Dodaj do ulubionych

czy wypada?

22.10.14, 14:32
Czy wypada poinformować kogos sms-em o zmianie zasad współpracy? Udzielam lekcji języka obcego i mam ucznia, który na początku (kilka lat temu) przychodził bardzo często i mial duza znizkę. Z czasem częstotliwość lekcji zmalala a cena pozostala bardzo niska. Czy wypada napisac sms-a/maila, w którym poinformuję, że chcialabym zmienic teraz zasady i zeby sie zastanowil czy je akceptuje i wtedy porozmawiamy na lekcji. Czy jednak lepiej osobiscie to zrobic?
Obserwuj wątek
    • topo-lina Re: czy wypada? 22.10.14, 14:35
      Moim zdaniem najlepiej osobiscie, ale jesli ci trudno przeprowadzic taka rozmowe, to rozwazylabym tylko e-mail, sms to dla mnie zbyt nieprofesjonalne rozwiazanie.
    • mx3_sp Re: czy wypada? 22.10.14, 14:36
      mailem tak, smsem nie za bardzo.
    • eve-lynn Re: czy wypada? 22.10.14, 14:39
      Mail jest ok - sms nie bardzo.
      • buglady Re: czy wypada? 22.10.14, 14:42
        No wlasnie, tez mysle ze mail lepszy ale to starszy facet i nie bardzo sprawdza często maila. Trudno mi przeprowadzic taką rozmowę ale tez mysle, ze dla tego pana tez mogloby byc wygodniej jak bedzie przygotowany na to i sobie spokojnie przemysli. Ewentualnie moglabym napisac smsa, ze wyslalam maila...smile.
        • aqua48 Re: czy wypada? 22.10.14, 14:47
          Tylko telefonicznie, nie mailem ani sms-em. Zadzwoń i powiedz, ze z przykrością informujesz go, że musisz podwyższyć koszty i prosisz przed lekcją aby sobie przemyślał zmianę warunków.
    • loola_kr Re: czy wypada? 22.10.14, 14:46
      nie wypada, chyba, że całą wasza komunikacja opiera się na SMSach. Najlepiej powiedzieć po lekcji. Bedzie miał czas, żeby się zastanowić do następnej.
    • niktmadry Re: czy wypada? 22.10.14, 17:05
      Powinnaś mu powiedzieć osobiście i dać czas na podjęcie decyzji czyli o zmianie ceny mówisz mu np. z miesięcznym wyprzedzeniem. Pan Ci na następnej lekcji odpowie czy zaakceptował nowe warunki czy rezygnuje.
      • iwoniaw Re: czy wypada? 22.10.14, 17:10
        Też tak uważam - osobiście i niech się zastanowi do np. następnego miesiąca.
        SMS to w ogóle odpada.
        • zuzanna56 Re: czy wypada? 22.10.14, 17:17
          Uważam tak samo
    • wielkanocnaniespodzianka Re: czy wypada? 22.10.14, 17:49
      jeśli zrobisz to poprzez sms - moim zdaniem baaardzo nieprofesjonalnie.
      zdecydowanie polecam rozmowę "na żywo".
    • lauren6 Re: czy wypada? 22.10.14, 18:01