niktmadry 14.11.15, 10:20 Moje dziecko ma jechać tam na wycieczkę klasową. Co prawda jest jeszcze trochę czasu. Mają jechać na przełomie marca/kwietnia. Poważnie zastanawiam się teraz czy puścić. Puściłybyście? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edelstein Re: Paryż - boję się 14.11.15, 10:22 Do kwietnia moze sie jeszcze mnostwo zmienic,mozliwe,ze wcale nie pojedzie,bo wszelkie granice beda zamkniete,albo bedzie wojna,albo jedno i drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Paryż - boję się 14.11.15, 10:35 Moja córa miała jechać, ale zrezygnowaliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
lil.14 Re: Paryż - boję się 14.11.15, 10:25 Paryżanie jakoś nie dali się zastraszyć. A w Polsce zbiorowa panika połączona z wylewem satysfakcji bo wyszło na ich że PO, Kopacz, prouchodzczynie to idiotki. Odpowiedz Link Zgłoś
5venuss Re: Paryż - boję się 14.11.15, 11:15 no a nie taka jest prawda??? z tym, że nie nazwałabym tego satysfakcją - zginęło tylu niewinnych przypadkowych ludzi!!! nazwałabym to GŁUPOTĄ i KRÓTKOWZROCZNOŚCIĄ rządzących (w tym Po i Kopaczowej - żałosnej kalki poglądów świata zachodu) Odpowiedz Link Zgłoś
esme83 Re: Paryż - boję się 14.11.15, 15:01 Zastraszyć pewnie nie, ale szkoły, muzea, urzędy w Paryżu są zamknięte do odwołania. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Paryż - boję się 14.11.15, 20:41 Efekt zastraszenia to jest przecież, bo jaki inny? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Paryż - boję się 14.11.15, 10:37 Wiesz co genralnie ten Paryż to kilka miesięcy po zamachu uważala bym za bezpiecnziejsze miejsce niz każde inne... Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Paryż - boję się 14.11.15, 10:44 po zamachu w redakcji czytałam na forum dokładnie te same słowa... Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Paryż - boję się 14.11.15, 10:53 No mnie bardziej martwi Berlin-bo to blisko nas i częsti na naszej trasie i dzieciaki jeżdżą z grupami zorganizowanymi skzolnymi czy innymi...a póki co wybieraja na cel kolejne stolice...eh.. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Paryż - boję się 14.11.15, 10:59 dla mnie to jednak inna bajka, tam wymierzona w konkretną redakcję i ludzi tutaj podobnie jak Nowy Jork, Londyn, Madryt-zabic jak najwiecej niewinnych przypadkowych ludzi... Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Paryż - boję się 14.11.15, 11:00 Witamy w polityce - na tym własnie polega terror. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Paryż - boję się 14.11.15, 11:04 ależ zdaję sobie z tego sprawe i zauwązam tylko, że nie uderzaja(przynajmniej na razie) po raz dugi w tym samym mijescu i dlatego stricte subiekwtywnie oczywiście mniej boję sie wycieckzi do Paryża czy Londynu niz do Berlina w perspektywie za kilka miesięcy...a że się obawiam w ogóle obaiwma i jestem w cięzkim szoku to normalne chyba.... Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Paryż - boję się 14.11.15, 11:11 Jeśli moje dziecko ma pojechać na wycieczkę, a ja mam obgryzać w tym czasie paznokcie, śledzić wiadomości w tv i nasłuchiwać czy aby nie... to wolę, żeby nie pojechało. Proste. Wycieczka ma być przyjemnością. I dla dziecka, i dla rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Paryż - boję się 14.11.15, 11:15 ja się zgadzam całkowiecie z każdym słowem, wiec nie atakuj bo nie ten adres...co nie zmienia faltu, że jak mloda jechala na zielona skzołe 500 km po Polsce to z niepokojem przysluchiwałam sie wiadomością drogowym, jak jechała z ciocia nad morze i wyładowal jej się telefon to psrawdzałam czy aby znowu coś na autostradzie sie nie wydarzyło itd...cóż takie życie ... Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Paryż - boję się 14.11.15, 11:55 Tez tak mam I w ogóle Cię nie atakuję. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Paryż - boję się 14.11.15, 12:11 to sorki przez tą noc chyba odebrałam inaczej...naprawdę rozumiem że odwołałaś wyjazd, pewnie sama tak bym zrobiła choć nie jest to specjalnie logiczne ale w przypadku bezpieczeństwa dzieci jakoś ta logika nie chce działać... Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Paryż - boję się 14.11.15, 12:23 Logika mi podpowiedziała, że jak dziecko podrośnie i zechce pojechać to mu nie zabronię. Nie MUSI jechać teraz, kiedy ryzyko, nawet minimalne, istnieje. A serce to by zamknęło dzieci w domu na cztery spusty Czego oczywiście nie robi Odpowiedz Link Zgłoś
rafal_rx Re: Paryż - boję się 15.11.15, 17:47 To nie życie. To choroba psychiczna. Odpowiedz Link Zgłoś
acapoalto Re: Paryż - boję się 14.11.15, 10:38 To jeszcze pół roku, jakkolwiek okrutnie to brzmi, to pamięć o tej tragedii mocno wyblaknie. Być może do tego czasu wydarzyć się mnóstwo innych rzeczy lub zupełnie nic (mało prawdopodobne) W dodatku terroryści mogą uderzyć gdziekolwiek, choćby i u nas. Niestety to wszystko się rozlało po świecie, może paść na każde miejsce. Pamiętasz NY, Londyn, Madryt, Norwegia, Tunezja, Egipt? A trudno zatrzymać się w miejscu, zwłaszcza, że tu też nas to może dopaść. Także nie ma co panikować, zwłaszcza, że nadal w Europie śmierć w zamachu terrorystycznym to jedna z najrzadszych przyczyn zgonów. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Paryż - boję się 14.11.15, 10:42 Skrzyknijcie sie z rodzicami i zmiencie wycieczke na prage albo budapeszt, gdzie nie lata sie z bombami. Dla dzieci chyba niewielka roznica a dla rodzicow mniej zszarpanych nerwow. Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate_cake Re: Paryż - boję się 14.11.15, 10:50 Na razie się nie denerwuj. Po zamachach w Paryżu w styczniu tego roku ( dobrze chyba pamiętam) moja córka miała jechać na wycieczkę do Paryża w czerwcu. Pojechała cała klasa ale też na początku niektórzy panikowali. Wiem że nie ta skala ataków. Na razie nie denerwuj się. Jeśli to wycieczka klasowa to zawsze zdążycie ją zmienić na coś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Paryż - boję się 14.11.15, 10:53 Na Wiedeń? Blisko, piękne miasto, jest co zwiedzać i na razie tam spokojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Paryż - boję się 14.11.15, 11:59 Budapeszt też jest przepiękny, piękne miasto. Niestety niedoceniane. Odpowiedz Link Zgłoś
angelika.to.ja Re: Paryż - boję się 14.11.15, 10:47 nic 2 rzy sie nie zdaza ... bezpieczniej niz na wycieczke do Londynu Odpowiedz Link Zgłoś
wioskowy_glupek Re: Paryż - boję się 14.11.15, 13:03 Serio ? A o Charlie Hebdo słyszałaś ? Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Paryż - boję się 14.11.15, 10:48 Nie. W ogóle przestalabym wychodzić z domu. Tylko hm, w nim też nie jest bezpiecznie... Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka75 Re: Paryż - boję się 14.11.15, 11:11 po tym, o sie tam wydarzył, NIGDY w życiu nie puściłabym tam dziecka ani moja noga by tam nie powstała. www.youtube.com/watch?v=kvfNK3dv2c0 Odpowiedz Link Zgłoś
una_mujer Re: Paryż - boję się 14.11.15, 11:50 Tak, podobnie jak mimo katastrof lotniczych nadal latam samolotami, mimo statystyk dotyczących wypadków drogowych jeżdżę samochodem po Polsce, itp. Jakoś trzeba żyć, wojny tam nie ma i to nie tak, że ciągle strzelają na ulicach... Ale ja to ja, całe życie kierowałam się logiką a nie emocjami... Odpowiedz Link Zgłoś
ursgmo Re: Paryż - boję się 14.11.15, 12:15 Na przełomie sierpnia i września spędziłam z trójką dzieci dwa tygodnie w Paryżu. Na podstawie tego co tam widziałam nie puściłaby tam dziecka . Drobny przykład z Disneylandu : przy wejściu są kontrole bagażu , mojej 5 letniej córce prześwietlano torebkę 10 x 10 cm ( nie , nie dla żartu) w tym samym czasie przed nami , za nami i obok nas wchodziły dziesiątki ! kobiet odzianych w burki , nikaby itp, pod którymi można wnieść po prostu wszystko dodam że ich noszenie jest zakazane od kilku już lat ale nikt im nawet nie zwraca uwagi ........ Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Paryż - boję się 14.11.15, 13:21 Byłam.w lipcu w Paryżu, kontrola przy wejściu do muzeów szczegółowa, przejścia przez bramki (baba w czarnej szmacie niczego by nie przemyciła), przeswietlanie bagażu - i miodzio. Ale już otworzyć ogień do tłumu przed wejściem do muzeum można bez problemu. Bo żandarmów na lekarstwo. W metrze i na ulicach. Odpowiedz Link Zgłoś
ursgmo Re: Paryż - boję się 14.11.15, 13:57 W muzeach tak , są bramki ale w Disneylandzie już nie . Przed wyjazdem parku obawialiśmy się najbardziej , ale wydawało nam się że tam szczególnie powinni dbać o bezpieczeństwo ze względów na obecność ogromnej ilości dzieci i obcokrajowców . Dlatego byłam zszokowana takim niefrasobliwym podejściem do muzułmanek w tradycyjnych szatach . Na ulicach żandarmów faktycznie mało, trochę więcej było wojska z bronią , przy autostradach dużo patroli z psami poszukujących nielegalnych po krzakach, pod mostami itp . Odpowiedz Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: Paryż - boję się 14.11.15, 12:14 Witam Moja koleżanka wróciła dziś rano z Paryża. Cała i zdrowa. Ale to cię chyba nie pocieszy. Ja też miałam z nią lecieć, ale że byłam w Paryżu latem to mi się nie chciało, po prostu. Statystyki mówią, że jest bezpiecznie, ale serce matki mówi, co innego, prawda? Do Francji przyjeżdża 60-80 milionów ludzi rocznie. Przyjeżdżało do tej pory, przynajmniej. Pzdr. Ing Odpowiedz Link Zgłoś
princess_yo_yo Re: Paryż - boję się 14.11.15, 13:02 do pewnego stopnia cie rozumiem zwlaszcza jesli jada autokarem bo tutaj statystyki sa bardzo nieciekawe. ale, jesli potrzebujesz perspektywy to... codzienne zycie i droga do szkoly jest jednak bardziej problematyczna jesli chodzi o bezpieczenstwo niz zamach terrorystyczny. srodki bezpieczenstwa we francji teraz zostana podkrecone, mam nadzieje ze nie za cene wolnosci obywatelskich. Odpowiedz Link Zgłoś
wioskowy_glupek Re: Paryż - boję się 14.11.15, 13:04 Puściłabym, zamach może się wydarzyć zawsze i wszędzie. Na tym polega działanie terrorystów. Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio Re: Paryż - boję się 14.11.15, 15:59 nie puściłabym do żadnego z miast Francji Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Paryż - boję się 14.11.15, 18:53 Oczywiscie ze nie.Poszukaj sobie huraoptymistycznego wątku po ataku na wydawnictwo - wtedy cześć ematek hojrakowała. Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: Paryż - boję się 14.11.15, 18:59 Jak będzie miała jechać do Warszawy, to może ją jakiś Frog rozjechać na przystanku autobusowym. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re:Oslo-Monachium -Londyn boje sie 14.11.15, 19:04 W zasadzie to mi powoli zaczyna mi być wszystko jedno gdzie mnie dopadną po tym jak jeszcze przed zamachami w Paryżu okazało sie ze koledzy z IS sa w Norwegii , przybyli tu jako uchodźcy , dwa dni temu było ostrzeżenie przed bomba zaraz koło mnie ,mieszkam w spokojnej części Oslo. Dzis nad ranem obudził mnie moj syn , ma zaburzenia snu , i zapytał czy nasi paryscy przyjaciele sa bezpieczni. Kiedy wypadłam z łóżka i zobaczyłam co gdzie i kiedy sie zdarzylo zrobiło mi sie słabo bo akurat niemalze na podwórku u przyjaciół , plus na koncercie teoretycznie mogła być znajoma młodzież. Mam córkę w Monachium i rodzine w Londynie i sie zastanawiam gdzie walnie za chwile. Polska jawi mi sie jako oaza spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
basiastel Re: Paryż - boję się 14.11.15, 21:15 Moja córcia wybierała się tam w styczniu. Ale powiedzieliśmy z jej ojcem stanowcze "nie". Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia Re: Paryż - boję się 14.11.15, 21:41 Tyle osób co w zamachu paryskim ginie w Polsce w ciągu 10 dni w wypadkach drogowych - zasadniczo uważam, że nie powinnaś pozwalać córce wychodzić z domu do szkoły, a już tym bardziej korzystać ze środków komunikacji, autobusów i samochodu. Odpowiedz Link Zgłoś
zurekgirl Re: Paryż - boję się 14.11.15, 23:35 Nie puscilabym, gdyby wycieczka miala sie odbyc jutro czy za tydzien, ale to dlatego, ze nastroj w Paryzu jest zapewne okropny, do tego muzea i wieza zamkniete. Jesli sie poprawi, to puscilabym, jesli bedzie wojna albo zamkniete granice, to wiadomo. Trzeba jakos zyc. W Paryzu zaatakowano przypadkowe osoby siedzace w restauracjach "za rogiem". Nigdzie nie jest bezpiecznie, radykalne g*wno za bardzo sie rozsialo. Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Paryż - boję się 15.11.15, 07:18 Jadąc do wielkiej europejskiej stolicy tylko głupi nie ma świadomości, że atak jest możliwy. Decyzja należy do Ciebie- chcesz, aby Twój dziubdziuś do końca życia nie wystawił nosa poza Pcim, czy jednak go wypuścisz spod skrzydeł- niestety wiąże się to z ryzykiem. Nikt nie podjmie tej decyzji za Ciebie... Odpowiedz Link Zgłoś
mdr406 Re: Paryż - boję się 15.11.15, 16:58 Patrząc na to obiektywnie: w Paryżu żyje 2 mln 200 tys ludzi. W zamachach ucierpiało 300 osób. Prawdopodobieństwo śmierci rzędu 0,01% jeżeli w trakcie pobytu dziecka będzie zamach. Prawdopodobieństwo, że twoje dziecko w ciągu roku umrze z losowych powodów wynosi tyle samo (patrz tablice przeżycia GUS). Ale zamachy nie odbywają się codziennie, co obniża prawdopodobieństwo śmierci z powodu zamachu o kilka rzędów wielkości. Wniosek: nie panikowałbym. Jest większa szansa że do czasu wycieczki dziecko zginie w wypadku samochodowym. Odpowiedz Link Zgłoś