Dodaj do ulubionych

Chwale się - sama tymi rencami zrobiłam

06.12.14, 19:57
a dokładniej maszyną do szycia.
Mój pierwszy patchwork uszyty od podstaw samodzielnie.
Nie jest idealny (osoby które się tym zajmują pewnie by załamały ręce) ale i tak jestem dumna.
I czuje że za chwile będzie kolejny. Rany jaka z tym zabawa smile
https://media-cache-ak0.pinimg.com/736x/5f/5c/2f/5f5c2f429f7b44e41f431659c1af70c1.jpg
https://media-cache-ak0.pinimg.com/736x/81/09/c2/8109c2ce05c50d4f677ed400a02a7499.jpg
https://media-cache-ak0.pinimg.com/736x/b5/4a/d4/b54ad456115ad5ea417559a275b8edc1.jpg
Obserwuj wątek
    • nanuk24 Re: Chwale się - sama tymi rencami zrobiłam 06.12.14, 20:00
      Super!
      Do szycia mam dwie lewe rece, ale sie nie poddaje! Skracac zaslonki umiem i proste poszewki szyc takoz. Taki patchwork dla mnie to czarna magia.
    • ichi51e Re: Chwale się - sama tymi rencami zrobiłam 06.12.14, 20:01
      Ekstra jest. A znasz missouri star quilt company? Maja swietne tutoriale...
      • beataj1 Re: Chwale się - sama tymi rencami zrobiłam 06.12.14, 20:05
        Znam. Teoretycznie wiem jak wykonać poszczególne etapy ale mam problem z precyzją. A to ważne w tego typu pracach...
    • nickbezznaczenia Re: Chwale się - sama tymi rencami zrobiłam 06.12.14, 20:01
      Bardzo fajnie Ci to wyszło.smile

Zazdroszczę, bo do szycia cierpliwości nie mam ani odrobiny.
      • andaba Re: Chwale się - sama tymi rencami zrobiłam 06.12.14, 20:03
        Śliczne i jakie ładne kolorki.
    • demonii.larua Re: Chwale się - sama tymi rencami zrobiłam 06.12.14, 20:05
      Fajny!! big_grin
      Ja zaczęłam i coś mi się z maszyną porobiło (plącze mi franca i zrywa nici) i nie mam mocy, żeby zanieść ją do naprawy, a sama nie bardzo potrafię wyczaić co z nią nie tak...
      • baltycki Re: Chwale się - sama tymi rencami zrobiłam 06.12.14, 20:50
        Opisz dokladnie objawy..
        • demonii.larua Re: Chwale się - sama tymi rencami zrobiłam 06.12.14, 21:05
          Bałtycki będziesz dochtorem? suspicious
          Maszyna szyje, plącze dolny ścieg masakrycznie, haczy coś w bębenku na bank bo tam też nić się plącze... A zrywa górną jakby była w pewnym momencie zbyt naprężona. Ona ma już swoje lata, więc trzeba ją pewnie poustawiać coś podokręcać. Ja tego nie potrafię zrobić.
          • baltycki Re: Chwale się - sama tymi rencami zrobiłam 06.12.14, 22:42
            Wymienialas igle?
            Jestes pewna, ze jest prawidlowo zamocowana?
            Ze nitka "wchodzi" w igle z wlasciwej strony?
            • demonii.larua Re: Chwale się - sama tymi rencami zrobiłam 07.12.14, 16:17
              Tak, mam włożoną dokładnie tak jak instrukcja pokazuje smile
      • mas.uka Re: Chwale się - sama tymi rencami zrobiłam 06.12.14, 20:57
        jak masz popularny model maszyny to w większych miastach są ludzie którzy przyjeżdżają do domu i potrafią wyregulować sprzęt na miejscu. W Poznaniu z serwisem Łucznika nie ma problemu smile
        • demonii.larua Re: Chwale się - sama tymi rencami zrobiłam 06.12.14, 21:07
          O, dzięki poszukam.
    • mas.uka Re: Chwale się - sama tymi rencami zrobiłam 06.12.14, 20:07
      Śliczny, też taki chcę! A możesz napisać w jakiej kolejności łączy się te kwadraty to znaczy czy najpierw robisz cały rząd czy łączysz je czwórkami? I czy w środku jest fizelina i przeszyta jest na końcu, w sensie że przez kanapkę (zewnętrzna/fizelina/2 zewnętrzne)?
      • beataj1 Re: Chwale się - sama tymi rencami zrobiłam 06.12.14, 20:17
        Najpierw robiłam rzędy a potem je ze sobą zszywałam. W środku jest fizelina pikowana od razu przez 3 warstwy. Pikowałam po szwach dlatego nie widać pikowania.
        • mas.uka Re: Chwale się - sama tymi rencami zrobiłam 06.12.14, 20:54
          no właśnie tak to sobie wyobrażałam, ale trochę się boję że jak się te kwadraty łączy rzędami to wystarczą małe niedoskonałości w połączeniu i w kolejnym rzędzie kwadraty już nie będą precyzyjnie spasowane. A kwadraty po zszyciu zaprasowywałaś? Bo wydaje mi się że to całkiem precyzyjnie ci wyszło smile
          • beataj1 Re: Chwale się - sama tymi rencami zrobiłam 06.12.14, 21:07
            No cóż nie czarujmy się parę rogów mi się nie zeszło. Ale wynikało to raczej z różnicy w rozciągliwości tkanin niż z samego szycia.
            Kwadraty zaprasowywałam. Tak naprawdę najwięcej problemów miałam z pikowaniem i lamówką bo operowanie dużym gabarytem jednak jest trudne. Tu mam najwięcej do nauki.
            Biorąc pod uwagę że kwadraty docinałam sama na piechotę nożyczkami (nie chciałam inwestować w sprzęt dopóki nie sprawdzę czy w ogóle potrafię to robić) to i tak efekt jest zadowalający.
    • guderianka Re: Chwale się - sama tymi rencami zrobiłam 06.12.14, 20:14
      Bardzooo ładny smile

A podjęłabyś się zrobić taki za kasę ? I za jaką ?
      Wymiary gdzieś 2,2x2,2.
      • beataj1 Re: Chwale się - sama tymi rencami zrobiłam 06.12.14, 20:20
        Jesli mam byc szczera to uważam że aby za cos brać pieniądze to taka praca musi być bardzo dobrze wykonana jeśli nie doskonale.
        Ten quilt jest zrobiony zaledwie poprawnie. Nie śmiałabym brac za to kasy.
        Może jak nabiorę wprawy to kto wie...
        • guderianka Re: Chwale się - sama tymi rencami zrobiłam 06.12.14, 20:29
          Aby nabrać wprawy musisz na czymś ćwiczyć. Po co na sucho. Możesz np. na jakiś patchworku 2,20x2,20 a potem ups..nie będziesz miała go gdzie schować i mi sprzedasz suspicious ( o ile nie zażądasz jak za zboże big_grin)
        • mamusia1999 Re: Chwale się - sama tymi rencami zrobiłam 06.12.14, 20:46
          No coś ty, perfekcyjnie wykonany wygląda jak ze sklepu i traci urok rękodzieła.
          A tak poza tym, to chciałbym być taka zdolna i wytrwała.
        • madzioreck Re: Chwale się - sama tymi rencami zrobiłam 06.12.14, 23:05
          "Doskonałe" to są rzeczy schodzące z linii produkcyjnych, cały urok handmade to właśnie te tam drobne niedoskonałości dostrzegalne okiem speców wink Ja bym zapłaciła. Nie musisz od razu brać kasy jak za nie wiadomo co, ale jak chcą kupować i płacić, to rób i nie marudź tongue_out
    • madzioreck Re: Chwale się - sama tymi rencami zrobiłam 06.12.14, 20:17
      Ja sie nie znam, dla mnie wystarczająco zajebiaszczy big_grin
    • marychna31 Re: Chwale się - sama tymi rencami zrobiłam 06.12.14, 20:20
      Naprawdę fajnysmile Strasznie lubię takie klimatysmile
      • 3skrzaty Re: Chwale się - sama tymi rencami zrobiłam 06.12.14, 20:26
        Brawo smile Jest taka książka "patchwork krok po kroku" - świetne, przystępne przepisy na narzuty - jak polubiłaś - powinno Ci się spodobać
    • kozica111 Re: Chwale się - sama tymi rencami zrobiłam 06.12.14, 20:24
      Przytulasty smile , fajny.
    • marusia_ogoniok_102 Re: Chwale się - sama tymi rencami zrobiłam 06.12.14, 20:52
      Oj, uwierz mi, Beataj - mój pierwszy patchwork wyglądał tysiąc razy gorzej smile
    • morgen_stern Re: Chwale się - sama tymi rencami zrobiłam 06.12.14, 21:02
      Piękny! Gratuluję.
    • dziennik-niecodziennik Re: Chwale się - sama tymi rencami zrobiłam 06.12.14, 21:03
      jestes naprawde zdolna, wyszło bardzo ładnie! smile
    • yenna_m Re: Chwale się - sama tymi rencami zrobiłam 06.12.14, 22:02
      Szczerze?
      Dla mnie fantastyczny! Zazdraszczam nieprzytomnie!
    • mamameg Re: Chwale się - sama tymi rencami zrobiłam 06.12.14, 22:07
      Aż mnie ciarki przeszły jak sobie wyobraziłam, że to szyję wink z drugiej strony mój ulubiony relaks czyli wyrywanie chwastów też jest dla innych męczarnią.
      • verdana Re: Chwale się - sama tymi rencami zrobiłam 06.12.14, 22:11
        Och, och, podziwiam!!! Ja spodni skrócić nie umiem.
    • monika3411 Re: Chwale się - sama tymi rencami zrobiłam 06.12.14, 22:16
      Też bym puchła z dumy i chwaliła się na lewo oraz prawo! smile Śliczne to smile
    • atena12345 Re: Chwale się - sama tymi rencami zrobiłam 06.12.14, 22:17
      jako kompletne beztalencie krawieckie, które umie tylko gumki w gacie wciągać, powiem: zarąbczaste!!!!
      A tak serio, to piękny !
      I właśnie zapragnęłam "potworkowch" poduszek do salonu.
      • nelamela Re: Chwale się - sama tymi rencami zrobiłam 06.12.14, 22:51
        Świetny jest smile. Zazdraszczam.I też się chętnie piszę na zakup...
    • solejrolia Re: Chwale się - sama tymi rencami zrobiłam 06.12.14, 23:08
      pięknie, nie uszyłabyś mi czegoś podobnego? pytam poważnie. jak mam dać zarobić komuś, to wolę dać zarobić komuś znajomemuwink
    • rosapulchra-0 Re: Chwale się - sama tymi rencami zrobiłam 06.12.14, 23:10
      A zrobisz mi taki? Proszę! Proszę! Proszę! Oczywiście zapłacę!
    • maslova Re: Chwale się - sama tymi rencami zrobiłam 06.12.14, 23:36
      A mąż Ci pomagał? tongue_out
      • beataj1 Re: Chwale się - sama tymi rencami zrobiłam 07.12.14, 22:17
        Niemąż chodził po domu i tak przewracał oczami że chyba własny mózg widział. To mój kolejny projekcik z serii "zrobie cos bo to fajne i po prostu muszę spróbować czy ja tez potrafie".
        Jest juz zaprawiony w boju i cierpi w milczeniu smile
    • piepe Re: Chwale się - sama tymi rencami zrobiłam 06.12.14, 23:43
      Bardzo ładne, ale słabe zdjęcia.
      Na takie rzeczy jest bardzo duze zapotrzebowanie, lae musisz zrobić real zdjęcia.
    • vi_san Re: Chwale się - sama tymi rencami zrobiłam 06.12.14, 23:58
      Zazdraszczam, bo dla mnie maszyna do szycia to ciemna magia jest... Za to umiem haftować krzyżykami i dziergać koronki na czółenkach.
      • paliwodaj Re: Chwale się - sama tymi rencami zrobiłam 07.12.14, 00:14
        piekne! podziwiam za cierpliwosc
        • bei Re: Chwale się - sama tymi rencami zrobiłam 07.12.14, 03:07
          Jaaaaaaaa, i nie mów, że pierwszy! Świetnie Ci wyszedł!
    • inguszetia_2006 Super! Zuch dziewczyna;-D 07.12.14, 10:56
      • zlotonaiwnych Re: Super! Zuch dziewczyna;-D 07.12.14, 11:02
        Patchworków- potworków nie cierpię, ale podziwiam każdego, kto potrafi szyć. Ja tam z trudem guzik przyszywam. Szacunek i podziw z serca.
    • grave_digger Re: Chwale się - sama tymi rencami zrobiłam 07.12.14, 11:05
      Śliczne pastelowe kolory. Bardzo dobre wykonanie.
      Czyli następne będą jeszcze lepsze. Brawo smile
    • lady-z-gaga Re: Chwale się - sama tymi rencami zrobiłam 07.12.14, 11:11
      O moj boże, jakie małe kwadraty smile robiłam ze 20 lat temu narzutę na działkowy tapczan, ale z większych kawałków, a i tak narobiłam się jak głupiasmile wielkie gratulacje smile
      • beataj1 Re: Chwale się - sama tymi rencami zrobiłam 07.12.14, 22:18
        Kwadraty wcale nie małe, mają po 17 cm zatem można je uznać za całkiem duże smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka