Dodaj do ulubionych

Problem z ciotką

06.11.14, 09:00
Zbliża się BN i jak co roku pojawia się problem z ciotką. Ciotka oczekuje, że wymyślę, znajdę i kupię prezenty dla dzieci od niej, a ona odda mi pieniądze. Niby ok, ale jeszcze nie zdarzyło się żebym kupiła coś wg niej odpowiedniego. Ciotka ma niską emeryturę, w związku z tym staram sie znaleźć coś w granicach rozsądku, żeby nie nadwyrężyć jej budżetu, ona natomiast wychodzi z założenia, że jeżeli coś jest tanie to do doopy (np. kilka lat temu chciałam kupić dla ówczesnego 3 latka zestaw instrumentów w Tchibo - fajny, kolorowy, syn akurat był na etapie zabaw muzycznych - prezent byłby hitem, ale ponieważ kosztował ok 40 zł to ciotka uznała to za byle g...o). Nie mam siły ani ochoty na jeżdżenie do Tesco czy innego marketu żeby kupić zabawki w czasie nocnych promocji. W tym roku już usłyszałam, ze mam pamietać o niej jak będę kupować prezenty. Sama nie mam pomysłu co kupić chłopakom, będzie chyba jeden większy prezent od nas i dziadków (po każdych świętach chłopcy mogą otworzyć sklep z zabawkami, chcemy to ograniczyć), nie mam chęci na wymyślanie czegoś co i tak nie spełni wymogów ciotki. Odmowa działania przyjmowana jest obrazą i fochem. Moja mama nie chce się wtrącać, bo ciotka jej tez marudzi.
Jak z tego wybrnąć? Sorry za chaos wypowiedzi, ale chciałam to jakoś opisać.
Obserwuj wątek
    • solejrolia Re: Problem z ciotką 06.11.14, 09:09
      Nie wiem, ile cioteczka ma lat, ale fatalnie mieć taką osobę wśród bliskich (młodą starą, bliską, czy dalszą- bez różnicy) której robi się przysługę, stara się pomóc, spełnić oczekiwania, a jej i tak nie pasuje. i odbierze radość dziecku z prezentuuncertain
      Po prostu bym odmówiła, już teraz, nawet nie podała powodu. "Nie mogę cioci pomóc, przykro mi."
      Albo dałabym odpowiedź, ze w tym roku, to prezent będzie tylko jeden, tak postanowiliśmy wspólnie z mężem, i będzie tylko od nas, (w domyśle: a ciocię i tak nie staćtongue_out).
      I taki foch i obrazę przyjęłabym z ulgą, że widocznie aż tak jej nie zalezy na tym obdarowywaniu prezentami, i wlasciwie to jej problem skoro się fochuje.
      • clio_1 Re: Problem z ciotką 06.11.14, 09:23
        Ciotka ma 70 lat, to siostra mamy, stara panna. Foch i obraza będą, odbiją się najbardziej na mamie właśnie. Już powiedziałam że nie mam nawet pomysłu na prezent od nas, już lekki goch był - ale jak to, to co ona ma zrobić?
        • mag1982 Re: Problem z ciotką 06.11.14, 09:31
          Powiedz, że w tym roku jeden wspólny prezent od wszystkich robicie i może się.dorzucić.
        • zuzi.1 Re: Problem z ciotką 06.11.14, 09:39
          Moze dobrym pomyslem bylby prezent dla kazdego z chlopcow od wszystkich. Dzieki temu prezenty beda mogly byc jednostkowo drozsze, takie prezenty skladkowe. Ustal konkretnie z ciocia ile jest sklonna na nie przeznaczyc, nie decyduj za nia. Ile dzieci maja lat?
          • clio_1 Re: Problem z ciotką 06.11.14, 09:47
            starszy 8 lat i 2 mce, młodszy 3 lata i 4 mce. Jeden prezent nie przejdzie, musi być coś osobnego od niej, ewentualnie kogoś jeszcze. Ciężka rzecz... Ciotka ma focha o byle co, taki typ człowieka.
            • miedzymorze Re: Problem z ciotką 06.11.14, 09:54
              Spytaj wprost ile planuje przeznaczyć pieniędzy na prezenty. Okresli się - kupujesz w internecie za podaną kwotę (Lego ma bardzo uniwersalną ofertę wink. Nie poda - nie kupujesz wink

pozdr,
              mi
              • clio_1 Re: Problem z ciotką 06.11.14, 09:58
                Myślę że nie więcej niż 70 zł. Wiem ze Starszy byłby zachwycony gdyby dostał album na karty i kilka paczek kart UEFA - ale wg niej to będzie za mało okazały prezent...
                • zuzi.1 Re: Problem z ciotką 06.11.14, 10:10
                  Nie domyslaj sie, tylko zapytaj konkretnie, ile ze swojej strony jest sklonna przeznaczyc na prezenty, moga byc wspolne prezenty od niej i Twoich rodzicow. Ustal z zainteresowanymi, czy na taki sposob sie godza i ile pienuedzy sa w stanie przeznaczyc, a wowczas usiadz z dziecmi i niech sie zastanowia, co by chcialy dostac w ramach takiej puli pienieznej. Powiedz cioci, ze dzieki takiemu rozwiazaniu prezenty beda lepsze.
        • agnieszka77_11 Re: Problem z ciotką 06.11.14, 09:40
          Powiedź, że te rzeczy, które Ty kupujesz to nie są buble tylko dobre okazje, z których korzystasz. Identyczną rzecz można kupić 2 czy 3 razy drożej.
    • heca7 Re: Problem z ciotką 06.11.14, 09:45
      Powiedz, że udało Ci się kupić w promocji bo normalnie jest drożej o 40% big_grin
      • olewka100procent Re: Problem z ciotką 06.11.14, 09:59
        proponuje zasugerować ciotce, że dawanie prezentów dorosłym nie jest oczywistą oczywistością tym bardziej jak ma się niską emeryturę .
        • clio_1 Re: Problem z ciotką 06.11.14, 10:06
          Ale tu chodzi o prezenty dla dzieci...
    • joanna29 Re: Problem z ciotką 06.11.14, 10:19
      Popros synow aby napisali list do Sw. Mikolaja z lista prezentow. Pokaz to cioci i niech wybierze co z tej listy ma byc od niej.
    • ga-ti Re: Problem z ciotką 06.11.14, 10:21
      To może ustalcie, że ciotka NAJPIERW da pieniądze na prezent, a Ty kupisz z tych pieniędzy, które od niej dostałaś?
      Nie cierpię takich akcji, takie wymuszone, wyjęczone prezenty przestają cieszyć, zamiast radości i wdzięczności narasta irytacja uncertain

Ja mam podobnie z teściową, pyta co kupić, co kupić, co kupić???? Kieruję ją do dzieci, by ich zapytała, co chcą (10 i 6 lat, gusta sprecyzowane i pomysłów sporo), ale ona i tak nie wierzy, że dzieci chcą to o czym mówią i dalej mnie zadręcza pytaniami. A gdy już wreszcie coś wymyślimy, ustalimy i problem się pojawia: gdzie to kupić? Aaaaa!
      Ale na akcję: kupcie coś ode mnie nie daję się nabrać, bo to dla mnie dodatkowe obciążenia, a i tak teściowej się nie spodoba, a poza tym ma tylko te wnuki, więc jeśli już chce im coś kupić to niech sama się wysili.
      Drudzy dziadkowie nie pytają, kupują za to bez zastanowienia, nie zwracając uwagi na zainteresowania dzieciaków, ich marzenia i potrzeby.
      I tak źle i tak nie dobrze. Nie dogodzisz tongue_out
    • eve-lynn Re: Problem z ciotką 06.11.14, 11:05
      Pokazujesz jej rachunki? Kup coś za 20 a powiedz że kosztowało 250 tongue_out
    • aqua48 Re: Problem z ciotką 06.11.14, 11:45
      Zdecydowanie odmówiłabym robienia dzieciom prezentów "od ciotki" argumentując tym, że ostatnio kilka już razy nie podobały się ofiarodawczyni. Foch jak rozumiem będzie cokolwiek zrobisz, więc w czym problem?
      • mgla_jedwabna Re: Problem z ciotką 06.11.14, 12:59
        Dzieci średnio się ucieszą, że w tym roku prezentów od cioci nie ma... Bo dotąd owszem, były fochy między autorką wątku, a ciotką, ale dzieci pewnie z prezentów się cieszyły (zakładam, że autorka jest w stanie wybrać coś, co jej dzieci ucieszy).
    • aurita Re: Problem z ciotką 06.11.14, 13:09
      jakbym o mojej ciotce czytala.... jej wnuk ma przywiesc mojej corce prezent, sam zaproponowal bo sie bardzo polubili (sa mniej wiecej w tym samym wieku), wiec uznalam, ze skoro to prezent od dziecka dla dziecka to powinien byc fajny ale skromny, zreszta corka wymyslila, ze chce jakis nowy mineral do kolekcji, ktora zaczela. Ciotka lamentuje, ze to byle co....Na komunie bylo podobnie, ciotka upierala sie na jakis super prezent, ale rozumiem, ze to ma byc pamiatka od niej na lata, ale prezent od jej wnuka??? Mam nadzieje, ze beda sie razem nadal kontaktowac....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka