Dodaj do ulubionych

klasa 2 i 2xreligia

11.09.14, 11:45
Corka ma 2 razy religie w tyg., nie rozumiem tego. Plastyka raz, muzyka raz, wf raz (+ 2 razy na basenie). Angileski 2 razy w tyg!!!! Dlaczego pieniadze na religie znajdują się i rozepchanie i tak nadętego planu do maksimum (corka chodzi na godz. popoludniowe, mowy nie ma o zaj. dodatkowych) jest mozliwe, a kurde na inne rzeczy nie. Dla dziecka lat 8, religia 2 razy, przy lekcjach 4 dziennie, wychodzonych na godz. 12, to chyba przesada!
Chodzi o komunie czy co?
Obserwuj wątek
    • cosmetic.wipes Re: klasa 2 i 2xreligia 11.09.14, 11:50
      Podaję rozwiązanie: wypisz dziecko z religii.

Nie ma za co tongue_out
      • zyrawa Re: klasa 2 i 2xreligia 11.09.14, 11:54
        Nie mozna, jest w srodku zajęć!!

cosmetic.wipes napisała:

> Podaję rozwiązanie: wypisz dziecko z religii.
        >
        > Nie ma za co tongue_out
        • neffi79 Re: klasa 2 i 2xreligia 11.09.14, 11:55
          zrób awanturę, pikiete, podpisy, te sprawy
        • cosmetic.wipes Re: klasa 2 i 2xreligia 11.09.14, 11:58
          Można, można.

Na etykę zapisz, albo niech w świetlicy lekcje odrabia.

PS. Za trzecią poradę wystawię ci fakturę tongue_out
        • demonii.larua Re: klasa 2 i 2xreligia 11.09.14, 14:09
          Można, można.
        • pitahaya1 Re: klasa 2 i 2xreligia 11.09.14, 14:21
          zyrawa napisała:

> Nie mozna, jest w srodku zajęć!!
          >

W środku zajęć jej nie wypisuj. Odczekaj do dzwonka i wypiszbig_grin
          Można jak najbardziejsmile
        • przeciwcialo Re: klasa 2 i 2xreligia 11.09.14, 15:22
          Jak najbardziej mozna, szkola zapewnia wtedy dZiecku opiekę.
    • krejzimama Re: klasa 2 i 2xreligia 11.09.14, 11:52
      Dzięki tym lekcjom Twoje dziecko jest bliżej Boga i staje się lepszym człowiekiem.
      • roksana158 Re: klasa 2 i 2xreligia 11.09.14, 11:57
        u nas od zawsze po 2 lekcje, tez nie widze sensu tyle razy.
        • zyrawa Re: klasa 2 i 2xreligia 11.09.14, 12:01
          Samo 2 razy to nie duzo, ale w porowaniu do kontesktu sytuacji, wieku dziecko i proporcjonalnie do czasu spedzonego w szkole to dużo. Swietlica to nie rozwiązanie. Etyki nam nikt nie proponowal, zresszta co za orznica czy etyka czy rleigia, 2 razy w tyg. przy t y m planie, to przesada.
          • edw-ina Re: klasa 2 i 2xreligia 11.09.14, 12:03
            Nowe rozporządzenie, które weszło w życie od początku tego roku szkolnego, nakazuje zorganizowanie lekcji etyki nawet dla jednego ucznia. A religia nie ma prawa być w środku zajęć. Radziłabym zwrócić dyrekcji uwagę na to, że postępują wbrew prawu.
            • zyrawa Re: klasa 2 i 2xreligia 11.09.14, 12:05
              edw-ina napisała:

A religia nie ma prawa być w środku zajęć.

?!?
              • aquella Re: klasa 2 i 2xreligia 11.09.14, 12:22
                co za różnica kiedy jest i kiedy dziecko na nią nie pójdzie jeśli się wypisze, jeśli tego czasu nie spędzi efektywnie na nauce jakiegoś przedmiotu tylko obijając się na świetlicy lub w domu
              • edw-ina Re: klasa 2 i 2xreligia 11.09.14, 13:03
                W założeniu dt. wprowadzenia religii miało być tak, że skoro jest to przedmiot, na który nie muszą uczęszczać wszystkie dzieci, to powinien być tak ustawiony w planie lekcji, by być albo na pierwszej, albo ostatniej godzinie, wówczas dziecko przychodzi do szkoły później lub wcześniej z niej wychodzi. Ale to były założenia, a praktyka to praktyka. Mimo wszystko masz prawo żądać, by regulacje prawne były wprowadzone w życie.
                • filipianka Re: klasa 2 i 2xreligia 11.09.14, 14:07
                  skoro "powinien być tak ustawiony" to wystarczy przy pracy nad planem (wiem, ciężkie to zadanie, mimo że zapewne wspomagane jakimiś programami komputerowymi), w ogóle nie brać religii pod uwagę i do tak wyklarowanego planu dopisywać religię na początku lub końcu, ale takie rozwiązanie nie jest stosowane jak widać (u moich dzieci też)
                  • edw-ina Re: klasa 2 i 2xreligia 11.09.14, 14:17
                    Tak, ale to już w rękach rodziców jest, czy będę tego wymagać, czy też zgodzą się na pomysł szkoły. Ja bym wymagała. I znając mój upór osła, to pewnie poruszyłabym układ słoneczny, by prawo nie było martwym prawem.
                    • hema14 Re: klasa 2 i 2xreligia 11.09.14, 17:27
                      Ja odpuściłam i moje dzieci chodzą na świetlicę gdy pomiędzy lekcjami jest religia. Przemyślałam to tak, że nie są zapisane na stałe do świetlicy bo nie pracowałam i mogłam ich odbierać, więc w szkole spędzały tylko tyle ile miały lekcji. Czasem jak się czymś zajęłam to ledwie zdążałam po dziecko o czasie przyjść. Dlatego te 2 godzinki tygodniowo gdy dziecko mogło być prawnie na świetlicy uznałam za korzystne dla mnie - a poniekąd i dla dziecka, bo w środku lekcji zwykle nie ma tam tłumów dzieci, jest cicho to mogą sobie już odrobić lekcje, albo pouczyć się na kolejne lekcje jeśli nie zdążyli w domu. Albo jeśli to koło przerwy obiadowej to mogą jeść obiad powoli i spokojnie nie zważając na dzwonek. Co prawda mimo wszystko co roku planowałam sobie, że w wakacje pójdę do pani dyr. i poproszę o ustalenie planu tak by w klasie mojej córki a teraz i syna religia była na końcu/początku bo to chyba jedyne dzieci w szkole, które nie chodzą na religię (tak! tj. jest jeszcze dziewczynka ale jej mama woli by ona siedziała ze swoją klasą na tej lekcji) Jednak nie zrealizowałam tego nigdy, a w tym roku po prostu chcę bardzo dobrze żyć z dyrekcją bo... będę u nich za rok składała podanie o pracę. W złośliwości zatem nie poprosiłam o lekcje etyki dla mojej dwójki dzieci (i nikogo więcej w szkole!) - choć mogłabym i musieliby ściągać nauczyciela nie wiadomo skąd, a zasugerowali mi, że byłby to problem, ale jeśli chcę... to oni muszą wink
                      Wzajemnie trzymamy się w szachu, ha! (tylko, że dyrekcja nie zna moich planów)
                  • 77kunda Re: klasa 2 i 2xreligia 12.09.14, 07:22
                    czasami się nie da u nas mala szkoła, katecheta nie ma etatu, szkoła jednozmianowa 7 klas wszędzie po dwie godziny więc wychodzi 14 godzin wiec nie ma etatu wiec w naszej szkole jest tylko 4 dni bo w innej dorabia godziny do etatu i tak w godzinach rannych maja 4 klasy religie na ostatniej kolejne 8 różnie klasy kończą ale kilka godzin musi być w środku bo nie byłoby ich kiedy zrobić chyba żeby zrobić dzieciom okienko
                • natalia.nat Re: klasa 2 i 2xreligia 12.09.14, 10:42
                  "Mimo wszystko masz prawo żądać, by regulacje prawne były wprowadzone w życie."

Możesz podać link do tych regulacji prawnych? Wiem, że na początku były takie założenia, żeby religia była na skrajnych lekcjach, ale nie znalazłam nigdzie żadnych informacji o prawnych uregulowaniach tej kwestii.
                  • mari922 Re: klasa 2 i 2xreligia 12.09.14, 11:34
                    Mogę polecić porady prawne, namiary do Pani Adrianny na stronie radca prawny opole .
    • filipianka Re: klasa 2 i 2xreligia 11.09.14, 12:02
      moja w pierwszej też ma 2 religie, w tym jedną w środku lekcji
      nie wściekam się o to, choć musiałam napisać że ma nie chodzić na zajęcia na które jej nie zapisałamwink
      ale syn w 4 klasie ma tylko 1 historię, przy 2 religiach (czytaj w świetlicy, na szczęście z trójką pozostałych)
    • krejzimama Re: klasa 2 i 2xreligia 11.09.14, 12:04
      Ludzie nie posyłający dzieci na religie odbierają im godność płynącą z bycia czlowiekiem.
      • kama265 Re: klasa 2 i 2xreligia 11.09.14, 12:51
        big_grin aha, dzięki za informację
    • mw144 Re: klasa 2 i 2xreligia 11.09.14, 12:05
      Pewnie w związku z komunią, syn dziś zauważył, że w zeszłym roku miał jedną, a w tym roku dwie. Dziecię z młodszej klasy ma jedną, więc dwie tylko w II klasach.
      • zyrawa Re: klasa 2 i 2xreligia 11.09.14, 12:06
        W tamtym roku też były u nas dwie...

mw144 napisała:

> Pewnie w związku z komunią, syn dziś zauważył, że w zeszłym roku miał jedną, a
        > w tym roku dwie. Dziecię z młodszej klasy ma jedną, więc dwie tylko w II klasac
        > h.
      • maniusza Re: klasa 2 i 2xreligia 11.09.14, 12:06
        no nie wiem - mój syn jest w czwartej klasie, w ubiegłym roku miał I komunię - nadal 2 religie w tygodniu, a np. historia tylko raz sad
        • plater-2 Re: klasa 2 i 2xreligia 11.09.14, 17:21
          Regulacje prawne katechezy wynikaja z Konkordatu między Stolicą Apostolską a Rzeczpospolitą Polską. Aktualny stan prawny w tej kwestii nakłada na szkołę publiczna obowiązek zapewnienia dwóch godzin religii tygodniowo.

Wyrażenie zgody na jedną godzinę tygodniowo należy odpowiednio do biskupa diecezji Kościoła Katolickiego albo do władz zwierzchnich Polskiego Autokefalicznego Kościoła Prawosławnego i innych Kościołów i Związków Wyznaniowych.

Za zmniejszenie godzin historii dziekujemy pani minister Hall.

• nickbezznaczenia Re: klasa 2 i 2xreligia 12.09.14, 11:09
        Akurat!

mw144 napisała:

> Pewnie w związku z komunią
    • ewa_mama_jasia Re: klasa 2 i 2xreligia 11.09.14, 12:06
      A jak było w I klasie, że teraz się dziwisz? 2 lekcje religii tygodniowo są w każdej klasie, od początku podstawówki do końca szkoły ponadgimnazjalnej. Zgodnie z podstawą programową. Tak samo jak zgodnie z podstawą programową angielski jest 2 x tyg.
      Doceń, że masz oddzielne lekcje plastyki i muzyki i 2 x basen, z reguły basen jest raz a plastyka i muzyka wchodzą w skład edukacji wczesnoszkolnej.
      No i nie rozumiem, albo rozdęty plan do maksimum, albo 4 lekcje dziennie.
      A na religię dziecko może nie chodzic w ogóle, może mieć zamiast religii etykę itp. Ale skoro jest już w II klasie, to wszystko wiesz z zeszłego roku.
      • pomidorpomidorowy Re: klasa 2 i 2xreligia 11.09.14, 13:01
        przeciez autorce chodzi o stosunek ilosci lekcji religii do innych wartosciowych.
        Paciorka powinni uczyc dzieci zainteresowani tematem rodzice
    • malgosiek2 Re: klasa 2 i 2xreligia 11.09.14, 14:51
      Ale lekcje religii są w każdej szkole po 2 godz. czy to podstawówka/gimnazjum czy liceum.
      Nic odkrywczego nie odkryłaś smile
    • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: klasa 2 i 2xreligia 11.09.14, 15:16
      zyrawa napisała:

> Corka ma 2 razy religie w tyg., nie rozumiem tego.

Kosciól musi z czyms walczyc, straszyc i mobilizowac do aktywnosci, inaczej owieczki by sie rozpierzchly, gdyby sie dowiedzialy ze nie ma w okolicy wilka. Pochwalmy jednak kosciól ze sie ucywilizowal, dzis juz nie ogniem, mieczem i zelaznym pretem naucza swojej wiary, teraz co najwyzej gwalci umysly dzieci od przedszkola, i to tylko tych rodziców którym rozum wlasnych dzieci nie jest zbyt bliski. To ogromny postęp.

Ksiadz Anatol
    • przeciwcialo Re: klasa 2 i 2xreligia 11.09.14, 15:21
      To wypisz z religii, to nie sa zajęcia obowiązkowe.
    • kwiat_w_kratke Re: klasa 2 i 2xreligia 11.09.14, 17:51
      zyrawa napisała:

> Corka ma 2 razy religie w tyg., nie rozumiem tego. Plastyka raz, muzyka raz, wf
      > raz (+ 2 razy na basenie). Angileski 2 razy w tyg!!!!

A przeprasza, ty jesteś chora, głupia czy nie potrafisz czytać? Do kogo masz pretensję o podstawę programową? Czego tu można nie rozumieć? Szkoła ma obowiązek zorganizować ileś tam godzin plastyki, muzyki, edukacji wczesnoszkolnej itd., więc organizuje. Za mało, za dużo? Nie szkoła to ustala, zwróć się do rządu.
      No i co ma do tego wszystkiego religia? Nie podoba ci się ten przedmiot? Nie jest obowiązkowy.
    • basseciara Re: klasa 2 i 2xreligia 11.09.14, 22:06
      A zdajecie sobie sprawę, że w takiej zawodówce jest 1 polski, 1 matma, 2 religie i 3 w-fy?!>?
    • morekac Re: klasa 2 i 2xreligia 12.09.14, 08:15
      Tak będzie do matury i wynika to konkordatu, zdaje się...
      • olinka20 Re: klasa 2 i 2xreligia 12.09.14, 10:50
        Ale wytłumaczcie mi, konkordat sie zmienił? Jakis aneks dopisali??
        Bo jeszcze kilka ( nooo kilkanascie wink ) lat temu, jak pamietam ze szkoły, to była 1 godzina w tygodniu.
    • dorala Re: klasa 2 i 2xreligia 12.09.14, 10:53
      Przez całą edukację syn miał 2 godziny religii tygodniowo. W tym roku syn zdawał maturę, więc ta "tradycja" nie jest nowa. Zresztą ja chyba w liceum miałam tak samo (załapałam się w liceum na powrót religii do szkół).
    • koza_w_rajtuzach Re: klasa 2 i 2xreligia 12.09.14, 11:08
      wink). U nas też 2 razy w tygodniu jest religia, tak samo jak i w zeszłym roku. Wf jest 3 razy w tygodniu (też jak w zeszłym roku) + dodatkowo basen już po zajęciach dla chętnych. I tak samo jak w pierwszej klasie 3 razy w tygodniu jest 5 lekcji, a dwa razy 4 lekcje + dwie godziny zajęć plastycznych, które są co prawda dodatkowe, ale cała klasa na nie chodzi, więc w czwartek dzieci mają jakby 7 lekcji.
      To dziwne, że Twoje dziecko też chodzi do drugiej klasy, a wychodzi na to, że ma o 3 lekcje w tygodniu mniej od mojego. Myślałam, że w każdej szkole jest tak samo wink.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka