Dodaj do ulubionych

Korzystam z opsu

25.01.16, 22:42
Regularnie składam wnioski o pomoc. Dlaczego?
Bo spelniam kryteria. Kwoty, jakie mi sa proponowane sa bardzo, bardzo male. Korzystam głownie z bonow na odzież, zywnosc, komunikacje.

Dzięki tym pieniądzom dofinansowuje sobie zycie, takie kieszonkowe i co?

Nie wstydze sie, biore smialo. Pani z osrodka przychodzi do mnie do domu, wyciagam papierzyska i spisujemy sie. Potem przychodza pieniadze, odbieram bony.

Wstyd to praocwac za marne grosze i psuc rynek.
Taka jest moja filozofia zyciasmile

Obserwuj wątek
    • lauren6 Re: Korzystam z opsu 25.01.16, 22:49
      Ok. I co w związku z tym? W jaki sposób forum ma ci pomóc?
    • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Korzystam z opsu 25.01.16, 22:56
      Chwalisz się czy żalisz?
    • aankaa Re: Korzystam z opsu 25.01.16, 23:02
      no, możesz być z siebie dumna !! zamiast ruszyć d...ę do roboty uprawiasz żebractwo
      zuch !!! tego też pewnie uczysz swoje dzieci
    • miss_fahrenheit Re: Korzystam z opsu 25.01.16, 23:06
      Tak myślałam, że cię kojarzę z podobnych wątków. A propos twojego niedawnego postu - nie, moim zdaniem nie masz ZA, tylko nieciekawy charakter. Albo jesteś trollem.
    • jola-kotka Re: Korzystam z opsu 25.01.16, 23:13
      Gratuluje,a my na ciebie pracujemy,placimy podatki. I nawet nie mam ci za zle tego,ze korzystasz z pomocy bo skoro ci się należy to ok. Mam ci za zle bezszczelna postawe i nieróbstwo nawet za te marne grosze. Bo wynika z tego,ze do pracy zdolna jesteś tylkp leniwa i bez ambicji.
      • 21mada Re: Korzystam z opsu 26.01.16, 00:03
        A ty ile godzin dzisiaj przepracowalas?
        • jola-kotka Re: Korzystam z opsu 26.01.16, 00:13
          A jakie to ma znaczenie ile,place podatki na koszt państwa nie zyje,dodatkowo daje ludziom prace,nawet jeśli osobiście 0 godzin dzisiaj to niczego to nie zmienia.
          • 21mada Re: Korzystam z opsu 26.01.16, 00:17
            Zmienia. Wadatka pracuje wiecej niz ty. I masz czelnosc prawic kazania o nierobstwie.
            • jola-kotka Re: Korzystam z opsu 26.01.16, 00:28
              No to niech to napisze bo na razie wychodzi na to,ze tego nie robi,a ty co się tak rzucasz?
            • pruszynkaaa Re: Korzystam z opsu 26.01.16, 01:33
              Może sobie i nie pracować w ogóle, ale po zasiłki ręki nie wyciąga, z tego co pisze. A to, że tak sobie ustawiła swoją pracę, ze nie musi w niej być codziennie to jest jej sukces a nie coś, czego należy się wstydzić, bo podejrzewam, że by dojść do takiego stanu rzeczy też musiało trochę czasu minąć, gdzie pracowała podwójnie.
            • ichi51e Re: Korzystam z opsu 26.01.16, 06:38
              czerpanie wody sitem to nie praca. Praca ma sens gdy przynosi pozytek - tj ktos za nia placi. Tak wiem ze wiele osob myli "napracowanie sie" z praca ale to nie jest to samo.
              • kandyzowana3x Re: Korzystam z opsu 26.01.16, 08:16
                sugerujesz ze opieka nad obłożenie chorym czy dzieckiem to praca tylko w wypadku gdy jest obcy.
                • ichi51e Re: Korzystam z opsu 26.01.16, 08:26
                  Owszem. Inaczej to obowiazek nie praca.
                  • ichi51e Re: Korzystam z opsu 26.01.16, 08:26
                    Praca musi grnerowac zysk
    • angeika89 Re: Korzystam z opsu 25.01.16, 23:13
      Moim zdaniem jesteś trollem.
      Te Twoje wątki o ciuchach, butach, chorobach i teraz jeszcze MOPS...
      Brak w tym wszystkim ładu i składu, piszesz aby pisać.
      Ale jeśli rzeczywiście pobierasz zasiłki z pomocy społecznej to się wstydź, jest wiele rodzin które na prawdę potrzebują takiej pomocy, a Ty możesz zabrać się do pracy.
      Super przykład dal dzieci dajesz, żeby żyć na koszt Państwa...
      • 21mada Re: Korzystam z opsu 26.01.16, 00:06
        Tak, bo praca lezy na ulicy...
        • jola-kotka Re: Korzystam z opsu 26.01.16, 00:16
          jak ktoś chce to prace będzie miał,zreszta to tez bez znaczenia.Bo ona nie pisze,ze poszla do mopsu bo nie ma kasy i szuka pracy a nie może jej znaleźć,tylko,ze korzysta z niego bo pracować nie będzie za mało placa,roznice widzisz?
          • 21mada Re: Korzystam z opsu 26.01.16, 00:19
            Jaka jest roznica miedzy twoim nierobstwem a nierobstwem wegatki? Na ciebie ktos pracuje i na nia ktos pracuje. Zadna z was do pracy sie nie garnie.
            • jola-kotka Re: Korzystam z opsu 26.01.16, 00:30
              Ty się laska zdecyduj co ty piszesz wyżej napisalas,ze ona prawie tyra jak wol. Tylko ja za ta prace ludzi musze zaplacic,ona nie i na tym polega roznica,jeśli Ty jej nie widziasz no to już jest twój problem. Wyluzuj bo zawalu dostaniesz.
            • rosapulchra-0 Re: Korzystam z opsu 26.01.16, 04:30
              21mada napisał(a):

> Jaka jest roznica miedzy twoim nierobstwem a nierobstwem wegatki? Na ciebie kto
              > s pracuje i na nia ktos pracuje. Zadna z was do pracy sie nie garnie.

To nie jest wegatka, tylko wadatka. To raz. Dwa, jola-kotka, bo pewnie nie zdążyłaś tego zarejestrować, pracuje - ma własną firmę, zatrudnia ludzi i z zasiłków nie korzysta, więc zarzucanie jej nieróbstwa jest cokolwiek nie na miejscu.
              • jola-kotka Re: Korzystam z opsu 26.01.16, 13:35
                Czyli laska podrabia nik zmieniając jedna literke i podszywa się pod znany,z jakas historia i to calkiem fajna na forum.Powinno cos się z tym zrobić. Mój tez przezyl podobnego sobowtóra ale zniknal nie wiem czy dobrowolnie czy ktoś mu pomogl z moderacji. Tak nie powinno być,ja sama bylam w szoku bo nie zalapalam zmiany tej literki i tresz nie pasowala mi zupełnie do nika.
            • ichi51e Re: Korzystam z opsu 26.01.16, 06:40
              roznica jest taka ze jola ma kase wiec kupuje napedzajac gospodarke i placi podatki - panstwo nie musi dokladac do niej jeszze sobie na niej zarabia. Jeszcze pewnie z prywatnej sluzby zdrowia korzysta...
            • wegatka Re: Korzystam z opsu 26.01.16, 21:05
              21mada napisał(a):

> Jaka jest roznica miedzy twoim nierobstwem a nierobstwem wegatki? Na ciebie kto
              > s pracuje i na nia ktos pracuje. Zadna z was do pracy sie nie garnie.

No no no, tylko bez takich. Proszę mnie z tym troliszczem - wadatką nie mylić. Nie mam nic wspólnego z tą panią big_grin
          • 21mada Re: Korzystam z opsu 26.01.16, 00:21
            jak ktoś chce to prace będzie miał,
            big_grin Dobre!
            • jola-kotka Re: Korzystam z opsu 26.01.16, 00:32
              A nie jest tak ? ciekawe,ze takie bezrobocie a jak potrzebujesz kogos sensownego do pracy to nagle brak.
              • lauren6 Re: Korzystam z opsu 26.01.16, 06:24
                Bo masz za wysokie wymagania w stosunku do oferowanej płacy. Proste.
              • babcia.stefa Re: Korzystam z opsu 26.01.16, 10:24
                Brak sensownych ludzi do pracy w 99,9%* ma tę samą przyczynę: za niska płaca w stosunku do warunków pracy, pani biznesłumen. Na kursach biznesłumanienia w weekend tego nie uczą?

*99,9%, bo istnieją oczywiście jakieś rzadkie przypadki typu strukturalny brak specjalistów z danej dziedziny, bo z takich czy innych powodów ich latami nie kształcono.
                • jola-kotka Re: Korzystam z opsu 26.01.16, 13:31
                  Tu się nie zgodze,ze w moim przypadku to jest akurat ten powod.
        • angeika89 Re: Korzystam z opsu 26.01.16, 13:50
          Praca nie leży na ulicy, należy iść ją poszukać, a nie leżeć z doopą w domu i pobierać zasiłki bo "mogę". Autorka napisała, że woli ciągnąć z MOPS-u zamiast iść do pracy, bo "nie będzie pracować za grosze". Dla mnie diametralną różnicą jest pobieranie zasiłku, bo nie mogę pracować(mam małe dzieci i nie mam co do gara włożyć), a tym, że za marne grosze robić nie będę.
          Tak jak napisała Jolka, ktoś jak chce pracować to i w końcu pracę znajdzie- jakąkolwiek.
          No ale przecie pani nie będzie pracować za grosze, lepiej ciągnąć od Państwa, ucząc dzieci nieróbstwa...
    • dido_dido Re: Korzystam z opsu 25.01.16, 23:15
      Podpucha i tyle.
      • jola-kotka Re: Korzystam z opsu 25.01.16, 23:32
        nawet jeśli to nie zmienia faktu,ze ludzie z taka postawa istnieja i robia dokładnie jak opisala.
        • madi138 Re: Korzystam z opsu 26.01.16, 03:23
          Niestety. Mam taką znajomą. Specjalnie pracuje, jak najmniej, żeby dostać więcej zasiłku. Co chwilę obcina sobie godziny, a potem szybciutko zgłasza niższe zarobki i dostaje większe pieniądze od państwa. Mogłaby zarobić je sama, gdyby wypracowywała pełen etat, ale woli tak kombinować i mieć więcej wolnego. Tylko, że za jej wolne płacą podatnicy. Czy to jest w porządku? Wykorzystać system, bo można?
    • wadatka Re: Korzystam z opsu 25.01.16, 23:22
      Moje watki sa bez ladu i skladu bo mam za.
      • dziennik-niecodziennik Re: Korzystam z opsu 25.01.16, 23:28
        Nie masz ZA.
        • rosapulchra-0 Re: Korzystam z opsu 26.01.16, 04:33
          Nie wiem czemu, ale mam wrażenie, że to kolejne wcielenie gazeciarza..
      • miss_fahrenheit Re: Korzystam z opsu 25.01.16, 23:43
        Nie masz ZA z całą pewnością. Masz za to dużo innych problemów.
      • ichi51e Re: Korzystam z opsu 26.01.16, 06:41
        chcialabys miec ZA.
      • angeika89 Re: Korzystam z opsu 26.01.16, 13:53
        Gdybyś miała ZA to byłoby dla Ciebie super wytłumaczenie niektórych bezsensownych zachowań...
        Ale niestety to taki charakter, a nie ZA...
    • hermenegilda_zenia Re: Korzystam z opsu 25.01.16, 23:24
      Po zwiększonej ostatnio aktywności widać, ze Agora kazała ci wyrabiać normę, bo jako trolisko za mało postów produkujesz, szkoda ze nie dała wytycznych, żebyś trochę swój prymitywny poziom podniosła. Nie sprzedały sie buty za 1 pln?
    • lokitty Re: Korzystam z opsu 25.01.16, 23:36
      No, skoro satysfakcjonuje Cię dorosłe życie za równowartość kieszonkowego... Twój wybór wink.
      • ichi51e Re: Korzystam z opsu 26.01.16, 06:42
        no wlasnie to mnie zastanawia. Jak mozna cale zycie wszystkiego sobie zalowac zyc na resztkach za wszystko przeplacac bo sie kupuje "taniej"...
    • naomi19 Re: Korzystam z opsu 25.01.16, 23:38
      No skoro się kwalifikujesz, to o co chodzi? Taka pomoc jest dla najbiedniejszych właśnie. Tylko nie rozumiem, dlaczego piszesz o tym jako o kieszonkowym?
      • madi138 Re: Korzystam z opsu 26.01.16, 03:25
        Pewnie pracuje na czarno i ma z tego normalną pensje. A zasiłek z mopsu, który pobiera, bo jej legalne dochody ja kwalifikują, ma na waciki.
    • k1k2 Re: Korzystam z opsu 25.01.16, 23:39
      Pewnie marny troll, ale i tak odpowiem:
      Niech ci ta kasa wyjdzie na zdrowie. Ja musialabym sie puknac w czolo zeby dla "bardzo, bardzo malych kwot" spedzac czas na wypelnianiu jakichs papierzysk albo odbierac bony. Ten sam czas przeznaczony na prace dalby mi calkiem wymierne zyski, czego i tobie pewnego dnia zycze. Dawaj korepetycje chociazby, i juz masz kilkadziesiac zl za godzine a przynajmniej cos konstruktywnego zrobisz zamiast marnowac papier i czas pani z osrodka.
      • aankaa Re: Korzystam z opsu 25.01.16, 23:46
        przepraszam a z czego te korepetycje ma dawać ?
        • zuleyka.z.talgaru Re: Korzystam z opsu 26.01.16, 00:58
          Z wonskiej dziedziny ??
        • k1k2 Re: Korzystam z opsu 26.01.16, 03:17
          A cokolwiek umie?
          Jeśli taka niemota że kompletnie nic, to niech poszuka pracy typu wyprowadzanie psa na spacer, to całkiem nieźle płatne zajęcie.
        • ichi51e Re: Korzystam z opsu 26.01.16, 06:43
          moze sprzatac. Ale tez pewnie nie potrafi...
          • mozambique Re: Korzystam z opsu 26.01.16, 14:11
            akuart do sprzątania ( w firmach spzratajacych ) to trzeba umiec calkeim duzo

mase kobiet zglaszajcych sie odpada ( lub rezygnują) bo wlasnie "nie umiom" czyli - nie sa dokladne, spzrataja po łebkach, czasami same brudzą przy okazji, niemało ich przychodzi do pracy pijanych , zdzrajaą sie takie co po prostu kradną w biurach itd albo po prostu same rezygnują z dnia na dzień bez podanai powodu ( czasmami sipowód jest taki " no ja nie myslam ze jak mam byc 4 godziny to rzeczywiscie 4 godziny " itd

np sprzatani gabientow lekarski to nei to samo co przetarcie korytarza itp
            • ichi51e Re: Korzystam z opsu 26.01.16, 14:28
              No ja to swietnie wiem. Przeszlam przez kilka sprzataczek i znivh sprzatac umiala jedna. Reszta to tak sie kreci ze scierka wyciera a potem sie okazuje ze np w jednej misce wody umyla cale mieszkanie a do tego nie uzyla zadnego detergentu. A upomniana nastepnym razem plynu do drewna do wszystkiego lacznie z umyciem nim wc uncertain
        • ginger.ale Re: Korzystam z opsu 26.01.16, 10:38
          Z cwaniactwa, tzn. z pozyskiwania środków publicznych na potrzeby własne ( kieszonkowe).
    • wadatka Re: Korzystam z opsu 25.01.16, 23:49
      To nieprawda ze spędzam duzo czasu na ganianiu za tymi pieniędzmi, o co wiele osob mnie oskarza. Prawde mowic, wydaje mi sie, ze robie to dla zasady. Mechaniczne. I tak nie mam co robic, wiec to nie problem. Dokumentacje mi przyslal US. Do UP i tak musze chodzic, to przy okazji zaswiadczenie wezme. Tam nie trzeba dokuemtow skaldac, tylko wniosek, oreszte zadba osrodek. Wiec w sumie naprawde malo musze zorbic, inna rzecz, ze zbieram kwotki tylko na siebie, wiem ze pozostali starajacy sie musza zebrac dla calej rodziny...
      • thea19 Re: Korzystam z opsu 25.01.16, 23:54
        a te bony na ubrania dostajesz do konkretnych sklepow? to takie karty prezentowe? czy moze sodexo?
        • wadatka Re: Korzystam z opsu 26.01.16, 00:01
          Bony na ubrania wymienilam,, ale to jakies sklepy byly wspolpracujace z OPSem.
          • thea19 Re: Korzystam z opsu 26.01.16, 00:05
            ale jakie to sklepy? sieciowe? nazwy jakies maja chyba. czy to butik pani Marysi albo Jadzi? jak taki bon wyglada?
            • wadatka Re: Korzystam z opsu 26.01.16, 01:09
              wymineilam go na inny. masz sklep, z ktorym ops ma umowe. Nie wiem z ktorym ma umowe, bo nie wnikalam w temat. tez jestem ckeawa, ale nie tak ,zeby sprawdzic na wlasnej skorze..
    • aquella Re: Korzystam z opsu 26.01.16, 06:39
      ani ops ani mops tylko mopr,oops troluj dokładniej
      • niutaki Re: Korzystam z opsu 26.01.16, 07:09
        a czemu nie mops? w moim zadupiu dziala wlasnie mops.
      • cosmetic.wipes Re: Korzystam z opsu 26.01.16, 10:35
        MOPS jak byk tongue_out

https://www.mopswagrowiec.pl/assets/images/106/MOPS-miniaturka.JPG
        • aquella Re: Korzystam z opsu 27.01.16, 12:34
          o to cofam do "nie ops" bo u mnie mops przemianowany na mopr od kilku lat i myślałam, że tak w całym kraju
    • chocolate_cake Re: Korzystam z opsu 26.01.16, 08:32
      nawet nie wiedziałam że istnieje jakiś ops
      • ichi51e Re: Korzystam z opsu 26.01.16, 10:32
        tez nie wiedzialam big_grin myslalam ze to literowka...
        • andaba Re: Korzystam z opsu 26.01.16, 11:26
          Trudno się dziwić, zasiłek jest równy przeciętnej wypłacie.
          Jak mi pani kiedyś naliczyła ile bym mogła dostać, gdybym miała ochotę na skorzystanie z ich łaski, to mnie zatchnęło.
          A nie pomyślałam jeszcze o darmowych przejazdach, które chyba też można dostać...
        • ponis1990 Re: Korzystam z opsu 26.01.16, 21:58
          u nas jest MOPS a troche dalej OPS big_grin
    • ola_fatyga Re: Korzystam z opsu 26.01.16, 14:25
      >Dzięki tym pieniądzom dofinansowuje sobie zycie, takie kieszonkowe i co?

Skoro się tak chwalisz tym dofinansowaniem życia, to czym je finansujesz?
      • shell.erka [...] 26.01.16, 16:34
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • jola-kotka Re: Korzystam z opsu 26.01.16, 16:47
          może bez takich,po co to? kim jest nie wiemy,mozemy mieć rozne zdania w temacie ale obrazac jej w ten sposób chyba nie trzeba.
          • shell.erka Re: Korzystam z opsu 26.01.16, 17:12
            Sama siebie obraza prezentując swoją głupotę.
            • jola-kotka Re: Korzystam z opsu 26.01.16, 17:23
              Ale nadal to nikogo nie upowaznia do wyzywania jej od ku...
    • wadatka Re: Korzystam z opsu 26.01.16, 15:51
      OPS! osrodek pomocy spoelcznej
      • angeika89 Re: Korzystam z opsu 26.01.16, 22:08
        Skrót brzmi MOPS.
        Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej, której Ty nie potrzebujesz bo ręce masz zdrowe i możesz się zabrać do roboty. Niestety masz tylko lenia w doopie, a na to nie ma lekarstwa...
        • dziennik-niecodziennik Re: Korzystam z opsu 26.01.16, 23:15
          MOPS jesli to miejski.
          Ale moze byc gminny i bedzie GOPS. A mozliwe ze moze byc jeszcze jakis inny i wtedy tez skrot będzie inny.
        • rosapulchra-0 Re: Korzystam z opsu 27.01.16, 05:17
          angeika89 napisał(a):

> Skrót brzmi MOPS.
          > Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej, której Ty nie potrzebujesz bo ręce masz zdro
          > we i możesz się zabrać do roboty. Niestety masz tylko lenia w doopie, a na to n
          > ie ma lekarstwa...

OPS też jest prawidłowym skrótem, występuje np. tu.
          • ichi51e Re: Korzystam z opsu 27.01.16, 07:23
            No wlasnie moze bycpo prostu korzystam z osrodka pomocy spoleczniej...
          • angeika89 Re: Korzystam z opsu 27.01.16, 12:43
            Nie no, ok.
            Może być MOPS, GOPS, czy OPS bez znaczenia.
            Najważniejsza jest postawa Autorki wątku.
            Szczerze to mi ręce opadają na takich ludzi i życzę im żeby kiedyś naprawdę potrzebowali takiej pomocy, a nie korzystać, bo "mogę" i "za grosze pracować nie będę"...
            A co mają powiedzieć wszyscy bezdomni, czy ludzie którzy naprawdę potrzebują pomocy, a jej nie otrzymują bo brakuje potem funduszy, przez takich darmozjadów.
            Przepraszam, że się unoszę, ale znam osobiście przypadki samotnych matek, które nie mają co do gara włożyć, a dostają naprawdę marne grosze, bo taka jedna z druga biorą sobie zasiłki bo kur... "mogą". A dla prawdziwie potrzebujących wyczerpuje się limit na dany miesiąc.
            Jeśli jesteś trollem i chciałaś komuś pograć na nerwach to ci się udało!
    • edelstein [...] 26.01.16, 15:56
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • figrut Re: Korzystam z opsu 26.01.16, 16:23
      Przez takie osoby jak Ty, ludzie którzy mimo starań faktycznie potrzebują pomoc,y są postrzegani jako pasożyty żerujące na podatkach innych. Naprawdę, nie masz się czym chwalić. Dodam jeszcze, że moim dzieciom MOPS dofinansowuje obiady w szkole, ponieważ spełniam kryterium dochodowe, ale w życiu nie śmiałabym pisać wniosku o obiady, kiedy zdrowa i w pełni sił siedziałabym z d...ą w domu i czekała aż mi z MOPSu skapnie. Ja pracuję.
    • jola-kotka Re: Korzystam z opsu 26.01.16, 18:06
      Nie,odpowiedz mi na pytanie. Co zyskalas nazywając ja w ten sposób?
    • mum2004 Re: Korzystam z opsu 26.01.16, 18:22
      No ale sama piszesz, że te kwoty są bardzo bardzo małe. Wystarcza ci to? Taki jest twój plan na całe życie? Tak do emerytury będziesz z bonów żyć? Dziwne.
    • 7dosia Re: Korzystam z opsu 26.01.16, 23:34
      wadatka napisała:

> Wstyd to praocwac za marne grosze i psuc rynek.

Święta prawda. Naprawdęsmile. Masz całkiem niezłą filozofię, tylko tak dalej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka