Dodaj do ulubionych

wozicie żelazka?

10.08.15, 17:00
Siedzę na tej greckiej wyspie. W willi 14 apartamentów. 10 zajmuja SSerbowie 2 Grecy i 1 my. Oni wszyscy są odprasowani. Widzę na tarasach suszarki x ubraniami a potem panie chodzą w letnich sukienkach jak spod igły. Ja staram się coś tam przeprac ale chyba wieszać nie umiem big_grin I zastanawiam się czy powinnam brać zelazko?
Ps: tu wszyscy sa samochodami.
Obserwuj wątek
    • ola_dom Re: wozicie żelazka? 10.08.15, 17:02
      NIE.
    • maggi9 Re: wozicie żelazka? 10.08.15, 17:02
      Nie wożę, jeszcze nie zwariowałam.
      Staram się dobrze spakować a jak coś się pogniecie to chodzę w wygniecionym (i tak zazwyczaj się po chwili prostuje). W domu też specjalnie nie prasuję więc na wakacje tym bardziej nie będe jeździć z żelazkiem.
      Może panie mają po prostu dobre gatunkowo sukienki? Miałam raz taka, niby len 100% ale nigdy jej nie prasowałam bo po wypraniu i rozwieszeniu była gładziutka.
    • lola211 Re: wozicie żelazka? 10.08.15, 17:09
      Woże.Nie lubie wygniecionego.
    • wydramarlenka Re: wozicie żelazka? 10.08.15, 17:15
      Nie. Ale pakuję się (dzieci też) tak, żeby pranie i prasowanie nie było potrzebne.
      • lola211 Re: wozicie żelazka? 10.08.15, 17:19
        A jak pakujesz t-shirty czy bawelniana sukienkę, zeby nie wymagały prasowania?
        • ola_dom Re: wozicie żelazka? 10.08.15, 17:22
          lola211 napisała:

> A jak pakujesz t-shirty czy bawelniana sukienkę, zeby nie wymagały prasowania?

Rozkładam na płasko w walizce, wystające rękawy i nogawki zawijam potem na górze - i wystarczy.
          Powieszone na wieszaku prostują się potem po zagnieceniach walizkowych.
          Na wakacjach nie muszę być wyprasowana na płatek, a w ten sposób rzeczy dowożę w całkiem dobrym stanie.
          • lola211 Re: wozicie żelazka? 10.08.15, 17:57
            Nie wszystkie ciuchy da sie tak spakowac.Oczywiscie mozna zredukowac zawartosc walizki d tych, które gniota sie mniej, ale z drugiej strony nie widze wiekszego problemu w zapakowaniu zelazka.To nie stacja parowa.
            • ola_dom Re: wozicie żelazka? 11.08.15, 09:36
              lola211 napisała:

> z drugiej strony nie widze wiekszego problemu w zapakowaniu zelazka.

Nie o zapakowanie chodzi, bo sama mam takie małe turystyczne żelazko, ale potem trzeba PRASOWAĆ... Na wakacjach zwyczajnie mi się nie chce. A moje ciuchy wakacyjne mają to do siebie, że się łatwo prostują, a lekkie zagniecenia powalizkowe nie psują ich urody smile
              • lola211 Re: wozicie żelazka? 11.08.15, 11:12
                Ja nie prasuje, robi to facetsmile.
                • ola_dom Re: wozicie żelazka? 11.08.15, 11:14
                  lola211 napisała:

> Ja nie prasuje, robi to facetsmile.

E tam, to się nie liczy w takim razie big_grin
    • triismegistos Re: wozicie żelazka? 10.08.15, 17:27
      Jeszcze nie zwariowałam.
    • magiczna_marta Re: wozicie żelazka? 10.08.15, 17:35
      Jasne że tak.
      Mam małe, turystyczne.
      Nie wyobrażam sobie chodzić jak ostatnia fleja.
    • lauren6 Re: wozicie żelazka? 10.08.15, 17:39
      Jeżdżę w miejsca gdzie można pożyczyć deskę i żelazko.
    • gryzelda71 Re: wozicie żelazka? 10.08.15, 17:54
      Nie wożę ani żelazka, ani pralki, a brudna i wygnieciona nie chodzę.
      • maslova Re: wozicie żelazka? 11.08.15, 08:44
        Dziwię Ci się, że lubisz chodzi "jak ostatnia fleja" tongue_out (za magiczną martą)
        • gryzelda71 Re: wozicie żelazka? 11.08.15, 08:51
          Też się sobie dziwię hahahah
    • mas.uka Re: wozicie żelazka? 10.08.15, 18:00
      zawsze. to jedyny sposób żeby mieć pewność że wyjeżdżając nie zostawiłam włączonego żelazka wink
    • kalina_lin Re: wozicie żelazka? 10.08.15, 18:03
      Na wyjazdy wakacyjne nie biorę. Na wyjazdy służbowe zdarzało mi się zabierać małe, turystyczne żelazko.
    • obrus_w_paski Re: wozicie żelazka? 10.08.15, 18:10
      Może wszyscy maja żelazko w swoim apartamencie?
      Nigdy nie brałam żelazka na wakacje, ba! Swoje pierwsze kupiłam po kilku dobrych latach samodzielnego mieszkania.
    • mia_siochi Re: wozicie żelazka? 10.08.15, 18:11
      Wożę. Turystyczne. Bo nie prasuje przed spakowaniem. Dopychali kolanem i martwię sie na miejscu ;P
    • mid.week Re: wozicie żelazka? 10.08.15, 18:35
      Nie, ale ja nie bywam w kurortach, nie pakuję sukienek ani pantofelków.
      • zlotonaiwnych Re: wozicie żelazka? 10.08.15, 18:54
        Wożę. Nie cierpię chodzić w wygniecionych ubraniach, a żelazko nie zawsze jest dostępne w moim miejscu pobytu.
      • nota_bene0 Re: wozicie żelazka? 10.08.15, 18:57
        Specjalnie kupiłam zgrabne,.małe na wyjazdy. Wszędzie zabieram. Raz tylko udało mi się spotkać w Finlandii w hotelu, była deska, żelazko takie sorytnie wyjmowane z szafy. Ale i tak.używałam swojego,.bo zawsze czlowiek pewniejszysmile
    • pitahaya1 Re: wozicie żelazka? 10.08.15, 19:31
      Zdarzało mi się kilka razy, gdy musiałam na miejscu wyglądać jak człowiek cywilizowany, bo mąż gdzieś zaprasza, bo jakieś wyjście na zewnątrz (proszę uprzejmie nie czepiać się tego, że w czym innym też można).
      Nie wiem, jakie Wy macie ubrania, ale w mojej walizce wszystko się gniecie. Walizką rzucają przy załadowaniu w lewo i prawo. Nic nie leży na swoim miejscu.
      Mam takie małe żelazko turystyczne i zdarzało mi się je zabierać.
      Przy wyjazdach samochodem nie biorę, ale ubrania wiszą wtedy w pokrowcach.
    • wegatka Re: wozicie żelazka? 10.08.15, 19:37
      Zabieram malutkie, turystyczne. Choć w tym roku nie musiałam, bo było zapewnione na miejscu.
    • aeropolis Re: wozicie żelazka? 10.08.15, 19:52
      Zapewne żelazko jest na stanie Willi. Ja ubrań nie skladam a je roluje. Po kłopocie.
    • beverly1985 Re: wozicie żelazka? 10.08.15, 20:04
      Zazwyczaj nosze dosc obcisle topy ( nie sa za male, po prostu rozciagliwe), ktore nie wymagaja prasowania i jeansy, ktore tez nie wymagaja. Jak cos bardzo pogniecione to potrafilam zamoczyc i rowno rozwiesic na noc, ale nigdy nie prasowalam. Na wyjazdach sluzbowych maja zelazka w hotelach.
      • thaures Re: wozicie żelazka? 10.08.15, 20:19
        Nie. A kiedyś dostałam małe turystyczne i nigdy z niego nie skorzystałam.
    • heca7 Re: wozicie żelazka? 10.08.15, 20:53
      Ok.to idę szukać żelazka wink

Kurortem bym tego nie nazwała. Większość nadbałtyckich wiosek jest większa i halasliwsza od Limenas. Powiedzialabym nawet , że to trochę dziura; ) ale tak lubimy.
    • scarlett74 Re: wozicie żelazka? 10.08.15, 21:19
      Nie wożę, mam schizę nt.leków, preparatów do opalania i ręczników, więc z żelazkiem to już był by nadbagaż...
    • black.sally Re: wozicie żelazka? 10.08.15, 22:21
      a hotel to nie ma zelazek?
      • phantomka Re: wozicie żelazka? 10.08.15, 22:25
        Jak jade autem do miejsca gdzie zelazka nie ma, to biore. Nie lubie zagiec na ubraniach.
    • kocianna Re: wozicie żelazka? 10.08.15, 22:58
      Nie wożę: pralek, żelazek, suszarek, prostownic, czajników, grzałek, ręczników frotte, lakieru do paznokci i elektrycznej szczoteczki do zębów. I szpilek. Staram się, żeby mój bagaż mieścił się w małej walizce lotniczej (8 kg), nawet jeśli jedziemy samochodem na 2 tygodnie. NIENAWIDZĘ wyciągać tego wszystkiego z samochodu i pakować z powrotem.

Na dziesięciodniowy trekking po pustyni spakowałam plecak (z namiotem i śpiworem i wyżywieniem na całą podróż) tak, że ważył 16 kg...

Ergo nie zabieram też bardzo gniotących się ubrań. Średnio gniotące się paruję pod prysznicem.
      • beverlyja90210 Re: wozicie żelazka? 10.08.15, 23:12
        Co wy gaadacie w hotelach nie mozna uzywac zelazek w pokojach to jest zagrozenie pozarowe i kozna nim uruchomic czujnik dymu a kazda taka impreza jest platna i to slomo jesli sie jie myle. W kazdym hotelu mozna przeciez zlecic pranie i prasowanie ew. sa specjalne pokoje z deska i zelazkiem.Pierwsze slysze o takich cyrkach zeby z zelazkiem w walizce podrozowac
        • black.sally Re: wozicie żelazka? 11.08.15, 09:43
          beverlyja90210 napisała:

> Co wy gaadacie w hotelach nie mozna uzywac zelazek w pokojach to jest zagrozeni
          > e pozarowe i kozna nim uruchomic czujnik dymu a kazda taka impreza jest platna
          > i to slomo jesli sie jie myle. W kazdym hotelu mozna przeciez zlecic pranie i p
          > rasowanie ew. sa specjalne pokoje z deska i zelazkiem.Pierwsze slysze o takich
          > cyrkach zeby z zelazkiem w walizce podrozowac

YYYYY, AAAAA.eeee skąd te dane? big_grin

czujnik dymu reaguje na dym, a nie na parę z żelazka "D
          • mia_siochi Re: wozicie żelazka? 11.08.15, 09:48
            To są magiczne czujniki, które reagują wyłącznie na obce żelazka, a nie na hotelowe ;p
            • maslova Re: wozicie żelazka? 11.08.15, 10:55
              Ciekawe, czy reagują też na suszarki i prostownice wink
    • klamkas Re: wozicie żelazka? 10.08.15, 23:12
      Jak mogę i wiem, że nie ma, to biorę (turystyczne maleństwo). Jak wiem, że jest odpłatne prasowanie (np. 30 zł za jedną koszulę) to biorę. Ogólnie - jak jadę autem, to wolę wziąć trochę rzeczy na zapas niż pluć sobie w brodę, że nie wzięłam. Jak lecę - dokładnie badam miejsce pobytu i pakuję się zgodnie z nim.
    • fomica Re: wozicie żelazka? 10.08.15, 23:16
      Oczywiście że nie, o matko co za pomysł...
    • gryzelda71 Re: wozicie żelazka? 11.08.15, 08:11
      Jestem pod wrażeniem ile z was na wYjeżdzie pierze i prasujebig_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka