olewka100procent 07.01.15, 10:08 od czego mam zacząć , czy najpierw iść na usg a później do gastrologa ? chcę zrobić wszystko prywatnie bo nie chce czekać miesiącami na wizyty. U rodzinnego byłam i nie chce wracać .Kto poradzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
slonko1335 Re: refluks u starszych dzieci 07.01.15, 10:22 usg to chyba trochę mało...jednak najpierw wybrałabym się do gastrologa który na podstawie objawów i wieku dziecka dobierze odpowiednią diagnostykę: refluks.republika.pl/diagnostyka.html Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: refluks u starszych dzieci 07.01.15, 10:23 acha moja jako czterolatka mniej więcej miała zleconą endoskopię a później scyntygrafię a później ph-metrię ale tej ostatniej nie robiliśmy-nie widziałam potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
olewka100procent Re: refluks u starszych dzieci 07.01.15, 10:25 no tak, ale chcę uniknąć sytuacji typu - zapłacę 100 zł za wizytę i będzie ,, prosze zrobić usg i do mnie wrócić " no więc kolejna stówka Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: refluks u starszych dzieci 07.01.15, 10:28 pewnie tak będzie ale przynajmniej będziesz wiedziała co robić, żadnemu z moich dzieci ikt nie zlecał usg na potwierdzenie/wykluczenie relufksu w każdym razie...a z kolei endoskopia i scyntygrafia to inwazyjne jednak badania i nie wiem czy ktoś Ci zrobi bez skierowania. U nas z głupim rtg płuc jest problem i nie wszędzie robią. Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: refluks u starszych dzieci 07.01.15, 10:28 Najpierw zrobic badanie krwi - morfologia z rozmazem ręcznym i IgE całkowite oznaczane ilościowo, potem iśc do alergologa na testy skórne pokarmowe. Odpowiedz Link Zgłoś
blablanie Re: refluks u starszych dzieci 07.01.15, 10:40 Usg można zrobić,ale to nie w kierunku refluksu bo tego raczej nie widać na usg,ani stanu śluzowki przełylu, żołądka i jelit-tu tylko endoskopia pokaże...ale usg pokaże ogólny stan narządów wewnętrznych...morfologia z rozmazem,crp i IgE całkowite.u nas testy skórne zrobiła gastrolog na wizycie. Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: refluks u starszych dzieci 07.01.15, 11:28 To się wam udało trafic na super gastrologa, bo wiekszośc to zleci gastrotuss i z głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: refluks u starszych dzieci 07.01.15, 11:44 Olewka, napiszę Ci to ze swojej perspektywy, bo leczę teraz refluks, który" złapałam" po byciu miesiąc w szpitalu i powodem stał się nadmiar wtedy leków, których potrzebowałam. Najpierw trafiłam do laryngologa, bo ciągle bolało mnie gardło, tak, jakbym miała gulę w gardle- to on po dokładnym zbadaniu zapisał i leki i kazał iść do gastrologa- czekałam 2 tygodnie na wizytę, gastrolog potwierdził, zapisał leki, 2 tygodnie czekałam na gastroskopię, pani doktor zrobiła (miałam ostatni raz 24 lata temu i widzę, jak przestało to być tak okropne badanie jak kiedyś), jutro idę do wyniki. Jeśli mogę coś doradzić, to w refluksie ważna jest dieta, tzn. uważanie na to, co można jeść, a czego nie wolno lub trzeba jeść niewiele; śpi się leżąc trochę wyżej (wcześniej lubiłam spać płasko), nie jest się 3-4 godziny przed snem. zerknij tutaj Odpowiedz Link Zgłoś
olewka100procent Re: refluks u starszych dzieci 07.01.15, 12:01 zaraz pójdę do przychodni obok zapytać o testy . Czy wy/wasze dzieci miały nieprzyjemny zapach z ust ? czy po leczeniu przeszło ? Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: refluks u starszych dzieci 07.01.15, 12:09 Nie miałam takiego zapachu z ust (wiem, upewniałam się), za to czułam gulę w gardle, jak przestałam jeść część rzeczy, które kiedyś jadła, pilnowałam tego co mogę jeść i kiedy + z rana Controlec- to już czuję się dobrze, jutro będę wyniki i zobaczę, co dalej. Ale w porównaniu z tym, jak niefajnie się czułam gardłowo, nie ma teraz porównania. I przede wszystkim gastroskopia kiedyś była paskudnym badaniem, teraz jest w znieczuleniu (lekarz robi psik w gardło), szybciej się robi. Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: refluks u starszych dzieci 07.01.15, 12:22 Gastroskopia dalej jest paskudnym badaniem, znieczulenie znosi ból tyle dobrego Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: refluks u starszych dzieci 07.01.15, 12:24 Uwierz, w porównaniu z gastroskopią sprzed 24 lat- to jak inne badanie. Pamiętam jak wtedy przez pół godziny kazali mi się bujać i połykać grubą rurkę, bez żadnych znieczuleń, teraz psik, nie boli i ta rura węższa i nie taka sztywnawa. Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: refluks u starszych dzieci 07.01.15, 13:36 A... Takiego porównania nie mam, wierzę Ci na słowo. Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: refluks u starszych dzieci 07.01.15, 12:21 Usg nie jest konieczne, no chyba że ma jeszcze jakieś dolegliwości jelitowe. Nasz jest pod opieką gastroenterologa. Warto wykluczyć alergię, dietę możesz zacząć jeszcze przed wizytą i obserwować efekty. Odpowiedz Link Zgłoś
nika222 Re: refluks u starszych dzieci 07.01.15, 12:58 O jakim wieku dziecka jest mowa? I czy liczysz się ze zrobieniem gastroskopii prywatnie? To są spore koszty, szczególnie jak robi się pod narkozą. Swojej córce robiłam 3 lata temu i to kosztowało 1000 zł. Teraz początek roku, nowe limity to może jednak szukaj na nfz. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: refluks u starszych dzieci 07.01.15, 13:42 Koleżanka miała skierowanie na dalszą diagnostykę - ogólnie załatwiła sprawę w 1,5 miesiąca (z badaniami wymagającymi położenia dziecka w szpitalu i innymi dodatkowymi). Przy czym część tych badań była do zrobienia wyłącznie w szpitalu, nie robią ich prywatnie. W końcu okazało się, że to refluks, były gorsze podejrzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: refluks u starszych dzieci 07.01.15, 13:56 U nas diagnostyka też z pobytem w szpitalu zajęła ok miesiąca. Z tym że alergolog był uruchomiony dopiero niedawno, u nas refluks okazał się jedynie przejściowy, młody ma problem z jelitem i do tego silną alergię. Refluks nie był nawet leczony farmakologicznie, wystarczyła zmiana w diecie. Odpowiedz Link Zgłoś
olewka100procent Re: refluks u starszych dzieci 07.01.15, 15:23 dziecko ma 7 lat , pierwszy krok podjęty, w poniedziałek alergolog Odpowiedz Link Zgłoś
nika222 Re: refluks u starszych dzieci 07.01.15, 15:27 Siedmiolatkowi nie zrobiłabym gastroskopii bez narkozy, a to jest najważniejsze badanie jeśli jest podejrzenie refluksu. Moja miała tak oczywiste objawy ze strony żołądka, że od razu pediatra skierowała nas do gastrologa. Odpowiedz Link Zgłoś
lot-ina Re: refluks u starszych dzieci 07.01.15, 15:30 Gastroskopia to podstawowe badanie. Odpowiedz Link Zgłoś
olewka100procent Re: refluks u starszych dzieci 07.01.15, 15:31 u nas nie ma tych objawów zbyt wiele, czasami boli go brzuch, no i ten nieprzyjemny zapach z buzi, to jest najgorsze, bo dzieci zaczęły się od niego odsuwać w szkole przez to Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: refluks u starszych dzieci 07.01.15, 15:34 sprawdzałaś robaki? U nas testy alergiczne zleciła gastrolog od razu. Odpowiedz Link Zgłoś
olewka100procent Re: refluks u starszych dzieci 07.01.15, 15:50 nie sprawdzałam, a to pewnie z kału pobranie ? bo morfologie zrobię tą co któraś z dziewczyn pisała, ale tam pewnie robaków nie pokaże , nie znam się Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: refluks u starszych dzieci 07.01.15, 16:30 No dobrze z kału i dobrze w jakimś labie który potrafi je znaleźć. Mogą być zmiany w morfologii które mogą wskazywać robaki ale równie dobrze i coś innego. Odpowiedz Link Zgłoś