Dodaj do ulubionych

Czy to już czas na pierniczki Silje? :)

09.11.15, 16:40
Robicie w tym roku? W zeszłym po prostu zostałam bohaterem domu big_grin Ozdobione pierniki były hitem przez całe święta.
Czy dobrze pamiętam, że z tego samego ciasta można upiec po prostu piernik?
Obserwuj wątek
    • madamaga82 Re: Czy to już czas na pierniczki Silje? :) 09.11.15, 17:33
      A co to takiego? Czy to jakiś must have forumowe?
      • nauczycielka98 Re: Czy to już czas na pierniczki Silje? :) 09.11.15, 18:09
        Taki przebój sprzed paru lat z Galerii Potraw. U mnie w piwnicy już leżakują dwie porcje. Bardzo dobre pierniczki wychodzą, a piernik też można upiec. No to do roboty drogie Panie! P{ozdrawiam; przepis w necie
    • amsterdama Re: Czy to już czas na pierniczki Silje? :) 09.11.15, 18:12
      Tak, już czassmile My robimy ciasto w środę.
      • annpierle Re: Czy to już czas na pierniczki Silje? :) 09.11.15, 18:20
        Podrzucicie link albo nawet przepis? ( W imieniu tych, które nie umieją, a też by chciały....)
        • heca7 Re: Link do przepisu :) 09.11.15, 20:50
          annpierle napisała:

> Podrzucicie link albo nawet przepis? ( W imieniu tych, które nie umieją, a też
          > by chciały....)
          W zeszłym roku Misterni wstawiła link do oryginalnego przepisu Silje :

forum.gazeta.pl/forum/w,579,5371427,5371427,Z_aktualnosci_najlepsze_na_swiecie_pierniki_swiat.html?wv.x=2
          Naprawdę warto i wcale nietrudno.
          • hema14 Re: Link do przepisu :) 09.11.15, 22:18
            Podoba mi się, ja też co roku robię, około 4-9 grudnia, także nie tak wcześnie, ale przepis mam podobny, bardzo podobny tylko margaryna zamiast smalcu i mniej przypraw. Może w tym roku, nawet wcześniej niż zwykle, zależy od czasu, zrobię z tego przepisu i będą lepsze? Na dodatek ja nigdy nie leżakowałam surowego ciasta, od razu wykrawałam i piekłam a gotowe trzymałam w puszkach dowolnie długo (były zjadane w ciągu Świąt)
            Tak, już nie mogę się doczekać tej miłej roboty smile
        • amsterdama Re: Czy to już czas na pierniczki Silje? :) 09.11.15, 20:56
          Wrzuć do googla "pierniczki wg Silje", albo "wg Apolki.
    • saszanasza Re: Czy to już czas na pierniczki Silje? :) 09.11.15, 18:35
      Ja robię z tego przepisu: www.mniammniam.com/Pierniczki_Aganiok____-2427p.html
      Moja mama jednego zbunkrowała tak, że zjedliśmy go w lipcubig_grin
      Był mięciutki jak w dniu pieczenia.
      • annpierle Re: Czy to już czas na pierniczki Silje? :) 09.11.15, 20:49
        dzieki wielkie! jutro zakupy, w srode wyrob. a konsumpcja - jak sie uda.
    • ailia Re: Czy to już czas na pierniczki Silje? :) 09.11.15, 18:46
      Ja juz mam od 2 tyg w zamrazarniku.
      Odkrylam mianowicie, ze zamrazanie wydatnie przyspiesza proces dojrzewania.
      Poporcjowalam w torebkach tak na jeden rzut i czekaja.
      Na pierwsza niedziele adwentu bede piec pierwsza porcje.
    • anika772 Re: Czy to już czas na pierniczki Silje? :) 09.11.15, 18:48
      Robię w kazdym roku, od 8 lat. Tegoroczne ciasto juz mam. Zdobi my tylko kilkanaście sztuk, na choinkę, do jedzenia wolimy saute, lukier psuje piernikowosc.
      Tak, możesz zrobić po prostu piernik.
    • tontonik Re: Czy to już czas na pierniczki Silje? :) 09.11.15, 18:57
      Już czas. Zrobiłam w sobotę ciasto z 2 kg mąki smile wszyscy w domu je uwielbiają. Już nie mogę się doczekać pieczenia smile
    • gaga-sie Re: Czy to już czas na pierniczki Silje? :) 09.11.15, 19:47
      Robię w tym tygodniu. Od kilku lat robię kilka porcji-na piernika przekładanego powidłami i małe pierniczki. Pycha.
      • heca7 Re: Czy to już czas na pierniczki Silje? :) 09.11.15, 20:54
        Piernik w podłużnych foremkach? I powidła oczywiście śliwkowe? Ile pieczesz taki piernik i w jakiej temperaturze?
        • gaga-sie Re: Czy to już czas na pierniczki Silje? :) 09.11.15, 21:07
          W prostokątnej blasze, z całej porcji wychodzą grube placki, więc wcześniej troszkę ciasta odejmuję i tą część dodaję do ciasteczkowej. Piekę w 180-190 stopniach, a czasu nie pamiętam, tak na okowink 20-25 min? Powidła śliwkowe, domowe. Przekładam, zawijam w pergamin i lekko obciążam, żeby ciasto się skleiło ( kiedyś za bardzo docisnęłam i schudłosmile). Po dobie wynoszę w chłodne miejsce.
        • misterni Re: Czy to już czas na pierniczki Silje? :) 09.11.15, 21:07
          Najlepiej piec cienkie placki, około 1-2 cm i przekładać powidłami i/lub masą orzechową i/lub marcepanem. Na to wszystko roztopiona czekolada smile
          • heca7 Re: Czy to już czas na pierniczki Silje? :) 09.11.15, 21:57
            To u mnie będą powidła też własnej roboty. Dzięki smile
    • slonko1335 Re: Czy to już czas na pierniczki Silje? :) 09.11.15, 21:01
      U nas ten czas co roku wypada w Święto Niepodległości. Dzisiaj zakupiłam składniki i w środę wyrabiamy ciasto.
    • hermenegilda_zenia Re: Czy to już czas na pierniczki Silje? :) 09.11.15, 22:36
      Ciasto przygotowałam już w zeszły weekend i sobie ładnie leżakuje - mój syn cały rok czeka na robienie pierników

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka