Dodaj do ulubionych

Rehabilitacja kolana

07.11.15, 10:53
Bo ematka wie wszystko.

Boli mnie kolano. Od 10 lat... Raz mniej raz bardziej. Najbardziej bolalo w ciąży gdy przytyłam, ale gdy schudłam, przeszło. Zazwyczaj nie boli pod warunkiem, że nie biegam, nie skaczę ani nie uprawiam jakichkowliek sportów obciążających kolano. Od lat chodzę na siłownię ale nie użwyma bieżni, rowerków itp. Nie robię zadnych przysiadów. Skupiam się na ćwiczeniach siłowych, a nie kardio - jestem szczupła więc ok. W sierpniu poszłam na 10km wycieczkę i nie moglam wrócić choc dawniej chodziłam po 20km i było ok. Powiedziałam dość i zgłosiłam się do fizjoterapeuty. Ten zlecił mi niemal dokladnie te ćwiczenia które i tak wykonuję. Prawie te same, ale prawie robi różnicę. Stwierdził, że jedna noga jest słabsza. Zlecił ćwiczenia rozciągające i wzmacniające mieśnie. Niektóre mam wykonywać 2x dziennie przez 6 tygodni. Wykonuję tydzień i chcę przerwać bo ból nie pozwala mi spać. I teraz pytanie: czy to normalne, że po fizjo boli bardziej aby potem bolało mniej? Kolejną wizytę mam dopiero na początku grudnia.
Obserwuj wątek
    • alsk9 Re: Rehabilitacja kolana 07.11.15, 11:10
      rehabilitacjadomowa.pl/artykul.php?a=10
    • aguar Re: Rehabilitacja kolana 07.11.15, 11:36
      Nie powinno się przy ćwiczeniach przekraczać granicy bólu (tzn. w przypadku kolana).
      • aqua48 Re: Rehabilitacja kolana 07.11.15, 16:14
        Na Twoim miejscu zamiast na rehabilitację poszłabym do dobrego ortopedy, zrobiła USG kolana i postarała się o właściwą diagnozę. A dopiero z nią do rehabilitanta.
    • morekac Re: Rehabilitacja kolana 07.11.15, 19:09
      A co ci jest w to kolanko? Bo może jest to niezależne od twojej wagi czy innych obciążeń, tylko to wada kolanka, którą albo trzeba rehabilitować albo operować. Albo pogodzić się z tym, że będzie czasami bolało.
      Może zacznij od diagnozy.
    • najma78 Re: Rehabilitacja kolana 07.11.15, 19:42
      Hmmm, na twoim miejscu poszlabym do lekarza,opowiedziala w czym problem i poprosila o rtg na poczatek. Ja nie moge wykonywac zadnych cwiczen z ciezarami, np body pump odpada, nie mam jednak problemu z chodzeniem ani cqiczeniami cardio np body attack.
    • dziennik-niecodziennik Re: Rehabilitacja kolana 09.11.15, 11:50
      wiesz, to zalezy co Cie boli. w tym kolanie w sensie, bo kolano to nie jest jeden prosty staw (ktory zresztą boli chyba najrzadziej), ale tez więzadła, ścięgna, zaczepy miesniowe itd.
      teoretycznie rozruch tegoż może boleć, ale z pewnością nie tak zeby ból nie dawał Ci spac.
      Idz do ortopedy, neich dokładnie sprawdzi, USG RTG czy co tam moze zrobić.
    • vivaluna Re: Rehabilitacja kolana 09.11.15, 15:51
      Prawdopodobnie masz problem z łąkotką, wszystko wskazuje na chondromolację. Ja cierpię w zasadzie od zawsze, ale teraz się pogorszyło. Zależy ile masz lat. Teoretycznie do 40 tki staw się regeneruje, potem coraz słabiej. W wyniku kolejnych przeciążeń i urazów pęka lub łamie się łąkotka, dochodzi do usztywnień stawu, silnego bólu, także bóli nocnych. Najlepiej wizyta u ortopedy, skierowanie na usg i rezonans. Bez badań i diagnozy jakiekolwiek ćwiczenia są niewskazane. Ja po raz kolejny uszkodziłam kolano w czerwcu, wizyta u ortopedy i skierowanie na rezonans, w tym czasie zakaz ćwiczeń, przciążeń itp. Przy braku dokładnej diagnozy także brak skierowania na rehabilitację, żaden świadomy fizjoterapeuta nie przyjmie osby niezdiagnozowanej. Jeszcze jedno, rtg jest bez sensu, ono nie pokazuje uszkodzeń tkanek miękkich, czyli całej konstrukcji stawu kolanowego.
    • mikams75 Re: Rehabilitacja kolana 09.11.15, 16:07
      rehabilitacja kolana moze byc dluga i zmudna i zaleczy tez od przyczyny, budowa kolana jest dosyc skomplikowana, wypaaloby zrobic dokladne badania, nie tylko przeswietlenie ale i rezonans magnetyczny, u mnie na rtg nic nie wychodzilo dopiero w dokladniejszym badaniu dalo sie cos zauwazyc.

Co do rehabilitacji - jak chodzilam na plecy to byla zasada - nic nie moze bolec i faktycznie mialam tak dobrane wszystko, ze czulasie super i byla to bardzo skuteczne.
      Z kolanem (po urazie) nie bylo juz tak lekko, byly lepsze i gorsze dni, czasem podczas rehabilitacji bylo ok, a wieczorem bol okropny, roznie. Po dwoch latach (tak, tak, nie ma nic szybko) jest lepiej, ale tez nie do konca choc biorac pod uwage od jakiego stanu zaczynalam, to nie powinnam narzekac.
      Moze byc tez tak, ze ze wzgledu na minimalny bol podczas chodzenia nieco nieswiadomie zaczynasz stawiac stopy inaczej niz powinnas co prowadzi do pogorszenia stanu kolana. Tak, mnie fizjoterapeutka uczyla jak mam chodzic i musze powiedziec, ze jak sie pilnuje to nie mam problemow z dluzszymi wedrowkami.
      W kazdym razie nie lekcewaz problemu, bo sam sie nie rozwiaze a bedzie tylko gorzej.
    • olejka84 Re: Rehabilitacja kolana 04.12.15, 19:12
      Jako fizjoterapeuta odpowiem: kolano nie powinno boleć po ćwiczeniach. Potrzebna jest konsultacja z ortopedą, rezonans, ocena stanu chrząstki stawowej, czy nie jest to związane ze złą pracą rzepki. Jeśli tylko jedno kolano dokucza warto sprawdzić, czy nie masz wady postawy (np. płaskostopie, koślawe ustawienie pięty, skrót jednej kończyny), albo czy to nie jakiś zadawniony uraz. Ćwiczenia trzeba wykonywać bardzo dokładnie wg zaleceń (dlatego instruktaż i ćwiczenia do samodzielnego wykonania w domu pacjent powinien dostać po kilku sesjach z terapeutą, gdy wiadomo, że na pewno je dobrze wykonuje). Do całej terapii często włącza się zaopatrzenie ortopedyczne (stabilizator, wkładki ortopedyczne), taping, leki, zabiegi fizykoterapii.
    • sfornarina Re: Rehabilitacja kolana 04.12.15, 20:03
      Po fizjo nie powinno boleć. Jeśli boli - masz źle dobrane ćwiczenia, złą diagnozę, źle wykonujesz ćwiczenia albo jeszcze coś źle.
      Moja fizjoterapeutka mówi, że jeśli coś nadmiernie podczas ćwiczeń boli albo jest wyraźny dyskomfort, trzeba zmienić ćwiczenia.
      • sfornarina Re: Rehabilitacja kolana 04.12.15, 20:12
        Jeszcze dodam, że w UK mnie też "leczono" na kolano, bo bolało. USG ani rezonansu nie zrobili, wizyty u fizjoterapeuty miałam raz na dwa miesiące, a moje sugestie, że to może od starego urazu kostki po prostu zbywali.

Już nie wdając się w szczegóły, po latach okazało się, że mam paskudnie niestabilną kostkę, źle stawiam stopę, mam strasznie słabą zewnętrzną stronę nogi i przez to obciążam kolano. Na zajęcia z fizjo chodzę teraz raz na tydzień i może się uda nogę na tyle wzmocnić, by uniknąć operacji (rekonstrukcji ścięgna kostki oczywiście, nie kolana). Się zobaczy.
    • alfa36 olejka 04.12.15, 21:23
      Napisałam do Ciebie na priv. Jeśli możesz, spójrz proszę.
    • kacperkacpeer Re: Rehabilitacja kolana 01.03.16, 11:16
      W Twoim wypadku moim zdaniem nie ma co dalej zwlekać tylko trzeba koniecznie zwrócić się do specjalisty! Moja żona również borykała się z bólem pleców po ciąży i chodziła na zabiegi do Piotra Balcerzaka, fizjoterapeuty z Wrocławia, które bardzo jej pomogły. Według mnie nie ma co cierpieć, tylko trzeba zgłosić się do specjalisty!
      • kolpik124 Re: Rehabilitacja kolana 01.03.16, 11:21
        kacperkacpeer napisał(a):

> W Twoim wypadku moim zdaniem nie ma co dalej zwlekać tylko trzeba koniecznie zw
        > rócić się do specjalisty! Moja żona również borykała się z bólem pleców po ciąż
        > y i chodziła na zabiegi do Piotra Balcerzaka, fizjoterapeuty z Wrocławia, które
        > bardzo jej pomogły. Według mnie nie ma co cierpieć, tylko trzeba zgłosić się d
        > o specjalisty!

Piote Balczerzak jest drogi, kiepski, a poza tym nieładnie pachnie mu z ust
      • ewa_mama_jasia Re: Rehabilitacja kolana 01.03.16, 11:22
        Super propozycja, panie Balcerzak. Nie stać na porządną reklamę? To byle z Pana specjalista. Porządni specjaliści nie muszą się nawet reklamowac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka