Dodaj do ulubionych

przekwitam czy co??

19.07.15, 18:49
mam 41 lat
tak,wiem,że za wcześnie ale moja matka przekwitła szybko i dość nagle tuż po 40-tce.
objawy z ostatnich kilku tygodni:
-uderzenia gorąca
-intensywne pocenie się
-totalny brak energii (ja rowerzystka zapalona na rower patrzę ze wstrętem}
-bardzo szybko się męczę a moja kondycja jest niemal na minusie
- jak się odrobinę zmęczę to robi mi się słabo
- mam napady głodu i tyję
- jestem ciągle śpiąca
biorę pigułki więc co do miesiączek się nie wypowiem
drażliwości brak ale przyjmuję prozac więc..
przekwitanie? tarczyca?
internista po niedzieli, ginekolog dopiero w sierpniu.podstawowe badania robione miesiąc temu były ok.
co to może być?
Obserwuj wątek
    • kalina_lin Re: przekwitam czy co?? 19.07.15, 18:56
      NIe ma czegoś takiego jak "za wcześnie" niestety. Całkiem sporo kobiet przechodzi menopauzę jeszcze przed 40, tylko mało się o tym mówi. Możesz kupić zwykły FSH test w aptece, albo w drogerii i wstępną odpowiedź będziesz miała.
    • praca.zawodowa Re: przekwitam czy co?? 19.07.15, 19:03
      Skutki niedoboru magnezu

zwiększenie pobudliwości nerwowo-mięśniowej, tiki nerwowe (np. drganie powieki czy warg);
      osłabienie i nieprawidłowość pracy serca;
      nagłe zawroty i bóle głowy;
      bolesne skurcze łydek;
      odrętwienie i mrowienie w kończynach;
      objaw Raynauda, czyli napadowy skurcz tętnic w obrębie kończyn, objawiający się zblednięciem i zanikiem czucia w wyniku niedokrwienia, a w kolejnych fazach zsinieniem i przekrwieniem;
      wypadanie włosów;
      łamliwość paznokci;
      próchnica zębów;
      lęk, rozdrażnienie;
      trudności w koncentracji;
      zaburzenia snu;
      nocne pot;
      mdłości;
      biegunki;
      nerwica;
      depresja;
      ciągłe zmęczenie i brak energii.

Read more www.zdrowylink.pl/zdrowie/niedobor-magnezu-czym-uzupelnic-diete/
    • aurinko Re: przekwitam czy co?? 19.07.15, 19:05
      Mam tak samo + zadyszka, puchnięcie nóg, hormonalne badania wszystkie w normie, krew ok (lekarka mnie skierowała na magnez, kwas foliowy, potas, alat, aspat, wit B, żelazo i całą masę innych cudów, wszystkie w porządku), w dalszej diagnostyce wyszło że mam dużą niedomykalność zastawki mitralnej i tachyarytmię, lekko się poprawiło jak zaczęłam łykać beta-adrenolityk, dalsze leczenie u kardiologa. Wyskoczyło nagle, z zaskoczenia. Też podejrzewałam jakieś początki klimakterium (jestem w Twoim wieku, a moja mama w wieku 40 lat była już "po").
    • snakelilith Re: przekwitam czy co?? 19.07.15, 21:29
      Jeżeli bierzesz pigułkę, to bardzo mało prawdopodobne jest, że masz objawy spadku estrogenów, a do nich należą uderzenia gorąca. Także tycie nic nie oznacza, cała masa kobiet tyje po 35-tym roku życia i to bez żadnej menopauzy. Ważne jest też twoja waga wyjściowa, z wiekiem organizm podwyższa nieco poziom tkanki tłuszczowej. Jeżeli więc byłaś bardzo szczupła, to kilka dodatkowych kilogramów w tym wieku to normalka.
      Co do kondycji i zmęczenia - reakcja na upały?
      Tarczycę jednak zawsze można sprawdzić, zrobić EKG i takie tam, porozmawiać z lekarzem, ale uważaj, bo lekarze czasem mają skłonność do lekceważenia kobiet w pewnym wieku i zwalania wszystkiego na przekwitanie. Osobiście się z tym spotkałam. Interniści nie mówiłabym więc, że matka zaczęła przekwitać tak szybko. Często bywa tak, że córki przekwitają w podobnym wieku, ale tak nie musi być zawsze.
    • gosiablo Re: przekwitam czy co?? 19.07.15, 22:10
      Polecam sprawdzić poziom żelaza, ferrytyny, witaminy D3.
    • nangaparbat3 Re: przekwitam czy co?? 19.07.15, 22:29
      Zbadaj tarczyce.
    • ophelia78 Re: przekwitam czy co?? 19.07.15, 23:39
      Może ciąża?
    • black.joanna Re: przekwitam czy co?? 20.07.15, 00:53
      tarczyca
    • truskawkam73 Re: przekwitam czy co?? 20.07.15, 07:29
      Ja tam miałam rok temu i okazało się, że miałam poważną anemię. Sprawdź krew.
    • ada1214 Re: przekwitam czy co?? 20.07.15, 09:14
      To odstaw tablety i sie okaze. Czy masz regularne i przyzwoite miesiaczki czy moze coraz rzadziej.
      • niu13 Re: przekwitam czy co?? 04.07.16, 00:17
        podbijam ten wątek bo ja od 1.5 roku mam to samo i żaden lekarz nie potrafi mi powiedzieć o co może chodzić. Hormony przebadałam na wszystkie strony o przekwitaniu nie ma mowy, tarczyca ok. Mam 39 lat zawsze byłam sprawna i super wydolna a nagle stalam sie słabym wrakiem spoconym po przejechaniu paru km na rowerze. Nie ma mowy o chodzeniu po górach zlewa mnie pot. Zrobiło mi się tak po ciężkiej infekcji w zeszłą zimę. Może autorka posta sie odezwie co się okazało
    • shell.erka Re: przekwitam czy co?? 04.07.16, 06:22
      Po prozacu często się tyje.
      Reszta - zbadaj tarczyce i cukier.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka