Dodaj do ulubionych

Podejrzenie dysgrafi

04.05.15, 18:12
Dwójka moich dzieci dostała sugestie od nauczycieli zeby poszły na badania w kierunku dysgrafii.
Nie wiem to taki trend w szkołach czy jak - bo jak dla mnie to hm.. Taki troche wydumany problem jest ( w sensie to ze ktoś brzydko pisze zwala sie na karb nieprawidłowej pracy mózgu)
Nie wiem moze nie mam racji myśląc ze wystarczy tylko ciężka praca .

Gdzie takie badania sie robi- w szkole, szkola kieruje?
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Podejrzenie dysgrafi 04.05.15, 18:15
      Szkoła nie kieruje, nie ma takich uprawnień. Może zanim zaczniesz szukać w dzieciach geniuszu skorelowanego z dys coś tam, niech spróbują wiecej pracować nad pismem.
      • rasowa_sowa Re: Podejrzenie dysgrafi 04.05.15, 18:20
        Szkoda że autorka nie napisała "bo jak dla mnie to hm.. Taki troche wydumany problem jest ( w sensie to ze ktoś brzydko pisze zwala sie na karb nieprawidłowej pracy mózgu)
        Nie wiem moze nie mam racji myśląc ze wystarczy tylko ciężka praca ."

A, zaraz, przecież napisała.
      • myfaith Re: Podejrzenie dysgrafi 04.05.15, 18:21
        To nie ja szukam w swoich dzieciach geniuszu -smile ( zreszta to napisałam) - tylko nauczyciele zwrócili sie do mnie z tym zagadnieniem czym mówiąc szczerze jestem zaskoczona lekko.
        Dzięki jednak za info ze szkola nie kieruje, mimo ze takie podejrzenie wychodzi ze strony szkoły.
      • oqoq74 Re: Podejrzenie dysgrafi 04.05.15, 18:25
        Nie zawsze więcej pisania pomaga. U syna nie pomaga.
    • 0ldjoanna Re: Podejrzenie dysgrafi 04.05.15, 18:19
      W poradni psychologiczno-pedagogicznej. O przeprowadzenie badania występuje rodzic.
    • ewa_mama_jasia Re: Podejrzenie dysgrafi 04.05.15, 18:21
      Wyluzuj 😉 Teraz takie czasy, ze im gorsze papiery ma dziecko, tym dla niego lepiej 😉
    • rasowa_sowa Re: Podejrzenie dysgrafi 04.05.15, 18:26
      Myślę że samo podejrzenie jeszcze nic nie znaczy, dobry specjalista odróżni przecież dysgrafię od kiepskiego charakteru, który można poprawić ćwiczeniami (zresztą dysgrafia też wymaga ćwiczenia - dzieciakom tak czy owak sie nie upiecze big_grin)
    • zwariowana_wariatka Re: Podejrzenie dysgrafi 04.05.15, 18:31
      gratulacje, załatw mu jeszcze papier o dysortografii, to będzie miał więcej czasu na egzaminach wink
    • kamunyak Re: Podejrzenie dysgrafi 04.05.15, 19:25
      To nie jest tylko kwestia pisania.
      Mój syn ma dysgrafię, a że mam dwóch synów, to róznice widzę. Syn z dysgrafią, nawet jako przedszkolak, inaczej rysował i inaczej mu ręka pracowała. Pisał okropnie, nawet w zeszytach z 3 liniami, ciężko mu było zmieścic sie w tych 3 liniach, także ze szlaczkiem.
      Może gdyby ktos zauważył, odpowiednoi wcześniej, i poradził wizyte w poradni to udałoby się ręke 'naprawić'. Kiedy ja zorientowałam się, że cos jest nie tak, czyli w gimnazjum, to juz na efekty ćwiczeń było za późno. Pani w poradni radziła jedynie pisanie literami drukowanymi. Syn skarżył się, że w ten sposób nie nadąża z notatkami i nie chciał tak pisać.
      na badanie skierowanie jest niepotrzebne. Idziesz do poradni pedagogiczno - psychologicznej, która współpracuje z twoja szkoła. Która to poradnia powinni powiedzieć w szkole, pedagog szkolny, sekretariat. Ostatecznie możesz znaleźc w sieci.
      • kamunyak Re: Podejrzenie dysgrafi 04.05.15, 19:34
        acha, i dysgrafia nie dodaje czasu na egzaminach - to dla tych "wątpiących".
        Jedynie nauczycielom nie wolno wystawiać ocen za pismo (brzydkie, nieczytelne pismo).
        • kwirynia Re: Podejrzenie dysgrafi 06.05.15, 06:45
          DAJE więcej czasu na egzaminach - przykładem jest mój syn, który miał więcej czasu do pisania zarówno egzaminu szóstoklasisty, jak i gimnazjalnego.
    • kocianna Re: Podejrzenie dysgrafi 04.05.15, 21:14
      Jeśli to dysgrafia, przydzielą wam reedukatora, który pomoże dzieciakom. Jeśli to brzydkie pismo - dadzą wskazówki czy i jak pracować. Tak czy siak, pracować trzeba smile
      • myfaith Re: Podejrzenie dysgrafi 04.05.15, 21:25
        Dziękuje wszystkim za informacje
        Młodsze dziecko chodzi na zajęcia z reedukatorem od lat , u starszego nikt nic nigdy nie mówił ( poza podejrzeniem ze ma ADHD -wink ale to w podstawówce i to inna bajka.

• canel.inko dysgrafii, 2 literki "i" na końcu !!! 05.05.15, 09:00
      zanim zaczniesz usprawiedliwiać nieuctwo dziecka, sama poczytaj o zasadach ortograficznych w języku polskim.
      • cosmetic.wipes Re: dysgrafii, 2 literki "i" na końcu !!! 05.05.15, 09:17
        Autorka niczego nie usprawiedliwia, a ty zanim zaczniesz się mądrzyć, to poczytaj czym różni się dysgrafia od dysortografii, bo nie ogarniasz.
        • kropkacom Re: dysgrafii, 2 literki "i" na końcu !!! 06.05.15, 06:51
          Nie dość, że się usprawiedliwia to jeszcze jakby po nogach całowała takie byty jak triss. Tu jednak nie chodzi byty na forum, a o jej dziecko, które ma problemy i samo z nich wyjść nie potrafi.
    • hemp_plant Re: Podejrzenie dysgrafi 05.05.15, 21:35
      to jest troche problem- pismo powolne, nieczytelne!!!,. pracuje sie, ale inaczej niz z dzieckiem ktore po prostu brzydko pisze.
      choc osobiscie nie uwazam, żeby trzeba pracowac z dzieckiem ktore brzydko, ale czytelnie pisze, samam taka jestem i zyje duzo lat.
      nie daje ulg w egzaminie, ale nie daje sie oceny za pismo, nauczyciel musi sie wysilic i przeczytac.
      och, wy jadowite zmije sad
    • nangaparbat3 Re: Podejrzenie dysgrafi 05.05.15, 21:56
      Nie masz racji - ciężka praca niewiele pomaga, na odwrot, przymuszanie do żmudnych cwiczeń, do wielokrotnego przepisywania, awantury itp. nie tylko nie pomagają, ale wręcz pogarszają sprawę. Pomóc mogą specjalne ćwiczenia, i te ćwiczenia zalecić może poradnia pedagogiczno-psychologiczna po przeprowadzeniu badań.
    • morekac Re: Podejrzenie dysgrafi 05.05.15, 22:00
      Zasadniczo przy wszelkich problemach dysgraficzno- dyslektycznych diagnozę uzyskuje się w poradniach pedagogicznych, przy czym -jeśli dziecko jest w szkole ponadpodstawowej - musi być jakiś papier ze szkoły. Z uczniem szkoły podstawowej można iść bez tego. Dysgrafia daje pewne przywileje - nauczyciel musi przeczytać bazgroły i może być dłuższy czas na egzaminie.
      -------------------------------------------------------------
      "a przecież można pozostać człowiekiem nawet jeśli jest się nauczycielem" by Grave_digger
      • kamunyak Re: Podejrzenie dysgrafi 05.05.15, 23:06

musi być jakiś papier ze szkoły. Z uczniem szkoły podstawowej
        > można iść bez tego.

a to ciekawe, bo ja byłam z uczniem gimnazjum - bez skierowania.
        Nie, nie ma dłuzszego czasu na egzaminie.
        • nangaparbat3 Re: Podejrzenie dysgrafi 05.05.15, 23:20
          Wprowadzono cię w bląd, jest czas przedlużony na egzaminie gimnazjalnym, zresztą jak najbardziej uzasadniony.
          Tutaj możesz sprawdzic: cke.edu.pl/images/files/komunikaty_Dyrektora/sierpien_2014/20140829_Komunikat_Sprawdzian_i_egzamin_gimnazjalny.pdf - tabela na końcu, s. 10.
          • kamunyak Re: Podejrzenie dysgrafi 06.05.15, 00:35
            moim zdaniem przytoczone pismo wcale nie stwierdza jednoznacznie, że przedłużony czas dotyczy wszystkich dys..., chyba jest to do wyboru, np. przez prowadzacego pedagoga.
            Na pewno dysgrafii dotyczy pisanie na komputerze (o ile jest mozliwośc w szkole).
            Nizej opinia mojego syna, nie ma mowy o wydłużeniu czasu
            https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/qh/sg/009h/iuMFjPIB4EB881sapB.jpg
        • morekac Re: Podejrzenie dysgrafi 06.05.15, 06:30
          , bo ja byłam z uczniem gimnazjum - bez skierowania.

Zależy kiedy byłaś. Od blisko 3 lat papier ze szkoły jest wymagany- albo powinien być. Wcześniej - nie. Dłuższy czas może być jak najbardziej, zwłaszcza, że arkusz dla dyslektyków jest jeden.
          • kamunyak Re: Podejrzenie dysgrafi 06.05.15, 10:56
            > Zależy kiedy byłaś. Od blisko 3 lat papier ze szkoły jest wymagany- albo powin
            > ien być.

mozliwe bo, rzeczywiście, ja byłam wcześniej.
            To była poradnia stale współpracująca ze szkołą, niejako "rejonowa" dla tego gimnazjum i pani pedagog bez trudu kontaktowała się ze szkołą, nauczycielami, w razie potrzeby.
        • kwirynia Re: Podejrzenie dysgrafi 06.05.15, 06:47
          jest dłuższy czas na egzaminie.
          • kamunyak Re: Podejrzenie dysgrafi 06.05.15, 10:48
            > jest dłuższy czas na egzaminie.

ale wg zalinkowanego wcześniej pisma, to zalezy od opinii poradni. Czyli, rozumiem, może być czas przedłużony ale nie jest to obligatoryjne.

• myfaith Re: Podejrzenie dysgrafi 05.05.15, 22:16
      Czy zatem ( zakładając ze bedą stosowane specjalne ćwiczenia) da radę z tego "wyjsc"?
      • hemp_plant Re: Podejrzenie dysgrafi 05.05.15, 22:22
        wyjść- raczej nie. ale złagodzić przez wyrobienie zdolności kompensacyjnych- tak. czemu dzieciakowi nie ułatwić życia?
      • morekac Re: Podejrzenie dysgrafi 06.05.15, 06:35
        Nie za bardzo pewnie, ale trochę powinno się poprawić. Będzie mógł pisać drukowanymi (wolniej się pisze, więc wydłużony czas jest wskazany jak najbardziej) , może na komputerze. Ku uldze nauczycieli.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka