Dodaj do ulubionych

pytanie o koty

26.03.15, 15:25
Jako iż niedawno odziedziczyłam dwa koty i psa pytanie nam o ich pielęgnację. Kotka ma 2 lata i jej syn jakies 7 miesięcy, pies tez ok 2 lata biegają po podwórku, jest tu las i rzeczka ale czasami wchodzą do domu a moje dzieci namiętnie je miętolą. Co ile sie odrobacza koty i psa, jak i czym i ogólnie co muszę wiedzieć smile
Obserwuj wątek
    • cauliflowerpl Re: pytanie o koty 26.03.15, 15:44
      Koty odrobaczam co pol roku, szczepie co roku, ale nie sa wychodzace.

Zabierz zwierzaki do weta na szczepienie, niech im ksiazeczki zdrowia zalozy i wszystko Ci wytlumaczy.
      Psa musisz obowiazkowo szczepic na wscieklizne.
      • b-b1 Re: pytanie o koty 26.03.15, 15:48
        Koty co dwa lata szczep na wściekłość, co roku na inne wirusy, psa co roku na wściekłość i inne wirusy. Odrobaczaj co pół roku całe towarzystwo i kotom i psu zakup już i zapodaj preparaty na kleszcze. Najlepiej w formie spota(krople na karczycho). mam nadzieję, że towarzystwo kocie masz wykastrowane.
        • czarna_kita Re: pytanie o koty 26.03.15, 16:54
          Kotka jest wykastrowana, po okoceniu się rodzice zatrzymali tylko jednego kotka resztę oddali. Ale młody nie jest wykastrowany bo mama niestety nie zdążyła tego zrobić. Przejęłam dom i "inwentarz" więc się tym zajmę, nie chcę sie pozbywać lubię zwierzęta i koty absolutnie mi nie przeszkadzają. Ale nigdy sama nie musiałam się nimi zajmowac. Jak przyjeżdżaliśmy na kawę to się koty pogłaskało i tyle naszego zainteresowania nimi było smile Teraz muszę się nauczyć tego i owego.
          • czarna_kita Re: pytanie o koty 26.03.15, 16:55
            Oczywiście kotka została wykastrowana PO okoceniu big_grin Lekko tam zamotałam.
          • olinka20 Re: pytanie o koty 27.03.15, 08:40
            To kocurka szybko wykastruj.
            Unikniesz podsikiwania o wątpliwym zapachu wink i kolejnych zaciązonych kotek.
    • triismegistos Re: pytanie o koty 26.03.15, 15:52
      Jak sa wychodzące to profilaktycznie załóż im obróżki przeciwpchelne. Fajnie, że zajmujesz się odziedziczonymi zwierzakami zamiast je wykopac smile
      • cauliflowerpl Re: pytanie o koty 26.03.15, 17:13
        Z obróżkami dla wychodzących kotów ostrożnie - koty lubią łazić po chaszczach, może się zwierzak zahaczyć obróżką, zaplątać, i nieszczęście gotowe.
        Też się przychylam do zakraplania na kark.

Acha, BARDZO WAŻNE: nie podawaj kotom preparatów przeciw kleszczom, pchłom itp dla psów - psie preparaty zwykle zawierają permetrynę, która niszczy koci układ nerwowy i może doprowadzić do śmierci.
        Skonsultuj z wetem, bo sprzedawcy czasem mają durne pomysły i mało wiedzy.
      • klamkas Re: pytanie o koty 26.03.15, 21:12
        Kotom obroże nie bardzo - mogą się powiesić na drzewie. Raczej Frontline czy inne kropidło.
    • mamusia1999 Re: pytanie o koty 26.03.15, 22:25
      każ kotom sprawdzić uszy na roztocza, bo jak się rozplenią to trudno wytępic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka