Dodaj do ulubionych

cholesterol, dieta, dużo pytań

27.02.16, 16:51
droga Ematko która znasz się na wszystkim!

czy ktoś może mi zinterpretować wyniki? chol. całkowity 250 (norma 115-190), HDL 97 (norma >45), trójglicerydy 91 (norma <150), cholesterol LDL wyliczany 133, wskaźnik aterogenności 2,6 (norma <5). po wizycie u internistki wyszłam skołowana. najpierw chciała mi przepisać leki i zaleciła dietę ("pani sobie sprawdzi w internecie jaka dieta") a potem stwierdziła że nie mam powodu do zmartwień bo mam wysoki dobry cholesterol. to jak w końcu, mam olać ten wynik czy coś robić? info dodatkowe - nie mam nadwagi, ciśnienie w normie a nawet niskie, lat 40.

a jeśli dieta to jaka i czy faktycznie komuś pomogła bo w necie wyczytałam już różne rzeczy. u mnie wysoki cholesterol jest rodzinny. babcia była długo na ścisłej diecie i niewiele to pomagało. oboje rodzice mają i zbijają lekami.
Obserwuj wątek
    • thea19 Re: cholesterol, dieta, dużo pytań 27.02.16, 17:36
      od cholesterolu wazniejsze sa trojglicerydy. jak sa w normie to cholesterol troche podwyzszony mozna olac, widocznie masz taki typ urody. u mnie jest identycznie, wiec sie nie przejmuje.
    • cauliflowerpl Re: cholesterol, dieta, dużo pytań 27.02.16, 18:32
      U mnie identycznie.
      Dieta od zawsze.. praktycznie taka, jaką zalecają przy wysokim cholesterolu smile
      Plus - swego czasu wystraszyłam się wyniku i zaczęłam uprawiać sport. I mi się spodobało.
      • cauliflowerpl Re: cholesterol, dieta, dużo pytań 27.02.16, 18:56
        "Dieta od zawsze.. praktycznie taka, jaką zalecają przy wysokim cholesterolu"
        Uściślę, bo trochę niezrozumiale to napisałam: jak razem z badaniami przysłali mi spis, co powinnam a czego nie powinnam jeść, to pomyślałam "no przecież dokładnie tak się odżywiam" smile
        I też mam wysoki cholesterol rodzinny.
        Mam około 190, w porywach do 240.
        • bella_roza Re: cholesterol, dieta, dużo pytań 27.02.16, 19:31
          a jesz jajka, wędliny, masło, słodycze?
          ja się staram zdrowo odżywiać, jem dużo warzyw, chude mięso, ale powyższe punkty różnią mnie od tej wzorcowej diety i zastanawiam się czy to zmieniać
          • cauliflowerpl Re: cholesterol, dieta, dużo pytań 27.02.16, 19:43
            Z wymienionych, tylko jajka, ale za to dużo.
            Wędliny i słodycze bardzo rzadko. Masło raz na ruski rok dorzucę do risotto, mogłoby nie istnieć.
            Za to jem dużo sera i w tamtym czasie piłam więcej alkoholu.

Możesz sprawdzić, odstaw te produkty na kilka miesięcy i powtórz badania. Ja byłam pewna, że ostatnie wyniki wyjdą dobre po odstawieniu pigułek (nie wiem, czemu sobie ubzdurałam, że to od nich), wyszło jak zwykle.
            Więc jem to, co lubię i przestałam się przejmować. Widocznie "ten typ tak ma".
            • bella_roza Re: cholesterol, dieta, dużo pytań 27.02.16, 20:01
              a właśnie, ser żółty
              plus pigułki i jeszcze jedne leki biorę co może mieć wpływ
    • moniakociara Re: cholesterol, dieta, dużo pytań 27.02.16, 19:13
      Mi na ostatnim badaniu wyszło 209, lekarze mowia, że to juz podwyzszony, ale od ludzi usłysałam abym dała sobie spokój bo to nie jest podwyższony, wiem, ty masz wyższy. Ja się wyższego spodziewałam z powodu leków. Tydzień temu okazało się, że mam Hashimoto, endokrynolog powiedziała, że cholesterol może być podwyższony od tarczycy i zobaczymy jaki poziom cholesterolu będzie na najbliższej kontroli. A odzywiam się raczej zdrowo, sport też uprawiam.
      • gosza26 Re: cholesterol, dieta, dużo pytań 27.02.16, 20:06
        Parodia losu ja ważę dużo za dużo a trójglicerydy mam 74 a cholesterol 150...
        Stosunek całkowitego do hdl masz 1:2,5 i z tego co wyczytałam jest to dobry stosunek. Jest dlatego wysoki bo masz hdl wysoki i dobry.
        Jak dla mnie powinnaś po prostu uważać na przetworzone jedzenie i konserwanty. Powinny wtedy spaść i trójglicerydy i LDL a HDL zostanie na swoim miejscu. Najwyraźniej to co jesz jest ok. Tylko trzeba patrzeć na chemię w jedzeniu.
        • bella_roza Re: cholesterol, dieta, dużo pytań 28.02.16, 15:26
          ale którą chemię? jakie przetworzone jedzenie podnosi trójglicerydy?
          • gosza26 Re: cholesterol, dieta, dużo pytań 28.02.16, 21:22
            żywność z cała tablicą mendelejewa. Przetworzone, tutaj faktycznie nie doprecyzowałam i wyszło,że surowiznę trzeba jeść wink Ale chodzi m.in. o nadmiar gotowców sklepowych czy wędlin. Pilnuj żeby dobre tłuszcze były w diecie.
    • kub-ma Re: cholesterol, dieta, dużo pytań 27.02.16, 21:50
      Ja miałam trochę podniesiony i żadna dieta nie pomagała. Lekarz stwierdził, że widocznie taki mam metabolizm i przepisał mi lekarstwo (bardzo mała dawka). Błyskawicznie cholesterol spadł i utrzymuje się na idealnym poziomie.
    • aquella Re: cholesterol, dieta, dużo pytań 27.02.16, 22:37
      pół roku temu byłam u dietetyczki, która po zleconych badaniach powiedziała, że niczym mnie nie nastraszy bo wyniki mam jak szczupła 20latka, może chodzi o tłuszcze roślinne, zero mięsa ( ale podobno jak się go nie połączy z weglami w jednym posiłku to cholesterolu nie podnosi), zero słodyczy, zboża w większości pełnoziarniste, mnóstwo warzyw i sporo owoców
    • klubgogo Re: cholesterol, dieta, dużo pytań 28.02.16, 17:35
      Podwyższony cholesterol ma moja mama, ja i córka. Jesteśmy szczupłe, nie palimy, ruszamy się, żyjemy zdrowo. I nie ma znaczenia czy właśnie zjadłam tłustą golonkę i 3 pączki czy też właśnie przebiegłam 10 km, zrobiłam 6 weidera i zjadłam sałatę z olejem lnianym. Mój wynik i tak będzie wynosił między 220-270. Lekarz absolutnie odmówił przepisywania leków, bo dawniej normą całkowitego cholesterolu było 230, tylko koncerny farmaceutyczne wpływają na obniżenie tego wyniku.
      Nie pomaga gimnastyka, nie pomaga dieta obniżająca cholesterol, i nawet brak stresu, wynik zawsze mam grubo ponad 200. Dopóki nie mamy otyłości, robimy co roku badania, pilnujemy wyników i obserwujemy.
      • 1matka-polka Re: cholesterol, dieta, dużo pytań 28.02.16, 19:52
        Po gimnastyce cholesterol się podwyższa, mierzyłaś kiedyś bezpośrednio po treningu? Mojemu mężowi po 15 minutowym biegu urosło ze 190 na 230 big_grin
        • klubgogo Re: cholesterol, dieta, dużo pytań 28.02.16, 20:13
          Miałam na myśli aktywność fizyczną jako taką. Ćwiczę, biegam, ogólnie sporo ruchu, żeby zdrowo było.
    • 1matka-polka Re: cholesterol, dieta, dużo pytań 28.02.16, 19:46
      Przeczytaj te artykuły a zrozumiesz, dlaczego lekarka nie dała jednoznacznych zaleceń:
      nowadebata.pl/2011/03/06/nauka-w-komisjach-czyli-polityczne-korzenie-hipotezy-tluszczowo-cholesterolowej/
      nowadebata.pl/2011/11/08/statyny-medyczna-pomylka/
      nowadebata.pl/2011/06/26/inflacja-jaja-i-grozny-cholesterol/
    • 1matka-polka Re: cholesterol, dieta, dużo pytań 28.02.16, 19:50
      W rodzinie mojego męża występuje ten "wysoki cholesterol". Wszystkie osoby z podwyższonym cholesterolem (około 250) są szczupłe i bardzo aktywne, praktycznie na tyłku nie usiedzą. Jedna z tych osób była na tzw. diecie cholesterolowej przez rok, zbiła cholesterol do 230. Olali sprawę, cieszą się jedzeniem masła, jajek, mięsa i tłuszczu oraz dobrym zdrowiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka