Dodaj do ulubionych

Angielski dla 9 latka

09.09.14, 11:19
Moje dziecko jest w III klasie. Do tej pory angielski tylko w szkole, pani wymagająca, więc sporo czasu poświęcałam młodemu ( nauka słówek). Spotkałam się z opinią, ze posyłanie dziecka w tym wieku na kurs, w grupie ok. 10 osobowej, dzieci z różnych szkół, nie ma sensu. Z racji tego, ze nie znam angielskiego plus brak czasu, chciałabym, żeby dziecko jednak gdzieś na lekcje chodziło i właśnie szkołę językową miałam na myśli. Teraz jednak zastanawiam się nad lekcjami prywatnymi, tylko nauczyciel i dziecko. Co sądzicie? Podzielcie się doświadczeniem.
Obserwuj wątek
    • priszczilla Re: Angielski dla 9 latka 09.09.14, 11:26
      Za nauczyciela, który naprawdę czegoś dziecko nauczy będziesz musiała moim zdaniem zapłacić znacznie więcej niż za naukę w szkole językowej. Niezłe szkoły biorą ok. 200 zł miesięcznie za dwie lekcje po 90 min. Wykwalifikowany nauczyciel weźmie za to 200 zł tygodniowo.
    • ichi51e Re: Angielski dla 9 latka 09.09.14, 11:30
      Mam mieszane uczucia. Moja kolezanka pracowala w szkole jezykowej uczac dzieciaki. Twierdzila ze jest to praca zycia bo "nikt cie nie sprawdzi" uncertain wiec raczej sklanialabym sie ku zaufanemu dobremu nauczycielowi (najlepiej specjalizujacy sie w dziciach ktore uczy sie jednak inaczej) - ale finansowo to drozej wyjdzie.
      Chyba ze szkole masz zaufana - i np z testami na wejsciu i wyjsciu?
    • aknaszilak Re: Angielski dla 9 latka 09.09.14, 11:32
      Miałam kilkoro dzieci w tym wieku na indywidualne - i jestem przeciwna. W którymś momencie mogłabym tańczyć na uszach, a i tak się znudzą, bo musi być i edukacyjnie i fajnie po prostu, a w grupie jest to bardziej możliwe.

Natomiast 4-klasiści już wg mnie lepiej indywidualnie, pojawia się więcej gramy, którą trzeba zrozumieć i wiele gier da się zrobić z lektorem.

Mój syn w pierwszej klasie miał indywidualne, bo logistycznie wchodzilo lepiej, ale w tym roku idzie do grupy.
      • alfa36 Re: Angielski dla 9 latka 09.09.14, 12:00
        Szkoły nie znam, wiem tylko, że dzieci "nowe", II i III klasisci. Podejrzewam, ze w podstawówce uczą się z różnych książek. Z nauczycielem logistycznie miałabym lepiej, choć fakt, na pewno drożej (ale myślałam o lekcjach półgodzinnych 2 razy w tygodniu).
        • rij-ana Re: Angielski dla 9 latka 09.09.14, 12:08
          Nie wiem na ile poważnie podchodzisz do tematu, ale nie da sie robic nic po łepkach. I jesli próbujesz zagłuszyć sumienie i dla jego dobra i spokoju posłać go na te lekcje, najlepiej jak najekonomiczniej i finansowo i czasowo, to lepiej po prsotu dać sobie spokój. My mamy 8 latkę, a jej tata jest anglistą. Angieiskiego nauczyl sie jeszcze zanim Polska zaczęła emigrowac, w kraju. Chodzil na takie lekcje 2 razy w tyg. po godzinie, ale to jest za malo, by cos z tego bylo i chociazbys nie wiem ile wlozyla w to kasy czy to bylby native czy nie, grupa 10 os. czy indywudulanie, to i tak nic, zeby byly efekty... Niestety, ale wklad wlasny jest bardzo wazny i naprawde nie da sie ograniczyc nauki jęz. obcego do lekcji w szkole, potem po szkole, potem ich odrabiania. Zeby twoje lekcje cos 9 latkowi daly, musi swoje zainteresowania uczynic obcjojęzycznymi. U nas bajki byly tylko (i są) po angilesku, komisky, ktore lubi po angielsku, gry w ktore gra po nagilesku. Codziennie oglada telewizje tylko po angielsku. Bajki-nagrody po angielsku. Nie mowi jeszcze, ale duzo rozumie. W szkole robią naprawde mało i mizernie, ale nie zaskzodzi. teraz zpaisujemy ja na angielski duzo sobie po tym nie obiecując, ale to jeszcze jeden czynnik stymulujący. Tylko tyle. Tak naprawde nie musisz znac ang., by w ang. go wspomagac. Trzeba sie wykazac aktywnością i po prostu robic wszystko, co mozesz, by z jez. obcym przystawal. Najpierw zamow kablowke z programami po ang., trudno bedzie przestawic 9 latka, jak nie ma nawyku. My zaczynaliśmy od 1.rż.
    • kocianna Re: Angielski dla 9 latka 09.09.14, 13:32
      Zapisz do szkoły językowej... w VI klasie. Wyniki będą wtedy współmierne do włożonego wysiłku czasowego i finansowego. Wcześniej raczej nie ma sensu.
      • barbibarbi Re: Angielski dla 9 latka 09.09.14, 15:34
        a czemu dopiero w VI klasie? Wcześniej to nic nie da? Pytam, bo mam dziecko w IV i właśnie zapisałam do szkoły językowej. Koleżanka mojej córki już rok wcześniej chodziła na zajęcia, ale nie widzę między nimi różnicy w angielskim, więc zajęcia to żadna rewelacja ale znowu rok czasu to też niewiele. Może faktycznie w tym wieku nie mam to sensu.
    • lily-evans01 Re: Angielski dla 9 latka 09.09.14, 17:38
      A wakacyjny wyjazd do szkoły językowej?
      Np. po zakończeniu III klasy SP?
      Ma sens? Czy tak naprawdę to wyrzucanie pieniędzy w błoto?
    • mynia_pynia Re: Angielski dla 9 latka 09.09.14, 18:50
      Moja siostra 3 lata temu postanowiła uczyć się angielskiego - nigdy się nie uczyła wcześniej.
      Najpierw wzięła prywatnie studenta anglistyki żeby jką w domu uczył, bo się wstydziła że nic nie umie.
      Później zaliczyła 2 szkoły językowe, a obecnie chodzi na konwersacje po angielsku co sobotę na 3h.
      U mnie we wsi jest podstawówka z angielskim codziennie wink jedna z kilku w woj. dolnośląskim (moja wiocha ma 600 mieszkańców), ale za to szkołę niepubliczna katolicką mamy wink.
    • kamire12 Re: Angielski dla 9 latka 09.09.14, 20:04
      też jestem bardzo ciekawa czy dobrze gdzieś zapisać, czy nie? lepiej szkoła, czy indywidualnie?
      • alfa36 mynia 10.09.14, 10:20
        Siostra w jakim wieku zaczęła się uczyć angielskiego? Pytam, bo sama mam chęć, a ostatnio w newsweeku był artykuł, ze w każdym wieku można się nauczyćsmile i ze niby wcale dzieci szybciej nie przyswajają.
    • q_fla Re: Angielski dla 9 latka 10.09.14, 10:33
      W szkole mojej córki j. angielski jest na poziomie zerowym, nawet uwstecznionym, nauczycielka do bani.
      Od pierwszej klasy chodzi do szkoły językowej, zajęcia są na terenie szkoły. Mówi, czyta i pisze w stopniu podstawowym, potrafi prowadzić proste konwersacje z rówieśnikami za granicą, laureatka ogólnopolskiego konkursu. Zajęcia 3 razy w tygodniu po 45 min, 10 dzieciaków w grupie, czytanie lektur i komiksów, częste zajęcia w plenerze.
      • alfa36 Re: Angielski dla 9 latka 11.09.14, 20:10
        Znajome nauczycielki mówią, ze dziecko w 4 klasie opanuje przez pół roku nauki to samo, co przez wcześniejsze 3 lata ( w klasach 1-3). Dlatego nie chciałam nigdzie syna jeszcze posyłać. Tyle, ze pani ze szkoły jest wymagająca a moje dziecko samo przy angielskim nie usiądzie, trzeba mu pomóc kojarzyć słówka- tak je tylko potrafi zapamiętać. Ja na to natomiast nie mam ani cierpliwości ani czasu ani chęci. Dlatego chciałam, żeby miał dodatkowo kontakt z językiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka