Dodaj do ulubionych

Łuszczyca

03.08.15, 11:18
Po parunastu latach spokoju dopadła mnie łuszczyca, najgorzej że zaatakowała moją twarz. Z ciałem jakoś sobię radzę, ale to na czole i nosie mnie przeraża oraz piecze. Wybieram się do lekarza, ale mimo to chciałam się spytać emame o poradę, doświadczenia. Czy któraś z was przechodziła to? Jak sobie poradziła? Co najlepiej zadziałało? Słyszałam że siarka jest ponoć dobra oraz cynk, chociaż w aptece cynk mi odradzono, bo ponoć wysusza. Wzięłam się też za dietę, wyeliminowałam prawie mleko oraz ograniczyłam bardzo mięsa. Znacie jeszcze jakieś inne metody leczenia, zarówno te konwencjonalne jak i niekonwencjonalne?
Obserwuj wątek
    • szarsz Re: Łuszczyca 03.08.15, 11:36
      > Znacie jeszcze jakieś inne metody leczenia, zarówno te konwencjonalne jak i niekonwencjonalne?

Tak, wszystkie. Eksperymentalne też. Mają wspólną cechę: nie działają.
      Mój mąż choruje.

Okresowo pomaga zmiana diety i odpoczynek. Podejrzewam, że gdyby przeszedł na emeryturę, dobrze wysypiał, wygrzewał na słońcu i oglądał tylko, jak dojrzewają pomidory, to miałby gładką skórę.
    • prawdziwa_czarodziejka Re: Łuszczyca 03.08.15, 11:48
      Nie doradzę wewnętrznie, a czy stosowałaś zewnętrznie Mediderm, do kupienia w aptece (może przez internet), niedrogi, jest krem do ciała, żel do mycia i płyn do kąpieli. Może trochę złagodzi objawy. Ja stosowałam do innych dolegliwości skórnych, ale poleciłam koledze z łuszczycą i był zadowolony.
      • arista80 Re: Łuszczyca 03.08.15, 11:53
        Stosuję Mediderm do łokci i rzeczywiście pomaga. Do mycia zaś stosuję takie mydło Aleppo - poleciła mi mama. To wszystko działa na ciało (łokcie i nogi), ale niestety jeśli chodzi o twarz to nie bardzo. Wewnętrznie biorę olej z wiesiołka, ale z uwagi na duże słońce, musiałam przerwać terapię.
    • daszutka Re: Łuszczyca 03.08.15, 11:52
      Duże dawki kwasu foliowego. Chyba ok 1 mg dziennie. Na receptę. Mycie środkami dla skóry atopowej np. ziaja, emolium. Można twarz smarować olejem kokosowym.
    • hermenegilda_zenia Re: Łuszczyca 03.08.15, 13:04
      Ozonowana oliwka z oliwek, nie mam co prawda łuszczycy, ale pomaga ona na różne choroby skóry, egzemy i inne AZS-y.
      Ja przywoziłam sobie z Turcji, ale z tego co wiem, można kupić też w Polsce.
    • zuzann-a Re: Łuszczyca 03.08.15, 17:51
      Na twarz kup sobie maść protopic 0,1%, jest droga ale bezpieczna i pomaga. Co prawda jest na receptę ale niektóre apteki sprzedają bez.
      • pierwsze-wolne Re: Łuszczyca 25.02.16, 20:44
        Potwierdzam, protopic działa cuda - dobrze robi też witamina d w końskich dawkach, ALE - na każdego działa co innego, co pomagało mojej koleżance ja mogłam potłuc o kant i odwrotnie...
        ps. - najlepiej to działa ciąża wink moja "stara" dermatolog twierdziła że takich zmian hormonalnych żadna łuszczyca nie wytrzymie big_grin
    • mid.week Re: Łuszczyca 03.08.15, 18:24
      Partner koleżanki to ma - chodzi 2x do roku na naświetlanie i niczego więcej nie stosuje.
    • klamkas Re: Łuszczyca 03.08.15, 20:39
      Próbowałaś fototerapii? Jej ewentualną skuteczność można mniej więcej określić po reakcji skóry na słońce - jeśli zmiany się nie zaostrzają po ekspozycji, a stan skóry się poprawia, to warto zaryzykować.
    • srebrnarybka Re: Łuszczyca 03.08.15, 20:49
      stosuję krem Mediderm, a do kąpieli i mycia włosów zamiast szamponu żel Puri Ichtilium.
      • m_sl Re: Łuszczyca 03.08.15, 21:13
        Zmiana diety. Ogromnie pomaga odstawienie nabiału (mleka, mięsa) i przejście na dietę, gdzie podstawą są warzywa. U nas autentycznie działa.
    • arwena_11 Re: Łuszczyca 03.08.15, 21:42
      Moją mamę wyleczyła już nieżyjąca dr Wartołowska. Łuszczyca jest wywoływana przez pasożyty. Trzeba się odrobaczyć. Poszukaj w necie prac dr Wartołowskiej. Kilka jej referatów zostało przepisanych i wrzuconych do sieci.
      Moja mama miała 15 lat. Do tej pory jest zdrowa.
      • klamkas Re: Łuszczyca 03.08.15, 23:27
        Jest, albo nie jest. Pasożyty są jednym z możliwych czynników wyzwalających (niekoniecznie pierwotnych).
        • kolter odziedziczyła .... 03.08.15, 23:35
          klamkas napisała:

> Jest, albo nie jest. Pasożyty są jednym z możliwych czynników wyzwalających (ni
          > ekoniecznie pierwotnych).

ona jest obciążona dziedzicznie;

Czynniki genetyczne
          Badania wskazują, że w większości przypadków łuszczyca może być dziedziczona, na co wskazuje zwiększona częstość jej występowania w rodzinach osób cierpiących na tę chorobę. Uważa się, że niektóre geny mogą mieć związek z łuszczycą, ale dokładny mechanizm dziedziczenia choroby nie został jeszcze poznany.
    • kolter może to nie łuszczyca .. 03.08.15, 23:11
      arista80 napisała:

> Po parunastu latach spokoju dopadła mnie łuszczyca, najgorzej że zaatakowała mo
      > ją twarz. Z ciałem jakoś sobię radzę, ale to na czole i nosie mnie przeraża oraz piecze. Wybieram się do lekarza, ale mimo to chciałam się spytać emame o poradę, doświadczenia.

łuszczyca nie lubi słońca , mniej pudru a wiecej opalaj twarz
    • minor.revisions Re: Łuszczyca 03.08.15, 23:39
      Idźże na jakieś forum łuszczycowe.
      To choroba autoimmunologiczna (więc, tak, zbadaj tarczycę, bo to często idzie w parze), jeśli masz jakiś ciężki/stresujący okres w życiu, to zadbać o psyche i wszystko, co ją może doprowadzać do kranca wytrzymalości - od uzupełnienia magnezu po antydepresanty.
      Cynk - nie ma wystarczających dowodów, że pomaga, ale możesz go brać w pożywieniu.
    • thefabjanmike34 Re: Łuszczyca 25.02.16, 18:26
      Sprzedam lek HUMIRA, skuteczny
      w leczeniu tej choroby.
      Tel 501 809 805
    • mid.week Re: Łuszczyca 25.02.16, 20:51
      Narzeczony koleżanki chodzi na naświetlanie lampami. Wystarcza 1x na pól roku. Niczym się nie smaruje i nie stosuje innych kuracji.
      Moja ciocia tez choruje, ma zaatakowane kolana, łokcie, dłonie. Stosuje maści, chyab pół apteki przerobiła. Trochę zalecza, ale nie znika. Chodzi do solarium, twierdzi ze to jej najbardziej pomaga. Podpowiadałam jej te lampy ale jakoś nie moze się zebrać do drematologa po skierowanie.
    • goro193 Re: Łuszczyca 17.03.16, 13:07
      wiele moich znajomych problem łuszczycy likwiduje dzięki Laminine
      poczytaj tutaj
      lamininedlazycia.blogspot.com/2016/03/laminine-przy-uszczycy.html
    • jechanowska Re: Łuszczyca 30.03.16, 12:29
      Problem z łuszczycą można rozwiązać przy pomocy preparatu Beta-Skin Natural Active Cream, który wspomoże leczenie powstałych zmian na skórze. Krem nawilża najgłębsze warstwy naskórka, zapobiega rogowaceniu i regeneruje. Pozytywny wpływ na skórę zawdzięcza takim składnikom, jak beta-glukan, srebro koloidalne, olej kokosowy i estry wyższych kwasów tłuszczowych.
      • kamunyak Re: Łuszczyca 30.03.16, 12:43
        nie spamuj i nie kłam w dodatku. Juz ktos plecał tu ten niby profesjonalny krem.
        Krem tak wspomagał moja skórę, ze nabawiłam sie po kilku dniach bolesnych pęknięć.
        • bei Re: Łuszczyca 30.03.16, 12:54
          Forumka, do ktorej mam zaufanie pisala kiedys, ze u jej meza pomaga roztwor srebra koloidalnego, smaruje nim jak tylko cos zaczyna sie dziac i tak to powstrzymuje zaraz rozwoj wykwitu.
    • shige Re: Łuszczyca 30.03.16, 13:26
      W moim przypadku najlepsze efekty daje fototerapia, uzupełnienie niedoboru wit D oraz stosowanie maści i lotionów z pochodną wit D kalcytriolem.
      W moim przypadku jest to choroba genetyczna dziedziczona w linii męskiej (miał ją ojciec, dziadek, pradziadek, uaktywniła się też u syna).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka