Dodaj do ulubionych

Prezent na ślub

08.09.14, 14:45
Jesteśmy zaproszeni, więcej nawet - jedno z nas będzie świadkiem. Trzeba coś kupić. Normalnie wiedziałabym co, ale tu chodzi o ślub kościelny bardzo starszej pary, która juz obchodziła srebrne wesele. Ematki wiedzą wszystko. Pomocy!
Obserwuj wątek
    • anel_ma Re: Prezent na ślub 08.09.14, 14:50
      otwarte bilety do teatru, albo cos w ten deseń
      czyli prezent "przeżyciowy" a nie przedmiotowy
      • mx3_sp Re: Prezent na ślub 08.09.14, 14:54
        jak przeżyciowy to też, pomysł z kabaretu Czesław (?) Eutanazol forte.
    • nenia1 Re: Prezent na ślub 08.09.14, 14:53
      A może coś lubią, coś ich interesuje? Bo żelazko albo garnki pewnie już mają smile
    • neffi79 Re: Prezent na ślub 08.09.14, 14:58
      bylam na takim slubie 3 lata temu, w rodzinie
      pieniądze odpadały
      kupilismy wtedy odkurzacz akumulatorowy philips o taki:
      https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRDTWZGQ_Uz8dqIC9VU5MZMFMQcocaMwQs3SOrDda-AGxAS7UBBJg

(kierowałam sie praktycznością przedmiotu), radośc była ogromnasmile + oczywiście kwiaty.
    • mnietoniemi Re: Prezent na ślub 08.09.14, 15:16
      verdana napisała:
      chodzi o ślub kościelny bardzo starszej
      > pary, która juz obchodziła srebrne wesele.

Czyli są po ślubie cywilnym i dotąd żyli w grzechu?
      Biblię im kup. Tylko taką w wersji eksljuziw, jak na emamę przystało big_grin

https://www.orbispictus.pl/upload/publications/sml/XOlhZG_biblia-veteris-testamenti.jpg
    • ichi51e Re: Prezent na ślub 08.09.14, 15:29
      A lubia zielona herbate? www.nagomi.pl/prezenty-japonskie-dla-pary-czarki-do-herbaty-doraku-o_l_27_379.html
      • verdana Re: Prezent na ślub 08.09.14, 15:37
        O dzięki, to do herbaty jest chyba dobrym pomysłem. Bardzo słabo ich znam, ale wiem, ze herbatę lubią.
    • joa66 Re: Prezent na ślub 08.09.14, 15:46
      Byłam w podobnej sytuacji, ale para okresliła się na szczęscie jasno : prezentem jest sam przyjazd (bo ślub zorganizowali sobie daleko).

Kupiłam tylko książeczkę, która była niemal wiernym opisem ich własnego poznania.

Jeżeli wiesz kiedy się poznali to może butelkę wina z tego rocznika?
      • verdana Re: Prezent na ślub 08.09.14, 15:53
        Słabo ich znam, ale to bliska rodzina. Ślub bardzo kameralny , niedaleko, więc przyjazd nie bardzo jest prezentemsmile Nie wiem, kiedy się poznali, wiem, kiedy brali poprzedni ślub...
        • joa66 Re: Prezent na ślub 08.09.14, 16:00
          A to odnowienie ślubu czy nowy ślub?

Jeżeli odnowienie to butelka wina z tamtego rocznika (piewrszego ślubu) może być niezła smile O ile lubią wino.

Jeżeli są z Warszawy i lubią herbatę, to kiedys w BUWie były kilkugodzinne 'kursy' parzenia herbaty prowadzone chyba przez japonistów.

• verdana Re: Prezent na ślub 08.09.14, 16:13
            Kościelny. Cywilny mieli.
            Na kurs ich nie zapiszę, bo facet jeszcze pracuje.
            • joa66 Re: Prezent na ślub 08.09.14, 16:43
              A znasz ich na tyle, żeby ocenić czy bardziej ich ucieszy prezent nawiązujący do przeszłości czyli raczej sentymentalny czy taki nawiązujący do przyszłości?

Innym pomysłem, nie wiem czy możliwym do zrealizowania jest bon do restauracji na romantyczną kolację - musiałabyś poszukać w necie.

p.s. przyznam , że ja sie ucieszyłam, że byłam zwolniona z prezentu dla pary, która od lat miała urzadzone wspólne gospodarstwo domowe , która miała swój gust ( którego tak do końca dobrze nie znałam ) i która miała na tyle dobra sytuację finansową, że to co chcieli, czego potrzebowali , już sami sobie kupili.
              • verdana Re: Prezent na ślub 08.09.14, 17:42
                Nie, nie znam, niestety. Gdybym znała, to by problemu nie było...
                Romantyczna kolacja 70-latków? No, mam wątpliwości.
                • joa66 Re: Prezent na ślub 08.09.14, 19:30
                  Romantyczna kolacja 70-latków? No, mam wątpliwości

Ale dlaczego???

Przecież to ci 70-latkowie podjęli decyzję o ślubie.

Poza tym nigdy nic nie wiadomo - pamiętam nasz prezent dla prawie 70letniej wtedy teściowej - wycieczka do.......McDonalda, w którym nigdy wczesniej nie była. Cieszyła się jak dziecko i stwierdziła, że chce tak obchodzić urodziny co rokbig_grin
                  • verdana Re: Prezent na ślub 08.09.14, 19:54
                    Nie, decyzję o ślubie podjęło jedno z nich, ku nietajonej wściekłości drugiegosmile
                    • zielona.limonka Re: Prezent na ślub 08.09.14, 20:29
                      He he, a to decyzję o ślubie da się podjąć jednostronnie? Jakaś mocna osobowość smile
                    • aqua48 Re: Prezent na ślub 08.09.14, 20:56
                      verdana napisała:

> Nie, decyzję o ślubie podjęło jedno z nich, ku nietajonej wściekłości drugiego

Chwila, chwila, to taki ślub kościelny będzie nieważny. Muszą chcieć oboje.
                      • verdana Re: Prezent na ślub 08.09.14, 21:53
                        Poniekąd chcą, bo jakby jedna strona kategorycznie nie chciała, to by ślubu nie byłosmile Ale jest to ślub jednostronny.
    • piotrek1965 Re: Prezent na ślub 09.09.14, 16:34
      A czy swiadek na koscielnym slubie moze byc na bakier z kosciolem?
      • dlania Re: Prezent na ślub 09.09.14, 17:34
        Jak sie posmaruje, to wszystko mozna. Jakis problem?
        • piotrek1965 Re: Prezent na ślub 09.09.14, 18:06
          Problem hipokryzji i dwulicowości?
          • dlania Re: Prezent na ślub 09.09.14, 18:14
            No ale to nie nasz problem. Poza tym jak ktos nie jest niewierzącym praktykującym, a jedynie biernym, to grzecznościowe uczestniczenie w rytuale nie jest sprzeczne z jego wartościami. Jak jest w omawianym przypadku - nie wiem, nie śledzę az tak sumień ematekwink
          • latarnia_umarlych Re: Prezent na ślub 10.09.14, 09:49
            Aha, to ja jestem dwulicową hipokrytką dającą łapówki, dobre tongue_out
            Świadkowałam w kościele oficjalnie jako ateistka.

Dla waszej wiadomości, świadek nie musi być wierzący ani praktykujący, przecież jego rola to tylko podpisanie papierka, że ślub się odbył.
            • dlania Re: Prezent na ślub 10.09.14, 12:32
              Nigdy nie pomyślałam o płaceniu za usługi kościelne (typu wydanie świstka potwierdzającego, że parafianin jest wierzący i praktykujący) w kategoriach łapówkiwink Ale skoro tak mówisz...wink
              • latarnia_umarlych Re: Prezent na ślub 11.09.14, 09:49
                Odwracasz kota ogonem. Napisałaś:
                "Jak sie posmaruje, to wszystko mozna."
                Powtarzam, świadkiem może zostać dowolna osoba. Jedyne co musi mieć, to dowód osobisty. Łapówek nie trzeba dawać.
      • mdro Re: Prezent na ślub 09.09.14, 19:16
        Nie wnikając w powody, dla których w ogóle interesujesz się kwestiami dotyczącymi życia religijnego Verdany i jej męża, to powinieneś wiedzieć, że świadek ślubu nie musi być katolikiem (praktykującym czy nie). Nie musi być nawet chrześcijaninem czy też osobą wierzącą.
      • verdana Re: Prezent na ślub 09.09.14, 19:28
        Świadek nie jest na bakier z kościołemsmile Świadek jest jak najbardziej wiernym członkiem KK.
        • piotrek1965 Re: Prezent na ślub 10.09.14, 00:16
          Pamietam, ze deklarowalas ateizm. Ale wieksza radosc z jednego nawroconego...
          • verdana Re: Prezent na ślub 10.09.14, 09:27
            Ale mój mąz nie deklarował ateizmu, prawda?
            • piotrek1965 Re: Prezent na ślub 10.09.14, 21:41
              Jesteśmy zaproszeni, więcej nawet - jedno z nas będzie świadkiem.

Tak napisałaś. Więc miałem prawo zakładać, że świadkiem będziesz.
              A co do Twojego męża- nie miałem okazji poznać, więc nie wiem, ale skoro mówisz, zakładam że tak jest. Mam nadzieję, że jak ksiądz będzie przechodził i kropił, nie dostaniesz alergii, tudzież delirkismile.
              • verdana Re: Prezent na ślub 11.09.14, 09:23
                "Jedno z nas" w języku polskim nie jest tożsame z "ja".
                • piotrek1965 Re: Prezent na ślub 11.09.14, 19:54
                  Nie jest tez precyzyjne.
                  • nangaparbat3 Re: Prezent na ślub 05.05.15, 22:48
                    A ty co? śledczy?
                    • wegatka Re: Prezent na ślub 06.05.15, 09:56
                      Pewnie ma ZA i jak coś jest nieprecyzyjnie określone, to sobie nie radzi z ogarnięciem tematu.
      • nevada_r Re: Prezent na ślub 09.09.14, 22:02
        > A czy swiadek na koscielnym slubie moze byc na bakier z kosciolem?

Jak najbardziej może. To chrzestny powinien być osobą wierzącą i praktykującą oraz po [ważnej] spowiedzi, ponieważ podczas chrztu zobowiązuje się, że dopilnuje wychowania dziecka w wierze katolickiej. Natomiast świadek do niczego takiego się nie zobowiązuje, on tylko zaświacza swoją obecnością i podpisem, że ślub faktycznie się odbył.
      • asia_i_p Re: Prezent na ślub 05.05.15, 22:17
        Tak, może.
        W przeciwieństwie do chrztu, świadek na ślubie kościelnym nie pełni funkcji religijnej, tylko społeczną, ma zaświadczać, że ślub się odbył, w dobie silnego opapierowania ślubu funkcja już tylko tradycyjna.
        Jedyny warunek, jaki stawia prawo kanoniczne, to żeby świadek był pełnoletni.
        • menodo Re: Prezent na ślub 06.05.15, 10:03
          Asia, po co wyciągnęłaś ten wątek?
          • iwoniaw To nie Asia 06.05.15, 10:06
            Wątek ten (jak to zwykle w podobnych przypadkach) wywlókł spamer. Niestety, nie zawsze spam zdąży zostać wykasowany, zanim ktoś nie zwróciwszy uwagi na datę się dopisze - i wtedy już zostaje "na górze", niestety. uncertain
      • karola1008 Re: Prezent na ślub 06.05.15, 08:53
        piotrek1965 napisał:

> A czy swiadek na koscielnym slubie moze byc na bakier z kosciolem?
        Tak, świadek na ślubie kościelnym, w odróżnieniu od chrzestnego, ma tylko jeden obowiązek-świadczyć. Nie musi pomagać wychowywać w wierze, nie musi wspierać w trwaniu w wierze, ani nic w tym stylu. Ma być pełnoletni i poczytalny. Nie musi przynosić karteczek od spowiedzi - nikt go o to nawet nie zapyta. Nie musi przystąpić do komunii. U moich rodziców świadkiem na ślubie kościelnym był 40 lat temu ich przyjaciel-ateista. Pies z kulawą nogą nie zapytał go o jego stosunek do kościoła. U mojej kuzynki - jej siostra, też ateistka i też ślub kościelny, u mojej przyjaciółki - jej brat buddysta. Prawo kanoniczne wymaga by były to osoby godne asystowania przy takim wydarzeniu, ale tej godności nie utożsamia z jakimkolwiek wyznaniem, w tym katolickim. Chodzi raczej o to by nie był to znany w mieście alfons albo skończony pijak, który nawet na uroczystość nie przyjdzie trzeźwy.
        To by było tyle w temacie hipokryzji kościoła akurat w tym aspekcie. Jak nie wiecie, to najpierw sprawdźcie, a potem się wypowiadajcie, zwłaszcza jak mają paść oskarżenia o smarowanie.
    • dlania Z ciekawości wpisałam "prezent na ślub" w allegro 09.09.14, 18:16
      o matko - torty z ręczników!!! Jakis hit! Widziałam torty z pampersów dla młodych matek, ale ten z ręczników jest stanowczo większym przegięciem.
      • andaba Re: Z ciekawości wpisałam "prezent na ślub" w all 09.09.14, 18:50
        Gregoriankę zamów, w tym wieku to juz raczej maja wszystko, co im jest potrzebne, a co pasuje dać na ślub.

Albo poprzestań na kwiatach plus symboliczny drobiazg typu dwie filiżanki.
        • bazia8 książkę 09.09.14, 18:59
          "Dwoje ludzi" Iwony Chmielewskiej

smile
        • piotrek1965 Re: Z ciekawości wpisałam "prezent na ślub" w all 10.09.14, 00:19
          Viagre dla pana mlodego/starego. Zeby skonsumowal malzenstwo.
    • vocativa Re: Prezent na ślub 10.09.14, 09:55
      Dobre wino z komentarzem- "Wasza miłość tak jak wino im starsza tym lepsza i szlachetniejsza tongue_out" i pieniądze wink
    • konwalka Re: Prezent na ślub 10.09.14, 12:45
      jesli dcyzje podjelo jedno, a drugie jest wsciekle, to moze kulki Newtona?
      powinno dac mały czilaut tej niezadowolonej stronie
      (zadowolona juz ma swoj gift- slub)
    • atena12345 Re: Prezent na ślub 11.09.14, 09:54
      a prezent ma być praktyczny, czy raczej pamiątka?
    • asia_i_p Re: Prezent na ślub 05.05.15, 22:23
      Coś z książek, niekontrowersyjnego, w miarę możliwości unisex (więc nie Jane Austin). Agatha Christie? To chyba każdego wciągnie.
      • arwena_11 Re: Prezent na ślub 06.05.15, 08:11
        ślub pewnie się juz dawno odbył sądząc z daty założenia wątkusmile
        Ciekawe co Verdana w końcu kupiłasmile
    • nangaparbat3 Re: Prezent na ślub 05.05.15, 22:46
      verdana napisała:

> ale tu chodzi o ślub kościelny bardzo starszej
      > pary, która juz obchodziła srebrne wesele.

Taki ołtarzyk podróżny, zabytkowy tryptyczek.
      Albo jakieś bardzo piekne wydanie Biblii.
      Mniej ideologicznie: obrus ręcznie haftowany albo z koronki, w cepelii mają przepiekne.
      • raczek47 Re: Prezent na ślub 06.05.15, 08:04
        jakiś fajny voucher na krótki wyjazd albo coś czego nigdy nie zrobili a mieli ochotę (lot szybowcem, skok ze spadochronem itp), jakiś kurs itp.
        Żadnego czegoś "do domu" bym nie kupowała, w tym wieku ma się już raczej wszystko, po co kolejny obrus, garnki czy obraz.
    • karola1008 Re: Prezent na ślub 06.05.15, 09:02
      Verdano, też miałam taką parę w rodzinie - dostali ode mnie butelkę bardzo dobrego wina, bo miłość, jak wino - im dojrzalsza tym lepsza smile tylko, że to w ogóle byli miłośnicy i znawcy win.
      Innej parze, pięćdziesięciolatkom, dałam w prezencie dwie przedwojenne filiżanki do herbaty.
      • karola1008 Re: Prezent na ślub 06.05.15, 09:04
        Matko, kto wygrzebał taki stary wątek big_grin? Verdano, możesz napisać, co dałaś tej parze smile?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka