Dodaj do ulubionych

Lubicie salami

24.01.16, 21:16
Maż ma fazę na salami więc od jakiegoś miesiąca przy piątkowych zakupach kupuje tego prawie pół kg. Na początku to nawet na to nie patrzyłam, ten tłuszcz mnie odrzucał. A teraz chodzę i podjadam no nie mogę, nie mogę się opanować ... Dlaczego mam wpojone że salami to samo zło, przecież to takie smaczne, o wyrzutach sumienia nie wspomnę.
Obserwuj wątek
    • thea19 Re: Lubicie salami 24.01.16, 21:30
      nie lubie. salami smierdzi, jest slone i tluste. na pizzy jestem w stanie zjesc kawalek ale takiego zimnego plastra w zyciu!
      • kalina_lin Re: Lubicie salami 25.01.16, 10:39
        W pizzeriach często używają salami najgorszego sortu.
        Poszukaj prawdziwego, włoskiego, dobrze podsuszonego. I musi być cieniutko pokrojone, prawie przezroczyste. Może się wtedy przekonasz.
    • buglady Re: Lubicie salami 24.01.16, 21:37
      Od czasu do czasu lubię, ale tylko na zwykłym białym pieczywie i bez masłasmile, jakoś tak mam. Tłuszcz mnie nie obrzydzasmile.
    • moni_kaw Re: Lubicie salami 24.01.16, 21:41
      uwielbiam
    • kadfael Re: Lubicie salami 24.01.16, 21:43
      Nienawidzę salami! Dawno temu w czasach studenckich byłam z ekipą na wyjeździe do Włoch. Kasy za dużo nie mieliśmy i od kogoś dostaliśmy duuuużo salami. Przez ileś tam dni na kolacje było ciągle to salami. Minęło już wiele lat a nadal nie mogę patrzeć.
      • forumologin Re: Lubicie salami 25.01.16, 10:31
        Mialam tak z pewnymi slodyczami niedostepnymi w Pl. Przez 2 tyg do oporu a potem 8 lat nie moglam na nie patrzec. Ale to nie znaczy ze te slodycze nie sa smaczne tak jak I salami pozerane w dziwnych ilosciachsmile
    • aurinko Re: Lubicie salami 24.01.16, 21:47
      Lubię, ale "salami" wink obsypane suszonymi pomidorami albo papryczką chili smile
      • kkalipso Re: Lubicie salami 24.01.16, 22:15
        Ja z ogórkami ...
    • chocolatemonster Re: Lubicie salami 24.01.16, 22:05
      Lubie ale staram sie nie jesc zbyt duzo.
    • angeika89 Re: Lubicie salami 24.01.16, 22:45
      Nie jadam salami. Nigdy nawet nie spróbowałam i nie spróbuję.
      Kabanosów tez nie jem, ani innych wędlin.
      Jedynie jem polędwice drobiową, ew szynkę z indyka.
      • aurinko Re: Lubicie salami 24.01.16, 23:03
        angeika89 napisał(a):

> Kabanosów tez nie jem, ani innych wędlin.
        > Jedynie jem polędwice drobiową, ew szynkę z indyka.

A polędwica drobiowa i szynka z indyka to co to jak nie wędliny?wink
        • angeika89 Re: Lubicie salami 25.01.16, 13:01
          Wiem, że to wędliny źle się wyraziłam. chodziło mi, że tylko te i żadne inne.
      • antychreza Re: Lubicie salami 25.01.16, 12:27
        Nie ma czegoś takiego jak polędwica drobiowa, może ewentualnie być wędzona pierś. Wędliny drobiowe są na ogół paskudne i nafaszerowane różnymi cudami. Jeszcze nie spotkałam takiej, która by mnie satysfakcjonowała pod względem składu. Jesz wędlinopodobny syf bo ładne różowe i bez tłuszczu.
        • angeika89 Re: Lubicie salami 25.01.16, 13:04
          Generalnie jadam tylko mięso i wędliny drobiowe, czy to z kurczaka, czy z indyka.
          Drób jest pojęciem ogólnym to może być właśnie pierś, czy szynka.
          Polędwice, czyli mięsopodobne też zdarza mi się zjeść, aczkolwiek wolę to jak salami, kabanosy, czy boczuś...
          • antychreza Re: Lubicie salami 25.01.16, 13:10
            yyyyyy, a w którym miejscu dowolny drób ma szynkę? To ja już wolę przyzwoitą wędlinę wieprzową. Ale ja nie kupuje różowiutkich wynalazków za 20 zł/kg.
            • angeika89 Re: Lubicie salami 25.01.16, 22:06
              No już nie udawaj takiej głupiej...
              Szynkę zrobioną z drobiu to chyba logiczne.
              A cena nie ma nic do rzeczy, ja wolę różowiutkie wynalazki za 20-30 zł, a mąż wieprzowinę, wołowinę czy dziczyznę za dużo więcej...
              I jakie to ma znaczenie?
              Nie lubię tłustych rzeczy. Widok najmniejszej kropeczki tłuszczu na wędlinie powoduje u mnie efekt wymiotny i nic na to nie poradzę. Dlatego jem tylko chude wędliny drobiowe.
              • klamkas Re: Lubicie salami 25.01.16, 22:19
                A soja, emulgatory, stabilizatory i inne takie nie wywołują u ciebie odruchu wymiotnego?
                • angeika89 Re: Lubicie salami 25.01.16, 23:17
                  Soja nie, pozostałe omijam jak tylko mogę.
                  Zawsze staram się czytać skład tego co kupuję.
                  • 1matka-polka Re: Lubicie salami 26.01.16, 10:41
                    Znaczy, nie przeszkadza ci, że kupujesz mięso a dostajesz soję?
                    • angeika89 Re: Lubicie salami 26.01.16, 13:34
                      Znaczy, że jak kupuję mięso jem mięso, a jak kupuję soję to jem soje...
                      Od czasu do czasu jem np kotlety sojowe i doopy mi od tego nie urwało...
              • antychreza Re: Lubicie salami 26.01.16, 11:32
                Cena ma bardzo dużo do rzeczy, za 30 zł też raczej nie kupisz uczciwego mięsa. Ale chcącemu nie dzieje się krzywda, lubisz się truć, to się truj. Ja tam wolę uczciwe benzopireny i saletrę, niż soję i poprawiacze.
                • angeika89 Re: Lubicie salami 26.01.16, 13:38
                  Kupuję jak to nazywasz "uczciwe mięso" bo mąż innego nie je i na prawdę sporo kosztuje.
                  Często jednak sami robimy wędliny-mąż ma swoją wędzarnię, więc to jeszcze skubnę jak chude.
                  Zawsze przed zakupem czytam etykiety, żeby tych ulepszaczy było jak najmniej.
                  Nic na to nie poradzę, że MUSZĘ mieć chude. Od dziecka tak miałam, mama się zawsze ze mnie śmiała, że jak miałam wędlinę to wyglądała jak ser, bo wycinałam wszelki tłuszcz...
    • kalina_lin Re: Lubicie salami 24.01.16, 22:47
      Bardzo. Najbardziej takie wąskie i suche. Nawet nie czuję, ze tam tłuszcz jest.
    • solejrolia Re: Lubicie salami 24.01.16, 22:51
      bardzo lubię. i czasami kupuję (i nie pół kilo na raz) ale my rzadko jemy kupną wędlinę.
      i jeśli już kupuję to zdecydowanie częściej kabanosy, jałowcową, myśliwską, czy właśnie salami- a nie szynkę, która szynką nie jest, tylko wyrobem szynkopodobnym, w dodatku kazda szynka smakuje teraz tak samo.
    • kota_marcowa Re: Lubicie salami 24.01.16, 22:58
      Bardzo lubię i salami i kabanosy i wszystkie te bardzo słone i długo dojrzewające wędliny, a najbardziej chyba lubię te wszystkie wędzone surowe, mniam, no i rzecz jasna tatara.
      Ale ja strasznie mięsożerna jestem.

Natomiast nie rozumiem dlaczego salami to zło? I skąd wyrzuty sumienia?
      • kkalipso Re: Lubicie salami 24.01.16, 23:06
        Zawsze kojarzył mi się z kaloriami i złym tłuszczem, ale z tego co dziś wyczytałam nie jest tak tragicznie a człowiek przynajmniej czuje że podjadłtongue_out
    • volta2 Re: Lubicie salami 24.01.16, 23:12
      oczywiście że tak,
      najchętniej kupuję te z przypiętą węgierską flagą.

ale i żadnym innym nie pogardzę, ostatnio polubiałam wersją z oliwką (w środku)

ja jem bez chleba i wtedy mogę zjeść jedną sztukę na raz (wielkości tej węgierskiej)
      z chlebem też uwielbiam
    • mikams75 Re: Lubicie salami 24.01.16, 23:20
      lubie, jakis czas temu odkrylam w lidlu mocno odtlszczona a tez smaczna. Ale tez juz mi przeszla faza wink
    • bergamotka77 Re: Lubicie salami 24.01.16, 23:32
      uwielbiam, zwlaszcza włoskie - milanese mniam smile
    • mamaemmy Re: Lubicie salami 25.01.16, 00:27
      Uwielbiam Salami z Biedronki,takie duże paczki (chyba H.Kania ),albo salami z Sokolowa w otoczce czosnkowej-mniam smile
    • forumologin Re: Lubicie salami 25.01.16, 10:26
      Uwielbiam! Z plasterkiem pomidora najlepiej.Szkoda ze tluste no I przez intwnsywny zapach nigdy kanapki na wynos nie zrobie.
    • edelstein Re: Lubicie salami 25.01.16, 13:10
      Zjesc,zjem,ale fanka nie jestem.
      • justyna-anna Re: Lubicie salami 25.01.16, 13:33
        Lubię zjeść od czasu do czasu.
    • klamkas Re: Lubicie salami 25.01.16, 19:20
      Uwielbiam, najbardziej takie w otoczce pleśni. Ale w ogóle z kupnych wędlin jadam tylko te długo dojrzewające - salami, kindziuk, czasami dorwę taką kiełbasę w Lidlu (nie pamiętam nazwy, po prostu "polska surowa"?), szynka parmeńska, serrano i inne takie wynalazki. Tłuszcz mi nie straszny - po to ogólnie odżywiam się zdrowo, żeby pozwalać sobie na drobne przyjemności smile.
    • 1matka-polka Re: Lubicie salami 25.01.16, 22:23
      Lubię salami ale wolę surową kiełbasę typu fuet, musi być tłusta, słona i mieć posmak sera pleśniowego, mniam.
    • anty_nick Re: Lubicie salami 25.01.16, 22:28
      Uwielbiam smile
    • ginger.ale Re: Lubicie salami 26.01.16, 10:50
      Nie wiem jak smakuje i się nie dowiem, mi mięso śmierdzi :]
    • koralik12 Re: Lubicie salami 26.01.16, 11:11
      Lubię ale nie jem. Nigdy nie kupuje a jak ktoś kupi i jest w lodówce to nie jem.
      Chyba że ktos mi zrobi kanapke (co sie raczej nie zdarza). Pizzy tez nie zamówię z salami ale jak ktos zamówi to mi smakuje.
      Jak byłam na Węgrzech to na śniadanie codziennie było salami bardzo mi smakowało. Jak podadzą to zjem ze smakiem ale sama go sobie nie wezmę. Nie bo nie big_grin
    • bei Re: Lubicie salami 26.01.16, 13:12
      lubie, jem rzadko, masz racje, moze uzalezniacsmile
    • margotka28 Re: Lubicie salami 26.01.16, 13:58
      ja osobiście nie przepadam (ale ja w ogóle mało mięsa jadam), natomiast moje dzieci dadzą się za salami pokroić smile uwielbiają
    • nenia1 Re: Lubicie salami 26.01.16, 14:02
      Nie, od czasu jak praktycznie przestaliśmy używać soli większość wędlin jest dla mnie niejadalna, bo przez odstawienie pewnie mam wysubtelniony smak na sól, worki soli są dosypywane do wędlin.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka