Dodaj do ulubionych

Starzy hipisi

25.12.15, 22:20
Skoro już było o Kijowskim, to nasunął mi się do głowy wątek - jeśli chodzi o członkostwo w subkulturach wśród delikatnie mówiąc dorosłych facetów, najgorszym przypadkiem jest tzw. stary hipis. Siwe i przerzedzone długie włosy, stara zniszczona ramoneska lub dżinsówka, zdarte glany i taki sam chaos w głowie. Dzieciom trzeba kupić podręczniki do szkoły, a hipis rozmyśla o tym, jak tu uzbierać pieniądze na wypad na Woodstock i wyjazd na manifestację w sprawie legalizacji marihuany. Je byle jak, na piwo zawsze będzie miał. Woli grać na gitarze i żebrać, niż iść do roboty. Dzieciak by chciał chodzić na dodatkowe zajęcia sportowe i potrzebne są fundusze, a hipis rozmyśla nad tym, w którym uszku kolczyk zrobić i czy kupić koszulkę Nirvany czy Dżemu, bo biedaczek się nie może zdecydować. Jak uda mu się kupić czteropak Tatry w promocji, to jest święto lasu. O ile dojrzały harleyowiec ubrany cały w skóry i posiadający nietanią machinę nie wygląda na biedaka, to pan hipis z daleka wygląda jak bezzębny włóczęga bez grosza przy duszy. Podstarzały hiphopowiec ze złotym łańcuchem, czy dresiarz w BMW który ma hurtownię płytek łazienkowych również tak nie rażą. Ani stary skin z wielkimi mięśniami, który również poszedł w biznesy. A wiekowy hipis zwalnia się z pracy i przechodzi na głodową zapomogę, bo woli żyć na taniej pasztetowej, niż płacić na swoje dzieci. Cieszy się jak dziecko, bo kupił sobie nową koszulkę z pacyfką. W pewien styczniowy poniedziałek miałby iść do nowej pracy, ale nie pójdzie, bo gra Wielka Orkiestra, będą darmowe koncerty i trzeba zalać pałę.
Obserwuj wątek
    • enatealie Re: Starzy hipisi 25.12.15, 22:31
      Nie znam starych hippisów z dziećmi. Tzn. z oficjalnymi dziećmi.
      • wheels.of.steel Re: Starzy hipisi 25.12.15, 22:45
        Dłużnik Kijowski pod takiego podchodzi, mimo że podobno jest motocyklistą i byłym przedsiębiorcą. Jednak jego rzekoma sytuacja zawodowa od lat jest niepewna, a ostatnio znowu zwolnił się z pracy. Podejrzewam jednak, że działalność informatyczną ma zarejestrowaną na nową żonę, a sam oficjalnie nie ma legalnych dochodów. tongue_out
    • krejzimama Re: Starzy hipisi 25.12.15, 22:31
      https://pl.memgenerator.pl/mem-image/debil-no-po-prostu-debil-pl-ffffff
    • kajak.aja Re: Starzy hipisi 25.12.15, 22:34
      Ty masz jednak zdrowo naptane w głowie.
      • wheels.of.steel Re: Starzy hipisi 25.12.15, 22:40
        Bo włóczędzy wzbudzają we mnie politowanie? Toć to prawie bezdomni, bo minimalistyczne, głodowe menu to nie jest tryb życia osiadłego człowieka z cywilizacji łacińskiej.
        • kajak.aja Re: Starzy hipisi 26.12.15, 10:56
          Bo rozkminiasz kwestę subkultur z pełną powagą. Z tego się wyrasta koło 20 roku życia.
    • ola_dom Re: Starzy hipisi 25.12.15, 23:02
      Przechodzony hipis to nie od dziś żałosne zjawisko, ale nie przyszłoby mi do głowy, żeby poświęcać mu aż tyle uwagi, co w poście startowym.
      Zalazł Ci jakiś za skórę, czy co?
      • krejzimama Re: Starzy hipisi 25.12.15, 23:08
        Ma już drugą żonę.
        Józek w zyciu nie dotknął żywej kobiety.
        • wheels.of.steel Re: Starzy hipisi 25.12.15, 23:21
          Mam nadzieję, że niedługo pan Kijowski zostanie nawet "żoną"i to żoną więzienną big_grin
          • ola_dom Re: Starzy hipisi 25.12.15, 23:30
            wheels.of.steel napisał:

> Mam nadzieję, że niedługo pan Kijowski zostanie nawet "żoną"i to żoną więzienną big_grin

Czyli zaleźli big_grin
            • wheels.of.steel Re: Starzy hipisi 25.12.15, 23:32
              No jakoś, jak Platforma decydowała w sprawie TK, to Kijowski nie bronił demokracji. tongue_out
              • ola_dom Re: Starzy hipisi 25.12.15, 23:35
                wheels.of.steel napisał:

> No jakoś, jak Platforma decydowała w sprawie TK, to Kijowski nie bronił demokracji. tongue_out

"Demokracji"? To chyba o co innego chodzi, też na "d".
                No cóż - wiele lasek wciąż ma słabość do przechodzonych Piotrusiów Panów, ale skoro jakaś wolała takiego od Ciebie... to sam już sobie odpowiedz, dlaczego big_grin
                • wheels.of.steel Re: Starzy hipisi 25.12.15, 23:39
                  Taki przechodzony Piotruś Pan mógłby być moim ojcem, dodatkowo panienki lecące na nich to nie mój target, bo zwyczajnie nie gustuję w alternatywnych "artystkach". tongue_out
                  • ola_dom Re: Starzy hipisi 26.12.15, 10:12
                    wheels.of.steel napisał:

> Taki przechodzony Piotruś Pan mógłby być moim ojcem, dodatkowo panienki lecące
                    > na nich to nie mój target, bo zwyczajnie nie gustuję w alternatywnych "artystkach". tongue_out

A jednak Cię uwierają big_grin
          • kolter Re: Starzy hipisi 26.12.15, 09:00
            wheels.of.steel napisał:

> Mam nadzieję, że niedługo pan Kijowski zostanie nawet "żoną"i to żoną więzienną big_grin

zamykasz PISowscu ludzi tylko za to ze nie są wydolni ekonomicznie ....
            • wheels.of.steel Re: Starzy hipisi 26.12.15, 11:13
              Alimenty to szczegolny przypadek. Zreszta nie jest to jedyny rodzaj dlugow, za ktore w Polsce mozna isc siedziec.
              • kolter Re: Starzy hipisi 26.12.15, 11:47
                wheels.of.steel napisał:

> Alimenty to szczegolny przypadek. Zreszta nie jest to jedyny rodzaj dlugow, za
                > ktore w Polsce mozna isc siedziec.

w kraju rządzony przez PIS siedzieć moze za byle co ,każdy
        • kolter Re: Starzy hipisi 26.12.15, 08:58
          krejzimama napisał:

> Ma już drugą żonę.
          > Józek w zyciu nie dotknął żywej kobiety.

ze niby lubi jak jest ciepło i mokro niezależnie w co wpycha ??
    • k1k2 Re: Starzy hipisi 25.12.15, 23:12
      Nie trza sobie z takim dzieci robić. Ze znanych mi hippisow po 40 to są albo twórczy, fajni, nieszablonowi ludzie z równie fajnymi i zadbanymi dziećmi, albo wieczne Piotrusie Pany dobrzy do pogadania na imprezie, obezani z muzą, ale nie ludzie na których bym polegała że zarobią, stawia się na czas, dotrzymają zobowiązań. Nie to ze nie chcą ale zawsze coś sie rozbija o uzależnienie lub permanentny brak kasy.
    • kamunyak Re: Starzy hipisi 26.12.15, 00:00
      nasunął mi się do głowy wątek - jeśli chodzi o c
      > złonkostwo w subkulturach wśród delikatnie mówiąc dorosłych facetów, najgorszym
      > przypadkiem jest tzw. stary hipis. Siwe i przerzedzone długie włosy, stara zni
      > szczona ramoneska lub dżinsówka, zdarte glany i taki sam chaos w głowie

no, niektórzy potrfili ustawic sie całkieem wygodnie.
      Chociaz co do głowy to bym sie zgodzila.
      https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQg9v-HFI67FbGVscGlzHelsZuq89dH833k46ht4X0o2x0v9bYS
      • kamunyak Re: Starzy hipisi 26.12.15, 00:06
        i jeszcze jeden.
        Jak wyżej, ustawiony ale chaos jakby zostal.
        https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSMFrTywgAi4Ev-VRwJGDM5YGkxeepcv1kUVL6rxfDxnWMV6VcE
    • lady-z-gaga Re: Starzy hipisi 26.12.15, 11:04
      > najgorszym przypadkiem jest tzw. stary hipis.

wg kogo?
      bo w mojej tabelce najgorszy jest impotent piszący na babskim forum
    • aandzia43 Re: Starzy hipisi 26.12.15, 11:12
      Starzy hipisi czasem są wydolni społecznie a czasem nie są - tak jak członkowie wszystkich subkultur. Przechodzone skiny, punki czy hiphopy są zjawiskiem równie żałosnym jak przechodzone hipisy. We wszystkich przypadkach chodzi o niedojrzałość społeczną i osobowościową oraz bardzo często uzależnienia. Pozbierany niegdysiejszy hipis, aktualnie kultywujący pewne elementy hipisowskiego stylu bycia i życia jest dla mnie bardziej ok niż pozbierany naziol.
      • wheels.of.steel Re: Starzy hipisi 26.12.15, 12:30
        Tylko, że były naziol często obecnie jest biznesmenem. A przechodzony hiphop np. nie klepie biedy, tylko robi interesy na handlu ciuchami.
        • memphis90 Re: Starzy hipisi 26.12.15, 13:04
          Ja to bym nie chciała robić "biznesów" z kimś, kto ma swastykę wytatuowaną na czole.
        • aandzia43 Re: Starzy hipisi 26.12.15, 13:23

> Tylko, że były naziol często obecnie jest biznesmenem. A przechodzony hiphop np
          > . nie klepie biedy, tylko robi interesy na handlu ciuchami

A kto ci takich bajek naopowiadał? Czy sam je sobie tworzysz? Byłe naziole częściej siedzą w kryminale za rozboje i przestępczość zorganizowaną niż robią dobre interesy. Biologiczne predyspozycje ich na tę drogę wiodą tak jak byłych hipisów na drogę popalania trawki i dywagowania o szlachetnych pierdołach. Znam kilku byłych hipisów świetnie odnajdujących się w rzeczywistości (pracowników, facetów dla swoich kobiet, ojców dzieciom), znam też byłych sympatyków ruchów "silnej ręki", którzy również wiodą żywot poczciwy i pożyteczny. Oraz kilku z różnych opcji subkulturowych, którym się nei udało. Życie.
      • snakelilith Re: Starzy hipisi 26.12.15, 12:32
        aandzia43 napisała:

> Przechodzone skiny, punki czy hiphopy są zjawiskiem równ
        > ie żałosnym jak przechodzone hipisy. We wszystkich przypadkach chodzi o niedojr
        > załość społeczną i osobowościową oraz bardzo często uzależnienia.

A dla mnie są to ludzie, którzy udowadniają swoje przekonania, autentyczni, którzy nie traktują subkultury jako młodzieńczego, powierzchownego wybryku, który kończy się gdy następuje czas dopasowania się do jedynej słusznej normy. Smutne społeczeństwo, które odstępstwa od szarej masy toleruje tylko we wczesnej młodości. Ale tylko jako objaw niedojrzałości.
        • ola_dom Re: Starzy hipisi 26.12.15, 13:18
          snakelilith napisała:

> A dla mnie są to ludzie, którzy udowadniają swoje przekonania, autentyczni, którzy nie traktują
          > subkultury jako młodzieńczego, powierzchownego wybryku,

Wszystko pięknie, tylko jak pan sobie po drodze zrobi garstkę dzieci, a potem zamiast nich pielęgnuje swoje młodzieńcze ideały, to ja mam jednak gruby niesmak, jak widzę coś takiego.
        • aandzia43 Re: Starzy hipisi 26.12.15, 13:39
          Ile ty masz lat kobieto? Co jest autentycznego w nieosadzonym w strukturach rodzinnych i społecznych czterdziestolatku bez konkretnej pracy, nie wywiązującym się ze zobowiązań? Autentyczna niedojrzałość chyba. Inaczej przejawia się wierność poglądom u normalnego dwudziestolatka, inaczej u dojrzałego faceta z czterdziestką na karku. Od każdego wymaga się innych zachowań. I nie ma jedynej słusznej normy dla wpasowujących się w rozwojową normę czterdziestolatków: były Młodzieniec Wszechpolski idzie z rodziną do kościoła i na swoje demonstracje, głosuje na partie silnej ręki, podpisuje petycje za zakazem aborcji i czyta Gońca Niedzielnego i w ten sposób nadal wpływa na rzeczywistość wokół siebie, a były hipis jeździ ze swoją starą żoną na Woodstock, głosuje po swojemu, czyta co czyta, itd. i w ten sposób wpływa na swoje otoczenie. Ale każdy z nich, jeśli zdołał dojrzeć na umyśle, pełni nie najgorzej swoje role społeczne: ma związek ze swoją kobietą, wychowuje dzieci, zarabia, rozwija się zawodowo. Ku chwale swoich poglądów. Na pohybel wrogom ideologicznym - bo jeśli mi się udało, a koledze z przeciwnej frakcji, to znaczy, że racja była po mojej stronie wink
          • aandzia43 Re: Starzy hipisi 26.12.15, 13:47
            Przypomniał mi się znany mi z relacji zawodowych pan około sześćdziesiątki: co roku na Woodstocku, wielbiciel stosownej muzyki, zapalony dyskutant (na demonstracje i wybory też pewnie chodzi i stosownie do poglądów się tam realizuje), młodzieńczy w swych poglądach i zapałach, a poza tym ustawiony zawodowo, bardzo pracowity inżynier z żoną pasującą do niego jak ulał i dorosłymi dziećmi. Dojrzały stary hipis bez kucyka na łysej głowie, koralików na szyi, długów i niepłaconych alimentów.
            • wheels.of.steel Re: Starzy hipisi 26.12.15, 13:58
              I to jest właśnie naturalny rozwój.
          • snakelilith Re: Starzy hipisi 26.12.15, 19:50
            aandzia43 napisała:

> Ile ty masz lat kobieto?

Prawie 50.

Co jest autentycznego w nieosadzonym w strukturach rod
            > zinnych i społecznych czterdziestolatku bez konkretnej pracy, nie wywiązującym
            > się ze zobowiązań?

Autentyczne jest, że żyje jak ma ochotę. Nie każdy musi żyć w "strukturach społecznych". Nie musi zakładać rodziny, mieć dzieci, pracować w korporacji i rowijać się zawodowo (cokolwiek to znaczy). Poza tym nigdzie nie jest napisane, że ktoś niedopasowany do normy nie pracuje i nie zarabia na własne życie.
            • ola_dom Re: Starzy hipisi 26.12.15, 19:57
              snakelilith napisała:

> Nie musi zakładać rodziny, mieć dzieci, pracować w korporacji i rowijać się zawodowo
              > (cokolwiek to znaczy). Poza tym nigdzie nie jest napisane, że ktoś niedopasowany do normy
              > nie pracuje i nie zarabia na własne życie.

Tyle że w tym wątku, w poście założycielskim, jest mowa o egzemplarzach, które mają dzieci i rodziny, za to nie zarabiają na nie, bo nie mają na to czasu ani głowy - gdyż ta jest zaprzątnięta pielęgnowaniem młodzieńczych ideałów.
              No to ja w tym dojrzałości nijak nie znajduję.
              • memphis90 Re: Starzy hipisi 27.12.15, 10:13
                W poście założycielskim autor uroił sobie jakiegoś skrajnie niedopasowanego społecznie osobnika (bezrobotne dziecko-kwiat z młodością plasującą się na lata '60, zaniadbujące potomka w wieku wczesnoszkolnym z powodu ciągot do piwa i tiszertów, tjaaaaa......), po czym zrobił z tego normę dla wszystkich z ideałami hippisowskimi w przeszłości i ten obraz z równie wyimaginowanym byłych skinheadów-nazistów, kręcących lukratywne biznesy. Co to ma wspólnego z rzeczywistością- nie mam pojęcia.
    • memphis90 Re: Starzy hipisi 26.12.15, 13:02
      Tak, masz rację. Oczywiście zakładając, że:
      -hiphopowiec ze złotym łańcuchem nie wyląduje w pierdlu za stręczycielstwo
      -dresiarz będzie miał hurtownię płytek i BMW, a nie - zląduje w wyliniałym fotelu z wielkim brzuszyskiem jak kolejny Ferduś Kiepski
      -skin, który poszedł w "biznesy" nie wyląduje w piachu albo nie wyśle tam Twojego dziecka sprzedając mu "towar" zaprawiony strychniną czy inne toksyczne dopalacze.
      Robiąc takie zastrzeżenia rzeczywiście można uznać, że podstarzały hippis wyszedł w życiu gorzej niż dostawca flizów, kradzionych aut czy dopalaczy.
      • wheels.of.steel Re: Starzy hipisi 26.12.15, 13:57
        Podkreślam, że temat jest w dużej mierze o facetach, których bardziej interesuje wyjazd na Woodstock od zapłacenia alimentów. A niepłacenie na własne dziecko to hańba nawet wśród kryminalistów. wink
        • memphis90 Re: Starzy hipisi 26.12.15, 14:13
          Aaaa, Ty mówisz o jednym, konkretnym podstarzałym hippisie...? A ja, głupia, sądziłam, że ekstrapolujesz dokonania (lub brak dokonań) jednego pana na wszystkich podstarzałych długowłosych bywalców Woodstoku w ramoneskach! Ale to może jednak pisz konkretnie z nazwiskami- o jakiego hippisa, jakiego fliziarza w beemce i jakiego podstarzałego hiphopowca Ci chodzi, to będę się mogła odnieść konkretnie.
        • titta4 Re: Starzy hipisi 26.12.15, 14:13
          Coś w tym jest 😉 Znam paru takich przechodzonych hipiso punków, mnie najbardziej uderza wśród nich życie wspomnieniami. A pamiętacie jak w 83 na koncercie...ech to byly czasy...😉 Dla mnie to ludzie z przeszłością ale bez przyszlosci - walczą o zachowanie status quo , wolność rozumianą jako brak zobowiązań i żyją mirazami dawnych, lepszych czasów. Zalosne trochę...nie twierdzę że wszyscy tak mają - ale srodowisko które poznałam tak. Dziady, tatuaże, przerzedzone długie siwe włosy i wspomnienia o szaleństwach młodości.
          • aandzia43 Re: Starzy hipisi 26.12.15, 18:04
            A ja znam paru takich przechodzonych panów z żadną subkulturą w młodości nie związanych - po prostu przechodzonych, czyli niedojrzałych. Życie wspomnieniami, smętne bajdy, smętne życie rodzinne.
            • wheels.of.steel Re: Starzy hipisi 26.12.15, 18:16
              Ja też już zaczynam smęcić, że okazja spodobania się ładnej dziewczynie może się już w życiu nie powtórzyć i pewne sprawy są bardzo ulotne tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka