Dodaj do ulubionych

czy ja zdrowo jem?

27.01.16, 13:02
ja juz sama nie wiem.....
Cel-zrzucenie 5-8 kg, obnizenie cholesterolu (niby lekko przekroczony ale lekarz sugerowal obnizenie), ogolna poprawa samopoczucia, energia.
Dieta ułozona przy pomocy dietetyka, która miała brac pod uwagę mój wiek, styl życia i cele jakie chce osiągnąć.
Po miesiącu stosowania nie ma zadnej poprawy-w jakiejkolwiek dziedzinie, a powiedziałabym wręcz, że oglądam się i brzuch jakby wiekszy (czuję się jak napompowana).
Podstawa mojego żywienia to: sniadania do wyboru (pełnoziarniste pieczywo, owsianka, kasza jaglana, jogurt z musli), II sniadanie (owoc, jogurt z błonnikiem, sok warzywny, sałatka warzywna, serek z pomidorem), obiad (mięso chude, warzywa, ryba na parze, warzywna zupa-krem, kasze z warzywami/kefirem, zapiekanki warzywne), podwieczorek (owoc/warzywo/kisiel/galaretka), kolacja (ser biały chudy, pasta rybna czy jajeczna bez majonezu, kasza jaglana, ryż ciemny z warzywami).
Ja juz nie moge na te ziarna patrzec, owsianka mi bokiem wychodzi, efektow brak, cholesterol stoi w miejscu a ja co dziwne mam problemy gastryczne i ciągle napompowana i wzdęta jestem. Podjadam sliwki suszone/rodzynki/daktyle (wszystko w rozsądnych ilosciach, np 2-3 sliwki/daktyle na dzien), ale jest gorzej niz przed dietą, bo wtedy przynajmniej gastrycznie czułam sie ok. Czy ten miesiac to wystarczajacy czas na ocene czy dieta dziala? A moze ona nie dla mnie jednak jest?
Dodam, ze ruch zima mam ograniczony, ale 2x w tyg zajecia fit są i w domu czasem pocwicze. Co robic? dac szanse na zadziałanie......? (nigdy zadnych diet nie stosowalam ale jakos tak po 40-stce nie wystarczy juz nie jesc slodyczy przez m-c i patrzec jak waga spada smile ).
Obserwuj wątek
    • ola_dom Re: czy ja zdrowo jem? 27.01.16, 13:09
      troompka napisała:

> A moze ona nie dla mnie jednak jest?

Ano właśnie. Jak masz takie dolegliwości, to może organizm słusznie odrzuca od owsianki, bo te objawy gastryczne są dość typowe dla osób, które źle znoszą nadmiar zbóż. Albo zboża w ogóle.
    • majenkir Re: czy ja zdrowo jem? 27.01.16, 13:09
      Troche glupio sie czepiac, skoro to dietetyk ulozyl tongue_out, ale na co Ci tyle przetworow mlecznych? Po co jesc kisiel, galaretki, suszone owoce? Przeciez to sam cukier jest....

Zaciekawila mnie tez ta jajecznica bez majonezu. Normalnie jadasz z majonezem? wink
      • kura17 Re: czy ja zdrowo jem? 27.01.16, 13:11
        > Zaciekawila mnie tez ta jajecznica bez majonezu. Normalnie jadasz z majonezem? wink

pasta jajeczna, nie jajecznica smile
      • oqoq74 Re: czy ja zdrowo jem? 27.01.16, 13:12
        pasta jajeczna bez majonezusmile czytamy co napisanesmile
        • majenkir Re: czy ja zdrowo jem? 27.01.16, 13:15
          Hehe, sorry - dopiero wstalam big_grin
          • oqoq74 Re: czy ja zdrowo jem? 27.01.16, 13:22
            Szczęśliwi co mogą pospać.
      • ville_rose Re: czy ja zdrowo jem? 27.01.16, 13:40
        Zgadzam się z majenkir co do przetworów mlecznych, galaretek i kisieli. Galaretki, kisiele i jogurty z dodatkami mają dużo cukru (czytaj skład). Jakie sery jesz najczęściej? wiesz na przykład, że ser kozi ma najmniej cholesterolu? Znajoma dietetyczka prowadząca warsztaty dla farmaceutów, zdecydowanie odradza odchudzającym się na kolacje sery, jaja, pieczywo, ryże i kasze. Poleca warzywa, ryby i niewielkie ilości białego mięsa gotowane na parze lub w sałatkach. Używasz jakiegoś oleju do doprawiania sałatek i warzyw gotowanych na parze? Najczęściej poleca się w niewielkich ilosciach olej lniany lub rzepakowy lub oliwę z oliwek (wszystkie z pierwszego tłoczenia na zimno). Do tego wygląda na to, że twoja dieta jest wysoka w błonnik, więc picie dużej ilości wody jest wskazane, inaczej spowoduje zaparcia. Unikaj gotowych zup i zapiekanek - mają dużo cukru i soli.

Sama po Świętach przeszłam na dietę i straciłam już 3 kilo. Ale nie jadam drugich śniadań, podwieczorków, galaretek, słodzonych jogurtów, nie pijam gotowych soków, czy alkoholi, zero gotowych dań z supermaketu etc. Tylko lekkie kolacje, wg. zaleceń mojej znajomej. przekąski to owoce (ale nie banany) lub jogurt naturalny. no i trochę więcej ruchu...
        • 1matka-polka Re: czy ja zdrowo jem? 27.01.16, 13:47
          A wiesz na przykład, że cholesterol przyjmowany z pożywieniem nie ma praktycznie wpływu na ilość cholesterolu we krwi? I w ogóle, wiesz, że udowodniono już jakiś czas temu, że większość rzeczy o których piszesz to manipulacje i kłamstwa?
          • ville_rose Re: czy ja zdrowo jem? 27.01.16, 14:14
            sorry, ale jakoś nie widzę teorii spiskowych w jedzeniu lekkich kolacji i piciu wody. I wielokrotnie udowodniono, że lekkie kolaje są dla nas lepsze. za to krwisty stek na obiad to super sprawa. Zresztą podobnie jak ty, polecam oleje/oliwy (źródło 'dobrych' tłuszczy), a kozi ser, to dodatek urozmaicający nabiał. a czy szkodliwość dużych ilości cukru i soli dodawanych do gotowych produktów to też zakłamanie???
            • 1matka-polka Re: czy ja zdrowo jem? 27.01.16, 14:31
              Lekka kolacja dla mnie to jajko albo kawałek tłustego mięska a dla ciebie? Polecasz tłuszcze roślinne a okazuje się od jakiegoś czasu, że zwierzęce biją je na głowę pod każdym względem. Co do szkodliwości soli - tak to zakłamanie, bo tak naprawdę szkodzi cukier.
              Poza tym piszesz o małych ilościach białego mięsa, dlaczego małych i dlaczego białego? (Bo podnosi prawdopodobieństwo zachorowania na raka o 4%? Bo innych produktów pod tym względem nie badano? Bo tak naprawdę wszystko z czym mamy styczność jest w jakimś stopniu rakotwórcze?) Gotowaniu na parze, po co? Tłuszcze w niewielkich ilościach, dlaczego? No i jakie znaczenie ma to, że kozi ser ma mało cholesterolu?
              • ville_rose Re: czy ja zdrowo jem? 27.01.16, 15:00
                Udowodniono, że wysoce przetworzone produkty mięsne są rakotwórcze (np. jak ogłosił International Agency for Research on Cancer w zeszłym roku) . Białe mięso/drób (oraz inne produkty) jest żródłem Omega 6, który działa wraz z Omega 3 (wymienione przeze mnie ryby i oleje roślinne) i powinno się zachować równowagę w ich spożywaniu. Oleje roślinne mają też przeciwutleniacze. Spożywanie dużych ilości soli powoduje zatrzymanie wody w organizmie i może się wiązać z ryzykiem udaru i chorób układu krążenia. Wiesz dlaczego sól jest tak powszechna w wielu produktach? Jest używana jako konserwant. Gotowanie na parze vs. gotowanie w wodzie, którą się później wylewa - część mikroelementów przedostaje się do wody, a potem ląduje w zlewie. Warzywa gotowane na parze zachowują lepsze wartości odżywcze. Inną zdrową obróbką warzyw, jest 'stir fry' ze względu na bardzo krótki czas smażenia. Co do małych porcji, to nie da się odchudzić jeśli jesz za dwóch i nie masz wystarczająco dużo ruchu. Moje ulubione dzienne menu to jajecznica na śniadanie, dobrej jakości mięso z warzywami na obiad i lekka kolacja z ryby i innego zestawu warzyw niż na obiad. Oczywiście lubię prawie wszystko, więc wprowadzam dania wegańskie, nabiał, makarony i na co jeszcze mam ochotę, gotowane od podstaw.
                • 1matka-polka Re: czy ja zdrowo jem? 27.01.16, 15:23
                  A teraz się migasz i piszesz wysoko przetworzone, ja się pyta dlaczego czerwonego mięsa niet? O omega możesz zapomnieć, jeżeli tłuszcze roślinne zastąpisz zwierzęcymi. O soli możesz zapomnieć, jeżeli ogólnie jesteś zdrowa i nie jesz jej łyżkami. A dlaczego nie gotowanie na parze versus duszenie na słoninie?
                  • ville_rose Re: czy ja zdrowo jem? 27.01.16, 15:41
                    Nie widzę gdzie się migam... To ty piszesz zagadkowo o rakotwórczości, więc przytaczam ci przykład mięsa przetworzonego. Słonina to właśnie przetworzone mięso. Wspomniałam wcześniej, że krwisty stek to super obiad, więc nie wiem, skąd wzięłaś że jestem na 'nie'. O omega i soli nie zapomnę, bo 'w internecie ktoś tak mi powiedział'. W mojej pierwszej wypowiedzi poleciłam białe mięso, bo w poście chodzi o odchudzanie się. Czerwone mięso jest bardziej kaloryczne np. 100g smażonego steku to około 220 kalorii, ale za to 100g piersi z indyka duszonej to około 130 kalorii.
                    • 1matka-polka Re: czy ja zdrowo jem? 27.01.16, 15:56
                      Miałam na myśli surową słoninę. Kaloryczność kolejna manipulacja - człowiek niestety nie trawi w jednakowy sposób każdego rodzaju pożywienia.
                    • 1matka-polka Re: czy ja zdrowo jem? 27.01.16, 16:00
                      A krwisty stek to też przetworzone mięso. A przy okazji, znasz jakieś badania na temat rakotwórczości przetworzonej pszenicy, soi, czy kukurydzy?
                      • ville_rose Re: czy ja zdrowo jem? 27.01.16, 16:51
                        eh, definicja przetworzonego mięsa:
                        to mięso, które nie jest sprzedawane świeże, czyli jest solone, wędzone, marynowane, suszone lub w jakikolwiek inny sposób konserwowane etc. Takie mięsa to: boczek, parówki, kiełbasy, solona słonina, salami etc.
                        mięso czerwone, to mięso, które na świeżo ma czerwony kolor.
                        czyli stek, a nawet świeżo mielony burger to mięso czerwone.
                        Co do rakotwórczości samej pszenicy, kukurydzy etc, badań nie znam, choć są częściowe badania na temat zbóż GMO, albo szkodliwości zawartego w kukurydzy cukru (powszechnie używanego syropu glukozowo fruktozowego). Są też opinie, że białe pieczywo jest niezdrowe ale nie rakotwórcze (stąd cały szum wokół glutenu i chemikaliów używanych w produkcji mąki i chyba o to ci tu chodzi). i tak dalej.... Jak dotąd nie znam jednoznacznego badania, opublikowanego w uznanym czasopiśmie (a nie w blogu/książce promującej jakąś konkretną dietę). No ale rakotwórczość produktów spożywczych to odbieganie od tematu autorki wątku.
                        • 1matka-polka Re: czy ja zdrowo jem? 28.01.16, 08:35
                          Ale stek po usmażeniu staje się niestety mięsem przetworzonym a stawianie w jednym rzędzie solonej słoniny czy wędzonego boczku i naprawdę wysoko-przetworzonych parówek jest niepoważne.
                          • 1matka-polka Re: czy ja zdrowo jem? 28.01.16, 09:42
                            Dobra, przeczytałam o tym, jak w tych badaniach rozróżniają na czerwone mięso i przetworzone mięso. Ale nadal nie stawiałabym wędzonego boczku, czy solone słoniny w jednym rzędzie z parówkami suspicious
            • 1matka-polka Re: czy ja zdrowo jem? 27.01.16, 14:33
              No i "znajoma dietetyczka prowadząca warsztaty dla farmaceutów" takie stwierdzenie wystarczy za tysiąc słów wink
              • mozambique Re: czy ja zdrowo jem? 27.01.16, 14:43
                hehe - niech zgaden- pani im opyla cudowne suplementy na schudnięcie ?
                • 1matka-polka Re: czy ja zdrowo jem? 27.01.16, 14:50
                  Żeby tylko, to jest cała filozofia dietetyczn,oparta na nierealnym założeniu, że ludzie będą potrafili oprzeć się pokusie. Okazuje się, że ludzie nie potrafią jeść tylko trochę mąki, i tylko trochę cukru (bo to niemożliwe) i idą do następnego dietetyka, ten im znowu poleca jakąś denną dietę i się to wszystko kręci.
                  • 1matka-polka Re: czy ja zdrowo jem? 27.01.16, 14:57
                    No i zapomniałam napisać, że ludzie na dennej diecie nie mogą oprzeć się pokusie, więc sięgają po suplementy ale suplementy nie działają, więc trzeba wymyślić nowe, skuteczniejsze itd...
                    • rosapulchra-0 Re: czy ja zdrowo jem? 28.01.16, 09:27
                      Tej, zamiast się z taką wyższością nad innymi mądrzyć, to może poradź coś mądrego autorce wątku, co? suspicious
                      • 1matka-polka Re: czy ja zdrowo jem? 28.01.16, 09:38
                        No przecież poradziłam, produkty z niskim indeksem plus zwiększenie ilości tłuszczu, zwłaszcza zwierzęcego, w diecie.
                        • 1matka-polka Re: czy ja zdrowo jem? 28.01.16, 09:42
                          No i więcej świeżego mięsa.
              • ville_rose Re: czy ja zdrowo jem? 27.01.16, 15:04
                Doktorat z żywienia człowieka i 20 lat doświadczenia przemawia do mnie bardziej, niż anonimowa 'wąska specjalistka' z internetu. I nie opyla ona żadnych suplementów, tylko daje wykłady o biochemii organizmu. Więc sorry, nie trafiłaś.
                • mozambique Re: czy ja zdrowo jem? 27.01.16, 15:12
                  warzywan na kolacje poleca sie bo mają duzą objetośc i "oszukują " zołądek

co do doktratu - tez keidys slepo wierzylam jednej dietetyczce klincznej z dotkoratem , co to byalo wrogiem wszelkich i suplementów itp
                  przestałąm kiedy dosatła reklamę w telewizji i poleca teraz wszedzie cudowny sepcyfik typu tysiąc jeden witamin pomagajacych schudnięciu
                  aaa i oczywiscie kaze tearz wyrzucic gluten , kazdemu, niezalenzie od wieku , wagi i stanu zdrowia, smile))
                • 1matka-polka Re: czy ja zdrowo jem? 27.01.16, 15:18
                  Mnie niestety doktorat z żywienia człowieka nie przekonuje. A wykłady z biochemii organizmu dla farmaceutów, to już wyższa szkoła gotowania na gazie big_grin
                • 1matka-polka Re: czy ja zdrowo jem? 27.01.16, 15:20
                  Poza tym osobiście znam panią pediatrę i panią doktor chemii, wykładowcę na uniwersytecie, które wierzą w homeopatię.
                  • ville_rose Re: czy ja zdrowo jem? 27.01.16, 15:25
                    Cóż, mamy bardzo różnych znajomych wink
        • troompka Re: czy ja zdrowo jem? 27.01.16, 14:02
          nie kupuje jogurtow owocowych, tylko naturalne (zreszta nigdy nie lubilam owocowych bo za słodkie), tak samo galaretka i kisiel (robie sama), ale to nie tak ze jem je codziennie, bo w tyg. nie ma na to czasu, deser tylko w sobote i niedz. Jedyny marketowy gotowiec to warzywa na patelnie, albo mieszanka na zupe. W domu mam tylko oliwe z oliwek albo olej rzepakowy. Soki tylko wyciskane, nie lubie wody mineralnej wiec pije herbate (czarna, zielona, owocowa), ale nie ma jej w odpowiedniej ilosci i pewnie tez to mnie gubi. Ruch czynnie uprawiam w sezonie letnim, zimą ruch na zewnatrz ograniczam bo szybko jest ciemno, a na fit. mam tylko 2 dni w tyg).
    • ana119 Re: czy ja zdrowo jem? 27.01.16, 13:10
      Co do ostanio zdania to waga spada.
      Co ile godzin jesz i jakie porcje? Jaka masz wagę? Są przekąski między posiłkami? Bo z tego co piszesz o wzdęciach to wygląda ze twój organizm nie trawi
      • troompka Re: czy ja zdrowo jem? 27.01.16, 13:13
        pasta jajeczna a nie jajecznica bez majonezu smile
        Jem co 3 godz., nie podjadam bo dieta nie jest restrykcyjna, głodna nie chodzę. Dodam jeszcze ze mam pic ok. 2 litry i tego sie nie trzymam, nie umiem tyle wypic.
        Tych przetworow mlecznych nie jest duzo, bo wymienilam przykladowo co jem, ale np. jak na sniadanie zjem nabial, to juz nie jem go na II sniadanie czy kolacje-jem te produkty zamiennie.
        • ana119 Re: czy ja zdrowo jem? 27.01.16, 13:24
          Ile ważysz obecnie?
          Dziewczyny mądrze piszą o liczeniu kalorii
    • d.o.s.i.a Re: czy ja zdrowo jem? 27.01.16, 13:16
      Suszone śliwki są przeogromnie gazpedne. Po drugie, suszone owoce najczęściej zawierają siarke, co bynajmniej zdrowe nie jest.
    • julita165 Re: czy ja zdrowo jem? 27.01.16, 13:18
      Po pierwsze - jeśli chodzi o oczekiwany spadek wagi to ważne jest nie tylko to co jesz ale również ile tego jesz. Żeby schudnąć wydatek energetyczny musi być większy niż ilość przyjmowanych kcal. Jeżeli takie równanie będzie się zgadzać to nie ma bata, schudniesz. W inny wypadku choćbyś się żywiła samymi ortębami ze spadku wagi nici. Musisz liczyć kalorie.
      Po drugie - jeżeli chodzi o złe samopoczucie, wrażenie napompowania tu przyczyna może być błonnik. On wcale nie każdemu służy. Może masz jakies problemy gastrologiczne, to nawet nie musi być coś specjalnie poważnego. ja mam kamicę pęcherzyka żółciowego ( zbieram się żeby go usunąć ) i źle się czuję po potrwach z dużą ilością błonnika.
    • 1matka-polka Re: czy ja zdrowo jem? 27.01.16, 13:19
      Wywal wszystko, co ma wysoki indeks glikemiczny, czyli większość produktów, które spożywasz suspicious Większość zbóż zastąp zdrowym tłuszczem (smalec gęsi, wieprzowy, łój, oliwa z oliwek). Zwiększ udział mięsa, pochwal się za miesiąc wink
    • 1matka-polka Re: czy ja zdrowo jem? 27.01.16, 13:30
      Pełnoziarniste pieczywo zazwyczaj składa się głównie z białej mąki pszennej a gotowe musli zawiera dużo cukru. Owoc dwa razy dziennie - za często. Sok warzywny gotowy? Zupa krem z ziemniakami? Kisiel/galaretka z cukrem? Na kolacje węgle?
      Nic z tego nie będzie sad
      • troompka Re: czy ja zdrowo jem? 27.01.16, 13:49
        na pieczywie ktore kupuje pisze naturalny zakwas zytni, pelnoziarnista maka zytnia, blonnik owsiany, siemie lniane, woda,sol. Soki warzywne robie sama, zupy kremy głownie same warzywa bez ziemniakow, kisiel i galaretke robie sama dodaje odrobine cukru trzcionowego, albo wcale jak ze slodkimi owocami. Bez owocow nie moge zyc, juz zrezygnowanie ze slodyczy to wyczyn duzy dla mnie, ale owocow nie oddam.
        Porcje-nie odmierzam ich scisle, ale np. owsianka na wodzie z 4 łyzek płatków, musli nie kupuje tylko mieszam rozne płatki ew. błonnik sklepowy, kaszy tez 4 łyżki gotuję, mały jogurt, pół okrągłego opakowania twarogu.
        Ja mam wrazenie, że te wszystkie ziarna we mnie siedzą, że zamiast mnie "czyścic" to zalegają. Nigdy nawet objadając się nie czułam takiej sytosci jak teraz na tej diecie.
        Moje parametry: wiek 45 lat przy 160 cm waze 65 kg, moja optymalna waga to 56-58 kg i do niej chcialabym dążyć. Ja mam dość ciężką budowę, bo w młodosci trenowałam kolarstwo górskie i dalej zreszta aktywnie je uprawiam, stąd dosc mocno rozrośniete dolne partie ciała, ale nie utłuszczone. Nadmiar mam w biuscie (hehe, ale spokojnie sie go pozbede), lekkie boczki i ramiona. Na oko nikt nie daje mi tych 65 kg, ale je mam i czuje.
        • ola_dom Re: czy ja zdrowo jem? 27.01.16, 13:51
          troompka napisała:

> Ja mam wrazenie, że te wszystkie ziarna we mnie siedzą, że zamiast mnie "czyścic" to zalegają.

Bardzo trafnie czujesz. To nie jest tak, że ziarna są świetne, zdrowe i dla wszystkich. A błonnik to nasze zbawienie i cud na wszystko.
          Spróbuj odstawić większość tych zbóż i zobacz, jak wtedy się poczujesz.
        • 1matka-polka Re: czy ja zdrowo jem? 27.01.16, 13:53
          Skoro zboża u ciebie "zalegają" to czas na dietę bez zbóż. Zboża zastąp tłuszczem, i pogadamy za miesiąc big_grin
        • rulsanka Re: czy ja zdrowo jem? 27.01.16, 13:58
          "moja optymalna waga to 56-58 kg"
          Twój organizm najwyraźniej uważa inaczej. Zastanowiłabym się, czy warto się męczyć dla schudnięcia z biustu i "lekkich boczków". Czy nie schudniesz przy tym na twarzy? W tym wieku chudnięcie na twarzy daje paskudne efekty (wiem po sobie).
          Co do błonnika, to ja mając w diecie produkty pełnoziarniste i owoce suszone, byłam wzdęta jak balon. Od czasu gdy jem tłuszcze, a ograniczam produkty mączne i błonnikowe, zniknęły mi problemy z brzuchem.
          • rosapulchra-0 Re: czy ja zdrowo jem? 28.01.16, 09:31
            Jakie np. tłuszcze jesz?
            • rulsanka Re: czy ja zdrowo jem? 28.01.16, 10:51
              Olej rzepakowy, kokosowy, masło i masło klarowane, oliwa z oliwek, awokado, tahini, jadam tłuste mięso typu boczek
              czasem suplementuję się olejem lnianym, wiesiołkowym, czarnuszkowym i z pestek moreli

Unikam tłuszczy utwardzonych.
    • rulsanka Re: czy ja zdrowo jem? 27.01.16, 13:33
      Błonnik i owoce suszone mogą powodować zaparcia i wzdęcia. Masz za mało tłuszczu w diecie. Nie podjadaj pomiędzy posiłkami.
      Masz podwyższony cholesterol całkowity, czy LDL?
      Diety, jeżeli w ogóle działają, to najbardziej widać efekt na początku. U ciebie efektu nie ma.
      • troompka Re: czy ja zdrowo jem? 27.01.16, 13:53
        całkowity mam podwyzszony (225), bo frakcje są w porządku, mam sporo wiekszy Hdl niz LDL i niskie trojglicerydy.
        Problem tez w tym, ze generalnie nie przepadam za miesem (dlatego pewnie ta dieta zawiera tak duzo nabialu i ziaren bo cos jesc musze). Ryby jeszcze jako tako (ale skad wziac porzadne ryby), ale mięso ......zmuszam sie zeby je zjesc w ogole, tak samo z jego przetworami. Pewnie mam za mało tluszczu, bo moje produkty go nie zawieraja, ale o tym dietetyk tez wiedzial, bo pytal o moje preferencje kulinarne.
        • ola_dom Re: czy ja zdrowo jem? 27.01.16, 13:55
          troompka napisała:

> Problem tez w tym, ze generalnie nie przepadam za miesem (dlatego pewnie ta dieta zawiera
          > tak duzo nabialu i ziaren bo cos jesc musze).

A jajka? Jesz, lubisz?

> moje preferencje kulinarne.

A co jadłaś przed dietą? Co jadłaś innego, inaczej?
          • troompka Re: czy ja zdrowo jem? 27.01.16, 14:13
            przed dieta nie jadlam tyle zbóż i błonnika. Tylko to doszło.
            Skąd pozyskac tłuszcz jesli sie nie lubi miesa? jajka jem, ale ile mozna, tak jak wspomnialam z rybami jest kłopot, bo nie mam w okolicy rybnego, a marketowe ryby do mnie nie przemawiają. Kupie czasem makrelkę albo puszkę sardynek i zrobie z nich pastę.
            Kurcze, chyba sama odstawie te zapychacze, bo kolejny dzien chodzę nabita i ociężała.
            Pani dietetyk przy podobnej diecie ladnie odchudzila moja kolezanke, ale moze ona lepiej te ziarna przyswaja.
            • ola_dom Re: czy ja zdrowo jem? 27.01.16, 14:18
              troompka napisała:

> Skąd pozyskac tłuszcz jesli sie nie lubi miesa? jajka jem, ale ile mozna,

Jajka na maśle można i co drugi dzień. Tyle że wtedy mogą obrzydnąć wink

> Kurcze, chyba sama odstawie te zapychacze, bo kolejny dzien chodzę nabita i ociężała.

Koniecznie.
              I wcale nie jest prawdą, że błonnik pięknie czyści zawsze i każdego. Uwielbiam błonnikowe jedzenie, nigdy nie lubiłam mięsa, a jednak po błonniku byłam regularnie zatkana, natomiast mięsko tak mi pobudzało metabolizm, jak nic innego... Nadal nie przepadam za mięsem, ale jem je z rozsądku.
              A jak ostatnio zrobiłam wielki gar zielonej soczewicy, którą uwielbiam, to czułam się jak wielka, ciężka, nabąbana buka...
            • 1matka-polka Re: czy ja zdrowo jem? 27.01.16, 14:22
              Tłuszcz można spożywać z warzywami. Np. warzywa duszone ze słoniną.
        • 1matka-polka Re: czy ja zdrowo jem? 27.01.16, 14:02
          Lekarze obecnie wiedzą o cholesterolu i jego wpływie na ludzki organizm bardzo malutko, tyci, tyci. Na temat diety wiedzą o wiele mniej. Nie brałabym sobie do serca ich porad.
          Poczytaj sobie o cholesterolu tak ogólnie, różne stanowiska. I wyobraź sobie, że np. po wysiłku fizycznym poziom cholesterolu może skoczyć np. o 50 jednostek. I, że np. ludzie szczególnie zdrowi i sprawni mają często poziom cholesterolu wyższy niż przewiduje norma. Mam nawet takich w rodzinie...
          • snakelilith Re: czy ja zdrowo jem? 28.01.16, 11:11
            Podwyższony cholesterol bez innych czynników ryzyka (wysokie trójglicerdy, wysokie ciśnienie, nadwaga, cukrzyca) zapewnia w dojrzalszym wieku nawet dłuższe życie i lepszą kondycję intelektualną. A kobiety i tak mają zwykle podwyższony choleterol ze względu na wysoki HDL, niestety normy układne były i są zwykle dla mężczyzn, co nie musi się sprawdzać (i nie sprawdza) u kobiet. Do tego rezygnacją z tłuszczów zwierzęcych raczej nie obniżymy nawet złego chlesterolu LDL. Jak pokazują wszystkie badania z low carb, jest wprost przeciwnie, LDL spada przy ograniczeniu w diecie węglowodanów. To znane jest już od diety Atkinsa, której przypisywano zło całego świata i atkinsującym natychmiastową śmierć na zawał, a w praktyce okazało się coś zupełnie innego, co wiele dietytyków starej szkoły nie chce do dziś przyjąć do wiadomości, chociaż istnieją niezbite fakty, że metaboliczne problemy spowodowane są głównie nadużywaniem węglowodanów i hyperinsulinemią. Więc jeżeli dziś jakaś "dietetyczka" ładuje nam jadłospisy rodem z książek z lat 60-tych (kisiel i owoce na podwieczorek!), to znaczy, że jest niekompetentną ignorantką, której nie chciało się poczytać w najnowszych żurnalach dla specjalistów. Taką dietą, to tylko można szkody narobić, bo osoba, które nie przetrawi tego całego błonnika, zaburzy tylko równowagę bakterii w jelitach i doprowadzi do gastrycznych problemów na dłużej. Dlatego zgadzam się całkowicie z tobą i jestem przerażona, że ludzie jeszcze samozwańczym "specjalistom" za coś takiego płacą.
        • rulsanka Re: czy ja zdrowo jem? 27.01.16, 14:02
          Całkowity cholesterol to jak długość penisa razem z kręgosłupem. Jeśli lipidogram masz dobry to nie masz się co martwić. Ja mając 25 lat miałam cholesterol ponad 200, przy czym hdl miałam ogromne a ldl wręcz poniżej minimum. Trójglicerydy malutkie. Nadal mam podobnie, a kardiolog zachwycona, że przy takich wynikach miażdżyca mi nie grozi.
          Dobre, sycące jedzenie to np. jarmuż duszony z boczkiem, sałata z winegretem (dużo oliwy) do tego jakieś orzechy, migdały, pierś z kurczaka itp. Zboża to niestety pułapka wysokiego ig, i wzdęcia jeśli ma się do nich tendencję.
    • mozambique Re: czy ja zdrowo jem? 27.01.16, 14:04
      a co to za dietetyk ?

bo wiesz - mase jest teraz takich panienek po 3-miesiecznych kursach dietetyki co to wszystkim walą tą samą sztancę drukowaną zkomputera
    • ofelia1982 Re: czy ja zdrowo jem? 27.01.16, 14:10
      No dieta wygląda na bardzo rozsadna i zdrowa.a pijesz wode? Bo dużo blonnika jesz
      • troompka Re: czy ja zdrowo jem? 27.01.16, 14:17
        no wlasnie nie pije smile, jakbym zliczyła to max 1.5 litra w ciagu dnia, a zalecone mam 2-2.5.
        Dietetyk znany lokalnie i polecany,z sukcesami u znajomej (ponad 15 kg, ale ona miala sporo tłuszczyku do zrzucenia) no i ladnie te ziarna przyswajała, dobrze sie na diecie czuła, a ja od początku żle i czekałam kiedy bedzie lepiej....ale ciagle nie jest.
        • 1matka-polka Re: czy ja zdrowo jem? 27.01.16, 14:19
          Zalecenia dotyczące ilości wypijanej wody są również z tyłka wzięte.
          • mozambique Re: czy ja zdrowo jem? 27.01.16, 14:34
            fakt, ludzie łykają to jako dogmat ( te 2 litry) podczas gdu kazdy lekarz powie ci ze to bzdura - powinno byc ok 1,5-2 l. wszytskich płynów w ciagu dnia (lacznie z zupami, kawą herbatą oraz wodą zawartą np w owocach i warzywach, czy tych kisielach itp)

pompowanie sie litrami czystej wody jest bezsensowne i czasami niepotzrbnei zupelnei obciąza nerki
          • ofelia1982 Re: czy ja zdrowo jem? 28.01.16, 09:30
            Nie są. Mając taka ilość błonnika do strawienia, tyle zbóż - ona musi pic, bo inaczej zamiast korzyści będzie miała zaraz problem.
            • 1matka-polka Re: czy ja zdrowo jem? 28.01.16, 09:48
              To ja się pytam, po co ona spożywa tyle błonnika i dlaczego organizm sam się nie domaga wody, skoro jej potrzebuje?
            • memphis90 Re: czy ja zdrowo jem? 26.11.16, 12:16
              Błonnik się nie trawi...
    • thea19 Re: czy ja zdrowo jem? 27.01.16, 16:17
      jakbym byla kura, to bym nie protestowala. jako czlowiek, istota z natury miesozerna, owszem. ja bym te kasze, owsianki i pieczywo ograniczyla. z pieczyw to jadam te prostokaty suche na sniadanie. opakowanie starcza mi na 2 tygodnie. kasza/ryz tylko raz dziennie do obiadu na zmiane z ziemniakiem. owsianki czystej nie jadam, musli tylko naturalne z orzechami bez dodatkow glukozowo fruktozowych 1-2razy w tyg.
      ja lubie ryby morskie, piersi z kurczaka, gotowane jajka. one mi nie szkodza, nie jestem glodna. jak czasem mnie zlapie glod, to orzechy wszelakie bardzo skutecznie spelniaja swoja role. nie patrze na kalorie w ich przypadku. mieso lubie i potafie zjesc nawet 20dkg wedzonej tlustej wedliny w plasterkach (bez dodatków ofkors).
      ja jestem wzdeta, osowiala i nic mi sie nie chce jak jadam produkty z biala maka, cukrem albo tluszczem roslinnym. najgorsze polaczenie to wszystkie 3 razem.
      • ofelia1982 Re: czy ja zdrowo jem? 28.01.16, 09:32
        Akurat człowiek jest wszystkożerny,,na co wskazuje jego uzębienie. Może wybierać.
        • 1matka-polka Re: czy ja zdrowo jem? 28.01.16, 09:47
          Jednak jak by nie analizować, to spora część ma tendencję do zaburzeń hormonalnych (insulina) spowodowanych spożywaniem dużej ilości węglowodanów.
    • fragile_f Re: czy ja zdrowo jem? 27.01.16, 17:13
      Wywalilabym suszone owoce (siarka), kisielki (chyba ze "domowe"), galaretki itp. Owsianke rob na mleku sojowym, od zwyklego mozesz miec wzdecia. Brzuch moze tez bolec od kaszy jaglanej (moze draznic zoladek). Nie jedz kupnego musli, rob sama mieszankę. Zamienilabym czesc nabiału na tofu, od przetworow mlecznych generalnie mozna miec sensacje. Na obiad dołozyłabym dodatkowo pieczone warzywa korzeniowe (nawet po prostu dla odmiany - pietruszki, marchewki, buraki itp) - albo pieczone cukinie (np. z pomidorami i mozarella), baklazany. Moze jesz tez za malo tluszczy? Polewaj warzywa oliwa - nie boj sie tego. Wprowadzilabym tez na Twoim miejscu troche straczkowych, zeby nie jesc nabialu do kazdego posilku - garstka gotowanej soczewicy tu i tam nie powinna wywołac wzdeć.

No i nie poddawaj sie - ja tez nie chudlam przez jakis czas, a potem sie ruszyło. Co prawda mialam do zrzucenia tylko 5-8kg, zajelo mi to pol roku ale przy okazji nie mam efektu opadnietego zada wink

Aha, rewelacje o przestawieniu sie na słonine ze smalcem po prostu zignoruj wink Chyba lepiej zaufac WHO czy dietetykowi a nie anonimowej forumce.
    • k1k2 Re: czy ja zdrowo jem? 27.01.16, 17:27
      Ja tak mialam po jaglanej (ktora zreszta bardzo lubie). Poza tym w pszenicy i jaglanej jest sporo glutenu, ktory zmienia przepuszczalnosc blony jelita cienkiego nawet jesli nie jestes na gluten "uczulona".
      Sprobuj ryz (moze byc ciemny lub dziki) plus fasola, typowa kombinacja am. lacinskiej, zawiera ponoc pelen zestaw potrzebnych bialek. Jak organizm przywyknie to po fasoli nie ma zadnych sensacji.
      • rulsanka Re: czy ja zdrowo jem? 28.01.16, 09:18
        jaglana jest bezglutenowa
      • ola_dom Re: czy ja zdrowo jem? 28.01.16, 10:23
        k1k2 napisała:

> Poza tym w pszenicy i jaglanej jest sporo glutenu,

Jaglana nie ma W OGÓLE glutenu.
    • ewekub Re: czy ja zdrowo jem? 27.01.16, 17:45
      A ja wykupiłam dietę pudełkową - 5 posiłków - 1700 kalorii i od 11 stycznia schudłam prawie 4 kg.
      Galaretka i budyń raz się zdarzyły wink
      • mozambique Re: czy ja zdrowo jem? 28.01.16, 11:32
        skoro przez tydzien na 1700kcal schudlas 4 kg to ile wazyłas przedtem ? ile jadłas przedtem ?

1700 to jest normalan norma kobiety w sre3dnim wieku pracującej na siedząco i nie uprawiajacej sportów
        • ola_dom Re: czy ja zdrowo jem? 28.01.16, 11:44
          mozambique napisała:

> skoro przez tydzien na 1700kcal schudlas 4 kg to ile wazyłas przedtem ? ile jadłas przedtem ?
          > 1700 to jest normalan norma kobiety w sre3dnim wieku pracującej na siedząco i nie uprawiajacej sportów

Bo liczenie kalorii nie ma większego sensu bez patrzenia na to, z czego pochodzą te kalorie. Liczenie kalorii sprawdza się podczas spalania ich w piecu laboratoryjnym - wtedy jak najbardziej można je porównywać. Ale organizm ludzki nie jest piecem laboratoryjnym i zupełnie inaczej zareaguje na 1000 kcal z bitej śmietany, inaczej na 1000 kcal z żytniego chleba, inaczej na 1000 kcal z miodu, a inaczej z krwistego steka. Choć przecież kalorycznie będzie tak samo, prawda?
      • troompka Re: czy ja zdrowo jem? 28.01.16, 12:16
        zamieszałyscie mnie teraz strasznie smile. Sumując wyciągnęłam z tej dyskusji tyle że powinnam jesc wiecej miesa (ktorego nie lubie) i tłuszczy, wiecej pic, odstawic blonnik i ograniczyc węgle. No ale wtedy to juz chyba calkiem inna dieta bedzie. Wytrzymam jeszcze pare dni, bo na pocz.lutego ide na wizyte do dietetyczki. Wiem na pewno ze ta mi nie służy, a wszelakie białkowe tez nie sa dla mnie.......przyjdzie mi polubic boczki i miec nadzieje, że nie będą się powiększac smile
        • bu-zia Re: czy ja zdrowo jem? 26.11.16, 11:29
          minęło 10 m-cy od początku mojej diety. Po nieudanych poczatkach, nastąpiła modyfikacja diety (ograniczenie błonnika, który mi nie służył, a zwiększenie ilości warzyw i ryb, no i ogranicznienie owoców, które mi nabijały cukier, a z których nie potrafiłam zrezygnować), Efekt po 10 miesiacach -10 kg mniej, czuję się lżejsza, pełna energii, a przez cwiczenia (codzinnie teraz Mel B, a latem kije/bieganie) mam fajną, sportową sylwetkę. Udało mi się! Teraz tylko trzymać się zasad, które dostałam od dietetyczki i mam nadzieje, że nie spocznę na laurach.
          • memphis90 Re: czy ja zdrowo jem? 26.11.16, 12:22
            Eeee, nick też Ci się zmienił...?
    • przystanek_tramwajowy Re: czy ja zdrowo jem? 26.11.16, 11:34
      Po pełnoziarnistym pieczywie miałam takie wzdęcia i biegunki jak nigdy wcześniej i nigdy później.
    • paszewa Re: czy ja zdrowo jem? 26.11.16, 13:00
      ja do każdego posiłku jem 50% warzyw, objętościowo talerz tak wyglada, że 25% mięso, 25% kasze, 50% warzywka. Schudłam pięknie do swojego rozmiaru 36 i się cieszę. Twoje menu wygląda całkiem przyzwoicie. Ja bym patrzyła na składy produktów i wyeliminowała cukier z nich i reszty diety.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka