fin-dus 01.09.15, 12:31 Na stronie głównej gazety mamy zdjęcia z Budapesztu. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/56,114944,18672888,kryzys-w-budapeszcie-wladze-zablokowaly-dworzec-keleti-dla,,1.html#MT Same rodziny z małymi dziećmi, oj same... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mag1982 Re: Kim są imigranci 01.09.15, 12:41 Mnie wkurza to żerowanie na współczuciu i wrzucanie wszędzie gdzie się da zdjęć z małymi dziećmi. I owszem serce mi się kraje gdy myślę o maluchach, które utonęły bo ich rodzice dokonali złego wyboru. Nie zmienia to jednak moich odczuć i nadal nie chcę u nas imigrantów. Jeśli Europa chce być taka dobra niech zrobi porządek żeby uchodźcy mogli wrócić do siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Kim są imigranci 01.09.15, 12:59 No dokładnie. Kilka "dyżurnych" zdjęć ukazujących płaczącego ojca albo matkę z dzieckiem na ręku jako ilustracja problemu - szczyt zakłamanej egzaltacji. Odpowiedz Link Zgłoś
fomica Re: Kim są imigranci 01.09.15, 15:39 Co to znaczy zakłamanej egzaltacji? Sugerujesz że tych dzieci tak naprawdę tam nie ma, że to jakiś fotoszop, ściema, że te obrazy są udawane? Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Kim są imigranci 01.09.15, 16:42 Nie, sugeruję, że np artykułu o tłumie kiboli nie powinno się ilustrować zdjęciem staruszka o kulach. Nawet jesli jakiś staruszek o kulach był na meczu, to tłum kiboli wygląda całkiem inaczej. Mimo, że zdjęcie jest prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
fomica Re: Kim są imigranci 01.09.15, 16:55 Taka sugestia byłaby słuszna, gdyby w całym tym tłumie było jedno, dwoje, troje dzieci, a reszta to młodzi w adidasach. Ale tych zdjęć jest bardzo dużo i dzieci na nich jest mnóstwo. Te zdjęcia pokazują pewien wycinek tej rzeczywistości, nie mniej prawdziwy niż mężczyźni w sile wieku. Ale rozumiem mechanizm psychologiczny, że ludzi przeciwnych przyjmowaniu emigrantów te zdjęcia denerwują i uwierają, bo odmawianie pomocy najmłodszym budzi jednak pewien dyskomfort. Najwygodniej byłoby je cenzurować a dzieci wymazać. Wtedy można by z czystym sumieniem grzmieć o fali młodych nieokrzesanych mężczyzn szturmujących granice. Odpowiedz Link Zgłoś
sniyg Re: Kim są imigranci 01.09.15, 17:03 fomica napisał: > Ale rozumiem mechanizm psychologiczny, że ludzi przeciwnych przyjmowaniu emigra > ntów te zdjęcia denerwują i uwierają, bo odmawianie pomocy najmłodszym budzi je > dnak pewien dyskomfort. Najwygodniej byłoby je cenzurować a dzieci wymazać. Wte > dy można by z czystym sumieniem grzmieć o fali młodych nieokrzesanych mężczyzn > szturmujących granice. w 100% zgadzam się z tą wypowiedzią, podobny mechanizm jak przenoszenie ciężaru rozmowy na obwinianie Europy i niewdzięczność uchodźców. Umyka fakt, że Banksy uchodźcą nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Kim są imigranci 01.09.15, 18:47 sniyg - odróżniasz potencjalnego uchodźcę (bo takiego statusu ci ludzie nie mają) od nielegalnego imigranta ekonomicznego? Ilu Twoim zdaniem nielegalnych imigrantów ekonomicznych, niewykwalifikowanych, jest w stanie przyjąć Europa? (wykwalifikowani na ogol przejeżdząją legalnie) Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Kim są imigranci 01.09.15, 18:52 kolejne pytanie, na ktore na ogol unika się odpowiedzi: czy jesteś za zniesieniem wiz dla mieszkańcow Afryki , tak żeby każdy z nich mógł bezpiecznie i legalnie dostać się do Europy czy uważasz, że droga przez 'wodę" jest lepsza mimo, że tysiące się utopią? Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Kim są imigranci 02.09.15, 20:27 ale to opcje są tylko dwie? Zniesienie wiz albo dawanie w łapę przemytnikom? W USA jest organizacja, która szkoli prawników i wolontariuszy, pomagających dzieciom - uchodźcom z miejsc typu Honduras. Wlaśnie po to, żeby nie było dylematu "albo musimy przyjąć od razu i dać socjal bez pytania, albo utopić, najlepiej szybko, póki malę" i żeby można było oddzielić tych naprawdę potrzebujących od mafii. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Kim są imigranci 02.09.15, 20:37 nikt tak nie twierdzi, proponuję czytać wypowiedzi osoby, z którą się dyskutować. Odpowiedz Link Zgłoś
sniyg Re: Kim są imigranci 01.09.15, 18:55 A ty? Bo widzę, że tu sporo specjalistek, trochę niedowidzą co prawda, bo na zdjęciach ich zdaniem są wyłącznie zdrowi, młodzi mężczyźni, ale co tam. Rzut oka wystarczy by stwierdzić że to imigranci ekonomiczni, bo gdzie tam ktoś słyszał o jakiejś wojnie,iiiiiii tam, może i jest, ale tak daleko, a poza tym, dlaczego nie zostaną na pustyni w Egipcie, albo w Serbii tylko się do Francji pchają. W adidasach. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Kim są imigranci 01.09.15, 19:08 sniyg - czyjesteś za zniesieniem wiz dla mieszkańcow Afryki, co pozwoli im bezpiecznie i legalnie dotrzeć do Europy? Odpowiedz Link Zgłoś
sniyg Re: Kim są imigranci 01.09.15, 19:15 Jakby ci to powiedzieć...są zjawiska na tyle skomplikowane, że nie da się odpowiedzieć prosto tak/nie. Natomiast należy przemyśleć strategię pomocy tym ludziom, bo postawienie zasieków z drutów kolczastych i zaminowanie granic się nie sprawdzi. Podobnie jak nie sprawdzi się mówienie "ale ja się boję" dlatego nic nie róbmy. To jest bardzo krótkotrwałe myślenie. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Kim są imigranci 01.09.15, 19:27 Da się - to proste pytanie. Tylko bardzo niewygodne dla wielu ludzi bo wytrąciłoby to ich z wygodnej pozycji "dobrego czlowieka" . Ale pewnie 99,99% jest przeciwko zniesieniu wiz, ale się do tego nie przyzna, bo ... musiałoby użyć argumentów swoich oponentów. Odpowiedz Link Zgłoś
sniyg Re: Kim są imigranci 01.09.15, 19:36 Pytanie może proste, ale już konsekwencje odpowiedzi nie - chyba sobie zdajesz z tego sprawę. I proszę, nie wpisuj w rozmowę prostych schematów, jesteś za pomocą równa się brandzlujesz się byciem dobrym człowiekiem. Bo to nie o to wcale chodzi, ale o realizm z jednej strony a z drugiej naiwność pań, które sądzą, że można zachować ten wygodny świat w nienaruszonym stanie odmawiając pomocy uchodźcom Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Kim są imigranci 01.09.15, 19:42 Prostym schematem jest to, że jeżeli jesteś przeciwny przyjmowaniu imigrantow to powninineś się zastanowić nad swoim czlowieczeństwem. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Kim są imigranci 01.09.15, 19:48 Paradoksalnie, to właśnie przeciwnicy przyjmowania imigrantów mogą się na dłuższą metę pomóc rozwiązac problem zmuszając rządy do tworzenia nowoczesnej polityki imigracyjnej a nie chowania głowy w piasek. To nie pomaga ani imigrantom ani tym którzy tam zostają. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Kim są imigranci 01.09.15, 20:04 Otóż to, Niech władze usłyszą protest i zaczną działać a nie krygować się. Odpowiedz Link Zgłoś
sniyg Re: Kim są imigranci 01.09.15, 19:57 Jeśli już odnosisz się do zdanie wynikającego z pewnego kontekstu bo zauważ, że nie ma tam mowy o przyjmowaniu ale o pomocy, a to się jednak różni. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Kim są imigranci 01.09.15, 20:00 sniyg napisał: > Jeśli już odnosisz się do zdanie wynikającego z pewnego kontekstu bo zauważ, że > nie ma tam mowy o przyjmowaniu ale o pomocy, a to się jednak różni. Ale co mozna jeszcze zaoferowac osobie ktora uciekajac przed smiercia posrod najniezbedniejszych rzeczy zabiera ze soba zel do wlosow????? Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum_2 Re: Kim są imigranci 02.09.15, 09:17 asmarabis napisała: > Ale co mozna jeszcze zaoferowac osobie ktora uciekajac przed smiercia posrod na > jniezbedniejszych rzeczy zabiera ze soba zel do wlosow????? Szczotkę, szczotkę do włosów! Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Kim są imigranci 03.09.15, 11:57 Za to nie bierze dokumentow i nie pozwala sobie pobrac odcisku palca... Jest tak jak pisze joa - milo sie czuc takim dobrym i swiatowym. Odpowiedz Link Zgłoś
sniyg Re: Kim są imigranci 01.09.15, 20:22 No słowa. Raczej wszyscy na forum używamy słów. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Kim są imigranci 01.09.15, 20:48 tak, tylko niektorzy przedstawiają argumenty (można się z nimi zgadzać lub nie zgadzać ale to są argumenty). A Ty, przynajmniej w tym wątku, tylko hasła ideologiczne bez żadnych konkretów. Bo konkret jest "skomplikowany", a więc ciszaaaaa ......... Jeżeli uważasz, że problem jest zbyt skomplikowany na forumowe dyskusje, to może warto też wstrzymać się z oceną postawy innych? Odpowiedz Link Zgłoś
sniyg Re: Kim są imigranci 01.09.15, 21:02 Gdzie oceniam postawę innych? Zabolało cię coś? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Kim są imigranci 01.09.15, 21:32 tak, hipokryzja mnie boli. ale nie przejmuj się - dam radę Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Kim są imigranci 01.09.15, 19:53 joa66 napisała: > Da się - to proste pytanie. Tylko bardzo niewygodne dla wielu ludzi bo wytrącił > oby to ich z wygodnej pozycji "dobrego czlowieka" . > Ja nie chce byc dobrym czlowiekiem, chce sobie zyc bezpiecznie, bez bomb i przylozonego noza do gardla, ktore oni gwarantuja..... Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Kim są imigranci 01.09.15, 22:00 A w jaki sposób ci to gwarantują? Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Kim są imigranci 02.09.15, 20:30 > Ale pewnie 99,99% jest przeciwko zniesieniu wiz, ale się do tego nie przyzna, bez przesady. Zniesienie wizy a prawo pobytu to dwie różne rzeczy, a prawo pobytu jeszcze nie gwarantuje prawa do pracy ani zasiłku. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Kim są imigranci 01.09.15, 19:51 sniyg napisał: > A ty? Bo widzę, że tu sporo specjalistek, trochę niedowidzą co prawda, bo na zd > jęciach ich zdaniem są wyłącznie zdrowi, młodzi mężczyźni, ale co tam. Podziwiam skalę Twojej histerii Czy ktoś napisał 'wyłącznie'? Tylko Ty jesteś tak ślepa, że SKALI nie widzisz. Ktoś przytaczał już sprawę uduszonych w ciężarówce uchodźców: 59 mężczyzn 8 kobiet 4 dzieci POTRAFISZ SIĘ DO TEGO ODNIEŚĆ??? Odpowiedz Link Zgłoś
sniyg Re: Kim są imigranci 01.09.15, 19:59 Widzę, że bez obrażania nie potrafisz. Jak się nauczysz choć trochę kultury to wróć, bo nie chce mi się czasu marnować na przepychanki z prostakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Kim są imigranci 01.09.15, 20:18 sniyg napisał: > Widzę, że bez obrażania nie potrafisz. Jak się nauczysz choć trochę kultury to > wróć, bo nie chce mi się czasu marnować na przepychanki z prostakiem. O właśnie - zamiast odnieść się MERYTORYCZNIE do NIEWYGODNYCH FAKTÓW - atak! Ślepa histeria i złość. Czemu nie potrafisz odnieść się do faktów - do konkretnych liczb? Odpowiedz Link Zgłoś
sniyg Re: Kim są imigranci 01.09.15, 20:29 Ale co nazywasz niewygodnym faktem? Że zginęło w tym samochodzie więcej mężczyzn niż kobiet i dzieci? Jaką wysnułaś tezę, że uciekają głównie mężczyźni? Na podstawie jednego samochodu? Przecież są dane ONZ - już w 2013r. milion dzieci uciekło z Syrii, za mało? Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Kim są imigranci 01.09.15, 20:48 sniyg napisał: > Ale co nazywasz niewygodnym faktem? Że zginęło w tym samochodzie więcej > mężczyzn niż kobiet i dzieci? 'Więcej': 59 mężczyzn 8 kobiet 4 dzieci. I to nie jest wyjątek. > już w 2013r. milion dzieci > uciekło z Syrii, za mało? Do obozów dla uchodźców. I tam znajdują się ludzie, którzy uciekają przed wojną. Odpowiedz Link Zgłoś
sniyg Re: Kim są imigranci 01.09.15, 21:03 araceli napisała: > Do obozów dla uchodźców. I tam znajdują się ludzie, którzy uciekają przed wojną Ale w adidasach czy bez? Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Kim są imigranci 01.09.15, 21:35 araceli napisała: > O właśnie - zamiast odnieść się MERYTORYCZNIE do NIEWYGODNYCH FAKTÓW - atak! Śl > epa histeria i złość. > Przecież to ty ciągle atakujesz, obrażasz i piszesz nieprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Kim są imigranci 01.09.15, 21:45 # wypowiedzi z rzędu i 3 rzygi pod moim adresem Dalej, Rosa, dalej - proszę o więcej Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Kim są imigranci 01.09.15, 21:46 araceli napisała: > # wypowiedzi z rzędu i 3 rzygi pod moim adresem Dalej, Rosa, dalej - proszę > o więcej Brakuje tu jeszcze black_halo, czemu ona sie nie wypowiada w watkach o uchodzcach? Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: Kim są imigranci 02.09.15, 20:08 > Brakuje tu jeszcze black_halo, czemu ona sie nie wypowiada w watkach o uchodzca > ch? A ch***j cie to obchodzi. Rzygajcie miedzy soba, ty i araceli, to jest intelektualne szambo to co tu we dwie uprawiacie. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Kim są imigranci 02.09.15, 20:11 Uf jestes, moze napiszesz swoja opinie o calej sytuacji z perspektywy osoby ktora mieszka w muzulmanskiej dzielnicy, pewnie masz wiadomosci z pierwszej reki? Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: Kim są imigranci 02.09.15, 20:20 asmarabis napisała: > Uf jestes, moze napiszesz swoja opinie o calej sytuacji z perspektywy osoby kto > ra mieszka w muzulmanskiej dzielnicy, pewnie masz wiadomosci z pierwszej reki? Stesknilas sie czy co? Niestety, nie mieszkam w muzulmanskiej dzielnicy wiec wiadomosci mam tylko z radia i tv. Theo Francken powiedzial, ze to nie ladnie, ze kraje Europy Wschodniej nie chca przymowac muzulmanow i bedzie trzeba podjac jakies kroki, np. zmniejszyc unijne dotacje. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Kim są imigranci 02.09.15, 20:26 Bardzo sie stesknilam, bo zawsze jak sie przekrzykujecie na forum z Araceli to turlam sie ze smiechu czytajac...... Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: Kim są imigranci 02.09.15, 20:27 Szkoda klawiatury na araceli ... Odpowiedz Link Zgłoś
wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Kim są imigranci 02.09.15, 21:20 Lepsze zmniejszone dotacje niż muslimskie no go areas, patrole islamskie i drastyczny wzrost przestępczości. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum_2 Re: Kim są imigranci 03.09.15, 09:28 black_halo napisała: > Niestety, nie mieszkam w muzulmanskiej dzielnicy wiec wiadomosci mam tylko z ra > dia i tv. Theo Francken powiedzial, ze to nie ladnie, ze kraje Europy Wschodnie > j nie chca przymowac muzulmanow i bedzie trzeba podjac jakies kroki, np. zmniej > szyc unijne dotacje. W odpowiedzi na to jak francuski minister straszy brakiem ewentualnej pomocy przeciwko Rosji jeden z liderów państw Europy Środkowo-Wschodniej odpowiedział, że on nie pamięta, żeby kiedykolwiek państwa Europy Zachodniej się wywiązały ze swoich zobowiązań, więc teraz też na to nie liczy.... Wczoraj Czechy, Węgry i Słowacja wezwały premier Kopacz do klarownej deklaracji czy jest z nami czy z nimi. W UK wkrótce głosowanie za wyjściem. Jeżeli wyjdą to cała ta unia się rozpadnie w piz*u. Może i dobrze... Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: Kim są imigranci 02.09.15, 20:05 kobieto, czy ty sama siebie nie czytasz? Kazdy twoj post to kloaka, rzygi i ekstrementy. Nazwanie cie prostaczka to komplement bo sie do tego poziomu nawet nie zblizasz. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Kim są imigranci 01.09.15, 21:34 sniyg napisał: > Widzę, że bez obrażania nie potrafisz. Jak się nauczysz choć trochę kultury to > wróć, bo nie chce mi się czasu marnować na przepychanki z prostakiem. 100/100! Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum_2 Re: Kim są imigranci 02.09.15, 09:21 sniyg napisał: > Widzę, że bez obrażania nie potrafisz. Jak się nauczysz choć trochę kultury to > wróć, bo nie chce mi się czasu marnować na przepychanki z prostakiem. Przygotowuj się. Miliony nowych prostaków wkrótce w Europie. Przepychanki będą codziennością.... I jak Ty sobie poradzisz?! Odpowiedz Link Zgłoś
dziubelek2 Re: Kim są imigranci 01.09.15, 22:16 a co jest złego w pozostaniu w Serbii?Brak socjalu dla nierobów? Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Kim są imigranci 02.09.15, 08:27 Może boją się Srebrenicy nr 2? Odpowiedz Link Zgłoś
dziubelek2 Re: Kim są imigranci 02.09.15, 10:20 W Serbii w chwili obecnej minarety można spotkać na każdym kroku - myślę, że jeśli już , to można by się spodziewać odwetu muzułmanów - zresztą Sarajewo w BiH-u jest obecnie niemal w 90% zamieszkane przez muzułmanów, a mimo wszystko władze starają się wydalić z kraju mudżahedinów. Odpowiedz Link Zgłoś
fin-dus Re: Kim są imigranci 01.09.15, 17:09 Chyba ci się coś pomieszało. Jest dokładnie w drugą stronę. Pomaganie najsłabszym, dzieciom, nie budzi u większości ludzi sprzeciwu. I ludzie chcą pomóc, i od wielu, wielu lat Europa właśnie to robi. Ale wygląda to tak, że otwieramy wobec tych dzieci nasze serca i portfele, a tam sięgają młode byczki, które chcą nas ograbić, zgwałcić i często zabić. W ogóle nie rozumiem odmawiania ludziom prawa do strachu. Strach to coś, co od tysiącleci utrzymuje nasz gatunek przy życiu. Ten, kto nie ma strachu i ufa wszystkim bez wyjątku, szybko umiera. Przeżywa ten, kto się boi. Ten, kto pamięta o zamknięciu drzwi na klucz. Ja mam dzieci i chcę przeżyć. Wystarczy, że mogę być zgwałcona przez degeneratów z mojego kraju, z mojego kontynentu. Nie chcę, żeby to zagrożenie wzrosło dziesięciokrotnie, bo ktoś odmawia mi prawa do tego, żeby się bać. Odpowiedz Link Zgłoś
sniyg Re: Kim są imigranci 01.09.15, 17:17 fin-dus napisała: > Strach to coś, co od > tysiącleci utrzymuje nasz gatunek przy życiu. Ten, kto nie ma strachu i ufa wsz > ystkim bez wyjątku, szybko umiera. Przeżywa ten, kto się boi. Hmmm, gdyby tak było, to zachowania altruistyczne już dawno powinny zniknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Kim są imigranci 01.09.15, 17:25 > Hmmm, gdyby tak było, to zachowania altruistyczne już dawno powinny zniknąć. Zachowania altruistyczne to potwierdzenie reguly, wyjatek, a nie rozpowszechniony model zycia. To polityczna poprawnosc probuje nam wmowic, ze tylko altruism I serce na dloni to godne modele zycia. Tymczasem to zwykla naiwnosc, czasem wrecz glupota. Odmawia sie nam strachu, troszczenia sie o wlasne zycie I przylepia latke rasisty, dodatkowo wbijajac nas w poczucie winy za los utopionych dzieci I poduszonych ludzi. To ma byc fair? Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Kim są imigranci 01.09.15, 17:30 A ja nie chcę, żeby ktoś był altruistą moim kosztem. Odpowiedz Link Zgłoś
sniyg Re: Kim są imigranci 01.09.15, 17:40 A jaki jest rozpowszechniony model życia? Strategia współpracy okazuje się w wielu przypadkach najlepszą opcją. Altruizm najczęściej to nic innego jak odroczona forma współpracy. Błędy jakie popełniły kraje zachodnie prowadząc politykę multi kulti powinny nas bardziej zmuszać do jej modyfikacji, zamiast to zamykania przez nosem drzwi ludziom, którzy i tak wejdą oknem. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum_2 Re: Kim są imigranci 01.09.15, 17:44 sniyg napisał: > zamiast to zamykani > a przez nosem drzwi ludziom, którzy i tak wejdą oknem. Amerykanie mają pewien sprawdzony sposób na tych, którzy próbują do ich domów wejść oknem.... Może powinniśmy brać z nich przykład? Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Kim są imigranci 01.09.15, 17:46 > A jaki jest rozpowszechniony model życia? Zdrowy egoism: ja, moja rodzina, dalej moje panstwo. Chronie siebie, moja rodzine, swoj dom I swoje granice. Nie daje jesc obcym przed nakarmieniem swojej rodziny, zamykam swoj dom na klucz, a na granicach swojego panstwa ustawiam straz graniczna, ustanawiam prawa dla wlasnych obywateli I pracuje na wewnetrzny dobrobyt, nie chce sie tym dobrobytem dzielic z innymi. > Strategia współpracy okazuje się w wi > elu przypadkach najlepszą opcją. Nie wtedy gdy druga strona nie chce wspolpracowac. > na forma współpracy. Błędy jakie popełniły kraje zachodnie prowadząc politykę m > ulti kulti powinny nas bardziej zmuszać do jej modyfikacji, Z jaki sposob? Otwierajac granice dla kilku milionow obcych kulturowo ludzi? Odpowiedz Link Zgłoś
sniyg Re: Kim są imigranci 01.09.15, 17:59 d.o.s.i.a napisała: > > A jaki jest rozpowszechniony model życia? > > Zdrowy egoism: ja, moja rodzina, dalej moje panstwo. Chronie siebie, moja rodzi > ne, swoj dom I swoje granice. Nie daje jesc obcym przed nakarmieniem swojej rod > ziny, zamykam swoj dom na klucz, a na granicach swojego panstwa ustawiam straz > graniczna, ustanawiam prawa dla wlasnych obywateli I pracuje na wewnetrzny dobr > obyt, nie chce sie tym dobrobytem dzielic z innymi. I piszesz to jako emigrantka z Polski, z całą konsekwencję że ciebie też kiedyś mogą wywalić? Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Kim są imigranci 01.09.15, 18:05 > I piszesz to jako emigrantka z Polski, z całą konsekwencję że ciebie też kiedyś > mogą wywalić? Tak, dokladnie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Kim są imigranci 01.09.15, 18:05 A po drugie, nie opisuje siebie tylko obowiazujacy wspolczesnie I od tysiecy lat model spoleczny. Odpowiedz Link Zgłoś
sniyg Re: Kim są imigranci 01.09.15, 18:10 Ale chyba nie w Europie, bo tu nawet granic nie ma i całkiem sporo ludzi uważa, że to świetna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Kim są imigranci 01.09.15, 18:19 > Ale chyba nie w Europie, bo tu nawet granic nie ma i całkiem sporo ludzi uważa, > że to świetna sprawa. Bo strefa Shengen to nasze prywatne osiagniecie, do ktorego zmierzalismy latami, mozliwe tylko dzieki porownywalnemu stylowi zycia i obwarowane mnostwem warunkow (praca, osiedlanie sie, benefity itp.). Nie wszystkie kraje w tej strefie sa, zauwaz. I jest to system unikatowy z swiecie. O czyms to swiadczy, nie sadzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
sniyg Re: Kim są imigranci 01.09.15, 18:46 Świadczy o tym, że jest to wyższy model niż ten opisany przez ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Kim są imigranci 01.09.15, 18:23 sniyg napisał: > Ale chyba nie w Europie, bo tu nawet granic nie ma Ale to już tylko chwilą i będą s powrotem... Dania ,Czechy, Austria dziś w zasadzie przywróciła kontrole... Ksiadz Anatool Odpowiedz Link Zgłoś
to_ja_caryca_katarzyna Re: Kim są imigranci 03.09.15, 11:48 To trzeba bylo nie glosowac za wejsciem do Unii. Czytalam ze jakies 70% Polakow opowiedzialo sie ongis "za". Chcialo sie praw to trzeba przyjac i obowiazki. Mamy nowe drogi, odnawiane zabytki, dotacje leja sie strumieniami, a jak trzeba dac cos z siebie to wtedy nagle zamykamy drzwi? No nie mow ze wszyscy mysleli ze mozna brac unijna kase i pozostac w pelni suwerennym? Nie na tym polega czlonkostwo w unii, czy sie to komus podoba czy nie. Polska bedzie musiala sie ugiac, bo przyjmujac czlonkostwo, zrzekla sie czesci suwerennosci. "na granicach swojego panstwa ustawiam straz graniczna" Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Kim są imigranci 03.09.15, 11:52 to_ja_caryca_katarzyna napisała: > To trzeba bylo nie glosowac za wejsciem do Unii. Czytalam ze jakies 70% Polakow > opowiedzialo sie ongis "za". Chcialo sie praw to trzeba przyjac i obowiazki. Chętnie przyjmiemy WSZYSTKICH obywateli UE, którzy uciekają przed wojną Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Kim są imigranci 03.09.15, 11:55 W tym sek, ze to nir sa OBOWIAZKI Unii. To jest dobra wola. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Kim są imigranci 03.09.15, 12:17 Obowiązki są jasno opisane w umowach. I nie ma tam nic o przyjmowaniu uchodźców. Gdyby to było przewidziane , nie byłoby problemów teraz. Nie pisz więc o obowiązkach, bo obowiązki wynikają z umowy. A tzw moralny obowiązek Polski jest dosyć dyskusyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Kim są imigranci 03.09.15, 13:45 A to kraje Bliskiego Wschodu są w Unii Europejskiej?? Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Kim są imigranci 01.09.15, 18:24 sniyg napisał: > którzy i tak wejdą oknem. Pozwalasz ot tak wchodzić do swojego domu obcym ludziom oknem!??! Ksiadz Anatool Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum_2 Re: Kim są imigranci 02.09.15, 09:23 sniyg napisał: > Nie, bo mieszkam na 7 piętrze. Wydaje mi się, że próbujesz być smieszny, ale jesteś jedynie żałosny... Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Kim są imigranci 03.09.15, 12:08 Samo ofiarowanie azylu uchodzcom jest zachowaniem altruistycznym. Ofiarowanie "azylu" uchodzcom ekonomicznych, ktorzy niosa ze soba zagrozenie, jest zachowaniem autodestrukcyjnym a nie altruistycznym. Odpowiedz Link Zgłoś
fomica Re: Kim są imigranci 01.09.15, 17:46 W ogóle tu nie oceniam słuszności czy nie przyjmowania emigrantów. Odnosze się tylko do sugestii, że zdjęcia rodzin z dziećmi to manipulacja, fałsz i zakłamana egzaltacja. > Pomaganie najsłabszym, dzieciom, nie budzi u większości ludzi sprzeciwu. Żartujesz? Skoro tak, to skąd tyle komentarzy w tonie "całe wielkie wielodzietne rodziny pchają sie po socjal"? Moim zdaniem mechanizm jest taki - tak naprawde wcale nie chcemy pomagac bo kosztuje to zbyt dużo, finansowo, emocjonalnie, tego strachu, w duzym stopniu uzasadnionego. I gdyby przekaz mediów był spójny - same zdjęcia młodych, niebezpiecznych mężczyzn, można by ostro odmawiac z czystym sumieniem, uzasadniając strachem itd. Ale te małe dzieci śpiące na dworcu budza autentyczne współczucie - hmm, jakoś tak głupio im nie pomóc. Budzi to dyskomfort i stąd to szukanie uzasadnień - 'tak naprawde to zakłamanie, wcale nie ma ich tak dużo, wcale nie o nie chodzi". Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Kim są imigranci 01.09.15, 17:50 > tym sumieniem, uzasadniając strachem itd. Ale te małe dzieci śpiące na dworcu b > udza autentyczne współczucie - hmm, jakoś tak głupio im nie pomóc. A te biedne zebrzace dzieci w Indiach, a duzej czesci Afryki, Azji? Na te dzieci sie juz serce nie kraje? Dlaczego nie wysylamy po nie pociagow, samolotow aby je z tej nedzy wybawic? Odpowiedz Link Zgłoś
sniyg Re: Kim są imigranci 01.09.15, 17:57 Czyli co proponujesz? Skoro w Afryce umierają dzieci, te też niech umierają? Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Kim są imigranci 01.09.15, 18:04 > Czyli co proponujesz? Skoro w Afryce umierają dzieci, te też niech umierają? alez ja nic nie proponuje. Tylko pytam ciebie co zamierzasz zrobic z biednymi w innych krajach? Wyslac depesze pt. przyjezdajcie? Odpowiedz Link Zgłoś
sniyg Re: Kim są imigranci 01.09.15, 18:09 Masz typowy błędny sposób myślenia. Zakładasz, że albo pomożemy wszystkim albo nikomu. To tak nie działa. I niczego nie udowadnia. Poza tym, uważaj, bo jesteś o krok od stwierdzenia, że syta Europa ma w dupie głodującą Afrykę. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Kim są imigranci 01.09.15, 18:15 > Masz typowy błędny sposób myślenia. Zakładasz, że albo pomożemy wszystkim albo > nikomu. Nie, ja wlasnie tym wskazuje Ci Twoj blad rozumowania. Bo zakladasz, ze pomozesz 300 tys. imigrantow, bo te dzieci, bo wojna, oni maja prawa, a my moralny obowiazek, bo inaczej mamy krew na rekach itp. itd. A jakos nie slysze o krwi na rekach i obowiazku pomocy pozostalym ludziom - a nie sadze aby ich los cie mniej obchodzil, prawd? I sedno problemu: pomoglas 300 tysiacom. Czy bedziesz w stanie pomoc kolejnym 300 tys.? Milionowi? 10 milionom? A 300 milionom? Bo oni przyjda, chyba musisz to wiedziec, prawda? I oni tez beda mieli dzieci, biede, wojne; prawa... Odpowiedz Link Zgłoś
sniyg Re: Kim są imigranci 01.09.15, 18:44 To nie jest błąd w rozumowaniu. To ty w ten sposób usprawiedliwiasz bierność - wszystkim się nie pomoże, więc "sprawiedliwiej" (konsekwentniej?) nie pomagać nikomu. To bez sensu, kto powiedział że aby pomóc trzeba pomóc wszystkim. Oni i tak przyjdą - tak czy siak, chyba wiesz o tym. Unia Europejska jest wobec tego zjawiska bezsilna. Lepiej więc solidnie zacząć się do tego przygotowywać, zamiast dziecinnie tupać nóżką bo nie chcemy by nasz świat się zmienił. On się i tak zmieni, tylko problem czy zmieni się drastycznie czy trochę mniej niż drastycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Kim są imigranci 01.09.15, 20:40 > To nie jest błąd w rozumowaniu. To ty w ten sposób usprawiedliwiasz bierność - > wszystkim się nie pomoże, więc "sprawiedliwiej" (konsekwentniej?) nie pomagać n > ikomu. Nic takiego nie postuluje. Postuluje natomiast bezwzglwdny przesiew w celu oddzielenia faktycznych emigrantow wijennych od ekonomicznych. > zjawiska bezsilna. Lepiej więc solidnie zacząć się do tego przygotowywać, Owszem, ale nie poprzez otwarcie granic. Trzeba to robic z glowa I nie Na kolanach przed polityczna poprawnoscia. > zmieni, tylko problem czy zmieni się drastycznie czy trochę mniej niż drastycz > nie. Im bardziej ulatwimy imigrantom przyjazd bez wyraznego okreslenia uch praw I obowiazkow tym trudniej bedzie mam utrzymac tozsamosc. To naprawde nie jest tak ze uciekinier wojenny nie ma wad, nie zagraza naszemu systemowi wartisci. Uciekinierem mize byc riwniez wrigi nastawiony islamista, ktory chetnie by ukamieniowal Twoja corke. Odpowiedz Link Zgłoś
sniyg Re: Kim są imigranci 01.09.15, 20:49 d.o.s.i.a napisała: > Postuluje natomiast bezwzglwdny przesiew w celu oddz > ielenia faktycznych emigrantow wijennych od ekonomicznych. > I nie Na kolan > ach przed polityczna poprawnoscia. zgadzam się w 100%. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Kim są imigranci 01.09.15, 20:59 Postuluje przydzielanie prawa do pobytu BEZ prawa wskazania panstwa pobytu. Podpisanie papieru ze bedzie sie respektowac zasady panujace w kraju. Poindirmowanie o tym ze pobyt jest wylavznie czasowy bez prawa zamiany go Na pobyt staly. Ever. Jakiekolwiek niedistosowaniw sie do tego - bezwzgledne I natychmiastowe wydalenie bez prawa powrotu. Ciekawa jestem ilu uciekinieriw przystalaby Na Te warunki. Jak Na razie odmawiaja pobierania odciskow palcow, uciekaja z obozow przejsviowych, nie wspominajac o tych ktorzy zabrali dzieci ze szpitala. Dziwie sie ze z taka naiwna wiara podchodzisz do ich prawdzuwych motywow. Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: Kim są imigranci 01.09.15, 18:51 sniyg napisał: > Masz typowy błędny sposób myślenia. Zakładasz, że albo pomożemy wszystkim albo > nikomu. To tak nie działa. A jak działa? Postawisz za tymi 300.000 ludzi szlaban na drodze? Jak i co zrobisz, żeby za tymi tysiącami ludzi nie przyszły kolejne tysiące? Jak?? Kolejni powiedzą, że u nich wojna jeszcze większa. I co zrobisz? Spojrzysz głodnym i biednym dzieciom i powiesz, że ci bardzo przykro, ale limit wyczerpały nażelowane byczki z iPhonami w kieszeni? Co powiesz kolejnym tysiącom głodnych dzieci i ich matkom? Przecież jasne jest, że za tymi chłopami, którzy teraz się pchają, przyjdą tysiące ich żon, matek, setki tysięcy dzieci!!! Ok Pomożemy jakiejś ilości ludzi. Niech będą 2 tysiące, choć stawiam piwo, że Kopaczowa przed odejściem upchnie kolejne 3-4 tysiące. No przecież nie wywinie numeru Tuskowi, który czymś się musi pochwalić w TEJ kwestii. Ok. Przyjmiemy 6 tysięcy. Za pół roku Merlkel powie, że sorry, ale trzeba przyjąć solidarnie kolejne 6 tysięcy. Trudno, trzeba to trzeba. A potem kolejne tysiące i kolejne... Nie boję się dziesięciu muzułmańskich chłopa na wsi. Boję się dziesięciu takich na jednej ulicy, zwłaszcza wieczorem, gdy mi przyjdzie w obcisłej sukience do domu wracać. Żeby nie było, polskiego chłopa też się boję. Niemniej jednak nasi nie mają w obowiązku doprowadzić mnie do porządku jedyną słuszną metodą. Tamci jednak mają. I tego się boję, bo w kupie siła !! Odpowiedz Link Zgłoś
sniyg Re: Kim są imigranci 01.09.15, 19:03 pitahaya1 napisał: > A jak działa? Ale czego oczekujesz? Że tu na forum rozwiąże teraz problem nad którym biedzi się praktycznie cała Unia Europejska? To jest problem bardzo, bardzo złożony, tu potrzebna jest ścisła, solidna współpraca a nie chowanie głowy w piasek. Sądzisz, że istnieje jakiś sposób, żeby uchodźcy nie dostali się do Polski jak będą chcieli? Co proponujesz? Te dzieci i kobiety od razu w łeb łopatą i do piachu? Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Kim są imigranci 01.09.15, 19:55 sniyg napisał: > Sądzisz, że istnieje jakiś sposób, żeby uchodźcy nie dostali się do Polski jak > będą chcieli? Well... oni właśnie nie chcą. I na nasze szczęście Ci, którzy ewentualnie zachcą to będą Ci, którzy naprawdę uciekają przed wojną. Odpowiedz Link Zgłoś
sniyg Re: Kim są imigranci 01.09.15, 20:08 araceli napisała: > Ci, którzy ewentualnie zachc > ą to będą Ci, którzy naprawdę uciekają przed wojną. Nie zapomnijmy dodać, że kolejnym znakiem rozpoznawczym tych "prawdziwych" będzie brak adidasów i żelu we włosach. Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: Kim są imigranci 01.09.15, 21:52 Czy aby na pewno Unia się biedzi? Czy może przerzuca to gorące jajo z rąk do rąk, aż upadnie u kogoś na podwórku. Sam sam przyznałeś, to nie jest łatwy problem. Z tym się zgadzam. Nie wyobrażam sobie odesłania z granicy matki, która na ręku ma dziecko, u pasa drugie i właśnie uciekła spod gradu bomb. Ale widzę też, że wraz z tą matką w kolejce po lepsze jutro stoi setka młodych, wyszczekanych, wyżelowanych, napalonych, jurnych chłopów. I tych boję się wpuścić, bo nijak nie wyglądają mi na uciekających przed bombami. Póki co jednak ciocia Unia mówi "bierzmy jak leci, wpuszczajmy jak leci, wzorem Scarlett, pomyślimy o tym jutro". Unia ma jakiś pomysł poza zmuszeniem wszystkich do przyjęcia swojej części a potem kolejnej części? Ma jakiś pomysł? Poza odwracaniem głowy, gdy przybijają do brzegu i ponownie odwracaniem głowy, gdy uciekają dalej na północ (ufff, niech się teraz Niemcy/Holendrzy/Belgowie martwią). Zanim Unia coś wymyśli, zanim do nas dotrą kolejne setki uchodźców z obszarów objętych wojną, dotrą tysiące młodych, jurnych. A zanim ich żony, dzieci, matki, ojcowie, bracia, siostry... Bo ci mają pieniądze i jakoś tak potrafią załatwić, że są na tej łodzi jako pierwsi. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Kim są imigranci 01.09.15, 21:59 Dodaj tych, ktorzy nie dotrą już nigdzie: www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/italy/11548995/Mediterranean-migrant-crisis-hits-Italy-as-EU-ministers-meet-live.html Ale w imię fałszywie rozumianej pomocy promujemy handel żywym towarem i przemytników. Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: Kim są imigranci 01.09.15, 22:10 Sugerujesz, żeby wszystkich wpuszczać? Bo już się pogubiłam, kto ma jakie poglądy. Nim się unia ogarnie, miną miesiące, długie miesiące. A my nie wyrobimy na zakrętach. I nie z powodu matki z dziećmi, czy ojca z dziećmi. Oni łbów nam raczej nie urwą i ciemną nocą gwałcić nie będą. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Kim są imigranci 01.09.15, 22:25 Nim się unia ogarnie, miną miesiące, długie miesiące. Miesięcy? Od lat nie potrafi się ogarnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Kim są imigranci 01.09.15, 22:27 Paryż z Londynem od dziesięciu lat debatują o tym jak chronić eurotunel z zerowymi efektami. Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: Kim są imigranci 01.09.15, 22:34 Dlatego się martwię. I oni, czyli ci biedni uchodźcy (nie mylić z tymi, którzy faktycznie uciekają), o tym doskonale wiedzą. O przepisach prawa, które działa w czasach spokojnych, o socjalu, który wspiera dożywotnio... Wiedzą, że zalewając nas falą po czubek głowy, sami się udusimy. Odpowiedz Link Zgłoś
ubaruta Re: Kim są imigranci 01.09.15, 17:52 "> Pomaganie najsłabszym, dzieciom, nie budzi u większości ludzi sprzeciwu. Żartujesz? Skoro tak, to skąd tyle komentarzy w tonie "całe wielkie wielodzietne rodziny pchają sie po socjal"? Przyjac na czas wojny (!!!) kobiety i dzieci. Dac dach nad glowa i nakarmic. Mezczyzni niech wracaja i walcza o swoj kraj. Wszyscy tu przyjada? Odpowiedz Link Zgłoś
fomica Re: Kim są imigranci 01.09.15, 18:06 No proszę cię. To dopiero byłby krzyk, że przyjeżdżają tylko kobiety i dzieci, którym trzeba będzie zapewnić całkowite utrzymanie z budżetu, bo ich mężczyznom sie nie chce i wola sobie zostac w domu niż uczciwie pracować i zarabiać. Przyjeżdżają kobiety i dzieci - źle. Przyjeżdżaja sami mężczyźni - źle. Przyjeżdżają całe rodziny - źle. Odpowiedz Link Zgłoś
ubaruta Re: Kim są imigranci 01.09.15, 18:09 To w koncu jak jest - bomby tam leca na lby czy mozna sobie po prostu zostac w domu? Bo jak jest wojna to zazwyczaj staje sie do walki i broni wlasnego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
sniyg Re: Kim są imigranci 01.09.15, 18:12 To chyba zależy. Tu na forum raczej przeważa model ewakuacji całej rodziny do innych krajów na wypadek wojny. Odpowiedz Link Zgłoś
fomica Re: Kim są imigranci 01.09.15, 18:40 Nie wiem jak "tam" jest, na szczęście los mi oszczędził konieczności przekonania się naocznie. A w razie wojny jestem pierwsza z rodziną do ucieczki, nie zamierzam o nic walczyć, nie jestem komandosem. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Kim są imigranci 01.09.15, 22:17 ubaruta napisała: > To w koncu jak jest - bomby tam leca na lby czy mozna sobie po prostu zostac w > domu? > Bo jak jest wojna to zazwyczaj staje sie do walki i broni wlasnego kraju. Już widzę, jak polecisz na front w obronie swojego kraju Odpowiedz Link Zgłoś
ubaruta Re: Kim są imigranci 01.09.15, 22:24 Kto wie czy bym nie poleciala.... Moj dziadek kiedys polecial i pradziadek. I prapradzidek, w powstaniach brali udzial. Babcia tez poleciala. Nie kazdy ucieka po socjal Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Kim są imigranci 01.09.15, 22:40 Już pisałam o tym słynnym socjalu. Niejednokrotnie zresztą. Więcej sobie na jego temat wyobrażacie, niż to jest warte. Odpowiedz Link Zgłoś
ubaruta Re: Kim są imigranci 02.09.15, 08:16 Mieszkam w kraju, gdzie cale rodziny (muzulmanskie jak i tubylcze) zyja z owego socjalu. Jasne, ze nie jest to zycie na miare wyjazdow na Dominikane czy kupna domu. Ale maja dach nad glowa (miasto zapewni a i czynsz zaplaci), na zarcie (tanie bo tanie) starczy. Nawet na alkohol jest. Na 10 letni samochod tez wystarczy. Im wieksza gromadka dzieci tym wieksze pieniadze. Na co nie styknie to dokradna, dokombinuja i zycie plynie. Ci, co tu plyna sa przekonani, ze w Europie czeka na nich raj - mieszkania, kasa na wygodne zycie i chetne biale kobiety. Wiec tym bolesniejsze bedzie zderzenie rzeczywistosci z fikcja. Juz zreszta jest i dra sie, ze jak to, ze tak w E uropie marnie, ze nie tak to mialo byc itd. Na burdy, ktore wywolaja sfrustrowani, oszukani w pewien sposob ludzie dligo nie trzeba bedzie czekac. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Kim są imigranci 02.09.15, 08:30 Mieszkam w UK i też znam to zjawisko. Niejednokrotnie pomagałam ludziom załatwiać te zasiłki. Ale też niejednokrotnie pomagałam im się rejestrować w agencjach pracy, bo woleli do niej pójść, niż siedzieć na zasiłkach, mimo że mieli problem z językiem. Ale nadal uważam, że demonizujesz. Oczywiście, że na podstawie swojego mikrośrodowiska oceniam sytuację, nie znam statystyk, przyznaję się bez bicia. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Kim są imigranci 02.09.15, 14:45 > Na burdy, ktore wywolaja sfrustrowani, oszukani w pewien sposob ludzie dligo ni > e trzeba bedzie czekac. Dokladnie tak!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Kim są imigranci 01.09.15, 18:41 > Przyjeżdżają kobiety i dzieci - źle. > Przyjeżdżaja sami mężczyźni - źle. > Przyjeżdżają całe rodziny - źle. Dokladnie, ja nie potrzebuje do szczescia ani muzulmanskich kobiet ani mezczyzn ani dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Kim są imigranci 01.09.15, 21:32 Socjal.. socjal.. Najwięcej na ten temat mają do powiedzenia ci, którzy nie mają zielonego pojęcia, że są to pieniądze, delikatnie mówiąc, tak niskie, że nie da się za nie normalnie żyć. Ale jak widać, dla niektórych ten socjal jest ważniejszy, niż bezpieczeństwo bezbronnych ludzi ze strefy wojny. Obrzydliwe to jest po prostu. A już te wykrzyczane adidasy świadczą.. nie powiem o czym, bo mnie wytną. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Kim są imigranci 01.09.15, 21:42 . A już te wykrzyczane adidasy świadczą.. nie powiem o czym, bo mnie > wytną. Widze ze co poniektorzy sa tak zaslepieni "nieszczesciem" uchodzcow, ze by nawet przymkneli oko jak by byli ubrani w ciuchy Gucci i Prady .... Odpowiedz Link Zgłoś
orien Re: Kim są imigranci 03.09.15, 11:07 Ale czyj socjal? Angielski? Polski? Czeski czy niemiecki? A moze hiszpanski? Jesli mowisz o socjale angielskim to nie jest tak zle: dostajesz mieszkanie, ze ktore nie placisz, podatku nie odprowadzasz. Masz multum organizacji charytatywnych, ktore albo kase daja, meble za darmo, ciuchy. Dostajesz vouchery na jedzenie. Itd. Naprawde, nie jest tak zle, jak sugerujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Kim są imigranci 03.09.15, 12:13 Ale zauwaz co ludzie mowia - cale wielkie rodziny pchaja sie PO SOCJAL. W dodatku rodziny, ktore budza w nas uzasadniony lek. Nikt by nie trul gdyby pomoc szla na faktycznych uchodzcow, ktorych zycie jest zagrozone. Uchodzcy ekonomiczni, ktorych zachowanie w Europie pozostawia wiele do zyczenia, zrobili najwieksza krzywde prawdziwym uchodzcom. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Kim są imigranci 03.09.15, 12:17 Poza tym akurat tym wielkim rodzinom na socjalu, na ktore sie narzeka, dzieci zwykle rodza sie w krajach docelowych. Produkowanie ogromnej ilosci potomstwa bez zadnej checi zarobkowania, nazywa sie patologia - jesli mowa jest o polskiej rodzinie. Dlaczego wytykanie tego samego rodzinie o innym kolorze skory, w dodatku pasozytujacej na nie swoim kraju, nazywa sie rasizmem i brakiem czlowieczenstwa? Troche konsekwencji. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum_2 Re: Kim są imigranci 01.09.15, 16:55 fomica napisał: > Co to znaczy zakłamanej egzaltacji? Sugerujesz że tych dzieci tak naprawdę tam > nie ma, że to jakiś fotoszop, ściema, że te obrazy są udawane? Dzieci są, ale pojedyncze przypadki! 90% zdrowe byczki koło trzydziestki.... Zeby nie być gołosłownym to zawartość słynnej ciężarówki to 59 samców, 8 samic oraz 4 dzieci.... Odpowiedz Link Zgłoś
sniyg Re: Kim są imigranci 01.09.15, 13:04 mag1982 napisała: > I owszem serce mi się kraje gdy myślę o maluchach, które uto > nęły bo ich rodzice dokonali złego wyboru. Jak bardzo trzeba być tępym, żeby pisać o złym wyborze rodziców? Sądzisz, że ten wybór jest lepszy? www.deon.pl/wiadomosci/swiat/art,16040,dzieci-w-syrii-sa-torturowane-i-wykorzystywane.html Odpowiedz Link Zgłoś
mag1982 Re: Kim są imigranci 01.09.15, 13:11 Zły wybór to droga przez morze zamiast np. do Egiptu. Ja się nie zgadzam na wmawianie nam w mediach, że to my jesteśmy winni śmierci tych ludzi. Bo powinniśmy przecież łodzie podstawiać. Nie mam też złudzeń, że wyjeżdżają najbardziej zagrożeni. Jadą ci, którzy są w stanie zebrać kasę dla przemytników. Doniesienia medialne na temat Syrii powinny raczej mobilizować rządy (z USA na czele) do zrobienia porządku na miejscu a nie do szukania miejsca dla uchodźców bo wszyscy przecież nie wyjadą. A kto się zatroszczy o tych co zostaną? Odpowiedz Link Zgłoś
sniyg Re: Kim są imigranci 01.09.15, 13:32 mag1982 napisała: > Zły wybór to droga przez morze zamiast np. do Egiptu. A wiesz co się dzieje z uchodźcami z Syrii w Egipcie? Pisze o tym np. Amnesty International. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Kim są imigranci 01.09.15, 13:38 Tylko większość uchodźców wcale nie jest z Syrii. Odpowiedz Link Zgłoś
wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Kim są imigranci 01.09.15, 13:43 To nie są żadne uchodźcy . To zwyczajni imigranci ekonomiczni. Odpowiedz Link Zgłoś
sniyg Re: Kim są imigranci 01.09.15, 13:46 Owszem bo nie tylko na terenie Syrii trwają działania wojenne. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Kim są imigranci 01.09.15, 13:52 sniyg napisał: > A wiesz co się dzieje z uchodźcami z Syrii w Egipcie? Pisze o tym np. Amnesty > International. A czemu nie uciekają do bogatych Emiratów Arabskich? Bliżej i lądem... Odpowiedz Link Zgłoś
sniyg Re: Kim są imigranci 01.09.15, 13:56 Bo ich stamtąd wyrzucają a na pustyni bez żadnej pomocy nie przeżyją? Odpowiedz Link Zgłoś
wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Kim są imigranci 01.09.15, 13:59 I dlatego pchają się do bogatych krajów UE zamiast zostać np. W Serbii? Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Kim są imigranci 01.09.15, 13:59 sniyg napisał: > Bo ich stamtąd wyrzucają a na pustyni bez żadnej pomocy nie przeżyją? Bracia w wierze ich wyrzucają???? JAK TO??? Odpowiedz Link Zgłoś
sniyg Re: Kim są imigranci 01.09.15, 14:03 Naprawdę wierzysz w te bajki, że ludzie sobie pomagają z powodu wiary w tego samego boga? Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Kim są imigranci 01.09.15, 14:06 sniyg napisał: > Naprawdę wierzysz w te bajki, że ludzie sobie pomagają z powodu wiary w tego > samego boga? A mają pomagać jak wierzą w innego? Odpowiedz Link Zgłoś
sniyg Re: Kim są imigranci 01.09.15, 14:09 Możesz pomagać nawet jak nie wierzysz w żadnego. To nie od wiary zależy ale od stopnia człowieczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Kim są imigranci 01.09.15, 14:10 sniyg napisał: > Możesz pomagać nawet jak nie wierzysz w żadnego. To nie od wiary zależy ale od > stopnia człowieczeństwa. O to to to! Nic dodać, niż ująć. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Kim są imigranci 01.09.15, 14:13 sniyg napisał: > Możesz pomagać nawet jak nie wierzysz w żadnego. To nie od wiary zależy ale od > stopnia człowieczeństwa. Pomaganie rosłym chłopom w adidasach, którzy rzekomo uciekając przed wojną porzucili żony, córki, matki jest miarą człowieczeństwa? Ciekawa definicja. Odpowiedz Link Zgłoś
sniyg Re: Kim są imigranci 01.09.15, 14:27 Widzisz to co chcesz zobaczyć www.google.pl/search?q=uchod%C5%BAcy+w+macedonii&espv=2&biw=1777&bih=1221&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAcQ_AUoAmoVChMI78nl9enVxwIVhYdyCh1fiQhI&dpr=0.9#imgrc=aa6tj-v8M2QduM%3A www.google.pl/search?q=uchod%C5%BAcy+w+macedonii&espv=2&biw=1777&bih=1221&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAcQ_AUoAmoVChMI78nl9enVxwIVhYdyCh1fiQhI&dpr=0.9#tbm=isch&q=uchod%C5%BAcy+w+serbii Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Kim są imigranci 01.09.15, 14:29 sniyg napisał: > Widzisz to co chcesz zobaczyć Widzę to co jest na zdjęciach. Odpowiedz Link Zgłoś
sniyg Re: Kim są imigranci 01.09.15, 14:35 To skoro widzisz, to widzisz również kobiety i dzieci, a nie wyłącznie rosłych chłopów w adidasach. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum_2 Re: Kim są imigranci 01.09.15, 17:02 d.o.s.i.a napisała: > A gdzie mlode kobiety? Stoją razem z wielbłądami w takiej miejscowej, jak-to-sie-nazywa stajni! Odpowiedz Link Zgłoś
marianna72 Re: Kim są imigranci 01.09.15, 17:48 bo powinni miec gole stopy ewentualnie w szmaty zawiniete za malo jeszcze sa upodleni co dla niektorych Odpowiedz Link Zgłoś
ubaruta Re: Kim są imigranci 01.09.15, 14:27 Czyli "stopien czlowieczenstwa" u muslimow jest zerowy. Nie tylko nie chca pomagac ale nawet gonia tych swoich "braci". Wiec z jakiej racji Europa ma przyjmowac kogos, kto ma niski "stopien czlowieczenstwa". Potem sie wysadzaja, ucinaja lby, robia burdy....brak im czlowieczenstwa Odpowiedz Link Zgłoś
sniyg Re: Kim są imigranci 01.09.15, 14:34 Bo zawsze powinno się równać do lepszych, może któregoś dnia zrozumiesz gdy sama będzie potrzebowała pomocy. Odpowiedz Link Zgłoś
ubaruta Re: Kim są imigranci 01.09.15, 14:42 Czyli mam zgadzac sie na wpuszczanie hordy muzulmanow z niskim "poczuciem czlowieczenstwa", ktorzy zgwalca 11 letnia dziewczynke, moze moja corke bo wedlug ich "kultury" jest ona dla nich rzecza, przeznaczona dla ich przyjemnosci. I w ten sposob wyrownam do tych "lepszych"? Dziekuje, nie zgadzam sie! Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum_2 Re: Kim są imigranci 01.09.15, 16:57 araceli napisała: > sniyg napisał: > > Bo ich stamtąd wyrzucają a na pustyni bez żadnej pomocy nie przeżyją? > > Bracia w wierze ich wyrzucają???? JAK TO??? To proste. Zgodnie z tradycją i prawem spisanym w tzw. "Karcie 'Umara" to innowiercy mają obowiązek utrzymywać muzułmanów na ziemiach podbitych przez nich, to innowiercy mają płacić specjalne upokarzające podatki jak Dżizja (W tym podatek katastralny od ziemi - włącznie z niewiernymi niewolnikami i seks niewolnicami. Bo cała ziemia i wszyscy ludzie są własnością Allaha oraz jego wyznawców Islamistów). To innowiercy mają zapewnić i finansować gościnę podróżującego muzułmanina, to innowiercy mają obowiązek dostosować się do islamskiego prawa Szariatu i to innowiercy mają być na każdym kroku upokarzani i z pokorą muszą te upokorzenie znosić - tak jak ma to miejsce w UE. Dlatego muzułmanie emigrują do Europy a nie do bogatych państw muzułmańskich - bo życie na koszt muzułmanina jest niemoralne natomiast korzystanie z pracy i majątku innowiercy jest ich prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Kim są imigranci 01.09.15, 14:19 Co Ty nie powiesz? Wyrzucaja? I zaden zaangazowany artysta nie zrobil zbrukanej krwia flagi Arabii Saudyjskiej? I miedzynarodowe organizacje jej nie potepiaja na pierwszych stronach gazet? A czemuz to? Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Kim są imigranci 01.09.15, 14:24 iskierka3 napisała: > Co Ty nie powiesz? Wyrzucaja? I zaden zaangazowany artysta nie zrobil zbrukanej > krwia flagi Arabii Saudyjskiej? I miedzynarodowe organizacje jej nie potepiaja > na pierwszych stronach gazet? A czemuz to? No jak to? Przecież muzułmanie nigdy niczemu nie są winni! Tylko ta wstrętna Europa. Odpowiedz Link Zgłoś
sniyg Re: Kim są imigranci 01.09.15, 14:32 iskierka3 napisała: > Co Ty nie powiesz? Wyrzucaja? I zaden zaangazowany artysta nie zrobil zbrukanej > krwia flagi Arabii Saudyjskiej? To zrób skoro to dla ciebie takie istotne. Sądzisz, że za te rysunki powinni odpowiadać uchodźcy? Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Kim są imigranci 01.09.15, 14:38 Nie jestem zaangazowanym artysta a o rysunki nie mam pretensji do uchodzcow. Nie mam tez potrzeby kogos gromic z wysokiego konia wlasnego humanizmu. Natomiast jesli ktos taka potrzebe ma, to niech krytykuje WINNYCH sytuacji a nie tych, ktorych krytykowac jest wygodnie i trendy. A Europa nie jest ODPOWIEDZIALNA za los uchodzcow. Bardzo dobrze i chwalebnie, ze pomaga - ale sypac sobie jeszcze glowe popiolem to lekki masochizm jak dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Kim są imigranci 01.09.15, 15:39 Patrząc na ostatnie zdjecie to jest TEN watek. Bo chyba komentujemy zalinkowany artykul? Ten napis to po prostu skandal, niezaleznie kto go ustawil. I imigranci z przyzwoitosci powinni go wlasnymi rekami usunac. Odpowiedz Link Zgłoś
sniyg Re: Kim są imigranci 01.09.15, 15:47 Tak to prawdziwy skandal iskierko, nie te ciała znajdowane w ciężarówkach, nie te dzieci trzymane w upadlających warunkach, ale napis, napis - jak można, okropne, ci źli, niewdzięczni imigranci są tacy nieprzyzwoici. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Kim są imigranci 01.09.15, 15:48 Sugerujesz, ze to Europa udusila ludzi w ciezarowce? Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Kim są imigranci 01.09.15, 15:59 Racz wiec wyjasnic co mialas na mysli piszac to co napisalas. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Kim są imigranci 01.09.15, 16:15 To jest facet, którego pamiętam jako bardzo rozsądnego... Odpowiedz Link Zgłoś
sniyg Re: Kim są imigranci 01.09.15, 16:22 Bo najwyraźniej masz takie przekonanie, jak większość ludzi, że rozsądny to ten, kto myśli tak jak ty. Jak się poglądy rozjeżdżają to się wydaje, że rozsądek znika. A tak naprawdę znika jedynie zbieżność przekonań. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Kim są imigranci 01.09.15, 16:28 To, że zmieniły Ci się poglądy jest bardzo widoczne. Blisko Ci do schera czy gogologa. Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
sniyg Re: Kim są imigranci 01.09.15, 16:31 Widzisz, każdy uważa że to jego poglądy są rozsądne. Niczym się nie różnisz od innych. Warto mieć to na uwadze. Bo inaczej popada się w pewną pułapkę, w którą popadają wierzący w różnych bogów, każdy z nich wierzy, że to jego bóg jest prawdziwy. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Kim są imigranci 01.09.15, 15:53 sniyg napisał: > Tak to prawdziwy skandal iskierko, nie te ciała znajdowane w ciężarówkach, nie > te dzieci trzymane w upadlających warunkach, ale napis, napis - jak można, okro > pne, ci źli, niewdzięczni imigranci są tacy nieprzyzwoici. No oczywiście - bo przecież jak ktoś pisze o 'polskich obozach koncentracyjnych' to nie należy się oburzać, bo przecież to obozy najważniejsze a taki szczegół jak kto w nich mordował to niewaaaaażne... Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Kim są imigranci 01.09.15, 16:01 sniyg napisał: > A Bułgaria i Węgry leżą w Europie? Bługaria i Węgry mordują uchodźców? Odpowiedz Link Zgłoś
sniyg Re: Kim są imigranci 01.09.15, 16:08 W tym konkretnym przypadku aresztowano gangów węgiersko-bułgarskich, które zarabiają na przemycie ludzi. Nie mniej dla mnie to o czym piszecie jest sprawą drugorzędną, nie mam pretensji do uchodźców, że nie niszczą napisów przez kogoś zrobionych i nie protestują w sprawie obrazów Banksego - on zdaje się zresztą chyba też europejczyk. Jakoś wydaje mi się, że ci ludzi mają trochę bardziej poważne sprawy na głowie niż fakt, czy Bansky uraził iskierkę i araceli czy nie uraził, choć oczywiści mogę się mylić. W sumie fajnie, że możecie tak przeżywać takie duperele - znaczy źle w życiu nie macie. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Kim są imigranci 01.09.15, 16:12 >>> > gorzędną, nie mam pretensji do uchodźców, że nie niszczą napisów przez kogoś zr > obionych i nie protestują w sprawie obrazów Banksego Ja od nich tez tego nie wymagam. Aczkolwiek milo by bylo, zeby przynajmniej sprzatali po sobie smieci. > ba też europejczyk. Jakoś wydaje mi się, że ci ludzi mają trochę bardziej poważ > ne sprawy na głowie niż fakt, czy Bansky uraził iskierkę i araceli Ale to nie oznacza ze my nie mamy prawa sie oburzac gdy ktos dolepia nam morde mordercy, mimo ze to my pomagamy tym ludziom. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Kim są imigranci 01.09.15, 16:15 sniyg napisał: > W sumie fajnie, że możecie tak przeżywać takie > duperele - znaczy źle w życiu nie macie. Przemowy tonem histerczngo szantażu emocjonalnego nie robią na mnie wrażenia. Odpowiedz Link Zgłoś
helka.z.porcelany Re: Kim są imigranci 01.09.15, 18:06 Araceli, na Tobie w ogóle chyba mało co robi wrażenie. W ostatnim wątku o uchodźcach wspominałaś, że nie robi na Tobie wrażenia ton moich wypowiedzi, który uznała za "ckliwy". Pisałam o ludobójstwie, pamiętasz?. Uznałaś też, że "jestem strasznie zaślepiona widokiem martwych ciał". No jestem, nie przeczę, ale jest to widok, nad którym normalnie rodzą się w człowieku jakieś człowiecze refleksje. Błagam Cie, kobieto, zasiądź sobie w ciszy i przemyśl dyskutowany temat, bo szamoczesz się z nienawiścią do ludzi na wszystkie strony, aż żal już nawet patrzeć. I nie odbieraj moich słów, jako atak, tylko przyjmij do wiadomości, że niektórym ludzieom jak Cię czytają, to wszystko opada, nawet ręce. I nawet niech to też nie robi na Tobie wrażenia, ale po prostu przemyśl. Ja Twoje słowa przemyślałam i nawet rozumiem obawy o terroryzm w kontekście ostatnich sytuacji pod sztandarem islamu, ale nadal trwam na stanowisku, że nie należy kupczyć humanitaryzmem. W Syrii NAPRAWDĘ LUDZI ZABIJAJĄ. Przemyśl to może, zamiast uprawiać jałowe pustosłowie na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Kim są imigranci 01.09.15, 15:59 Sniyg, dlaczego tak manipulujesz??? Przecież Ci poduszeni ludzie zapłacili za to, żeby ich przemytnicy w taki sposób przetransportowali. Dlaczego w ten sposób rozmywasz odpowiedzialność? Z przekory? Odpowiedz Link Zgłoś
sniyg Re: Kim są imigranci 01.09.15, 16:00 To znaczy, zapłacili żeby ich poduszono? Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Kim są imigranci 01.09.15, 16:02 sniyg napisał: > To znaczy, zapłacili żeby ich poduszono? Europa zapłaciła, żeby ich uduszono? Europa ich udusiła? Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Kim są imigranci 01.09.15, 16:04 > To znaczy, zapłacili żeby ich poduszono? Zaplacili, zeby nielegalnie dostac sie do Europy. Zgineli w wyniku dzialan przemytnikow. A nie w wyniku dzialan Europy. To nie Europa kazala im przyjechac i to nie Europa zamknela ich w ciezarowce. Zrobili to co chcieli I niestety zdarzyla sie tragedia. Odpowiedz Link Zgłoś
sniyg Re: Kim są imigranci 01.09.15, 16:09 Ale do kogo masz pretensje o to? Do uchodźców? Przecież Banksy to Europejczyk, więc kieruj pretensje do Europejczyka. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Kim są imigranci 01.09.15, 16:13 chyba Ci odbiło, jeśli uważasz, że np. Polacy są odpowiedzialni za działalność serbskich czy włoskich mafii a skoro obwinia się Europę to Polskę pośrednio również, taka Twoja logika Odpowiedz Link Zgłoś
sniyg Re: Kim są imigranci 01.09.15, 16:20 A gdzie ja piszę o odpowiedzialności Polski? Ja jedynie odpowiadam paniom, które sobie najwyraźniej nie radzą z nieznacznymi sugestiami pod adresem nawet nie Polski, ale Europy - litości, to że Banksy znany z kontrowersyjnych obrazów zrobił obraz w aktualnym temacie, to że się jakiś napis na tekturce pojawił? To pierdoły są, poważnie, i traktuję je wyłącznie jako temat zastępczy w uzasadnianiu swojej niechęci do emigrantów. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Kim są imigranci 01.09.15, 16:22 sniyg napisał: > A gdzie ja piszę o odpowiedzialności Polski? Ja jedynie odpowiadam paniom, któr > e sobie najwyraźniej nie radzą z nieznacznymi sugestiami pod adresem nawet > nie Polski, ale Europy - Polskie obozy koncentracyjne. Nic nie znacząca sugestia prawda? Co za różnica kto zabija... Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Kim są imigranci 01.09.15, 16:27 sniyg napisał: > Co ty dziecko porównujesz... Widać ciężko ogarnąć, że 'Europa ma krew na rękach' jest takim samym skandalicznie płytkim zrozumiem tematu co 'polskie obozy koncentracyjne'. Wysil trochę umysł. Odpowiedz Link Zgłoś
sniyg Re: Kim są imigranci 01.09.15, 16:34 W obozach koncentracyjnych ginęli też masowo Polacy, na terenie Polski była wieloletnia okupacja, sugerujesz że teraz topią się Europejczycy i mamy jakąś okupację? Nie strzelaj z armat do wróbla i lepiej zostaw holokaust w spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Kim są imigranci 01.09.15, 16:37 sniyg napisał: > W obozach koncentracyjnych ginęli też masowo Polacy, na terenie Polski była >wie loletnia okupacja, sugerujesz że teraz topią się Europejczycy i mamy jakąś > okupację? Nie strzelaj z armat do wróbla i lepiej zostaw holokaust w spokoju. Widać 'człowieczeństwo' przesłania Ci rozum. Ośmieszaj się dalej swym rozległym 'rozumieniem' tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Kim są imigranci 01.09.15, 16:38 Tobie sie juz wszystko kopletnie pomieszalo... Nikt nie sugeruje, ze topia sie europejczycy ani ze mamy okupacje. Jedynie nie zgadzamy sie na obwinianie za sytuacje imigrantow tych, ktorzy jako jedni z nielicznych im w ogole pomagaja. Uzywanie sformulowan jakoby Europa miala krew na rekach jest obrazliwe I kompletnie mijajace sie z prawda. A bagatelizowanie tego rownie obrazliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
sniyg Re: Kim są imigranci 01.09.15, 16:41 No to się nie zgadzaj. Tylko dlaczego swój protest kierujesz do mnie. A piszę o okupacji, bo araceli wyciąga obozy koncentracyjne, co się już śmieszne robi, gdyby nie dotyczyło cudzego życia i cudzej śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Kim są imigranci 01.09.15, 16:44 Araceli probuje Ci wytlumaczyc jak krowie na rowie, ze pisanie o krwi na rekach Europy jest takim samym "niuansem" jak pisanie o polskich obozach. No niby niuans wobec istoty problemu imigracji, albo holocaustu, ale jednoczesnie perfidne klamstwo ktore wymaga prostowania. Odpowiedz Link Zgłoś
sniyg Re: Kim są imigranci 01.09.15, 16:48 Ale dla mnie nie jest tym samym, jak chcesz prostować to prostuj, w tym wątku nikt nie twierdził, że to Europa jest winna, a mimo to tyle protestujących i urażonych. Trochę logiki, mniej emocji. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Kim są imigranci 01.09.15, 16:51 sniyg napisał: > Trochę logiki, mniej emocji. I Ty to piszesz? Dobre! Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Kim są imigranci 01.09.15, 16:54 > Ale dla mnie nie jest tym samym, jak chcesz prostować to prostuj, w tym wątku n > ikt nie twierdził, że to Europa jest winna, Ale nie chodzi o ten watek. Glosy o winie Europy pojawiaja sie z kazdej strony. Odpowiedz Link Zgłoś
sniyg Re: Kim są imigranci 01.09.15, 16:57 Pytam po raz kolejny - dlaczego są kierowane do mnie, skoro ja nic takiego nie piszę? Zbiorowa odpowiedzialność, bo ktoś śmie upomnieć się o prawa uchodźców? Taki prosty znak równa się? Odpowiedz Link Zgłoś
margierita Re: Kim są imigranci 01.09.15, 17:23 sniyg napisał: (...)bo ktoś śmie upomnieć się o prawa uchodźców? (...) To już uchodźcy nabrali jakichś PRAW? Jakich to? I jakie maja obowiązki w komplecie do tych praw? Odpowiedz Link Zgłoś
margierita Re: Kim są imigranci 01.09.15, 17:39 sniyg napisał: > Takie same jak wszyscy ludzie. czyli jakie? prawo do socjalu w niemieckiej wysokości? podróży orient expresem? jakie? i najważniejsze: jakie mają obowiązki w komplecie do tych praw??? Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum_2 Re: Kim są imigranci 01.09.15, 17:42 sniyg napisał: > Takie same jak wszyscy ludzie. Jakie podjąłeś kroki (poza lewackim pie*oleniem), żeby zabezpieczyć te "prawa wszystkich ludzi" w takich krajach jak ZEA, Arabia Saudyjska czy Bahrajn?! Odpowiedz Link Zgłoś
margierita Re: Kim są imigranci 01.09.15, 17:47 dyzurny_troll_forum_2 napisał(a): > Jakie podjąłeś kroki (poza lewackim pie*oleniem), żeby zabezpieczyć te "prawa w > szystkich ludzi" w takich krajach jak ZEA, Arabia Saudyjska czy Bahrajn?! raczysz żartowac? w w/w krajach i u siebie w domu mieli wyłacznie obowiązki i żadnych praw a nagle, magicznie, w Europie żądają PRAW. O obowiązkach się nie zająkną. A pożyteczni lewaccy idioci tylko ich w tej roszczeniowej postawie utwierdzają. I to własnie jest dramat. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Kim są imigranci 01.09.15, 16:27 Ja też jestem niechętna uchodźcom, z prostego powodu - boję się ich. Mam córkę, obawiam się bomby w tramwaju, po prostu. I nie obchodzi mnie, że nie każdy muzułmanin jest terrorystą. Wystarczy, że w całej tej masie jest kilku. Odpowiedz Link Zgłoś
sniyg Re: Kim są imigranci 01.09.15, 16:30 No właśnie - i to jest uczciwsze postawienie sprawy, niż udowadnianie, że nie chce się uchodźców, bo ktoś tam zrobił obrazek oskarżający Europę a uchodźcy na ten obrazek nie zapałali oburzeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Kim są imigranci 01.09.15, 16:33 <<<< > No właśnie - i to jest uczciwsze postawienie sprawy, niż udowadnianie, że nie c > hce się uchodźców, bo ktoś tam zrobił obrazek oskarżający Europę a uchodźcy na > ten obrazek nie zapałali oburzeniem. A ktos w ogole mowi ze TO jest powodem? Odpowiedz Link Zgłoś
sniyg Re: Kim są imigranci 01.09.15, 16:39 To po co o tym rozmawiać? Ja nie obwiniam nigdzie Europy, a mimo to, ponieważ bronię praw uchodźców, z automatu kieruje się w moją stronę oskarżenia o obwinianie Europy. Nie łapię z czym macie problem. Dla mnie to są dwie odrębne sprawy, na dodatek jedna z nich jest faktycznie poważna, druga to jakiś niuans, ale araceli robi już z tego sprawę na miarę obozów koncentracyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Kim są imigranci 01.09.15, 16:42 > na dodatek jedna z nich jest faktycznie poważna, druga to jakiś niuans Nie, to nie jest niuans. Odpowiedz Link Zgłoś
sniyg Re: Kim są imigranci 01.09.15, 16:46 No to jak dla ciebie to tak samo ważne jak cudze życie i śmierć, to idź protestuj ale żeby to miało choć cień znaczenia to do tych, którzy tak mówią i czynią, w Polsce jeszcze się nie spotkałem z taką publiczną opinią, czemu nie tworzycie jakieś listy oburzonych do Bangsego? Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Kim są imigranci 01.09.15, 16:53 > No to jak dla ciebie to tak samo ważne jak cudze życie i śmierć Nie manipuluj. Odpowiedz Link Zgłoś
margierita Re: Kim są imigranci 01.09.15, 17:26 sniyg napisał: (...)ponieważ bronię praw uchodźców (...) Jakich, kuźwa, praw??? Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum_2 Re: Kim są imigranci 01.09.15, 17:32 margierita napisała: > sniyg napisał: > (...)ponieważ bronię praw uchodźców (...) > > Jakich, kuźwa, praw??? Wycieczkowce trzeba po nich wysłać.... niech się nie męczą na tych pontonach.... Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Kim są imigranci 01.09.15, 17:49 margierita napisała: > sniyg napisał: > (...)ponieważ bronię praw uchodźców (...) > > Jakich, kuźwa, praw??? Tez sie dowiem jakie to prawa? Odpowiedz Link Zgłoś
ubaruta Re: Kim są imigranci 02.09.15, 08:17 W Europie jest pokoj, ktory sami sobie wywalczylismy. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Kim są imigranci 01.09.15, 17:03 Wez Ty chlopie czytaj. Nie napisalam, ze nie chce uchodzcow BO obrazek. Odpowiedz Link Zgłoś
wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Kim są imigranci 01.09.15, 16:27 Jaka niechęć do emigrantów? Przyjęliśmy mnóstwo Ukraińców i jakoś nikt nie protestował. Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: Kim są imigranci 01.09.15, 19:57 Ilu tych Ukraińców Polska przyjęła, że tak tym mnóstwem rzucasz? W 2014r. ani jeden Ukrainiec nie otrzymał statusu uchodźcy. W tym roku wniosków złożono ponad 3 tys., odmowę dostało już ponad 900 osób, kilka ma zgodę na pobyt tolerowany. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Kim są imigranci 01.09.15, 17:01 To moze zamiast byc zaslepionym swa wspanialoscia zapoznaj sie z pogladami osob, z ktorymi dyskutujesz. Nie jestem przeciena imigrantow. Jestem przeciwna robionej wokol tego otoczce. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Kim są imigranci 01.09.15, 16:58 Wiesz, zasadniczo jak sie chce zeby ktos Ci pomogl to nie pluje sie mu w twarz na wejsciu. Wytlumacz dlaczego fakt, ze napis jest skandaliczny ma sprawic ze ciala w ciezarowce beda mialy mniejsze znaczenie? Bo Twoj poprzedni post to demagogia w postaci krystalicznej. To NIE EUROPA ponosi odpowiedzialnosc za los tych ludzi, Europa im pomaga. Wszystkim potrzebujacym nie pomoze bo jest to fizycznie niemozliwe. Jedyna mozliwoscia by takich ciezarowek nie bylo to otworzyc wdzystkie granice i stworzyc calkowicie wolny przeplyw osob na calym swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
ubaruta Re: Kim są imigranci 01.09.15, 17:48 Mowisz, te dzieci w upadlajacych warunkach.... To dlaczego pewna, uratowana rodzina syryjska zabrala dzieci ze szpitala austriackiego, dzieci odwodnione, w stanie krytycznym i dala dyla ze szpitala? "Grozilia" im deportacja na Wegry a rodzina koniecznie do Niemiec sie dostac chciala.Czyzby na Wegrzech bomby lecialy na glowy? Poszli "po trupach", miejmy nadzieje, ze nie swoich dzieci bo znowu Europe oskarza... Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Kim są imigranci 01.09.15, 14:43 Bylabym tez ciekawa czy duchowninw meczetach ucza, ze ci zli niewierni ich przyjeli, dali im goscine i nie tylko nie nalezy ich nienawidzic ale moze nawet byc nastawionym pozytywnie. I od nowej ojczyzny nie wypada tylko brac ale tez dac cos od siebie i byc porzadnym obywatelem. Meczety moga byc europejskie, cudow nie oczekuje, niemniej kierunek nauk powinien byc wlasnie taki. Ciekawam wielce czy taki jest. Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Czemu nie Emiraty? 01.09.15, 14:53 Araceli, Pokaz mi prosze na mapie, ktoredy dotrzec do Emiratow, Omanu, Kataru i tych innych oaz szczesliwosci. No popisz sie znajomoscia geopolityki i geografii ... slucham. Podpowiem Ci, ze po drodze sa Saudowie, Jemen i czesciowo Irak - does it ring a bell? No i taki maly szczegol jak pustynia, ktorej chyba akurat w tym kierunku nikt nigdy nie przeszedl. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Czemu nie Emiraty? 01.09.15, 14:56 A Saudowie też braci w wierze nie chcą? TO CI DOPIERO!! Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Czemu nie Emiraty? 01.09.15, 15:07 araceli napisała: > A Saudowie też braci w wierze nie chcą? TO CI DOPIERO!! Ale ja nie dyskutuje o tym, kto kogo chce albo nie chce, tylko prosilam, zebys NA POCZATEK wskazala, ktoredy Ty na ich miejscu bys sie tam udala. A nawet jesli chca, to jak do tych Saudow dotrzesz? BTW saudowie nie sa bracmi w wierze Syryjczykow ... Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Czemu nie Emiraty? 01.09.15, 15:10 berber_rock napisał(a): > A nawet jesli chca, to jak do tych Saudow dotrzesz? Przez Irak. Owszem, niebezpiecznie - jak łupinką przez morze. > BTW saudowie nie sa bracmi w wierze Syryjczykow ... No co Ty nie powiesz! Nieeeesamowite... Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Czemu nie Emiraty? 01.09.15, 15:18 Araceli, twoja agresja i brak szacunku do innych ludzi jest po prostu porażająca. Odpowiedz Link Zgłoś
wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Czemu nie Emiraty? 01.09.15, 15:45 Muslim muslimowi w potrzebie nie pomoże? Co za różnica szyita czy sunnita. Lepiej zamiast tego oczekiwać pomocy od niewiernych. Może ty mi odpowiesz na pytanie dlacz "uchodźcy" próbują się dostać do Niemiec czy UK zamiast się starać o azyl w Serbii np. Odpowiedz Link Zgłoś
helka.z.porcelany Re: Czemu nie Emiraty? 01.09.15, 18:19 wyyznawczyyniwielkiegoczerwia napisała: "Muslim muslimowi w potrzebie nie pomoże? Co za różnica szyita czy sunnita. Lepiej zamiast tego oczekiwać pomocy od niewiernych. " Rany boskie, nie mieć wiedzy, to jedno. Nie mieć żadnej wiedzy, to drugie (to już nie tylko przykre, ale wręcz smutne), ale żeby wypowiadać sądy na temat życia lub śmieci ludzi, a NIE CZYTAĆ NAWET NAGŁÓWKÓW, to już nie jest ani przykre, ani smutne, tylko przerażające. Pomoc naukowa do omawianego zagadnienia: Pierwszy lepszy tytuł wpisany w google: www.polskieradio.pl/7/15/Artykul/1393818,Ekspert-na-Bliskim-Wschodzie-trwa-religijna-wojna-szyitow-z-sunnitami PS Twój uśmieszek w tekście bardzo na miejscu, zważywszy na temat - masowych mordów i ucieczki przed śmiercią. Jak boga kocham, ja już w tym temacie wymiękam po raz kolejny. Pokonałyście mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Czemu nie Emiraty? 01.09.15, 15:02 W Syrii przez Turcje mozna dotrzec do Gruzji, a stamtad do Rosji. I to sucha stopa, nie trzeba przeprawiac sie przez morze! Do Arabii Saudyjskiej maja jakies 100 km przez Irak/Jordanie. Jesli to jest bardziej niebezpieczne niz podroz przez morze, to ja nie wiem. Libijczycy maja Egipt, tunezje, Algierie, Maroko. Malo? Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Czemu nie Emiraty? 01.09.15, 15:11 > Do Arabii Saudyjskiej maja jakies 100 km przez Irak/Jordanie. 1) ani Irak ani Jordania ich nie przepusci. Cud panie - poczytaj nieco al jazeery albo arabnews to sie dowiesz, czemu. 2) A jak juz nawet dotrzesz do tej granicy Jordania/Saudia to co dalej? Wygwizdow, kila i mogila. > Libijczycy maja Egipt, tunezje, - Poczytaj o ostatnich ktokach Tunezji po zamachach w stosunku do jakichkolwiek podejrzanych elementow. Algierie, - Algieria nawet turystow nie chce wpuszczac (wiem, bo staralam sie o wize), a co dopiero imigrantow czy uchodzcow z terenow podejrzanych. Maroko. Malo? - jak widac malo. Samolotem to Maroko? > > Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Czemu nie Emiraty? 01.09.15, 15:14 berber_rock napisał(a): > 1) ani Irak ani Jordania ich nie przepusci. Cud panie - poczytaj nieco al jazee > ry albo arabnews to sie dowiesz, czemu. Ależ czemuż to ich nie przepuści??? > 2) A jak juz nawet dotrzesz do tej granicy Jordania/Saudia to co dalej? > Wygwizdow, kila i mogila. No jak to??? Obozów dla uchodźców im nie stworzą? Mieszkań nie oddadzą? Socjalem nie sypną? No jak to!! > co dopiero imigrantow czy uchodzcow z terenow podejrzanych. Ależ jakich podejrzanych? No jakich? Toż to kobiety i dzieci uciekające przed wojną!! Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Czemu nie Emiraty? 01.09.15, 15:21 Gardłujesz i gardłujesz, ale czy choć jeden grosz wydałaś na ten socjal? OMG. Odpowiedz Link Zgłoś
sniyg Re: Czemu nie Emiraty? 01.09.15, 15:15 Przecież ona pisze żeby pianę bić na forum, pojęcie zerowe. Nawrzuca wykrzykników, pytajników i jej się wydaje że coś wnosi do dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Czemu nie Emiraty? 01.09.15, 15:17 Och tak - światła Synig WIE po co ktoś coś pisze Szkoda, że nad innymi kwestiami 'po co' się nie zastanawiasz. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Czemu nie Emiraty? 01.09.15, 15:22 > - Poczytaj o ostatnich ktokach Tunezji po zamachach w stosunku do jakichkolwiek > podejrzanych elementow. A z Europie krokow antyterrorystycznych nie ma? > - Algieria nawet turystow nie chce wpuszczac (wiem, bo staralam sie o wize), a > co dopiero imigrantow czy uchodzcow z terenow podejrzanych. Na takiej samej zasadzie to I Europa ich nie wpuszcza I nie przepuszcza, wiec co to za argument?? A oni I tak do Europy przyplywaja, tacy sa uparci. Gdyby chcieli to I Irak I Jordania I Saudii Arabia I Tunezja I Algieria ich wpuscila. Bo innego wyboru by nie miala jakby im setki tysiecy wlazlo. > - jak widac malo. Samolotem to Maroko? Chociazby. Kasa na nielegalna lodz jest to I na samolot do Maroka sie znajdzie. Nielegalni szmuglerzy szmugluja przez morze to I przez kawalek pustyni przeszmugluja. Nie plec bzdur, ze imigranci wala do Europy bo jest sie do niej latwiej I bezpieczniej dostac. Wala bo ryzyko vs benefity lepiej im sie kalkuluje. Lepiej zginac na morzu w nadziei na europejski socjal niz na pustyni z marna perspektywa zycia w Maroku, albo jakiejs Gruzji, a jak widac to I Serbii/Wegier czy Polski. I tyle filozofii. Ja sie im z ogole nie dziwie bo sama na ich miejscu parlabym do europy, ale moze zacznijmy nazywac rzeczy po imieniu ok? Odpowiedz Link Zgłoś
fadilla Re: Czemu nie Emiraty? 01.09.15, 15:29 Jordania nakłada kary grzywny dla tych co przebywają na jej terenie bez ważnej wizy. Nie dosc, że nie pomagają uchodźcom to jeszcze ich karzą. Przyklad pewnej Polki, żony Syryjczyka dla ktorej aktualnie organizowana jest zbiorka. wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/1,35771,18608328,polka-z-trzebnicy-pomaga-polce-z-syrii.html Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Jordania 01.09.15, 16:17 to akurat przyjela na swoj teren bardzo duzo uchodzcow, a obozy uchodzcow to ma tak mniej wiecej co 100 km. I nie wypisuj bzdur o grzywnach, bo uchodzcy owszem - wizy nie maja, paszportu tez nie, ale legitymuja sie dokumentem wydanym przez UNHCR (po przejsciu procesu azylowego) i nikt ich za to z nikad nie wyrzuca. Fakt, ze Jordania od roku jest bardzo ostrozna z przyjmowaniem kogokolwiek, bo raz, ze sama peka juz w szwach, a dwa, ze chroni sie w ten sposob przezd infiltracja ISISu. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Jordania 01.09.15, 16:20 berber_rock napisał(a): > Fakt, ze Jordania od roku jest bardzo ostrozna z przyjmowaniem kogokolwiek, bo > raz, ze sama peka juz w szwach, a dwa, ze chroni sie w ten sposob przezd infilt > racja ISISu. To niech puszcza ich dalej.... A zapomniałam! Dalej ich bracia muzułmanie nie chcą... I oczywiście Europa ma brać wszystkich jak leci i przed ISIS nie chronić się wcale bo inaczej zostanie wyzwana od morderców... Odpowiedz Link Zgłoś
fadilla Re: Jordania 01.09.15, 16:21 Jesli to bzdury to nie ja je wypisuje tylko Polka uciekająca z Syrii, dostala wizę w Jordani na tydzień, przekroczyła czas pobytu i teraz musi zaplacic grzywnę. Przeczytaj artykuł. Z Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Jordania 01.09.15, 16:37 fadilla napisała: > Jesli to bzdury to nie ja je wypisuje tylko Polka uciekająca z Syrii, dostala w > izę w Jordani na tydzień, przekroczyła czas pobytu i teraz musi zaplacic grzywn > ę. Przeczytaj artykuł. Z ale przeciez to jest NAJNORMALNIEJSZA PROCEDURA NA SWIECIE. W kazdym kraju majacym wizy placisz tzw. overstay fee. Tajlandia tez to ma. Tez napiszesz ze Tajlandia karze uchodzcow??? Przy mnie nawet ostatnio jeden placil. Uchodzca ze swieza opelnizna, sokiem kokosowym w jednej lapce, wyciagajacy jakies 200 USD do urzednika druga lapka ... Gdzie Ty masz problem? Aha! I proponuje sprawdzic czym rozni sie uchodzca od turysty. Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock aha! pani nie 01.09.15, 16:42 byla zadnym uchodzca. Przeciez napisane jest w artykule ze posiadala paszport. Z punktu widzenia Jordanii byla zwykla polska turystka. jak pani chciala tam zostac - trzeba bylo nie chwalic sie paszportem i udac do obozu. I widzisz? jak z niezrozumienia tematu rodzi sie plotka "Jordania karze uchodzcow grzywnami"? Akurat pol roku temu bylam w Jordanii i mialam watpliwa przyjemnosc widziec, jak wygladaja obozy uchodzcow. Odpowiedz Link Zgłoś
fadilla Re: aha! pani nie 01.09.15, 17:02 Ależ się nakręciłaś i piszesz z nastawieniem na pyskówke. Faktem jest, że babka uciekła z Syrii, faktem jest że to Polka i legitymowała sie polskim paszportem, jednak została w Jordanii ze wzgledu na męża, choć mogla wczesniej bezproblemowo wyjechać, nie przekraczając czasu wizy. Jednak machina biurokratyczna działa, a kazdy dzień zwloki to dodatkowe pieniądze. Mozesz jej zatem pomóc, nr konta podany w artykule. Ocalisz choc jedna duszę - prawdziwie, fizycznie, namacalnie, zamiast pyszczyć bez sensu na forum w obronie imigrantów, a mi udowadniać, że akurat ta babka była w Jordanii jako turystka, a nie uchodźca i mieli prawo ja tak potraktować. Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: aha! pani nie 01.09.15, 17:24 Ale nie chodzi o pyszczenie. Po prostu nie lubie, jak ktos w ten sposob tworzy plotki. Tym bardziej, ze Jordania jest akurat chyba najbardziej pomocowym krajem tego regionu. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Czemu nie Emiraty? 01.09.15, 15:40 To chyba w takim razie to Algieria ma krew na rekach, czyz nie? Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Czemu nie Emiraty? 01.09.15, 20:16 berber_rock napisał(a): > Araceli, > > Pokaz mi prosze na mapie, ktoredy dotrzec do Emiratow, Omanu, Kataru i tych innych oaz szczesliwosci. > No popisz sie znajomoscia geopolityki i geografii ... slucham. Np. samolotem - dużo bezpieczniej. Bilet na samolot kosztuje, ale nielegalna przeprawa łódką też kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kamunyak Re: Kim są imigranci 01.09.15, 13:55 > Nie mam też złudzeń, że wyjeżdżają najbardziej zag > rożeni. Jadą ci, którzy są w stanie zebrać kasę dla przemytników. mam dokładnie takie same przemyslenia, poparte zresztą doswiadczeniami z fali migracyjnej Polkow, w latach 80-tych. Też doskonale pamiętam kto wtedy wyjeżdżał i to nie byli ci prześladowani lub w jakikolwiek sposób zagrożeni. Podobnie zresztą było w czasach wojny, wyjezdżali ci, którzy mieli kasę na ten wyjazd. Reszta zostawała w kraju. Na własne uszy słyszałam, jak któryś z imigrantów żalił się, że lepiej mu sie żyło we własnym domu w Damaszku i, co prawda, naloty były ale oni byli juz przyzwyczajeni i wolałby tam wrócic. Najwyraźniej spodziewał się, że w Europie zamieszka w hotelu z full obsługa a nie w obozie dla uchodźców. Zresztą tez uważam, że to USA głównie powinno sie zaangażować w pomoc bowiem to własnie ten kraj zrobił rozpierduchę w tamtym regionie. Oni sa odpowiedzialni za cały ten bałagan. Wcześniej, pod ręka dyktatorów, był tam porządek, co zresztą pobrzmiewa w, z rzadka cytowanych, wypowiedziach tybylców. Poza tym, jesli mówimy o pomocy uchodźcom wojennym to, rozumiem, tylko na czas wojny w ich kraju, potem wrócą do siebie., Ale oni oczekują, że zamieszkają u nas. I tu właśnie wkurza mnie porównywanie np. pobytu Polaków w dawniejszej Persji, w czasie wojny, że niby wtedy Polakom pomogano a my teraz tacy niewdzięczni... Owszem, byli tam Polacy, polskie dzieci, wojsko, ale nikt tam nie został, po wojnie wszyscy wrócili do siebie. A przynajmniej do Europy czyli regionu pod kazdym względem im bliskiego. Natomiast ci imigranci nie chcą wracać do siebie, co wskazuje na ich wyjazdy głównie z przyczyn ekonomicznych. Poza tym to nie tylko Syryjczycy. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Kim są imigranci 01.09.15, 14:25 Tez tak uwazam - obrywa Europa, ktora nie zawinila i pomaga. No ale za malo, za malo. Wynika z tego, ze najlepiej w ogole sie odciac albo samemu byc agresorem. Bo jak sie pomaga to zawsze jest za malo i nie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Kim są imigranci 01.09.15, 14:57 Owszem, byli tam Polacy, polskie dzieci, wojsko, ale nikt tam nie został, po wojnie wszyscy wrócili do siebie. Jak nie zostal? Jeszcze ze 3 lata temu czytalam wywiad z okolo 70-80 letnia Polka zamieszkala w Teheranie. A polskie szkoly w Isfahaniu? Powietrze miescily? Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Kim są imigranci 01.09.15, 15:42 A czy ta Polka z Teheranu wpomina wladzom kraju, ktory ja przyjal, ze ma krew na rekach? Odpowiedz Link Zgłoś
kamunyak Re: Kim są imigranci 01.09.15, 19:59 > Jak nie zostal? Jeszcze ze 3 lata temu czytalam wywiad z okolo 70-80 letnia Pol > ka zamieszkala w Teheranie. a ona powiedziała, że została tam od wojny? bo raczej stosunki z ludnoscia były ograniczone, ze względu na różnice kulturowe. Szczególnie polskie kobiety, dziewczeta, były traktowane tak sobie, zdarzały sie przykre incydenty. Dlatego uchodźcy polscy żyli raczej we własnych osrodkach, sami załozyli szkołę, tę w Isfahanie, szybko takze zaczęli pracować na siebie i swoje potrzeby. Byc moze zdarzyły sie jakies pojedyńcze przypadki, że dziecko zostało, choc wydaje się trochę dziwne, szczególnie w przypadku dziewczynki. Raczej starsza dziewczyna mogła wyjść za mąż. Natomiast zdecydowana większośc wrócila, w 1958 r. było tam tylko 10 osób z obywatelstwem polaskim. Odpowiedz Link Zgłoś
helka.z.porcelany Re: Kim są imigranci 01.09.15, 18:27 Zapewne milionom Żydów w czasie Holocaustu nie udzielono pomocy , bo przecież wybierali się do Ameryki i Anglii wyłącznie przez wzgląd na lepsze notowania giełdowe. Odpowiedz Link Zgłoś
kamunyak Re: Kim są imigranci 01.09.15, 20:16 > Zapewne milionom Żydów w czasie Holocaustu nie udzielono pomocy , bo przecież w > ybierali się do Ameryki i Anglii wyłącznie przez wzgląd na lepsze notowania gie > łdowe. chyba trochę kulą w płot walnęłaś. Uważasz, że tysiące Żydów przepływało wpław Bałtyk/Atlantyk a potem Anglicy/Amerykanie odsyłali ich z powrotem do Polski, jako niechcianych gości? Poza to trochę nie fair w stosunku do tych ludzi, którzy narażali własne życie (a nie tylko wygodę) ratujac Żydów. "Marek Edelman twierdzi że 100 tysięcy mieszkańców naszej stolicy udzielało schronienia 18 tysiącom obywateli żydowskich. Sam Edelman uważa, że ta statystyka jest znacznie zaniżona, gdyż aby ukryć jednego Żyda przez jakiś czas narażało swe życie od 4 do 5 osób. Miejsca pomocy były zmieniane co kilka miesięcy, aby nie wzbudzać podejrzeń. W ciągu paru lat, aby ukryć jednego Żyda zaangażowanych było około 10 rodzin. Należy tutaj wspomnieć, że jeżeli Niemcy odkryli, że w Polskim mieszkaniu znajduje się Żyd, mordowali całą rodzinę. W związku z tym Marek Edelman twierdzi, że ta statystyka jest znacznie zaniżona" Odpowiedz Link Zgłoś
helka.z.porcelany Re: Kim są imigranci 01.09.15, 22:08 A jednak moje porównanie jest zupełnie trafne. Dobrze jest czytać źródła mniej wybiórczo. Zjawisko jest niemal identyczne, z tą różnicą że te kilkadziesiąt lat temu to Polacy w największej mierze przyczynili się do ratowania Żydów, a obecnie to Polacy również dają w tej kwestii ciała. I to ode mnie tyle w temacie. A na dowód: VII.2.5. Świat nie chce więcej Żydów. Ograniczenia emigracji żydowskiej Usankcjonowany prawami państwowymi antysemityzm skłaniał wielu Niemców żydowskiego pochodzenia do opuszczenia kraju i udania się na emigrację. W sumie w latach 1933?1938 z Niemiec wyemigrowało, do różnych krajów świata, około 190 tys. Żydów, a z Austrii po jej Anschllussie około 65 tys. Jednak emigracja Żydów z Niemiec nie była łatwa, większość państw na świecie niechętnie przyjmowała żydowskich emigrantów. Opinia demokratycznego świata próbowała wywierać wpływ na swe rządy i domagała się zezwolenia na imigrację uchodźców żydowskich z Niemiec. Pod wpływem opinii publicznej prezydent Stanów Zjednoczonych Franklin Delano Roosevelt zwołał 5 lipca 1938 r. międzynarodową konferencję w Evian w sprawie uchodźców. Na konferencji obecni byli przedstawicieli 32 państw świata, głównie z kontynentu amerykańskiego. Celem konferencji była wymiana informacji co do liczby i kategorii uchodźców, kwestie paszportowe oraz powołanie organizacji do rozwiązania problemu emigracji uchodźców żydowskich. Niestety konferencja w Evian nie przyniosła spodziewanych efektów. Delegat Wielkiej Brytanii argumentował, że jego kraj ze względu na znaczną liczbę bezrobotnych nie może przyjąć uchodźców. Podobnych argumentów użył przedstawiciel Francji. Z kolei delegaci Belgii i Holandii, odmawiając przyjęcia uchodźców, zadeklarowali zbadanie możliwości przyjęcia ich w koloniach. Konferencja ograniczyła się do szumnych deklaracji oraz wyrażenia współczucia dla ofiar reżimu nazistowskiego w Niemczech. Wbrew żądaniom opinii publicznej nie zaprotestowała przeciw hitlerowskiej polityce dyskryminacji Żydów, nie przyjęła uchwał, zalecających rządom państw zachodnich złagodzenie ustaw imigracyjnych. Nawet Stany Zjednoczone, zezwalające na przyjazd 27 tys. uchodźców rocznie, nie zdecydowały się na zwiększenie tego limitu. Jak wykazały cztery niezależnie od siebie przeprowadzone badania amerykańskiej opinii publicznej w 1938 r. od 71% do85% badanych sprzeciwiało się zwiększaniu kwoty emigracyjnej celem dopomożenia (ratowania)uchodźcom. Podobnie zachowało się największe imperium kolonialne świata Wielka Brytania. Syjonistyczne organizacje żydowskie w Niemczech i innych krajach domagały się od rządu brytyjskiego zezwolenia na osiedlenie uchodźców w Palestynie, która od zakończenia I wojny światowej znajdowała się jako terytorium mandatowe pod władzą Londynu. Tymczasem w listopadzie 1938 r. podczas debaty parlamentarnej premier angielski złożył deklarację, w której oświadczył: (...) Rząd brytyjski uważa, że w obrębie imperium kolonialnego nie ma obszarów, na których można by osiedlić większą liczbę uchodźców (...) Prasa angielska wtórowała premierowi, wskazując jednocześnie, że inne państwa europejskie mogłyby przyczynić się do rozwiązania zagadnienia emigracyjnego. Londyński ?Times? sugerował, że francuski Madagaskar może stać się terenem szeroko zakrojonego osadnictwa. Propozycje przyjęcia przez poszczególne państwa po 25 tys. uchodźców zostały konsekwentnie odrzucone przez Wielką Brytanię, Francję, Szwajcarię, Danię, Norwegię, Holandię i Belgię. Ilustracją losu uchodźców żydowskich z Niemiec jest historia rejsu statku pasażerskiego St. Louis z 930 uchodźcami żydowskimi z Niemiec na pokładzie. Statek ten opuścił port w Hamburgu 15 maja 1939 r. i skierował się na Kubę. Pełni nadziei pasażerowie liczyli, że otrzymają w Stanach Zjednoczonych status uchodźców i zostaną przyjęci w tym, jak im się wydawało, gościnnym kraju. Niestety, w porcie w Hawanie dowiedzieli się, że na ląd może zejść jedynie 29 osób! Pozostałym odmówiono prawa pozostania na Kubie a kapitanowi nakazano opuszczenie portu. Przez następnych kilkanaście dni statek pływał w okolicach Miami w nadziei przyjęcia uchodźców przez Stany Zjednoczone lub jedno z państw Ameryki Łacińskiej. W tej sprawie pasażerowie wysłali nawet list to prezydenta Roosevelta, ale pozostał on bez odpowiedzi. Rządy Kolumbii, Paragwaju i Chile także odmówiły przyjęcia uchodźców. Po 35 dniach bezowocnej żeglugi statek był zmuszony wrócić do Europy i wpłynąć do portu w Antwerpii w Holandii. (R. Szuchta, P. Trojański "Zrozumieć Holocaust", wyd. Państwowe Muzeum Auschwitz-Birkenau w Oświęcimiu, Ośrodek Rozwoju Edukacji Warszawa 2012, s.147-150 Odpowiedz Link Zgłoś
helka.z.porcelany Re: Kim są imigranci 01.09.15, 22:13 Teraz, kiedy już przeczytałaś i jeśli nadal porównanie sytuacji Żydów i obecnie Syryjczyków nadal wydają Ci się "jak kulą w płot", to- pobaw się w "znajdź 10 różnic" . Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Kim są imigranci 01.09.15, 22:35 Oczywiście to jest inny problem. Na statkach z uchodźcami żydowskimi Żydzi nie byli mniejszością wśród Eskimosów, górali z samiutenkich Tatr, Turków i Papuasów. Odpowiedz Link Zgłoś
wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Kim są imigranci 01.09.15, 12:57 Hmm, geografię miałam bardzo dawno, ale z tego co pamiętam to Węgry nie mają d ostępu do morza ani wspólnej granicy z Syrią, bo leżą na innych kontynentach. Co ci uchodźcy robią na Węgrzech? Nie minminął ali czasem bezpiecznej Serbii po drodze? Ktoś jeszcze wierzy, że to są uchodźcy wojenni? Odpowiedz Link Zgłoś
fadilla Re: Kim są imigranci 01.09.15, 13:31 Przyglądam sie tym zdjęciom w każdym artykule jaki czytam nt. emigrantów. Tam prawie wcale nie ma nastolatek - nastoletnich dziewczyn. Są matki dzieci kilkuletnich, starsze, dojrzałe kobiety i cale masy facetów, młodych byczków i nieco starszych ogierów, niektórzy nażelowani, wymuskani, ubrani w calkiem dobrej jakosci ciuchy. Co sie dzieje z nastoletnimi dziewczynami takimi od ok 14 kat wzwyż? Zostają na terenach objętych wojną? Rodziny ich zostawiają? Staja się towarem, za cene którego te młode byczki mogą oplacic przemytników? Każdemu z tych facetów zadałabym pytanie: Gdzie jest teraz twoja siostra, kuzynka, żona, matka, babka? Co się z nimi stało? Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Kim są imigranci 01.09.15, 13:40 Wczoraj oglądałam z mężem Czarno na białym. Panowie z Afryki, wymuskani, napakowani, na szyi słuchawki sony, łańcuszki, przed trzydziestką.. Pomyśleliśmy sobie oboje, dlaczego oni nie wstępują do wojska, dlaczego nie bronią swojego kraju, swoich rodzin? Odpowiedz Link Zgłoś
d.d.00 Re: Kim są imigranci 01.09.15, 13:47 Oni byli chyba z Senegalu. Mnie się w oczy rzuciły air maxy Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Kim są imigranci 01.09.15, 13:58 Panowie z Afryki, wymuskani, napako > wani, na szyi słuchawki sony, łańcuszki, przed trzydziestką.. Panowie oprócz potrzeb bytowych, ktore bogata Europa powinna (podobno) im zapewnić, mają tez potrzeby seksualne. I ja zastanawiam się, jak będą je realizować. Uchodźca bez mieszkania, bez pracy, żyjący z socjalu, raczej nie jest dobrą partią i na związek/małżeństwo z tubylczą kobietą nie ma szans. Tak więc mamy np kilkadziesiąt (albo więcej) tysięcy młodych mężczyzn, ktorzy nie znajdą kobiet chcących uprawiac z nimi seks. Czy ktokolwiek przytomny może twierdzić, że to nie stworzy problemow dla lokalnych społeczności? Odpowiedz Link Zgłoś
fin-dus Re: Kim są imigranci 01.09.15, 14:06 Właśnie pisałam to samo, jota w jotę. Ale nie wysłałam. Ja się ich boję. Boję się, bo w ich kraju kobieta nic nie znaczy, ale chociaż wiadomo, że jest niechętna, bo okutana w szmaty. W Europie kobieta nadal dla nich nic nie znaczy, ale jako pokazująca trochę ciała i zachowująca się swobodnie, jest w ich oczach wiecznie pragnącą seksu dziwką. Nic nie znaczącą, ale dopraszającą się dziwką. Tak, jak się ich boję. Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka75 Re: Kim są imigranci 01.09.15, 23:59 W Europie kobieta nadal dla nic > h nic nie znaczy, ale jako pokazująca trochę ciała i zachowująca się swobodnie, > jest w ich oczach wiecznie pragnącą seksu dziwką. Nic nie znaczącą, ale dopras > zającą się dziwką tutaj przykład www.youtube.com/watch?v=iKDsvpUpo7o Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Kim są imigranci 02.09.15, 08:19 Mogła im chociaż odpowiedzieć, że jest u siebie a oni są u niej w gościach, i jak im się nie podoba to wyp... Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Kim są imigranci 01.09.15, 14:12 Naprawdę myślisz, że życie się tylko na seksie opiera? OMG. Odpowiedz Link Zgłoś
mag1982 Re: Kim są imigranci 01.09.15, 14:15 Jak widać po Indiach gromady niezaspokojonych mężczyzn to jest problem. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Kim są imigranci 01.09.15, 14:17 Ty najwyraźniej twierdzisz, że seks nie jest potrzebny. Idź i poszukaj chocby 100 młodych facetow, ktorzy się pod Twoimi poglądami podpiszą. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Kim są imigranci 01.09.15, 14:56 W którym miejscu tak stwierdziłam? Odpowiedz Link Zgłoś
ubaruta Re: Kim są imigranci 01.09.15, 14:49 Naprawde myslisz, ze mlody, zdrowy, wypasiony mezczyzna bedzie zyl w celibacie? W dodatku sa to mezczyzni wychowani w "kulturze", gdzie kobieta nie znaczy wiele....Jest do zaspakajania potrzeb mezczyzny. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Kim są imigranci 01.09.15, 14:57 I tak się zaczynają legendy.. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Kim są imigranci 01.09.15, 20:08 a na czym innym życie się opiera, jak nie na seksie? skąd ty się Rosa wzięłaś, jak nie z seksu? Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Kim są imigranci 02.09.15, 08:37 Oczywiście, że życie bierze się z seksu, ale seks nie jest najważniejszy w życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum_2 Re: Kim są imigranci 01.09.15, 17:21 lady-z-gaga napisała: > Panowie oprócz potrzeb bytowych, ktore bogata Europa powinna (podobno) im zapew > nić, mają tez potrzeby seksualne. I ja zastanawiam się, jak będą je realizować. > Uchodźca bez mieszkania, bez pracy, żyjący z socjalu, raczej nie jest dobrą pa > rtią i na związek/małżeństwo z tubylczą kobietą nie ma szans. Tak więc mamy np > kilkadziesiąt (albo więcej) tysięcy młodych mężczyzn, ktorzy nie znajdą kobiet > chcących uprawiac z nimi seks. Czy ktokolwiek przytomny może twierdzić, że to n > ie stworzy problemow dla lokalnych społeczności? Zwłaszcza, że zgwałcić niewierną to jak zrobić dobry uczynek w chrześcijaństwie.... Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Kim są imigranci 01.09.15, 14:48 Chciałabym wierzyć że kobiety nie.pchają się.w.największe zamieszanie i siedzą gdzieś z ukryciu, a sprawy wymagające siły fizycznej i narażania się na niebezpieczeństwo są załatwiane przez męskich członków rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
premeda Re: Kim są imigranci 01.09.15, 17:13 Podejrzewam, że młode dziewczyny jeśli uciekają to stanowią łakomy kąsek dla handlarzy i lądują w burdelach. A że są zbyt cenne to mogą być przerzucane innymi bezpiecznymi kanałami. W końcu ci uduszeni w ciężarówkach żadnej wymiernej wartości już nie mieli, bo zapłacili za transport. Nie zapominajmy, że najłatwiej uciec młodemu mężczyźnie. Rodzina z nastolatką już raczej kalkuluje ryzyko. Odpowiedz Link Zgłoś
fadilla Re: Kim są imigranci 01.09.15, 17:26 I to jest dla mnie najbardziej przerażające i przytłaczające. Zdjęcia buńczucznych, młodych byczków budzą wręcz moja odrazę, zdjęcia matek z dziećmi współczucie, a przerażenie to czego na zdjęciach nie ma, nie ma na nich młodych dziewczyn. Albo zostały w kraju z którego reszta wyruszyła, albo zaginęły gdzieś po drodze i jest dokładnie tak jak mówisz. Dziwne, że jeszcze nikt nie rozpatrywał całego tego szumu imigracyjnego pod tym względem. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Kim są imigranci 01.09.15, 13:51 Jak się pomyśli co się dzieje z kobietami, które zostawili jak śmieci za sobą... to jest dopiero przerażające Odpowiedz Link Zgłoś
wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Kim są imigranci 01.09.15, 13:58 Niektóre zostały zabite przez własne rodziny, żeby nie splamiły honoru będąc gwałconą przez bojowników ISIS. Te już mają spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Kim są imigranci 01.09.15, 14:04 Brawo Węgry, ja do tego drutu i płotu dodałabym jeszcze miny (ukłon w stronę sąsiedniego wątku ) Mam nadzieję, że faktycznie Polska, Węgry, Słowacja i Czechy obiorą wspólny front i żadnych imigrantów nie wpuszczą. Francja krytykuje? Tacy mądrzy, nawpuszczali, to niech se teraz radzą jak nie chcą ich wywalić na zbity pysk. Odpowiedz Link Zgłoś
wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Kim są imigranci 01.09.15, 14:11 Dokładnie. Francja ma już doświadczenia z multikulti, więc boją się jak cholera, bo wiedzą jak się skończy obecność tylu muslimów w kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Kim są imigranci 01.09.15, 14:07 Imigranci są ludźmi, a kim są ludzie to już ematka wie najlepiej, i stąd ta cała ambiwalencja Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Kim są imigranci 01.09.15, 14:15 Ostatnie zdjęcie mnie rozku...ło. Kto to położył, imigranci czy jakiś nawiedzony idiota z Budapesztu? Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Kim są imigranci 01.09.15, 14:52 kropkacom napisała: > Bronisz im? Nikt nikomu nie może zabronić bycia bezmyślnym. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Kim są imigranci 01.09.15, 15:03 Nie będą się wdawać tobą w pyskówki. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Kim są imigranci 01.09.15, 15:45 Pozycz mi, Kropka ze 100 tysiecy bo nie mam. Nawrzucam Ci za to, ze banknoty byly stare a Ty mialas nieprzyjemny wyraz twarzy przy wreczaniu. A jesli mi nie starczy na takie mieszkanie jakie sobie wyobrazilam, zawiesze pzred Twoim domem obrazliwy transparent. Bo w sumie nie powinnas mi zabronic tego zrobic, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Kim są imigranci 02.09.15, 06:36 Mieszkam tu, jestem dumnym obywatelem UE, utożsamiam się z Europą- więc tekst jest do mnie. Dlatego mam prawo nie tylko "bronić" ale odpowiedzieć co myślę o autorze napisu. Myślę: gnój. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Kim są imigranci 02.09.15, 08:39 Tekst zapewne wyszedł spod ręki osoby myślącej tak samo jak ty: > Mieszkam tu, jestem dumnym obywatelem UE, utożsamiam się z Europą- więc tekst j > est do mnie. Dlatego mam prawo nie tylko "bronić" ale odpowiedzieć co myślę o a > utorze napisu. Radzę popracować nad poziomem agresji, bo przy tym jaki zaprezentowałaś jesteś łatwym celem ekstremistów. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Kim są imigranci 02.09.15, 08:43 kropkacom napisała: > bo przy tym jaki zaprezentowałaś jesteś > łatwym celem ekstremistów. No to zaczyna się - stul pysk bo poderżną Ci gardło Pięęęęęnie.... Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Kim są imigranci 02.09.15, 08:48 Chyba nie zrozumiałaś. Mam nadzieję, że przeczyta to jak najwięcej osób. Celem - w znaczeniu tym który pierwszy rzuci się do kamieniowania, a nie zostanie ukamienowany. Ja nie wiem jak można żyć z takim garbem agresji. Kosmos. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Kim są imigranci 02.09.15, 08:55 kropkacom napisała: > Chyba nie zrozumiałaś. Mam nadzieję, że przeczyta to jak najwięcej osób. Celem > - w znaczeniu tym który pierwszy rzuci się do kamieniowania, a nie zostanie uka > mienowany. Ja nie wiem jak można żyć z takim garbem agresji. Kosmos. AAA... oburzenie na to, że ktoś niesłusznie nazywa Cię mordercą to 'garb agresji' za który ekstremiści podetną Ci gardło... Suuuuper... w sumie każdy powód do wyrzynania niewiernych dobry... Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Kim są imigranci 02.09.15, 09:04 Opada rąk. Możliwe, ze nie napisałam tak abyś zrozumiała, ale tylko tyle. Nie wiem o co ci chodzi. Wiem za to co ja miałam na myśli. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Kim są imigranci 02.09.15, 09:07 kropkacom napisała: Ja nie wiem jak można żyć z takim garbem agresji. Kosmos. O to to to! Też tego nie pojmuję. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Kim są imigranci 02.09.15, 18:10 No widzisz, a ja nie wiem jak można żyć tak słabo wychwytując intencje rozmówcy. To realny problem. Choc faktycznie, gardła nikt nie poderżnie. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikka Re: Kim są imigranci 01.09.15, 14:52 Jak dla mnie to zdjęcie nie jest z Budapesztu tylko z Austrii, po odnalezieniu ciężarówki z martwymi uchodźcami. Mnie ten napis tez rozwala, kiedy oni odczepią się od Europy? Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Kim są imigranci 01.09.15, 15:02 > Mnie ten napis tez rozwala, kiedy oni odczepią się od Europy? Jak ją najpierw wydoją do cna, a potem zislamizują. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Kim są imigranci 01.09.15, 14:44 Ja tam widzę różnych ludzi. Tak, rzucają się w oczy mężczyźni, ale są kobiety (w różnym wieku) i dzieci. Czesi dzisiaj zatrzymali na dworcu w Brzecławiu 200 uchodźców. Zostaną/zostali rozlokowani w obozach dla uchodźców. Odpowiedz Link Zgłoś
fadilla Re: Kim są imigranci 01.09.15, 16:15 Sygnecik, zegareczek, smarfon, u pani ochustowanej zloty pierścioneczek. A okularki, markowe? Ematka się zna, powinna rozpoznać. Oni mają wiecej kasy niż przecietny Polak na smiecowce, ale to ten Polak ma ich przyjac i pomagać. Co to ku... ma być? Wycieczka po Europie? Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum_2 Re: Kim są imigranci 01.09.15, 17:28 fadilla napisała: > Sygnecik, zegareczek, smarfon, u pani ochustowanej zloty pierścioneczek. A okul > arki, markowe? Ematka się zna, powinna rozpoznać. Oni mają wiecej kasy niż prze > cietny Polak na smiecowce, ale to ten Polak ma ich przyjac i pomagać. Oni nie chcą do Polski. Oni nie chcą na Węgry, przecież nie będą robić za 300 czy 400 euro.... Nie po to zapłacili z 10 000, przecież to by im się w życiu nie zwróciło.... "Niemcy tak, Węgry nie" www.bankier.pl/wiadomosc/Imigranci-szturmuja-pociagi-do-Austrii-i-Niemiec-3401103.html#boxArticleComment dlatego Węgrzy podjęli decyzję wczoraj, że co się będą dalej użerać. Zapakowali w pociągi i wioooo..... Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Kim są imigranci 01.09.15, 19:50 dyzurny_troll_forum_2 napisał(a): > "Niemcy tak, Węgry nie" Uciekają przed głodem i wojenną zawieruchą bidulki. Pewnie nie było hallah: kwejk.pl/obrazek/2423899/jak-wegry-traktuja-imigrantow.html Ksiadz Anatool Odpowiedz Link Zgłoś
ubaruta Re: Kim są imigranci 01.09.15, 20:11 Tak bardzo uciekaja przed ta wojna, ze ostatnio syryjska rodzina zabrala odwodnione i krancowo wyczerpane dzieci z austriackiego szpitala i dala dyla. Bo strach rodzine chwycil za gardlo, ze zamiast do zasilkowego raju, jakim sa Niemcy, trafia na Wegry a tam jak wiadomo bomby na leb leca. Po trupach do celu, biegusiem po zasilki do babci Angeli. Jak dzieci umra w drodze to bedzie to rowniez wina Europy...? Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Kim są imigranci 01.09.15, 17:44 fadilla napisała: > Sygnecik, zegareczek, smarfon, u pani ochustowanej zloty pierścioneczek. A okul > arki, markowe? Ematka się zna, powinna rozpoznać. Oni mają wiecej kasy niż prze > cietny Polak na smiecowce, ale to ten Polak ma ich przyjac i pomagać. Co to ku. > .. ma być? Wycieczka po Europie? Kwestii fryzur nie poruszylas....jak to uciekamy w poplochu ratujac zycie ale mamy czas isc do fryzjera??? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Kim są imigranci 01.09.15, 17:55 Kurcze, no błąd, nie przyjrzałam się. Idę sobie popowiększać zdjęcia z linka. Może też coś znajdę i będę mogła tu rzucić. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Kim są imigranci 01.09.15, 18:13 Ja bym sie akurat sygnecikow nie czepiala. Uchodzcy z terenow wojennych to przeciez moga byc tez calkiem bogaci ludzie. Trudno zeby sie w lachmany przebierali na droge. Odpowiedz Link Zgłoś
panidemonka Re: Kim są imigranci 01.09.15, 15:48 Zakładam, ba! ufam, że władze Budapesztu wiedzą co robią. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Kim są imigranci 01.09.15, 16:36 Pewnie ile osób tyle przypadków, nie umiem ocenić czy wszyscy maja powód żeby emigrować czy nie, ale obawiam się ze skończy się to wojną a w najlepszym przypadku poważnymi rozruchami. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum_2 Re: Kim są imigranci 01.09.15, 17:31 kozica111 napisała: > Pewnie ile osób tyle przypadków, nie umiem ocenić czy wszyscy maja powód żeby e > migrować czy nie, ale obawiam się ze skończy się to wojną a w najlepszym przypa > dku poważnymi rozruchami. Pozwól, że zacytuję: ----------------------------- Co prawda my – z perspektywy Starego Kontynentu – jeszcze tego nie widzimy, dostrzegają to jednak już analitycy z USA. George Friedman ze słynnej agencji analitycznej Stratfor wieszczy wielkie konflikty, które wstrząsną Francją czy Niemcami. Konflikty między rodowitymi mieszkańcami, a przybyszami, którzy nie przyjeżdżają tu, aby zostać Europejczykami, tylko po prostu za lepszym życiem. I nie zamierzają się zasymilować ani porzucać swoich radykalnych przekonań. “Dochodzimy do punktu, z którego nie ma wyjścia. Wszystkie wybory będą złe. To, co musi się stać, stanie się. Ci, którzy odmówią dokonania wyboru, będą widzieli się jako bardziej moralni od tych, którzy go dokonają. Toczy się wojna i jak w przypadku wszystkich wojen, ta wojna jest inna niż poprzednie w sposobie jej prowadzenia. Tym niemniej – to jest wojna i zaprzeczanie jej jest zaprzeczaniem oczywistości.” (George Friedman; A War Between Two Worlds) ---------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
saraanna Re: Kim są imigranci 01.09.15, 17:42 polska.newsweek.pl/robert-biedron-o-przyjmowaniu-uchodzcow-i-slowach-andrzeja-dudy,artykuly,369707,1.html Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Kim są imigranci 01.09.15, 21:23 Proponuję prosty sposób na ograniczenie fali uchodźców: zredukowanie wysokości zasiłków, za przykładem Danii wyborcza.pl/1,75477,18679211,wegry-beda-odsylac-imigrantow-zarobkowych-do-krajow-z-ktorych.html Polityka Węgier też mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Kim są imigranci 01.09.15, 21:38 Nierealne jest odsyłanie do kraju pochodzenia jeżeli ten kraj jest nieznany i spora częśc towarzystwa nie ma zadnych dokumentów. I dobrze wie co robi pozbywając się ich. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Kim są imigranci 01.09.15, 21:39 Odsyłają do krajów, z których przybyli na terytorium Węgier, a nie do krajów pochodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Kim są imigranci 01.09.15, 21:45 w artykule sa dwie sprzeczne informacje najpierw mówią o terytorium, z ktorego przybyli, potem o kraju pochodzenia : " będzie musiał wrócić tam, skąd pochodzi - dodał." Odpowiedz Link Zgłoś
helka.z.porcelany Re: Kim są imigranci 01.09.15, 22:20 Cwaniaki, nie? Ja, jakbym się ratowała przed śmiercią, to głównie strzegłabym dowodu osobistego. Ludzie, wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Kim są imigranci 01.09.15, 22:24 helka.z.porcelany napisała: > Ludzie, wstyd! Hmmm... a może po prostu brak zaślepienia histerycznymi emocjami? Odpowiedz Link Zgłoś
v-mummy Re: Kim są imigranci 02.09.15, 06:45 Dobre sa tez uwagi,co do strojów i wyszukiwanie zdjeć na poparcie swojej rozprawki z teza na wstępie: - kobiety : 1) ubrane w burki, skulone z zasłonięta twarzą - źle 2) urbane w panterkowe chustę z europejskiego lumpeksu czy innego pimkie,europejskie ciuchy - źle Dzieci: 1) brudne,nieuczesane, niedożywione, rodzice sie źle zajmują - źle 2) czyste, uczesane, w dziecięcych europejskich ubrankach, dziewczynki z kolczykami bez żadnych symboli religijnych - źle Mężczyźni : - brodaci,w sandałach lub boso i ichniejszych 'prześcieradłach ' to islamiści - źle - ogoleni,wyżelowani, w europejskich ciuchach stylowo jak wymuskani Włosi - źle Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Kim są imigranci 02.09.15, 06:54 I w adidasach! Koniecznie w adidasach! Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Mummy 02.09.15, 21:38 Podpisuję się. Co by zrobili i czego by nie zrobili stanie się argumentem przeciw nim. Odpowiedz Link Zgłoś
ubaruta Re: Kim są imigranci 02.09.15, 08:24 Jak wyjezdzam z kraju to glownie strzege paszportu. Mysle, ze jednak powinni byc swiadomi, ze jakis dowod tozsamosci jest wazniejszy niz zabranie zelu do wlosow, modnych okularkow, iphonow, sluchawek i wszelkie masci gadzetow. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Kim są imigranci 02.09.15, 08:40 Obawiam się, że się mylisz - dowód tożsamości jest przeszkodą, więc "ginie", "nie ma go" . Na pytanie skąd jesteś - cisza. Naprawdę nie ma sensu udawać, że obecny problem dotyczy uchodźców z Syrii. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Kim są imigranci 02.09.15, 14:44 joa66 napisała: > O" . Na pytanie skąd jesteś - cisza. > Wcale tak nie jest, oni ucza sie na pamiec jakiejs wymyslonej historii wojennnej. Ze na tej ulicy bomba wybuchla pod numerem dwa a mohamedowi spod piatki poderzneli gardlo jak wracal ze spozywczego itp itd. I potem wszycy na przesluchaniach recytuja to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Kim są imigranci 02.09.15, 14:49 baruta napisała: > Jak wyjezdzam z kraju to glownie strzege paszportu. Nie nadawala bys sie na przybysza z afryki bo nie znasz podstawowych zasad. Dokumenty moga zdradzic najszybciej prawde ze wcale sie nie przybywa z terenow wojennych albo ze ma sie powiazania z terrorystami. Nie zabrala bym cie na moja lodz jako przemytnik ludzi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Kim są imigranci 02.09.15, 08:42 Jaka cudna manipulacja. Szkoda tylko, że oni te dokumenty celowo wyrzucają. Żeby czasem się nie okazało, że tacy z nich uchodźcy jak z koziej doopy trąba. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Kim są imigranci 02.09.15, 13:18 Tak wlasnie. Osoby uciekajace co przede wszystkim powinny miec i czego pilnowac? Dokumentow w foliowym woreczku na szyi. Oraz ewentualnie forsy i kosztownosci jak kto ma. Ci ludzie nie uciekaja w pizamach przez okna bo podpalili im wies - z cala pewnoscia i takich jest mnostwo ale tych w Europie raczej nie ujrzysz bo za free na lodke nie wsiada. Wsiadaja ci, ktorzy uciekaja "planowo". Najwazniejsza rzecz na nowe zycie to dokumenty. Nie miej tych ludzi za idiotow ( choc oni Ciebie niewatpliwie maja) - doskonale wiedza jakie korzysci z brakiem dokumentow sie wiaza. Mysle, ze wiekszosc PRAWDZIWYCH uchodzcow te dokumenty jednak posiada. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Kim są imigranci? 02.09.15, 09:26 Przerażone kobiety i dzieci w węgierskim obozie dla uchodźców w Debreczynie: www.youtube.com/watch?v=XO0xUkm_ZT0 Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Kim są imigranci? 02.09.15, 18:13 > Przerażone kobiety i dzieci w węgierskim obozie > www.youtube.com/watch?v=XO0xUkm_ZT0 cudne Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Kim są imigranci? 04.09.15, 19:45 Dziecko w brązowej koszuli trzymające flagę (od 1:45) jest nawet całkiem niezłe Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Kim są imigranci? 02.09.15, 10:12 Brawo. Dzięki takiej postawie na pewno uda się rozwiązać problem. Jest tylko taki mały problem - panstwa do których małpy chcą dotrzeć systematycznie te małpy okradają - od lat. Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka75 Re: Kim są imigranci? 02.09.15, 10:18 dla mnie to stado dzikich małp i nie mam zamiaru się nad nimi litować. niech dalej pozwalają im łazić i robić , co chcą a mamy III Wojnę Światową na bank. Odpowiedz Link Zgłoś
wioskowy_glupek Re: Kim są imigranci? 02.09.15, 12:39 Ematki histeryczki oszołomione poprawnością polityczną nie słuchają nawet tego co mówią bojówki ISIS a one wyraźnie mówią - że wprowadzą nam do Europy terrorystów, że oni tam na łodziach wśród tych z ajfonami i zegarkami są i jadą do Europy. A większość chlipie nad biednymi uchodźcami którzy za parę miesięcy będą żyli lepiej niż Polacy na śmieciówkach. Odpowiedz Link Zgłoś
ubaruta Re: Kim są imigranci? 02.09.15, 20:01 Terrorysci to jedno. Druga sprawa to fakt, ze przybywaja osoby z zupelnie odmiennej kultury, z krajow, gdzie prawo (jezeli istnieje) jest zupelnie inne niz w Europie. Wielu z tych ludzi przybywa tu, omamionych zyciem w bogatej Europie, gdzie kazdy ma dom, samochod, kupe kasy. Przyjezdzaja. Dostaja zasilki. Dla nich, na poczatku to wielkie pieniadze bo w stosunku do tego co mieli (czy raczej nie mieli) maja w tej chwili majatek. Euro, dach nad glowa, szerokie, kolorowe ulice, sklepy, w ktorych pelno towarow. I szybko nastapi bolesna pobudka. Okaze sie, ze wiekszosc towarow w sklepach jest niedostepna dla nich bo kasy jednak zbyt malo. Na samochod nie stac, zlotych lancuchow tez nie ma za co kupic. Zderzenie bedzie jeszcze bolesniejsze, kiedy zobacza dobrze zarabiajacych Europejczykow, mieszkajacych w wygodnych domach, jezdzacych tymi wysnionymi samochodami, majacych ladne, biale zony. Bedzie narastala frustracja. Zlosc. Agrsja. Nienawisc. Bo nie tak mialo byc. A poniewaz pochodza z innych kregow kulturowych, nie maja wpojonych zasad, jakie nam wpajano zdecyduja sie wziac los we wlasne rece. I wziac sobie dom i samochod Europejczyka. I ladniutka zone rowniez. Wystarczy Europejczykowi poderznac gardlo, zone zgwalcic. A poniewaz ich sa juz setki tysiecy....agresja tlumu jest nieobliczalna. To przyszlosc. Nasza, europejska. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Kim są imigranci? 03.09.15, 07:35 Gdzie kupiłaś tę magiczną kulę? Odpowiedz Link Zgłoś
ubaruta Re: Kim są imigranci? 03.09.15, 07:51 Wystarczy mi rozum, znajomosc swiata, umiejetnosc laczenia faktow, doswiadczenie zyciowe, orientacja w swiatowych wydarzeniach, wiedza historyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum_2 Re: Kim są imigranci? 03.09.15, 09:31 rosapulchra-0 napisała: > Gdzie kupiłaś tę magiczną kulę? Jeszcze na początku '39 też mówili, że żadnej wojny nie będzie.... Odpowiedz Link Zgłoś
hipinka Re: Kim są imigranci? 03.09.15, 11:55 Rosa, żadna magiczna kula tylko RZECZYWISTOŚĆ w zeszłym roku poznałam pewną Holenderkę, która jest nauczycielką w liceum, w małym holenderskim miasteczku udział procentowy imigrantów wśród uczniów rośnie lawinowo a wraz z nim przestępczość, w szkole, wśród dzieci. Główny motyw? Dzieci imigrantów nie mają tylu "gadżetów" i możliwości, co dzieci Holendrów, w związku z czym frustracja narasta. Kradzieże w szkołach, pyskówki z nauczycielami (" w moim kraju już dawno byś nie żyła albo bym cię zgwałcił") są plagą. Nauczyciele są przerażeni i mają związane ręce poprawnością polityczną, wystarczy jedno mniej "dyplomatyczne" słowo, a natychmiast idzie na nich skarga i nic nie da zaklinanie rzeczywistości i bredzenie o magicznych kulach - to są fakty Odpowiedz Link Zgłoś
dzikka Re: Kim są imigranci? 03.09.15, 12:20 hipinka, nie dyskutuj, nie warto, osoby takie jak rosa czy joa66 są tak dumne ze swojej empatii i poprawności politycznej, że za nic nie zmienia swojego podejścia, przynajmniej na razie. No i ta ich wiara w to, że Europa jest z gumy i z nieograniczonym zasobem finansowym.... Dla mnie widok takiej masy odmiennych kulturowo młodych mężczyzna wzbudza uczucia zupełnie odmienne od litości czy chęci wyciągnięcia pomocnych ramion. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Kim są imigranci? 03.09.15, 12:30 dzikka - warto, żebys czytała (najlepiej ze zrozumieniem) zanim się wypowiesz. Wielokrotnie pisałam, że jestem przeciwna przyjmowaniu wszystkich jak leci , m.in. dlatego, że Europa nie jest z gumy. Ja wiem, że łatwo jest ekspresowo powkładać ludzi do szufladek, ale nie zawsze to się sprawdza Czasami lepiej poświęcic te 5 minut na czytanie Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: Kim są imigranci? 03.09.15, 12:55 Rosa opanuj się, bo to już dawno przestało być śmieszne. Gdy jakiś czas temu mówiłam wśród znajomych, że przyjadą tysiące i kolejne tysiące, oni jak zaczarowani mówili, że przesadzam. Po cóż oni mieliby do nas przyjeżdżać? I przede wszystkim nasz rząd coś w tym zrobi a na rogatkach postawi się policję. Cóż. Powiem tylko tyle, że gdy są jakieś rozgrywki piłkarskie to policję ściągają z połowy kraju, żeby było bezpiecznie. Ciekawe, ile my mamy tej policji w razie czego Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum_2 Re: Kim są imigranci? 03.09.15, 13:03 pitahaya1 napisał: > Cóż. Powiem tylko tyle, że gdy są jakieś rozgrywki piłkarskie to policję ściąga > ją z połowy kraju, żeby było bezpiecznie. Ciekawe, ile my mamy tej policji w ra > zie czego Niestety w razie czego będzie trzeba bronić się samemu. A broń zdobyć na wrogu... Dobrze, że strzelnice są jeszcze legalne! Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Kim są imigranci? 02.09.15, 12:43 Nawet jeżeli jest to dla Ciebie stado dzikich małp , nie zmienia to faktu , że parę państw zachodniej Europy jest im coś winne. I nie mam na myśli historii. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum_2 Re: Kim są imigranci? 02.09.15, 12:52 joa66 napisała: > Nawet jeżeli jest to dla Ciebie stado dzikich małp , nie zmienia to faktu , że > parę państw zachodniej Europy jest im coś winne. I nie mam na myśli historii. Opowiedz w szczegółach co i kto im jest winny?! Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Kim są imigranci? 02.09.15, 12:56 Na przykład: www.komputerswiat.pl/jak-to-dziala/2011/02/krew-w-komorce.aspx Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum_2 Re: Kim są imigranci? 02.09.15, 14:36 joa66 napisała: > Na przykład: Nie wiem jaki związek ma Europa z tym jak jakieś państwo w Afryce organizuje wydobycie sobie surowców na swoim terytorium.. Szczerze mówiąc myślałem, że będzie o nieśmiertelnych koszulkach... Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Kim są imigranci? 02.09.15, 17:01 Nie wiem jaki związek ma Europa z tym jak jakieś państwo w Afryce organizuje wydobycie sobie surowców na swoim terytorium.. No cóż , wystraczy pomyśleć. A to nie jest jedyny przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Kim są imigranci? 02.09.15, 18:21 Dziewczyno, bo to już nie jest śmieszne tylko zwyczajnie głupie: podajesz namiary na KONGO, to Afryka Środkowa, jego ludność to w 85% chrześcijanie a większość katolicy (islam zdaje się ok. 1%). Tak, jest tam obrzydliwa sytuacja z wydobyciem nie tylko rud rzadkich metali, ale powiedz mi proszę: ilu to islamskich imigrantów z Konga, którym na dodatek UE jest coś winna przyjechało ostatnio?! Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Kim są imigranci? 02.09.15, 19:03 Ty naprawdę wierzysz w "uchodźców z Syrii"? Po czym poznajesz wyznanie (nie mówiąc o pochodzeniu) panów na łodce na fotografii? Skąd wiesz, że nie ma na nich "chrześcijan z Kongo" ? Po czym to poznałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Kim są imigranci? 02.09.15, 19:24 p.s. i warto się zapytać jagienki czy chrześcijańskie małpy są ok czy też mają wracać na drzewa. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Kim są imigranci? 02.09.15, 19:49 Dyskusja jest o islamistach, wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Kim są imigranci? 02.09.15, 20:00 Czyli Ty utrzymujesz, że to Kongo do nas wali drzwiami i oknami? Taaaak? OK Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Kim są imigranci? 02.09.15, 20:09 A co miałam zrozumieć, oświeć Ale dużymi literakami poproszę: jaki jest związek prawdziwych (nie przeczę) problemów Konga z falą uchodźców Syrii walących do UE. Poza oczywiście logiką taką, jak "jakiś kraj w Afryce" ucierpiał z powodu "jakichś firm z peirwszego świata" (wcale nie koniecznie europejskich). Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Kim są imigranci? 02.09.15, 20:14 Jeżeli wierzysz, że dzisiejszy problem imigracyjny to "uchodźcy z Syrii" (tacy jak na zdjęciu, he, he) to faktycznie nie ma nic wspólnego. aha , Syryjczycy nie muszą "gubić dokumentów", bo ich wnioski azyl są uzasadnione. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Kim są imigranci? 02.09.15, 20:21 proszę, masz więcej zdjęć "uchodźców z Syrii" , he, he Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Kim są imigranci? 02.09.15, 20:29 Czemu na lodzi sa arabskie napisy skoro to maja byc chrzescijanie z krwi i kosci? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Kim są imigranci? 02.09.15, 20:35 Nie wiem kim "mają być", ale podam ci trop piszę po polsku a nie jestem katoliczką Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Kim są imigranci? 02.09.15, 20:46 No widzisz, ja znam tez Polakow o czarnej skorze, nie wiem jaka teze probujesz tu przepchnac, ale nie kazdy syryjczyk-muzulmanin ma wyglad typowo arabski, widzialam tez jednego blondyna-ryzawego z piegami, niestety nie mam jego zdjecia jak przyplywa na lodzi zeby ci wkleic Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Kim są imigranci? 02.09.15, 20:52 OK.na zdjęciach są uchodźcy z Syrii i nie ma w tej chwili powaznego problemy z nielegalnymi imigrantami z Afryki . ziew.... Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Kim są imigranci? 02.09.15, 21:01 Nie, ja nie umiem rozpoznac, to ty rzucilas teze ze to na pewno nie z syrii, ciekawe ile sie tych zdjec naogladalas ze masz takie wyostrzone oko Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Kim są imigranci? 02.09.15, 20:22 A Ty wierzysz, że nędzarze uciskani w kopalniach Konga organizują i opłacają sobie przemyt do Grecji i dlatego jesteśmy "moralnie odpowiedzialni" za to, żeby im tu zapewnić wikt i opierunek? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Kim są imigranci? 02.09.15, 20:24 "moralnie odpowiedzialni" za to, żeby im tu zapewnić wikt i opierune Poplynęłaś. Jeżeli chcesz ze mną rozmawiać to czytaj moje wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Kim są imigranci? 02.09.15, 20:30 "nie zmienia to faktu , że parę państw zachodniej Europy jest im coś winne. I nie mam na myśli historii." i tutaj link do Konga. No to są im (o imigrantach mowa) coś winne czy popłynełam? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Kim są imigranci? 02.09.15, 20:33 Tak, winne są uczciwiej polityki imigracyjnej i gospodarczej. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Kim są imigranci? 03.09.15, 06:09 Uczciwej polityki to jest winien każdy każdemu, Putin Ukrainie i vice versa również. Co nie zmienia faktu, że podawanie Konga jako argumentu w obecnej sytuacji jest z kosmosu. Gdybyś znowu chciała wkleić zdjęcie mocno czarnoskórych na barkach to przypominam, że pierwsza z brzegu lista krajów, z których aktualna fala imigracji płynie to nie "Syria" tylko "Syria, Nigeria, Sudan, Libia, Erytrea, Somalia, Afganistan itd". Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Kim są imigranci? 03.09.15, 08:06 A teraz przypomnij sobie czego Kongo miało byc przykładem w mojej wypowiedzi. I nie musisz mi przypominać, że pierwsza z brzegu lista to nie tylko "Syria", bo ja właśnie o tym piszę. Natomiast Ty twierdzisz , że dyskusja dotyczy "islamistów". Ponowię pytanie - jak odróżniasz islamistę od chrześcijanina na tych łodziach? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Kim są imigranci? 03.09.15, 08:18 Zrobię Ci streszczenie moich wypowiedzi w podwątku "Kongo", może ułatwi Ci to komentowanie: 1) obecny problem imigracyjny nie dotyczy tylko uchodźców z Syrii, ale też nielegalnej imigracji z calej Afryki, tzw ekonomicznej w ogromnej mierze też 2) jeżeli ktoś twierdzi, że małpy mają spadać do siebie na drzewo, to wypadałoby konsekwentnie te "drzewa" im oddać. 3) Historia, także ta dziejąca się na naszych oczach, jasno pokazuje rolę Europy w historii (także tej współczesnej) Afryki. Rolę straszną, w tym dla gospodarki. Przykład: Kongo 4) Nigdzie nie twierdziłam , że na zdjęciach są ludzie akurat z Kongo, nie twierdziłam też, że są muzułmanami, więc wstawki typu "głupia jesteś, tam są chrzścijanie a my o islamistach rozmawiamy" są bez sensu. Przy różnorodności i bogactwie religii w Afryce, głupotą byłoby wskazywanie wyznania na podstawie wyglądu , zwłaszcza kiedy sami zainteresowani odmawiają jakiejkolwiek informacji o sobie. 5) Nigdzie też nie twierdziłam, że z powodu roli Europy w historii Afryki powinniśmy przyjmowac wszystkich nielegalnych imigrantów jak leci. Z którym zdaniem się nie zgadzasz? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Kim są imigranci? 03.09.15, 08:20 p.s. i jeszcze jedno. Problem "muzułmański" ma związek z problemem imigracji natomiast nie są to problemy tożsame. Tematem tego wątku jest obecny kryzys imigracyjny - nie "islamski". Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum_2 Re: Kim są imigranci? 03.09.15, 09:47 joa66 napisała: > 2) jeżeli ktoś twierdzi, że małpy mają spadać do siebie na drzewo, to wypadało > by konsekwentnie te "drzewa" im oddać. Małpy same drzewa wycięły i sprzedały drewno, żeby kupić sobie kałasznikowy..... Wiem, wiem, my jesteśmy winni, bo powinniśmy nie kupować i nie sprzedawać! Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum_2 Re: Kim są imigranci? 03.09.15, 10:02 joa66 napisała: > > > Obstawiam mat-fiz Nawet po politechnice. A co brakuje mi lewicowej wrażliwości i serduszko mam nie po tej stronie? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Kim są imigranci? 03.09.15, 10:13 No tak, politechnika Wiedzy Ci brakuje - podstawowej, historycznej. A gdzie masz serduszko to nie wiem, ale ci po politechnice mają chyba tam gdzie cała reszta, o ile dobrze pamiętam lekcje biologii Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum_2 Re: Kim są imigranci? 03.09.15, 10:24 joa66 napisała: > No tak, politechnika > > Wiedzy Ci brakuje - podstawowej, historycznej. Ucz, wykładaj, kaganek oświaty nieś.... A nie opowiadaj, że jak ktoś sprzedaje to ja mam nie kupować, bo tak będzie lepiej dla wszystkich.... Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Kim są imigranci? 03.09.15, 13:00 > 4) Nigdzie nie twierdziłam , że na zdjęciach są ludzie akurat z Kongo, nie twie > rdziłam też, że są muzułmanami, więc wstawki typu "głupia jesteś, tam są chrzśc > ijanie a my o islamistach rozmawiamy" są bez sensu. Przy różnorodności i bogact > wie religii w Afryce, głupotą byłoby wskazywanie wyznania na podstawie wyglądu > , zwłaszcza kiedy sami zainteresowani odmawiają jakiejkolwiek informacji o sob > ie. Tu sie chichrasz, ze oni nie sa z Syrii Az ci przypomne, bo i tak juz zostalas zapedzona w kozi rog. Odpowiedz joa66 02.09.15, 20:21 proszę, masz więcej zdjęć "uchodźców z Syrii" , he, he Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Kim są imigranci? 03.09.15, 14:26 Wiesz, jak by Ci to wytumaczyć, to, że ktoś nie jest z Syrii nie oznacza, że jest z Kongo. Ale oczywiscie zostałam zapędzona w kozi róg i to jak Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Kim są imigranci? 03.09.15, 14:32 To ty wklejasz zdjecia i twierdzisz ze 100 % pewnoscia ze osoby na nich nie sa z Syrii. Skad taka profesorska wiedza, kto siedzi na lodce? Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Kim są imigranci? 03.09.15, 07:37 Mam pytanie - w Syrii problemy są zmyślone? Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum_2 Re: Kim są imigranci? 03.09.15, 09:42 rosapulchra-0 napisała: > Mam pytanie - w Syrii problemy są zmyślone? W Syrii to czy się jakaś tam wojna. Na wojnie walczą mężczyźni, a nie spitalają pontonem jak najdalej zostawiając wszystko za sobą. Oni - mieszkańcy Afryki - nie są w stanie stworzyć, żadnej cywilizacji, ponieważ brakuje im zwyczajnej woli, chęci do walki i pracy. Gdzie byłaby teraz Europa gdybyśmy w '39 czy '40 wszyscy (z Polski, z Francji, z Norwegii, z Belgii) pojechali do Afryki? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Kim są imigranci? 03.09.15, 09:49 Mieszkańcom Afryki "brakuje im chęci do walki" po mat-fizie jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Kim są imigranci 03.09.15, 14:12 Tak, tak - MUSIMY przyjąć migrantów... tylko oni do nas NIE CHCĄ: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/56,114871,18699658,tak-te-sceny-dzieja-sie-teraz-w-budapeszcie-tysiace,,1.html#MT Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Kim są imigranci 03.09.15, 14:30 "Jestesmy przejazdem" umarlam )))))) on stawia Wegry na rowni z zniszczona wojna Syria, piekne )))))) Odpowiedz Link Zgłoś
mysie.uszko Re: Kim są imigranci 04.09.15, 14:12 dzisiaj trafiłam na blog blogpublika.com/2015/09/03/uchodzcy-a-sprawa-murzynska/ Odpowiedz Link Zgłoś
mysie.uszko Re: Kim są imigranci 04.09.15, 14:13 W związku z brutalnym usunięciem tego wpisu ? zastosowaniem cenzury ? przez otwartych i tolerancyjnych znawców katolicyzmu, a zarazem organizatorów wydarzenia ?TAK dla uchodźców ? nie dla ksenofobii oraz rasizmu?! ? proszę o ponowne udostępnianie. Widać te argumenty naprawdę są celne, jeżeli aż tak stchórzyli. *** Mam rodzinę na wyspie Kos, w Atenach i na Peloponezie ? jedna moja kuzynka jest żoną greckiego policjanta, a mąż drugiej pracuje w Urzędzie Miejskim (pracownik samorządowy). Mam także rodzinę w Rzymie. Mnie kitu się nie da wepchać. Mam wiadomości z pierwszej ręki. Kuzynki mi opisują, co mają pod oknami. Znam języki obce i umiem czytać ze zrozumieniem, także po polsku. W takiej sytuacji nie dam się wziąć na zmanipulowane zdjęcia ?uchodźców?, na których są głównie kobiety. Porażająca większość tych ludzi ? w realu ? to młodzi faceci, którzy zachowują się roszczeniowo oraz agresywnie. W ich kulturze takie zachowanie jest przyjęte, a nawet pożądane ? bo islam ? czy w ogóle tamten rejon świata ? tak kształtuje postawę męską. W zderzeniu z naszą kultura ? może być tylko bum! Jeżeli więc pani chce pomagać ? to przecież może pani zaprosić na swój koszt z 10 syryjskich rodzin i się nimi zająć we własnym domu. Jest pani wolnym człowiekiem, wie pani co pani robi ? proszę bardzo, śmiało, nasze prawo pozwala pani zapraszać gości z Afryki czy Bliskiego Wschodu i ich utrzymywać. Proszę ogłosić zbiórkę darów w internecie, mam dwa wolne koce, to wesprę pani inicjatywę. A tak ogólnie: protestuję, ponieważ pani działalność jest niebezpieczna dla moich interesów. Nie życzę sobie nieopanowanych, poza kontrolą, przemian w moim otoczeniu ? zwłaszcza że naszym problemem podstawowym jest Ukraina oraz Putin, który zaczął marsz na Zachód. Czego ani pani ani Europa nie życzycie sobie widzieć. Jestem zdecydowanym przeciwnikiem przyjęcia u nas tych ludzi, których pani nazywa ?uchodźcami?. Miałabym jednak znacznie mniej uwag na ten temat, gdyby zwolennicy przyjęcia tych uchodźców nie operowali kłamstwem historycznym np. na temat Iranu w 1942 (a może po prostu nie znacie historii waszego kraju, i opowiadacie te głodne kawałki w dobrej wierze?) ? oraz nieprawdą na temat stanu polskiej gospodarki, a także nazywali rzeczy po imieniu: to są imigranci ekonomiczni a nie uchodźcy. Nie należy szermować kłamstwem, tylko postawić sprawy jasno, uczciwie. A w tej sprawie łgarstwo goni łgarstwo. Za bardzo państwo się przyzwyczailiście do manipulacji. Albo działacie w dobrej wierze lecz w niewiedzy jak jest tzn. ktoś wami manipuluje. Bez względu na powody, państwo nie szanujecie inteligencji oraz wiedzy i doświadczenia życiowego tych, z którymi rozmawiacie. Dlaczego nie mówicie o akcji łączenia rodzin? ? przecież prawodawstwo europejskie to zaleca ? to jest obligatoryjne, co oznacza że jak przyjmiemy jednego człowieka ? to on ma prawo ściągnąć rodzinę. To jest dalszych 10 osób, takie rachunki są zrobione we Francji. Jeżeli więc teraz zgodzimy się wziąć 20 tysięcy ludzi ? to jest REALNA zgoda na 200 tysięcy ludzi. A z tego co słyszałam, mowa o 81 tysiącach wyjściowo. Podobno uchodźców ma być co najmniej 2 x więcej niż już jest, a jest ich 800 (osiemset) tysięcy ? z czego nasza kwota to ok. 5,6%. Czyli po akcji łączenia rodzin mówmy o prawie milionie obcych, w większości muzułmanów w ciągu 3-5 lat (od razu ich przecież nie ściągną, trochę to zajmie, w przeciwieństwie do pani myślę dalekowzrocznie oraz systemowo tzn. umiem operować kilkoma wskaźnikami naraz). Jak on się utrzymają w kraju, który jest w ekonomicznej zapaści, zadłużony na 3 biliony, nie ma na emerytury dla własnych obywateli, nie ma własnego majątku narodowego oprócz lasów ? i po wyjeździe 3 milionów własnych emigrantów ma kilkanaście procent bezrobocia ? w tym także strukturalnego (powyżej 20%). My NIE POTRZEBUJEMY PRZECIEŻ LUDZI DO PRACY. Niech jadą tam, gdzie jest praca. No a przecież podstawowy problem z tą ludnością jest taki, że oni nie pracują. Nie pracują jako grupa społeczna (procentowo) w żadnym europejskim kraju, w którym mieszkają od lat. To nie jest inwestycja społeczna tylko rozsadnik przestępczości oraz klienci opieki społecznej ? syndrom wyuczonej bezradności. Nasze wsie postpegierowskie nie zostały nauczone odpowiedzialności za własny los ? w ciągu 26 lat ? a pani chce socjalizować ludzi innej narodowości i religii, których zasady ZAKŁADAJĄ HERMETYCZNOŚĆ i NIEASYMILOWANIE? Chce pani być lepsza od Francuzów ? z ich kolonialnymi doświadczeniami z Algierii i Senegalu? ? czy od Brytyjczyków? Jaki jest odsetek dzieci i młodych kobiet w tej grupie, która do nas jedzie, niech mi pani powie? Bo w tej grupie, którą rzekomo pani Miriam wyrwała bohatersko spod kul (część tych ludzi już WRÓCIŁA DO SYRII czyli pod te straszne kule) ? było 27 procent dzieci (osób poniżej 18 roku życia, małych dzieci było bardzo mało ? to są dane oficjalne Straży Granicznej). Dziwna sprawa jak na wielodzietne rodziny syryjskie ? i uchodźców, którzy chronią co mają najważniejszego. W Iranie ? w 1942, jak już jesteśmy przy tym ? były takie proporcje: 3 cywilów (gł. kobiety lub dzieci) na 1 faceta w wieku poborowym, zdolnego do noszenia broni. Tak wyglądają prawdziwi uciekinierzy, proszę pani, zawsze i na całym świecie. Ci nasi to nie byli uchodźcy tak nawiasem, tylko ludność cywilna sojusznika (rząd polski) przejęta przez Brytyjczyków od drugiego sojusznika (ZSRR) w ramach międzynarodowej umowy anglo-polsko-rosyjskiej. Tak to formalnie wyglądało: nikt nie uciekał przez Morze Kaspijskie łódkami, zarzynając po drodze innych. Arabowie, Persowie (czy Syryjczycy) nie byli stroną w sprawie. Nic nie zawdzięczamy tamtemu światu czy rejonowi, innymi słowy. Nie mamy też żadnych rachunków z Afryką. Brytyjczycy zrobili bardzo dobrą statystykę w Iranie ? wręczyli nam zresztą za to rachunek ? w 1945 roku. To nie była żadna pomoc humanitarna, tylko usługa. I Polska dostała rachunek za koszta naszego rządu w Londynie oraz koszta armijne. Nie tylko krwią zapłaciła swoich żołnierzy oraz pilnowaniem pól roponośnych w Iranie ( ? bo o to chodziło Brytyjczykom, którzy rządzili wtedy na 90% powierzchni Iranu, to był zdaje się nawet protektorat ? tylko dlatego nas w ogóle wzięli z ZSRR, że od roku mieli bunt tubylców na pokładzie ? i potrzebowali naszych mężczyzn pod broń ? brakowało im sił, a Anders umiał się targować i wytargował, że żołnierze wyjdą z rodzinami ? i tak uratował tysiące wojennych sierot oraz samotnych kobiet). Polecam, żeby pani coś przeczytała na temat Iranu, zanim zacznie sadzić innym niedouczonym tę tanią propagandę o naszych zobowiązaniach wobec świata. Proszę poczytać o tysiącach ludzi ? kobiet i dzieci, które via Iran trafiły (tam ich Angole osiedliły) na terenach, gdzie szalała mucha tse-tse: nie było wody za to, chleba ani lekarstw ? i na terenach byłego obozu koncentracyjnego dla Burów. Chyba że pani się zgadza, żeby w identyczne warunki u nas trafili teraz ci Syryjczycy. Ale z kolei ja się na to nie zgadzam. Nie zgadzam się na katastrofę humanitarną w Polsce. Bo pani działania tym się właśnie skończą: katastrofą humanitarna ? taki będzie pierwszy efekt. A potem będzie niechęć przyjezdnych do nas ? i rozbuchana roszczeniowość. Tak działa ludzka psychologia. W tej sprawie mieszają ludzie, którzy być może mają wielkie serce, ale mały rozum. Gdzie pani da mieszkanie ? tylko tym 20 tysiącom ludzi? Przecież wielu Polaków nie stać na własne mieszkanie ? wsadzi pani tych uchodźców do namiotów i da im łopatę do odśnieżania okolicy oraz walonki, czy jak? A jak w zimę będziemy mieli mrozy po minus 25 stopni ? to co pani zrobi z tymi ludźmi? ? pójdzie im parzyć rumianek, jak dobra ciocia w tych ich blaszanych barakach, bo tylko favele można postawić na szybko? Będzie pani bronić dobrego imienia naszego kraju, gdy zaczną pisać o polskich obozach koncentracyjnych dla nieszczęsnych uchodźców? ? będzie się pani poczuwać do obowiązku? ? bo ja mam roboty po pachy z rozsupływaniem kłamstw dotyczących II wojny i komunistycznej Odpowiedz Link Zgłoś
mysie.uszko Re: Kim są imigranci 04.09.15, 14:14 więcj na blogpublika.com/2015/09/03/uchodzcy-a-sprawa-murzynska/ Odpowiedz Link Zgłoś
jesienna.nuta Re: Kim są imigranci 04.09.15, 14:39 Widzę, że wdzięczność muslimów nie ma granic Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: Kim są imigranci 04.09.15, 15:01 Ale to przecież uchodźcy wojenni, którzy uciekali spod gradu kul, bomb i tak dalej. Teraz ich życie jest bezpieczne i są wdzięczni za pomoc kraju, który ich przyjął i będzie finansował ich pobyt, przynajmniej w jakimś zakresie na początku lub w ogóle. Chętnie się zasymilują z nami, będą współpracowali i przyłączą się do finansowania wydatków kraju, który je przyjął. I to pewnie jest akurat taki specyficzny pociąg. Wybrali z tłumu biednych uciekinierów akurat tych niedobrych i tych sfotografowali Bo poza nimi są już tylko ci dobrzy i potrzebujący, chętni do asymilacji. Tak, jakaś część taka jest. I chwała im za to. Reszta jest taka, jak na tym filmie. W kupie siła!! Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Kim są imigranci 04.09.15, 15:09 I to widac, ze jedynymi ktorzy z tej pomocy chca skorzystac sa mlode dziewczynki, to one jedne biora jakas odpowiedzialnosc, przyjmuja pomoc. Mlode byczki maja w nosie, pelna kontestacja. Sorry, do tej pory wystrzegala sie takich slow, ale po tym to juz naprawde chce sie powiedziec na takich tylko "co za bydlo". Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Kim są imigranci 04.09.15, 15:12 Ej, ale czemu oni nie chca tego zarcia, bo co? Bo sa obrazeni, ze utkneli na Wegrzech? Niektorzy sa spoko ale taki zlotych mlodziencow, co kopali ta wode mineralna, za fraki i do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Kim są imigranci 04.09.15, 15:16 Najbardziej mnie wkurzylo jak dziecko bralo jedzenie przez okno a tatus mu zamknal szybe przed nosem. Pewnie, nie bedzie mu tu bachor psul demonstracyjnej obrazy. Ble. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Kim są imigranci 04.09.15, 15:18 > Najbardziej mnie wkurzylo jak dziecko bralo jedzenie przez okno a tatus mu zamk > nal szybe przed nosem. Norma, tu zabroni jedzenia, tam nie da kamizelki ratunkowej... Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Kim są imigranci 04.09.15, 15:22 W ogole teraz juz zupelnie nie kumam o co chodzi. Z jednej strony naciski, ze mamy przyjmowac uchodzcow, z drugiej - zaperzanie sie jak to oni moga jechac gdzie chca i nic dziwnego, ze chca do Niemiec a te podle Wegry im to uniemozliwiaja. To w koncu co? Mamy ich przyjmowac wbrew ich woli czy wypuszczac do tych 2-3 krajow, ktore sa ich celem? Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Kim są imigranci 04.09.15, 15:28 >>> W ogole teraz juz zupelnie nie kumam o co chodzi. Chodzi o to, ze Ci ludzie wymagaja pomocy ale tylko na swoich, jasno okreslonych zasadach. Dawajcie. A oprocz tego pocalujcie nas w dupe. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Kim są imigranci 04.09.15, 15:35 Przynajmniej wiekszosc z nich - zdecydowanie tak. Ale ja nie rozumiem o co chodzi forumowym dyskutantkom, ktore z jednej strony mowia o polskim obowiazku a z drugiej, nie dziwia sie, ze uchodzcy chca do Niemiec bo przeciez w Europie srodkowej to tak beznadziejnie jest i zyc sie nie da. To sie ich grzecznie zapytuje czy postuluja zatrzymanie uchodzcow wzorem Wegier tutaj, czy ich wyjazd dalej. No ale wtedy ich nie przyjmiemy. Przeciez Wegrzy maja obozy dla uchodzcow, to normalny europejski kraj, to nie Wegier wina, ze uchodzcy koczuja na dworcu. Tak wiem, te obozy sa ponizej godnosci ( choc nikt ich nie widzial) i tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Kim są imigranci 04.09.15, 15:46 Wegry wypelniaja zobowiazania wynikajace z bycia w unii. Maja obowiazek zarejestrowac przybyszow. Problem w tym, ze Ci przybysze nie chca sie zarejestrowac bo to zamyka im dalsza sciezke emigracji (ekonomicznej dodajmy, a nie wojennej). Zamiast tego koczuja na dworcach i zadaja umozliwienia przejazdu do Niemiec, okazujac swoje niezadowolenie jak bylo widac na wideo. My sobie mozemy mowic o obowiazku, o solidarnosci. Mozemy nawet zgodzic sie na przyjecie 10 milionow uchodzcow. Problem w tym, ze imigranci NASZA (ani czeska, grecka, wloska, wegierska itp.) pomoca NIE SA zainteresowani. Oni sa zainteresowani tylko JEDNYM RODZAJEM pomocy - niemieckim/brytyjskim/szwedzkim socjalem. Cala inna pomoc my mamy sobie wsadzic w dupe. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Kim są imigranci 04.09.15, 16:09 Tak, o tym to ja wiem. Uchodzcy wojenni nie maja zadnego interesu w tym zeby nie dac sie zarejestrowac czy "nie miec" dokumentow. Odpowiedz Link Zgłoś
ubaruta Re: Kim są imigranci 04.09.15, 16:38 I tak glosno bedzie plakal, ze dzieciatko glosne. Ze raczki wyciagalo po chlebek....Ale tatus nie dal rady siegnac bo mu okno zli Wegrzy zamkneli. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Kim są imigranci 04.09.15, 15:27 dzikka napisała: > www.youtube.com/watch?v=7L3eSbpETf8 Ciekawe jak to 'drgające' serduszka wytłumaczą? Tacy niby biedni i głodni a żarciem rzucają Szok. Odpowiedz Link Zgłoś