Dodaj do ulubionych

KRUS - zasady

15.01.15, 10:44
jak to jest. Kto jest tym objęty> Sam rolnik, czy np rolnik prowadzacy jeszcze dzxiałalność gospodarczą?
Ile wynosi skladka?
Ile wynosi doplata z budzetu panstwa?

Aha - czy rolnicy placą podatek dochodowy?

Wyjasniam - chcialabym poznac zasady. Zdobyc czystą wiedze.Tak by sobie sama wyrobic zdanie.
Nie jest moim celem zadna "nagonka"

Obserwuj wątek
    • kochamruskieileniwe Re: KRUS - zasady 15.01.15, 10:46
      i czy to ten punkt jest "kością niezgody"?

ubezpieczenie emerytalno-rentowe, finansowane w przeważającej części z dotacji budżetowej, uzupełnionej dochodami ze składek ubezpieczonych rolników;
    • premeda Re: KRUS - zasady 15.01.15, 11:08
      Rolnik prowadzący działalność gospodarczą ma podniesioną składkę i płaci ponad 700zł kwartalnie. Zwykła składka to coś ponad 200zł na kwartał. Po przekroczeniu kryterium dochodów (nie wiem jakiego) przy prowadzeniu działalności przechodzi się na ZUS. Ubezpieczeniem może być objęty domownik, tak ubezpieczona była moja mama. Nie ma znaczenia wielkość gospodarstwa, a przydałoby się wprowadzić to kryterium.
      Ile wynosi dopłata z budżetu nie wiem, moja mama ma emeryturę w wysokości 730zł. To pewnie dopłata jest spora, choć biorąc pod uwagę brak jakichkolwiek zasiłków, w tym nawet chorobowych to już różnie może być.
      Podatku dochodowego nigdy nie płacili ale czy coś się zmieniło, nie wiem.
      • premeda I jeszcze jedno 15.01.15, 11:12
        Jak ubezpieczony w Krusie pracował przez jakiś czas na etacie i miał odprowadzane składki do ZUS to ten okres nie jest uwzględniany przy wyliczaniu emerytury.
      • kochamruskieileniwe Re: KRUS - zasady 15.01.15, 11:14
        Dzięki za wyjaśnienia.
        Czytałam komentarze pod wypowiedzią Piechocińskiego dotyczącej doplat do węgla. Stąd moje pytanie.
    • karolajna83g Re: KRUS - zasady 15.01.15, 11:10
      Wiesz co, nie znam sie na zasadach-tzn nie znam zasad, ale moja mama sie kiedys smiala z mojego wujka,ze oplaca Krus I nic z tego nie bedzie mial a ten przeszedl sobie na wczesniejsza emeryture i tej emerytury ma 1600PLN, wiec uwazam, ze nie ma malo....
      Nie wiem, przez ile lat oplacal skladki, na pewno przez ok 30, bo odkad bylam mala to pracowal 'w polu'.
      • karolajna83g Re: KRUS - zasady 15.01.15, 11:12
        Swego czasu byla nagonka na aktorow, ze oplacaja sobie KRUS- np Michal Zebrowski.
      • lilopu Re: KRUS - zasady 15.01.15, 11:20
        1600zł na krusie? sorry ale to bajki z mchu i paproci. Moja ciotka całe życie była rolniczką i zapieprzała w polu i ma ok 800zł rolniczej emerytury

www.krus.gov.pl/zadania-krus/swiadczenia/swiadczenia-z-ubezpieczenia-emerytalno-rentowego/ustalanie-wysokosci-emerytury-rolniczej-lub-renty-rolniczej/

• annajustyna Re: KRUS - zasady 16.01.15, 13:03
          Pewnie ma pomostowke. Tesc tak mial przez 10 lat (zalapal sie na pierwszy rocznik, wystarczylo, ze przpisal goispodarenko na syna, ktor zyl w tym samym gospodarenku, nigdy nie pracowal - oprocz gospodarenka - i tez ma KRUS).
      • premeda Re: KRUS - zasady 15.01.15, 11:22
        Większość emerytur z KRUS wynosi ok. 800zł wyjątkiem są takie ok. 1000zł więc niemożliwe jest świadczenie w wysokości 1600zł.
        • riki_i Re: KRUS - zasady 15.01.15, 11:31
          Zus i Krus mozna polaczyc, jesli ma sie 25 lat skladek rolnniczych w krus. Takze ten wujek moze miec 800-1000 zl z krusu i reszte wynikajaca np. z paru lat pracy na ozusowanym etacie
          • premeda Re: KRUS - zasady 15.01.15, 11:34
            No ale tak czy siak to nie jest wysokość emerytury z KRUS.
          • karolajna83g Re: KRUS - zasady 15.01.15, 11:39
            Aaa, zgadza sie, on jeszcze w stoczni pracowal.
            • lilopu Re: KRUS - zasady 15.01.15, 11:40
              karolajna83g napisała:

> Aaa, zgadza sie, on jeszcze w stoczni pracowal.

aaa... czyli ładna oskładkowana pensja z państwowego molocha szła...
    • cosmetic.wipes Re: KRUS - zasady 15.01.15, 11:29
      Tu masz podane wysokości składek.

Składka na ubezpieczenie emerytalno-rentowe jest uzalezniona od wielkosci gospodarstwa.
      • premeda Re: KRUS - zasady 15.01.15, 11:32
        Czyli jednak podzielili. To jeszcze mogliby się wziąć za tych co to oficjalnie 1ha mają, a dochody z szarej strefy to jest plaga.
        • lilopu Re: KRUS - zasady 15.01.15, 11:34
          Zapytaj ich szefów czemu im nie chcą płacić ubezpieczenia z pracy...
          • premeda Re: KRUS - zasady 15.01.15, 11:36
            Ja nie pisze o pracujących na czarno tylko o takich co to własny biznesik na boku kręcą, a to kładą kafelki, a to mebelki robią, no i pełno jeżdżących za granicę.
            • kietka Re: KRUS - zasady 15.01.15, 11:43
              jak maja dzialanosc pozarolnicza, to płaca dodatkową składkę ZUS.
              • premeda Re: KRUS - zasady 15.01.15, 11:48
                No jak zarejestruje firmę to tak, a jak on żadnej firmy nie posiada (faktury ani rachunku nie wystawi), a usługę zrobi.
                • kietka Re: KRUS - zasady 15.01.15, 11:49
                  tylko rolnicy tak robią? cos nowego...
                  • lilopu Re: KRUS - zasady 15.01.15, 12:04
                    Ano właśniesmile Wiadomo, że szara strefa jest ogromna. I akurat u drobnego rolnika który 3 razy do roku dorobi kładzeniem kafelków bym nie dopatrywała tej największej. Bo masa osob wszelkich zawodów dorabia na czarno a działalności nie rejestruje.
                    • premeda Re: KRUS - zasady 15.01.15, 12:34
                      Jak sobie dorobi te 3 razy w roku to ja bym tego szarą strefą nie nazywała. Ale jak on dzień w dzień kładzie kafelki, a pole ma tylko po to żeby mieć ubezpieczenie i emeryturę z Krus to ja widzę różnicę. A pewnie jest i sporo takich co już lewe renty mają, a później dojdzie emerytura. I jest różnica jeśli pracujesz na etacie i dorabiasz na czarno, bo emerytura z twoich składek idzie, nikt ci za dorabianie na czarno emerytury nie podniesie. W przypadku rolników dopłaca ZUS, więc w interesie wszystkich jest urealnienie liczby rolników.
                  • premeda Re: KRUS - zasady 15.01.15, 12:27
                    No nie tylko rolnicy tak robią ale jak to robi bezrobotny Zdzisiek, to Zdzisiek zostanie na lodzie bez emerytury lub renty. Ale jak to robi rolnik Heniek, to rolnik Heniek dostanie rentę lub emeryturę rolniczą, do którego dopłaci budżet państwa. Wtedy jest różnica czy rolników mamy 300tys czy 3mln.
                    • kietka Re: KRUS - zasady 15.01.15, 14:43
                      długo nad tym myslałas?
            • lilopu Re: KRUS - zasady 15.01.15, 12:00
              A czemu nie uwzględnasz tych pracujących na czarno? Wielu zapewne by wolało mieć zatrudnienie z pełnym zusem ale żaden sknera pracodawca prywatny im tego nie da jesli ok 80% pensji netto pracownika dodatkowo musi dać państwu na mętne obietnice emerytury po 67r.ż.
              Wiele osób sobie dorabia. Jeśli ktoś ma regularny biznes to jak najbarzdiej powinien mieć założoną działalnośc. Ale to znaczy opłacić zus co miesiac ponad 1000zł. Plus kilkaset za księgowość i inne konieczne cuda. A kafelki położy trzy razy do roku u znajomych, zarobi 4000zł. Wiadomo, że się nie kalkuluje robić tego oficjalnie. Masa ludzi handluje regularnie w internecie. Tłumy udzielają korepetycji. Wszystko na czarno i bez ubezpieczenia.
              Mam na wsi znajomego, ma kilka ha gospodarstwa i 5 dzieci. Tyrają z żoną ciężko bo z gospodarstwa żywią całą rodzinę. A facet jeździ za granicę do sezonowych prac by była gotówka na resztę, na szkoły, opłaty. Bo w okolicy ma do wyboru albo zaprzestanie rolnictwa i praca na czarno lub na 1/4 najniższej u prywaciarza, gdzie mu dadzą 1800zł na rękę, bez ubezpieczenia, albo emigracja zarobkowa. Za 1800 utrzyma 7 osobowa rodzinę?

Faktem jest, że wielu jest na KRUS a żadnego gospodarstwa nie prowadzą, zarabiają np w budowlance za granicą przez większosc roku i to tam powinni być ubezpieczeni a nie jako rolnicy w Polsce.
    • paawel85 Re: KRUS - zasady 16.01.15, 12:38
      Rodzice przekazali mi gospodarstwo 12 ha i dostaja 800 zl emerytury. Podatek dochodowy jest w postaci rolnego platnego do gminy od ilosci ha przeliczanego z ceny kwintala zyta dokldnie niepamietam juz ile ostatnio placilem. Prowadzac gospodarstwo rowniez pracuje i pracodawca odprowadza mi zus. Czy przejscie do krus jest oplacalne? I tak i nie. Patrzac na skladki tak ale jesli patrzec na wyplacane chorobowe to juz nie, bo L4 jest platne 10zl na dzien przyczym musi byc 21 dni chorobowym, czyli w przypadku ciezkiej choroby zostajesz bez srodkow. A co do szarej strefy to to jest powod do analizy dla rzadu bo wiadomo ze z 1 czy 2 ha nikt niewyzyje( oprocz sadownikow)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka