heca7 09.11.15, 16:40 Robicie w tym roku? W zeszłym po prostu zostałam bohaterem domu Ozdobione pierniki były hitem przez całe święta. Czy dobrze pamiętam, że z tego samego ciasta można upiec po prostu piernik? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madamaga82 Re: Czy to już czas na pierniczki Silje? :) 09.11.15, 17:33 A co to takiego? Czy to jakiś must have forumowe? Odpowiedz Link Zgłoś
nauczycielka98 Re: Czy to już czas na pierniczki Silje? :) 09.11.15, 18:09 Taki przebój sprzed paru lat z Galerii Potraw. U mnie w piwnicy już leżakują dwie porcje. Bardzo dobre pierniczki wychodzą, a piernik też można upiec. No to do roboty drogie Panie! P{ozdrawiam; przepis w necie Odpowiedz Link Zgłoś
amsterdama Re: Czy to już czas na pierniczki Silje? :) 09.11.15, 18:12 Tak, już czas My robimy ciasto w środę. Odpowiedz Link Zgłoś
annpierle Re: Czy to już czas na pierniczki Silje? :) 09.11.15, 18:20 Podrzucicie link albo nawet przepis? ( W imieniu tych, które nie umieją, a też by chciały....) Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Link do przepisu :) 09.11.15, 20:50 annpierle napisała: > Podrzucicie link albo nawet przepis? ( W imieniu tych, które nie umieją, a też > by chciały....) W zeszłym roku Misterni wstawiła link do oryginalnego przepisu Silje : forum.gazeta.pl/forum/w,579,5371427,5371427,Z_aktualnosci_najlepsze_na_swiecie_pierniki_swiat.html?wv.x=2 Naprawdę warto i wcale nietrudno. Odpowiedz Link Zgłoś
hema14 Re: Link do przepisu :) 09.11.15, 22:18 Podoba mi się, ja też co roku robię, około 4-9 grudnia, także nie tak wcześnie, ale przepis mam podobny, bardzo podobny tylko margaryna zamiast smalcu i mniej przypraw. Może w tym roku, nawet wcześniej niż zwykle, zależy od czasu, zrobię z tego przepisu i będą lepsze? Na dodatek ja nigdy nie leżakowałam surowego ciasta, od razu wykrawałam i piekłam a gotowe trzymałam w puszkach dowolnie długo (były zjadane w ciągu Świąt) Tak, już nie mogę się doczekać tej miłej roboty Odpowiedz Link Zgłoś
amsterdama Re: Czy to już czas na pierniczki Silje? :) 09.11.15, 20:56 Wrzuć do googla "pierniczki wg Silje", albo "wg Apolki. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Czy to już czas na pierniczki Silje? :) 09.11.15, 18:35 Ja robię z tego przepisu: www.mniammniam.com/Pierniczki_Aganiok____-2427p.html Moja mama jednego zbunkrowała tak, że zjedliśmy go w lipcu Był mięciutki jak w dniu pieczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
annpierle Re: Czy to już czas na pierniczki Silje? :) 09.11.15, 20:49 dzieki wielkie! jutro zakupy, w srode wyrob. a konsumpcja - jak sie uda. Odpowiedz Link Zgłoś
ailia Re: Czy to już czas na pierniczki Silje? :) 09.11.15, 18:46 Ja juz mam od 2 tyg w zamrazarniku. Odkrylam mianowicie, ze zamrazanie wydatnie przyspiesza proces dojrzewania. Poporcjowalam w torebkach tak na jeden rzut i czekaja. Na pierwsza niedziele adwentu bede piec pierwsza porcje. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Czy to już czas na pierniczki Silje? :) 09.11.15, 18:48 Robię w kazdym roku, od 8 lat. Tegoroczne ciasto juz mam. Zdobi my tylko kilkanaście sztuk, na choinkę, do jedzenia wolimy saute, lukier psuje piernikowosc. Tak, możesz zrobić po prostu piernik. Odpowiedz Link Zgłoś
tontonik Re: Czy to już czas na pierniczki Silje? :) 09.11.15, 18:57 Już czas. Zrobiłam w sobotę ciasto z 2 kg mąki wszyscy w domu je uwielbiają. Już nie mogę się doczekać pieczenia Odpowiedz Link Zgłoś
gaga-sie Re: Czy to już czas na pierniczki Silje? :) 09.11.15, 19:47 Robię w tym tygodniu. Od kilku lat robię kilka porcji-na piernika przekładanego powidłami i małe pierniczki. Pycha. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Czy to już czas na pierniczki Silje? :) 09.11.15, 20:54 Piernik w podłużnych foremkach? I powidła oczywiście śliwkowe? Ile pieczesz taki piernik i w jakiej temperaturze? Odpowiedz Link Zgłoś
gaga-sie Re: Czy to już czas na pierniczki Silje? :) 09.11.15, 21:07 W prostokątnej blasze, z całej porcji wychodzą grube placki, więc wcześniej troszkę ciasta odejmuję i tą część dodaję do ciasteczkowej. Piekę w 180-190 stopniach, a czasu nie pamiętam, tak na oko 20-25 min? Powidła śliwkowe, domowe. Przekładam, zawijam w pergamin i lekko obciążam, żeby ciasto się skleiło ( kiedyś za bardzo docisnęłam i schudło). Po dobie wynoszę w chłodne miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: Czy to już czas na pierniczki Silje? :) 09.11.15, 21:07 Najlepiej piec cienkie placki, około 1-2 cm i przekładać powidłami i/lub masą orzechową i/lub marcepanem. Na to wszystko roztopiona czekolada Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Czy to już czas na pierniczki Silje? :) 09.11.15, 21:57 To u mnie będą powidła też własnej roboty. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Czy to już czas na pierniczki Silje? :) 09.11.15, 21:01 U nas ten czas co roku wypada w Święto Niepodległości. Dzisiaj zakupiłam składniki i w środę wyrabiamy ciasto. Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia Re: Czy to już czas na pierniczki Silje? :) 09.11.15, 22:36 Ciasto przygotowałam już w zeszły weekend i sobie ładnie leżakuje - mój syn cały rok czeka na robienie pierników Odpowiedz Link Zgłoś