nie chcą. Wracają zaraz po szkole do domu.
      • heca7 Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 10:52
        Ale jakby mi chciały jeść to ja bym mogła im robić takie japońskie drugie śniadania wink
        www.google.pl/search?qshockbento&espv=2&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=uNYGVOaYMsO0O4aPgfAC&ved=0CKoBEIke&biw=1264&bih=586
        Prawda, że apetyczne?
        • solejrolia Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 11:07
          > Prawda, że apetyczne?

nie lubię jak jedzenie patrzy na mnie

wink
          • memphis90 Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 21:10
            To zjedz tę twarz z maseczką z ogórków na oczach - ta nie patrzy big_grin

Chociaż po bliższym przyjrzeniu się zalinkowanym fotkom- co dobrego jest w misce ryżu z dwoma główkami szpagarów i dwoma różyczkami brokuła? Ja bym zrobiła takie bułki-pieski z parówką w pysku. Parówką ,rzecz jasna, ekologiczną i z mięsa, a nie z normalnej parówki.
        • dziennik-niecodziennik Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 11:11
          piekne!
          strasznie bym chciala kiedys tam robic dziecku takie rzeczy, ale mnie to chyba przerosnie. nie wyobrazam sobei rano takiego pierdzielenia sie. chyba ze to mzona skonstruowac wieczorem i zostawic w lodówce na noc, to prędzej...
          • heca7 Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 11:14
            Podobno takie przygotowanie jedzenia jest wyrazem miłości matki japońskiej do swego dziecka wink
            Z moich śniadań wynika, że swoich nie kocham suspicious
            • dziennik-niecodziennik Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 11:22
              boje sie myslec co wynika z moich...
              dziecko poki co śniada w przedszkolu, wstaje 20 minut przed wyjsciem wiec jak zdązy wypić cos ciepłego to jest dobrze...
    • loola_kr Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 10:54
      starszej nic, młodszemu wodę i bułę z serem.
    • mary_lu Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 10:54
      A weź mnie nie denerwuj!

Moje jest marudne jedzeniowo (z wyjątkiem sytuacji, w których nie powinno pchać się do stołu, wtedy żre jakby było głodzone w domu), a w szkołach i przedszkolach u nas ciągle wałkuje się temat zdrowych przekąsek i dzieci donoszą wtedy na rodziców... Żeby nie wyjść na najgorszą matkę świata, nad śniadaniami myślałam kilka dni. Wczoraj: bułka z serem, kabanos drobiowy, kilka winogron, kilka pomidorków koktajlowych, kilka orzechów, małe ciasteczko, sok.

Moje dziecko nie znalazło pudełka z jedzeniem w swojej szufladzie (???), stworzyło dla pani całą przekonującą historię, jak zostawiło plecak ze śniadaniem w samochodzie, więc pani nie szukała... Po południu zostałam przywitana przez nauczycielką dramatyczną opowieścią o zdobywaniu przez nią darmowej porcji zupy dla mojego głodnego dzieciaka (mamy wykupione tylko drugie danie).
    • kropkacom Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 10:56
      Wodę i kanapkę z wędliną. Jabłko będzie w domu, bo w szkole by nie zdążyłyby zjeść.
      • kropkacom Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 10:57
        Z dużo "by" tongue_out
    • solejrolia Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 11:00
      proponowałam jabłko- nie chciała. wzięła tylko soczek/napój tymbark (0,3l) i ma swoje 10zł tygodniówki, więc jakby coś, to kupi sobie drożdżówkę. a jak nie kupi, to nic jej nie będzie, wróci o 13.30 do domu wprost na obiad.
      • 3-mamuska Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 11:07
        Moje nie biorą nic poza woda.
        O 8 sniadanie ,o 12 lunch o 16.30 obiad.
        Corka czasem jakis owoc zabiera do plecaka i gdy wraca zjada.
        Młodsze dostaje owoce ,warzywa , soki wodę na przekąskę.( dostarcza szkóła)
        -----------------
        Życie ma ty­le ko­lorów, ile pot­ra­fisz w nim dostrzec.
    • agni71 Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 11:11
      3 klasa: jogurt owocowy i orzeszki ziemne, sok jabłkowy

V klasa: kanapka z bułki z salami, pół jabłka, sok jabłkowy

VI klasa: kanapka z bułki z szynka i ogórkiem małosolnym, pól jabłka, sok jabłkowy
      • agni71 Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 11:19
        Na jutro chyba sie poświęcę, i upiekę muffinki (normalne, słodkie, nie z brokułem i szpinakiem smile...może wtrysnę w środek domowy dżem malinowy, ale muszę najpierw wypróbowac w domu, czy się za bardzo nie brudzi przy jedzeniu.
        i dołożę do tego takie cienkie kabanoski, żeby sie za bardzo nie zasłodziły.
        Najmłodsza pewnie muffinek nie będzie chciała, więc może będa winogrona z ogródka i ten kabanos.
    • bambzgrozja Re: Co dałyście dzisiaj na II śniadanie? 03.09.14, 11:11
      11- latek: kanapka z pieczywa razowego z masłem, szynką, sałatą, pomidorem, kiełkami brokuła + butelka wody min. + śliwki (je obiad w szkole),

16 latka; j.w. + gruszka+jabłko (nie je obiadu w szkole),

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka