Dodaj do ulubionych

Nareszcie koniec upałów!

13.08.15, 21:40
Podobno to ostatni tak upalny weekend w tym roku.
Ja się cieszętongue_out
Obserwuj wątek
    • nickbezznaczenia :) n/t 13.08.15, 21:42
      • black.sally Re: :) n/t 13.08.15, 21:43
        eeee, nieeee sad(((
        • nickbezznaczenia Re: :) n/t 13.08.15, 21:52
          Jedź sobie do Afryki. tongue_out
    • feuerwasser Re: Nareszcie koniec upałów! 13.08.15, 21:44
      Ee tam. Zaczynam się przyzwyczajać. Gdyby tylko noce były chłodniejsze to taka pogoda mogłaby być całe lato.
    • iwoniaw A skąd takie info? :-D 13.08.15, 21:45
      w dostępnych mi prognozach nic podobnego...
      • alexa0000 Re: A skąd takie info? :-D 13.08.15, 21:50
        Portale pogodowa podaja ziab syberyjski od wtorku (lubuskie)-25 stopni.
      • black.sally Re: A skąd takie info? :-D 13.08.15, 21:56
        iwoniaw napisała:

> w dostępnych mi prognozach nic podobnego...

dzieka Bogu tongue_out
        • karme-lowa Re: A skąd takie info? :-D 13.08.15, 22:20
          We wszystkich prognozach o tym trąbią. Na necie też sprawdzałam. We wtorek ma być u mnie 16 stopni.
          • iwoniaw Re: A skąd takie info? :-D 13.08.15, 22:25
            No to u mnie nie. Do 28. sierpnia najniższa prognozowana temperatura w dzień to 25 stopni. Nie żeby mnie to specjalnie martwiło, bo wiadomo, że i tak idzie zima, więc niech choć w lecie będzie ciepło...
            • black.sally Re: A skąd takie info? :-D 13.08.15, 22:32
              od wtorku u mnie 25 st i codzieñ nizej ....aaaaaaaaaaaaaaaa sad sad sad
              • iwoniaw Re: A skąd takie info? :-D 13.08.15, 22:33
                No właśnie tak to się zawsze kończy w tym naszym klimacie. Raptem miesiąc w roku normalnej pogody i szlus.
                • milka_milka Re: A skąd takie info? :-D 13.08.15, 23:29
                  Naprawdę uważasz, że taka susza i temperatura powyżej 35 stopni to normalna pogoda?
                  • black.sally Re: A skąd takie info? :-D 13.08.15, 23:35
                    milka_milka napisała:

> Naprawdę uważasz, że taka susza i temperatura powyżej 35 stopni to normalna pog
                    > oda?

nie wiem jak ty, ale jak jak bylam dzieckiem, to takie lato bylo normalne..
                    • milka_milka Re: A skąd takie info? :-D 13.08.15, 23:38
                      Chyba na południu Europy, bo nie w Polsce.
                      • black.sally Re: A skąd takie info? :-D 14.08.15, 10:05
                        milka_milka napisała:

> Chyba na południu Europy, bo nie w Polsce.

no chyba w Pl .
                        • isa_bella1 Re: A skąd takie info? :-D 14.08.15, 13:36
                          black.sally napisała:

> milka_milka napisała:
                          >
                          > > Chyba na południu Europy, bo nie w Polsce.
                          >
                          > no chyba w Pl .

a jednak nie, poczytaj w necie, jest wszystko na temat upalnych sezonów. Najgorszy był lipiec 1994 ( pamietam) było dośc podobnie no i 2006 lato . Poza tym w moim przeszło 40letnim życiu o upałach mówiło sie jak było 30-31 stopni. Lato miało z reguły temp. 24-25. Nawet jak masz mniej niz 20 lat to i tak przesadziłaś z tym temperaturami.
                          • isa_bella1 Re: A skąd takie info? :-D 14.08.15, 13:40
                            i jeszcze dodam że to lato synoptycy w Europie określają jako najgorętsze od 500 lat więc jakim cudem miałaś temp. rzedu 38 stopni w lecie w PL w swoim zyciu?
                            • black.sally Re: A skąd takie info? :-D 14.08.15, 13:43
                              isa_bella1 napisała:

> i jeszcze dodam że to lato synoptycy w Europie określają jako najgorętsze od 50
                              > 0 lat więc jakim cudem miałaś temp. rzedu 38 stopni w lecie w PL w swoim zyciu
                              > ?

ale napisalam, ze mialam 38 stopni?
                              napisalam ze pamietam cieple wakacje
                              moze gdzies tam zle napisalam,ze podeszlo,ze upalne znaczy takie jak teraz33-37st
                              Zaraz tam "rzewne wspomnienia"?
                              oki , spierac sie nie bede,przy czym nalezy pamietac ze jest jednak czasem spora roznica miedzy temp. w Pl.
                          • thank_you Re: A skąd takie info? :-D 14.08.15, 13:40
                            O tak, lato 2006 było okropne - pamiętam jak utknęłam w szpilkach w asfalcie. ;-/
                          • milka_milka Re: A skąd takie info? :-D 14.08.15, 13:43
                            No tak, zdarzało się, ale jednak nie była to norma w latach 80-90.
                      • sanrio Re: A skąd takie info? :-D 14.08.15, 10:09
                        właśnie w Polsce. Lata 80 i 90 to było rokrocznie piękne, słoneczne lato - non stop w miejskich basenach się siedziało. Nagle po roku 2000 lata stają się coraz bardziej beznadziejne, a już zwłaszcza lipiec
                        • pade Re: A skąd takie info? :-D 14.08.15, 10:37
                          Tak, piękne słoneczne lato, ale temperatura rzadko kiedy przekraczała 30 stopni.
                        • iwoniaw Mam dokładnie takie same obserwacje 14.08.15, 10:42
                          W czasach mojego dzieciństwa non stop w wakacje była pogoda pozwalająca siedzieć po całych dniach w basenie czy rzece(!), a przez ostatnich kilkanaście lat dużo niższe temperatury, deszcze, w lipcu leje, w sierpniu zimno. Teraz jak raptem na 2-3 tygodnie powróciło latem lato, to wszyscy panika i narzekanie. Nie ogarniam tych ludzi, ja się cieszę, że choć chwilę jest ciepło, zaraz przyjdzie zima i będziecie miały "miły chłodek" (brr) od października do maja, jak to ostatnimi laty bywa. (BTW, kiedyś polska złota jesień też była dłuższa i cieplejsza, ziemniaki kopano dopiero w październiku (i siedzenie na polu, pieczenie tych ziemniaków etc. odbywało się w normalnych warunkach pogodowych, nie lało i nie wiało, tylko było 20+), podczas gdy teraz ludzie robią to już na przełomie sierpnia i września).
                          • milka_milka Re: Mam dokładnie takie same obserwacje 14.08.15, 10:49
                            Iwoniaw, naprawdę pamiętasz temperatury po 35 - 39 stopni w lecie? Bo ciepło i w rzece można siedzieć przy 25 - 29 też. A jeśli chodzi o jesień, to jakoś nie pamiętam z zeszłym lat dżdżystych jesieni, wręcz przeciwnie, z utęsknieniem czekałam na listopadowe deszcze i nic.
                          • pade Re: Mam dokładnie takie same obserwacje 14.08.15, 10:53
                            Iwoniaw, w Polsce nie ma identycznych temperatur w każdym miejscu.
                            We Wrocławiu w lipcu było bardzo gorąco, ale zdarzały się chłodniejsze dni, niewiele, ale się zdarzały, za to w sierpniu codziennie jest powyżej 35 stopni. I teraz tak: do autobusu, żeby dojechać do pracy nie da się wsiąść bo w środku jest ze 40 stopni, w pracy od godziny 11- 30 stopni w pokoju, w domu to samo. Zero wiatru, w nocy nawet 25 stopni.
                            W takich warunkach ciężko się śpi, pracuje, w ogóle funkcjonuje się słabo.
                            Ja np. nie wychodzę z domu w takie upały, tylko do pracy i do sklepu, bo źle się czuję. Także basen odpada, siedzimy z dzieciakami w domu. Co mi po takim lecie?
                            Natomiast wrzesień, październik i listopad już od kilku lat we Wrocku jest ciepły i słoneczny.
                            • kochamruskieileniwe Re: Mam dokładnie takie same obserwacje 14.08.15, 11:06
                              na Mazowszu w latach 70-te lipiec - kojarzył sie z deszczem. (na marginesie - jest taka książka Długi deszczowy tydzień). To było typowe. Temperatury
                              To byłu tzw chłodne lata. Temperatura 27 stopni uznawana była za upał...

www.twojapogoda.pl/wiadomosci/113758,najbardziej-fatalne-sezony-urlopowe-pogodowy-koszmar
                              • pade Re: Mam dokładnie takie same obserwacje 14.08.15, 11:11
                                Dokładnie, sama pamiętam jak mając 14-15 lat oglądałam prognozę pogody a tam, wow... dwadzieścia dziewięć stopni, ufff, ale będzie gorącobig_grin
                                • kochamruskieileniwe Re: Mam dokładnie takie same obserwacje 14.08.15, 11:16
                                  ja sobie czasami oglądam historyczne dzienniki telewizyjne. Z owczesnymiprognozami pogody...
                                  no, nie... nie było tak by przez dw bite tygodnie były temperatury 33-35 stopni.

owszem zdarzały sie upały, ale to były epizody.

tu fajna analiza temperatur sierpnia na przestrzeni lat...
                                  meteomodel.pl/BLOG/?p=6244
                                • chocolate_cake Re: Mam dokładnie takie same obserwacje 14.08.15, 13:17
                                  Dla mnie nadal 29-30 stopni to jest wielki upał, który bywa tu gdzie mieszkam raczej rzadko, pewnie ze 3-4 dni w ciągu całego lata. Taki upał był tylko gdy gdzieś wyjeżdżałam z Trójmiasta, u nas rzadko. Jak mamy 25 stopni latem to jest super ( od mniej więcej niecałych dwóch tygodni tak jest).
                                  Dawniej nie pamiętam żeby było powyżej 30 stopni. Ale też zawsze kojarzę że całe lato było ciepło smile
                              • onnomatopeja Re: Mam dokładnie takie same obserwacje 14.08.15, 13:27
                                Oj, jak ja bym się cieszyła z długiego deszczowego tygodnia...może byłaby jeszcze szansa na grzyby....
                                • chocolate_cake Re: Mam dokładnie takie same obserwacje 14.08.15, 20:00
                                  To były prawie 3 deszczowe tygodnie ( raz na jakiś czas przez 1 dzień była przerwa) z temperaturą 17 stopni ( raz na jakiś czas dla odmiany 20 stopni) smile
                                  Lipiec wink
                            • chocolate_cake Re: Mam dokładnie takie same obserwacje 14.08.15, 13:23
                              Dokładnie. Jest duża różnica w pogodzie w różnych miejscach Polski.
                              W Trójmieście 3/4 lipca było chłodno i wietrznie. W sierpniu jest bardzo ładnie i słonecznie ale nie jest upalnie. Naprawdę nie zazdroszczę upału 35 stopni przez cały miesiąc i temperatury 30 stopni w domu. Chociaż lubię ciepło i bardzo do niego tęsknię.
                              • pade Re: Mam dokładnie takie same obserwacje 14.08.15, 14:01
                                35 stopni to najniższa temperatura ostatnio, tak, jak Ty miałaś w Budapeszcie, to ja mam od dwóch tygodni ciągiem i jeszcze sporo dni w lipcu. W nocy wychodzę na spacer, żeby nie zapomnieć jak się chodzismile
                                Nie znoszę takiej pogody. Zdecydowanie wolę te 25 stopni, o których mówisz.
                                A teraz jadę nad morze i ma być max 20. Obawiam się tej różnicy temperatur.
                                • chocolate_cake Re: Mam dokładnie takie same obserwacje 14.08.15, 19:57
                                  Wiem tu z forum że w wielu miastach Polski było tak koszmarnie gorąco sad
                                  To że tak jest na dworze, no ok, ale nie mieliśmy klimatyzacji w apartamencie i myślałam że się wykończę. Byłam w lipcu w Turcji i było oczywiście gorąco ale w pokoju miły chłód. Dało się żyć wink
                                  Lubię ciepło i to bardzo ale nie 35 stopni non stop dzień i noc.
                                  Nad morzem nadal ciepło w sensie 25 stopni smile
                                  A my dzisiaj wykupiliśmy z mężem wycieczkę do Portugalii na przyszły tydzień. Wygrzejemy się przed zimą smile
                                  • pade Re: Mam dokładnie takie same obserwacje 14.08.15, 22:55
                                    Chciałam napisać, że zazdroszczę, a po chwili pomyslałam: znowu upał? dziękuję bardzobig_grin
                                    U mnie nie było gorąco, nadal jest...
                                    • chocolate_cake Re: Mam dokładnie takie same obserwacje 14.08.15, 23:12
                                      smile

U mnie ciepło ale nie upał. Rozumiem wink
                          • angiz oderwane od rzeczywistości 14.08.15, 11:09
                            była pogoda słoneczna, ale rzadko w okolicach 35 stopni i wyżej, do tego średnio co trzeci dzień, albo chociaż raz w tygodniu zbierała się szybka letnia burza, która solidnie zasilała rzeki i rośliny, studziła upał, albo był tydzień słońca 28-30 stopni a następnie ze 2-3 dni przelotnych opadów. Tygodnie słoneczne i bardziej deszczowe wymieniały się ze sobą. Nie bywało non-stop upałów 30+++ i to bez kropli deszczu przez bity miesiąc!
                            Fazy pór roku przechodziły w siebie łagodniej, a nie tak skokowo, że jest 35 stopni, a za dwa dni ledwo 18cie.
                            • chocolate_cake Re: oderwane od rzeczywistości 14.08.15, 13:27
                              Nie w każdej części Polski tego lata jest 35 stopni przez miesiąc i zero deszczu.
                          • premeda Re: Mam dokładnie takie same obserwacje 14.08.15, 13:44
                            Akurat te kopane w sierpniu ziemniaki i podorywki robione zaraz po żniwach to efekt zmiany kultury rolnictwa, a nie klimatu. Jak ktoś obrabiał pola ręcznie, a teraz ma wypasiony sprzęt to siłą rzeczy robi wszystko szybciej. Dodajmy do tego opryski na dojrzewanie i inne ulepszacze i efekt tego widzimy.
                            • iwoniaw Re: Mam dokładnie takie same obserwacje 14.08.15, 20:03
                              Nie chodziło mi nawet o te wykopki jako takie, tylko o możliwość siedzenia na polu w październiku właściwie na gołej ziemi - wydaje mi się, że teraz chłodniej się robi wcześniej. No, zobaczymy jak będzie w tym roku...
                        • kochamruskieileniwe Re: A skąd takie info? :-D 14.08.15, 11:11
                          chyba jednak przesadzasz., że rokrocznie.....
                          zalinkowałam artykuł niżej. oto fragment

W 1998 roku chłodny był sierpień, w 1996 roku bardzo chłodny był lipiec, a w 1993 roku mieliśmy nie tylko całe chłodne lato, lecz również równie chłodny kres wiosny i początek jesieni, bo temperatura poniżej normy utrzymywała się przez cztery miesiące z rzędu, od czerwca do września.

Upalny za to był rokn 1994 fakt , niecałe lato, ale część.... pamietam go zbyt dobrze...
                          • pade Re: A skąd takie info? :-D 14.08.15, 11:14
                            W 1998 we Wrocławiu było bardzo gorąco i to dość długo, pamiętam, bo byłam w końcówce ciążysmile Ale na pewno temperatura nie wynosiła 35 stopni i więcej.
                            • kochamruskieileniwe Re: A skąd takie info? :-D 14.08.15, 11:28
                              o pamiętam - w szpitalu leżałąm (w e wrocławiu właśnie. Poparzona byłam po fotochemioterapii i bardzo źle mi było z tymi upałami sad
                              • kochamruskieileniwe Re: A skąd takie info? :-D 14.08.15, 11:29
                                tzn definicja upału wg tamtejszych standartów smile
                                • pade Re: A skąd takie info? :-D 14.08.15, 11:35
                                  No właśniebig_grin
                    • snakelilith Re: A skąd takie info? :-D 14.08.15, 00:19
                      black.sally napisała:

> nie wiem jak ty, ale jak jak bylam dzieckiem, to takie lato bylo normalne..

Urodziłam się w latach 60-tych, a takich upałów nie pamiętam. Owszem, temperatury w okolicach 30 stopni, to tak, ale żeby tak długo panował skwar i rzeki miały taki niski stan wody, to nie. Więc nie konfabuluj, bo eksperci mówią już dziś o wyjątkowym lecie 2015. Podobne upały i susze były w Europie tylko w 1976, 1983, 1992 i w 2003 z najwyższymi do tej pory notowanymi temperaturami. Ten rekord został w wielu regionach Europy centralnej tego roku z temperaturami około 40 stopni pobity. 7 sierpnia mierzono w niemieckim Karlsruhe 41,2 °C. Dzień później mierzono we Wrocławiu 38,9 °C, rekord od czasu notowania temperatury dla tego miasta. O tym, że w południowych krajach Europy i na Bliskim Wschodzie temperatury (Bagdad prawie 50°C przez wiele dni) były jeszcze wyższe nawet nie wspomnę.
                      • milka_milka Re: A skąd takie info? :-D 14.08.15, 00:28
                        Jeszcze w 2006 lipiec był bardzo upalny.
                      • sanrio Re: A skąd takie info? :-D 14.08.15, 10:12
                        ale żeby tak długo panował skwar i rzeki miał
                        > y taki niski stan wody, to nie.

jak długo?? Raptem od początku sierpnia, cały lipiec był fatalny, po 15-20 stopni. A susza i niskim stan rzek to nie jest kwestia tylko temperatury - od zimy niewiele pada, stąd susza. Gdyby tak jak np. w zeszłym roku w dzień było upalnie a w nocy padało to suszy by nie było.
                        • kropkacom Re: A skąd takie info? :-D 14.08.15, 10:15
                          Cały myk, ze te upały to brak opadów. Za kilka miesięcy będzie zima i znowu ematki będą zachwycone tak ciepłą zimą i brakiem śniegu big_grin
                          • sanrio Re: A skąd takie info? :-D 14.08.15, 10:20
                            ale tu trzeba rozgraniczyć 2 rzeczy. Upał nie równa się z automatu susza, jak niektórzy sądzą. Może być równocześnie upał i wysoki stan rzek oraz opady - vide np. pamiętne lato 1997 - upały jak się patrzy + wielka powódź.
                            Ale media uwielbiają podkręcać atmosferę a ludzie, którzy nie mają zielonego pojęcia o zjawiskach pogodowych chętnie powtarzają głupoty.

Za kilka miesięcy będzie zima i znowu ema
                            > tki będą zachwycone tak ciepłą zimą i brakiem śniegu big_grin

oby tak nie było, liczę na śnieżną zimę
                            • kropkacom Re: A skąd takie info? :-D 14.08.15, 10:56
                              Tym razem za upałem przyszła susza. Tak, ona ma korzenie w zimie, ale tylko tyle. To chyba ty nie wiesz co piszesz.
                              • sanrio Re: A skąd takie info? :-D 14.08.15, 11:19
                                Tak, ona ma korzenie w zimie, ale tylko tyl
                                > e. To chyba ty nie wiesz co piszesz.

? nie rozumiem, przecież dokładnie to napisałam - susza ma korzenie w zimie.
                                • kropkacom Re: A skąd takie info? :-D 14.08.15, 11:21
                                  Tak, ale to, ze są bardzo wysokie temperatury, długotrwałe i brak opadów oznacza dla nas nic innego jak suszę. W tej dyskusji dałam linka do artykułu na temat.
                                  • sanrio Re: A skąd takie info? :-D 14.08.15, 12:45
                                    no oczywiście, że tak wink ale podkreślam - sama wysoka temperatura suszy nie czyni. A tak ogólnie to się zgadzamy
                              • kochamruskieileniwe Re: A skąd takie info? :-D 14.08.15, 11:20
                                susza hydrologiczna w PL trwa od wielu lat... Niestety... I ciągle sie poglębia.
                          • milka_milka Re: A skąd takie info? :-D 14.08.15, 10:50
                            Ja nie będę. smile Uwielbiam mroźne i śnieżne zimy.
                        • pade Re: A skąd takie info? :-D 14.08.15, 10:38
                          Na dolnym śląsku w lipcu też było gorąco.
                    • misterni Re: A skąd takie info? :-D 14.08.15, 00:30
                      Gdy ja byłam dzieckiem (lata 70' i 80") normą były temp w granicach 26-27 stopni i dość częste deszczowe noce. Upały w granicach 30 stopni i powyżej, prawie się nie zdarzały.
                    • kropkacom Re: A skąd takie info? :-D 14.08.15, 00:31
                      Wszystko jest do sprawdzenia smile Okresy suche były, ale to nie była żadna norma. Za to normą mogą się stać upały takie jak w tym roku w związku ze zmianami klimatu. A to oznacza w połączeniu z niewielkimi opadami w zimie - suszę.

www.twojapogoda.pl/wiadomosci/115172,polsce-grozi-gleboka-susza-brak-zywnosci-i-wody-pitnej
                      • black.sally Re: A skąd takie info? :-D 14.08.15, 10:07
                        no coz.Nie bede sie klocic.Pamietam moje wakacje u babci jednej i drugiej i "zawsze"byly wakacje sloneczne.

Nie napisalama, æe norma bylo 35 st i wiecej tylko, ze lato bylo sloneczne i cieple, a nie tak jak teraz ostatni lipiec byl do bani.
                        • kropkacom Re: A skąd takie info? :-D 14.08.15, 10:13
                          No wiesz, ale tu właśnie chodzi o te upały big_grin No na Jowisza, nikt by nie marudziła na słoneczko i 25 w cieniu. Plus opady w nocy. big_grin
                          • black.sally Re: A skąd takie info? :-D 14.08.15, 10:59
                            no wiesz, ale upaly jednak byly.

teraz jest placz o 37 st plus, 30-33 to jednak ja pamietam norma byla.Dokladnie lata 80/90
                            • kropkacom Re: A skąd takie info? :-D 14.08.15, 11:06
                              Moja droga, proszę mi to udowodnij. Tę normę. gwarantuje, ze materiały w internecie znajdziesz.
                              • black.sally Re: A skąd takie info? :-D 14.08.15, 11:08
                                kropkacom napisała:

> Moja droga, proszę mi to udowodnij. Tę normę. gwarantuje, ze materiały w intern
                                > ecie znajdziesz.

nie musze ci niczego udawadniac.Pisze to co pamietam.
                                • kropkacom Re: A skąd takie info? :-D 14.08.15, 11:19
                                  No tak...
                                • latarnia_umarlych Re: A skąd takie info? :-D 14.08.15, 11:34
                                  czyli pierdy bez pokrycia
                                • rasowa_sowa Re: A skąd takie info? :-D 14.08.15, 13:32
                                  black.sally napisała:

> kropkacom napisała:
                                  >
                                  > > Moja droga, proszę mi to udowodnij. Tę normę. gwarantuje, ze materiały w
                                  > intern
                                  > > ecie znajdziesz.
                                  >
                                  > nie musze ci niczego udawadniac.Pisze to co pamietam.

No tak, z rzewnymi wspomnieniami wakacji u babci ciężko polemizować smile
                                  Ale fakty są niestety takie, że mamy obecnie rekordowe lato (mimo że nie siedzimy nad rzeką u babci na wsi).
                                • isa_bella1 Re: A skąd takie info? :-D 14.08.15, 13:45
                                  black.sally napisała:

> kropkacom napisała:
                                  >
                                  > > Moja droga, proszę mi to udowodnij. Tę normę. gwarantuje, ze materiały w
                                  > intern
                                  > > ecie znajdziesz.
                                  >
                                  > nie musze ci niczego udawadniac.Pisze to co pamietam.

no to głupoty piszesz
                                  • black.sally Re: A skąd takie info? :-D 14.08.15, 13:47
                                    isa_bella1 napisała:

> no to głupoty piszesz

no dobrze juz dobrze...pisze glupoty.
                                    Wiadomo, ze nie moge pamietac cieplych wakacji, Spoko.
                                    Przyjélam do wiadomosci.
                                    • rasowa_sowa Re: A skąd takie info? :-D 14.08.15, 13:51
                                      Ale ty nie pamiętasz ciepłych wakacji, tylko wakacje gdy 35+ stopni to była norma.
                                      • black.sally Re: A skąd takie info? :-D 14.08.15, 14:01
                                        rasowa_sowa napisała:

> Ale ty nie pamiętasz ciepłych wakacji, tylko wakacje gdy 35+ stopni to była no
                                        > rma.

no dobra-zle napisalam...pamietam gorace wakacje.Mea culpa.
                                        • pade Re: A skąd takie info? :-D 14.08.15, 14:04
                                          Mnie się do niedawna też wydawało, że jak jest 30 stopni to jest gorącosmile
                            • milka_milka Re: A skąd takie info? :-D 14.08.15, 11:25
                              Nie, nie była. Poczytaj dane i nie zmyślaj.
                          • nenia1 Re: A skąd takie info? :-D 14.08.15, 10:59
                            kropkacom napisała:

> No wiesz, ale tu właśnie chodzi o te upały big_grin No na Jowisza, nikt by nie marudz
                            > iła na słoneczko i 25 w cieniu.

Takie proste a jednak niektórym trudno pojąć.
                            • black.sally Re: A skąd takie info? :-D 14.08.15, 11:01
                              nenia1 napisała:

>
                              > Takie proste a jednak niektórym trudno pojąć.

ojeju...no cos ty....?powaznie?!
                              • kropkacom Re: A skąd takie info? :-D 14.08.15, 11:07
                                No bo idziesz w zaparte nie mając racji.
                                • black.sally Re: A skąd takie info? :-D 14.08.15, 11:08
                                  kropkacom napisała:

> No bo idziesz w zaparte nie mając racji.

a jak mi udowodnisz, ze nie mam racji? co ja nie wiem jak jako dziecko mialam wakacje? big_grin
                                  • kropkacom Re: A skąd takie info? :-D 14.08.15, 11:19
                                    Walisz głupa. Jak dziecko.
                                    • thank_you Re: A skąd takie info? :-D 14.08.15, 13:22
                                      Ale wiecie co - juz pomijając to, czy ona ma rację, to pamiętajcie o tym, że inna pogoda jest w Suwałkach a inna we Wrocławiu. W czasie gdy na Dolnym Śląsku kwitną juz paki i zielenią się drzewa - na północnym Podlasiu często leży jeszcze skorupa śniegu. Różnice 10 stopni są na porządku dziennym.
                                      Z dzieciństwa także pamiętam lata ciepłe, ale takich upałów nie było. Za to prawie cały maj padał deszcz, jesień również była brzydka, zimy srogie. A w tym roku w lipcu pogoda jak w zeszłym roku w listopadzie.
                                      • morgen_stern Re: A skąd takie info? :-D 14.08.15, 13:31
                                        Jako dziecko spędzałam wakacje, na ogół 1 miesiąc, w polskim biegunie ciepła, koło Słubic. Lata były bardzo ciepłe, ale do dziś mam list do mamy, w którym zawiadamiałam, że dziś jest 35 st. w cieniu wink i pisałam to jako niezmiernie ciekawą, wyjątkową wiadomość, bo taka temperatura nie utrzymywała się tygodniami.
                                        • thank_you Re: A skąd takie info? :-D 14.08.15, 13:47
                                          Ha, no właśnie. wink A w czasie zimy, gdy jechałam z W-wy do rodziców to 100 km od stolicy (na północ, oczywiście) pojawiał się śnieg, którego w Warszawie uświadczyć nie mogłam. Gdy byłam dzieckiem i oglądałam Wiadomości, to "wiosną" pokazywano kwitnące drzewa - a u nas sroga zima.
                                          Nawet 2 lata temu dziewczyny narzekały, że dzieci nie mogą na sankach pozjeżdżać, a na Podlasiu był i śnieg i mróz. Wrr.
                                  • pade Re: A skąd takie info? :-D 14.08.15, 11:23
                                    Widzisz, dziewczyny pokazują Ci dane, artykuły, a Ty dalej jak dziecko: ale ja pamiętam! Tupnij nogą jeszczesmile
                                    • kochamruskieileniwe Re: A skąd takie info? :-D 14.08.15, 11:26
                                      e.... tam. analizy pogodowe meteoroliczne, zalinkowane przecież kłamią!

Ludzka pamięć niezawodna jest. big_grin
                                    • black.sally Re: A skąd takie info? :-D 14.08.15, 13:07
                                      pade napisała:

> Widzisz, dziewczyny pokazują Ci dane, artykuły, a Ty dalej jak dziecko: ale ja
                                      > pamiętam! Tupnij nogą jeszczesmile
                                      >

jakie art? nic nie widze... nie bede tupac noga, kuswa...o co wam chodzi? pisze co pamietam...co mam pisac w jakich okolicznosciach bylo cieple lato big_grin
                                      • morgen_stern Re: A skąd takie info? :-D 14.08.15, 13:12
                                        O to chodzi, droga lafiorko, że ludzkie wspomnienia są zawodne, a dane meteorologiczne zbierane latami przez fachowców nie kłamią. Głupio się zapierasz.
                                  • rasowa_sowa Re: A skąd takie info? :-D 14.08.15, 13:39
                                    A ja pamiętam że jak byłam dzieckiem to stół w kuchni miał ze 2 metry wysokości smile i niech mi ktoś teraz udowodni że nie miał!
                        • kochamruskieileniwe Re: A skąd takie info? :-D 14.08.15, 11:32
                          a z ciekawości? Gdzie był do bani?
                    • premeda Re: A skąd takie info? :-D 14.08.15, 13:40
                      U mnie na Dolnym Śląsku (najcieplejszym regionie Polski) normalne temperatury były po 26-28 stopni z pojedynczymi dniami powyżej 30 stopni. A teraz mamy 35 -39 stopni i to całym cięgiem, więc nie jest to normalne. A lipiec na ogół był deszczowy, i tak deszczowy lipiec jest normalny, suchy lipiec to anomalia.
                      • thank_you Re: A skąd takie info? :-D 14.08.15, 13:50
                        Nawet ten deszcz był inny - jakiś taki przyjemniejszy, lżej strawny (albo to wspomnienia dzieciaka, któremu nic nie przeszkadzało). Już nie pamiętam takiego fantastycznego, letniego, ciepłego deszczu.
    • klamkas Re: Nareszcie koniec upałów! 13.08.15, 22:25
      Oby. W chałupie mam 31 stopni. Jak żyć pani premier?! (wiem, taki mamy klimat ;p).
    • angeika89 Re: Nareszcie koniec upałów! 13.08.15, 22:27
      Ja też się cieszę że jest trochę chłodniej ze względu na mojego syna, który był strasznie marudny w te upały. Od wczoraj jest u nas ok 26 st a syn uradowany...
    • mid.week Re: Nareszcie koniec upałów! 13.08.15, 22:35
      Przecież już dziś nie ma upału....
      • karme-lowa Re: Nareszcie koniec upałów! 13.08.15, 22:45
        No u mnie dziś tylko 33 stopnie było uncertain
        • mid.week Re: Nareszcie koniec upałów! 13.08.15, 22:51
          U mnie ponoć 32. Ale odczuwalna zdecydowanie niższa... albo mi organizm sfiksował po przebywaniu w 38 wink Tak czy siak smutam się - wiem, że w pażdzierniku będę już tęskniła za ciepełkiem...
    • beata985 Re: Nareszcie koniec upałów! 13.08.15, 23:41
      ale ciepło jeszcze będzie, co????
      • chocolate_cake Re: Nareszcie koniec upałów! 14.08.15, 00:18
        U mnie tych upałów było raptem kilka dni. Potem około 23-25 stopni czyli w sam raz 😊
        Upału nie znoszę ale 17 stopni latem też nie.
    • hamerykanka Re: Nareszcie koniec upałów! 14.08.15, 01:28
      Zazdroszcze. U nas dzien w dzien 42-45C...
    • kalina_lin Re: Nareszcie koniec upałów! 14.08.15, 08:28
      >Ja się cieszę
      A ja nie. Mogłoby się ochłodzić na parę dni, żeby ostygły nagrzane budynki, a później wrócić ciepełko.
    • maggi9 Re: Nareszcie koniec upałów! 14.08.15, 08:37
      Nareszcie.
      Lubię jak jest ciepło, nawet przywykłam w tym roku ale temperatury rzedy 35-38 stopni to zdecydowanie zbyt dużo. Nie przesadzajmy, nie zapowiadają przeciez 15 stopni i deszczu tylko 25 stopni i w miarę słonecznie czyli też super pogoda.
      • chocolate_cake Re: Nareszcie koniec upałów! 14.08.15, 09:15
        Nie wszędzie zapowiadają 25 stopni. Nad morzem około 19-21.

U nas nad morzem 3/4 lipca było chłodno a ostatnie 2 tygodnie bardzo ciepło, z tym że upalnych dni było może 3. Więc lato raczej średnie. Bywały cieplejsze. W ogóle nie czuję upału. W domu i na zewnątrz jest około 23 stopni. Bardzo przyjemnie.

Ale pisałam już że byłam kilka dni w Budapeszcie i tam przeżyłam to o czym tu piszecie. W mieszkaniu i na zewnątrz było non stop 35 stopni. Koszmar.
    • rosapulchra-0 Re: Nareszcie koniec upałów! 14.08.15, 08:43
      U mnie 14 st. i leje.
    • ofelia1982 Re: Nareszcie koniec upałów! 14.08.15, 08:49
      No super, faktycznie. Teraz tylko 10miesiecy zimno, wieje, pada...
      • milka_milka Re: Nareszcie koniec upałów! 14.08.15, 09:03
        Gdzie Ci 10 pada, zimno i wieje? Kiedy ostatnio był deszczowy wrzesień albo październik? Ja już nawet słotnego listopada nie pamiętam, nie mówiąc o porządnej zimnej zimie że śniegiem. Nie przesadzaj, 20 - 25 stopni to bardzo ciepło.
    • melancho_lia Re: Nareszcie koniec upałów! 14.08.15, 08:56
      Oby. W pon. wracam do pracy po urlopu i gdyby nadal bylo 36 stopni to bym chyba zdechła - zwłaszcza teraz w 22 tyg. ciąży.
      Deszcze by się przydały też, sucho jak pieprz wszędzie.
    • pade Re: Nareszcie koniec upałów! 14.08.15, 10:41
      a ja w niedzielę jadę nad morze...
      • birch70 Re: Nareszcie koniec upałów! 15.08.15, 15:12
        Wczoraj nad morzem byliśmy (okolice Dźwirzyna) - temperatura bezpośrednio na plaży 21 stopni i silny wiatr, wielkie fale. Tylko odważniejsze jednostki się kąpały. W sumie plaża pustawa.
        Dziś jesteśmy na działce nad jeziorem (80km od morza), nad ranem burza i spory deszcz, teraz temp.32 st.
        Nie wiem, nad którą część wybrzeża się wybierasz, ale faktycznie w części zachodniopom. od wt-śr prognozują 21 st. maksymalnie...
        • pade Re: Nareszcie koniec upałów! 15.08.15, 15:15
          Do Łeby. Czytałamsad Obawiam się jak mój organizm zniesie taki szok termiczny.
    • premeda Re: Nareszcie koniec upałów! 14.08.15, 10:54
      Ja też, bo na upały reaguje bólem głowy. Efekt opalania się w młodym wieku bez umiaru. Nie to żebym stara była ale przy czarnych włosach okres liceum wystarczy wink
    • morgen_stern Re: Nareszcie koniec upałów! 14.08.15, 13:13
      Nie mogę się doczekać. Takie upały mogę znieść tylko w odległości 500 m od morza czy jeziora. W mieście cierpię.
    • marianna72 Re: Nareszcie koniec upałów! 14.08.15, 13:20
      U mnie ( wlochy ) takie upaly sa juz od konca czerwca i nie wiadomo kiedy sie skonczasmile)) Szczerze bylo ciezko pierwsze dwa tygodni( nawet w glowie mi sie krecilo nie moglam funkcjonowac) potem sie przyzwyczailam i teraz juz jest lepiej .U nas tez jest wysoka wilgotnosc bo 65% wiec odczuwalnosc wyzsza. Dzieci , ktore kilka dni temu wrocily z pl mowia ze nie ma porownania jesli chodzi o upaly odczuwalnosc duzo wyzsza we wloszech ale jakos sobie radzimy. Duzym udogodnieniem sa np okiennice dzieki temu dom sie nie nagrzewa az tak siedzi sie wprawdzie jak w bunkrze ale w chlodzie.
    • matematryczka00 Re: Nareszcie koniec upałów! 15.08.15, 13:26
      Taaak, to ja narzekałam na deszcze i chłód. Tak nie lubie zimna ale pogoda zaczyna być niepokojąco irytująca. Lubie upały ale na litość boską nie 40 stopniowe.
      Ja ogólnie w lecie posiadam co najwyżej rower a że biegam i zaltwiam sprawy po mieście od 8- 16 to jednak dawałao mi to w tyłek. A było dokładnie 41 stopni gdy przebeigałam po rynku do MKSu.
      Bez kitu i mówię to ja która potrafi tak z 6 km przejśc przy 30 stopniowym upale bez zadyszki.
      Są te no jakies granice.
      A my co tu mamy teraz albo z 40 stopni że nie idzie kroku zrobić albo 35 i w ciągu 5 minut mamy przyjemny chłód który z kolei po 2 minutach zamienia się w potworną nawałnicę. I mówie to ja, która w jej trakcie wracając do domu stała z rowerem metalowy pod przystankiem, który nie osłonił bo i tak byłam mokra do majtek i nie wiem czy nie posikałam sie ze strachu dodatkowo gdy dokokoła waliły pioruny a ja ztym rowerem na przystanku..
      No ale jak to się skończy to co mamy? Deszcze 2 tygodnie, non stop alb ledwie 21 stopni w najcieplejszym momencie dnia. I koniecznie bez ani chwili ze słońcem.
      No nie może być 21- 25 stopni przy bezchmurnym niebie przez jakieś 70% wakacji. Czytaj miesięcy letnich.
      Idzie zwariowac.
      • pade Re: Nareszcie koniec upałów! 15.08.15, 13:32
        O taak, rozmarzyłam się, 25 stopni, stałe ciśnienie i bezchmurne niebo, bajkasmile
      • chocolate_cake Re: Nareszcie koniec upałów! 15.08.15, 13:34
        No ja mówię to samo wink
        Nie może być 25 stopni i słońce? smile
        A nie 3 tygodnie deszczu a potem upał 40 stopni ( ale 40 stopni to miałam tylko w Turcji w lipcu tego roku , u mnie 30 stopni to jest max i tylko kilka dni)
      • pade Re: Nareszcie koniec upałów! 15.08.15, 13:49
        współczuję przeżyć, wyobraziłam sobie siebie stojącą na tym przystanku, też bym się zsiusiałabig_grin
        • matematryczka00 Re: Nareszcie koniec upałów! 15.08.15, 14:21
          No, nie polecam tego typu doświadczeń. Jeszcze w mieście to jakoś inaczej a na przedmieściach i trochę dalej jak już wieś sie zaczyna to jest dopiero horror. Można jednak powiedzieć jak to mówią moi znajomi, że jako uzytkowniczka roweru jestem weteranką w doświadczeniach: SAM na sam z nawałnicą i burzą wink. Tylu razów co mnie zlało do majtek i waliło mi nad głową w trakcie powrotu do domu to nawet ja sama już nie zliczę. ( W ostatnich dwóch latach to juz chyba zjawisko mocno nasilone) I zawsze mnie to spotyka na ostatnim odcinku, czyli jakies 5 minut od domu big_grin. Najlepsze jest że na tym odcinku mam słupy nad chodnikiem i te kabelki latają jak na karuzeli, lecą iskry - No kosmos.
          Teraz sie wycwaniłam i zrobiłam sie specjalistką od burzy. Jak widze gdzieś podejrzane chmury to albo wysiadam wcześniej z MKSu albo podjeżdzam rowerem do szpitala i tam sobie czekam aż minie. I o dziwo od początku sierpnia mnie nie zlało i zawsze zdążam albo przed burzą albo przemykam między jadną a drugą. Niestety pół mojej wsi patrzy na mnie dziwnie bo skoro tyle czasu spędzam w szpitalu to pewnie cierpię na jakąś przedziwną chorobę a może w ciąży jestem ;p Nawet mój lekarz ze wsi mnie nakrył parę razy na siedzieniu pod jego szpitalem. No cóż, trzeba sobie jakoś radzić a po ostatniej burzy a raczej nawałnicy, gdzie nie widziałam samochodów które przemykały ulica oddaloną od przystanku zaledwie o 2 metry bo tak lało i wiało a pioruny tak waliły, że aż słychac było powalone drzewa i się tak wystraszyłam że koniec z bezstroskim wyruszaniem tuż przed burzą tongue_out.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka