Dodaj do ulubionych

Teleranek :)

06.03.16, 09:14
pamiętacie wątek o programach dawnej TVP, które chciałybyśmy by wróciły? No to mamy Pegaz a dziś Teleranek. Pytanie, czy oglądalność będzie satysfakcjonująca...Mnie się taka zmiana podoba, tak samo jak pomysł zrealizowania serialu o Jagiellonach.
Obserwuj wątek
    • spanish_fly Re: Teleranek :) 06.03.16, 09:21
      PRL wraca. O ile Pegaz czy Sondę to może niektórzy dorośli z sentymentu obejrzą o tyle Telerankowi sukcesu nie wróżę.
    • andaba Re: Teleranek :) 06.03.16, 09:22
      Mnie zawsze drażniły programy dla starszych dzieci - te wszystkie teleranki, sobótki, dropsy.
      Jedynie filmy czasem oglądałam. Rzadko, zdecydowanie telewizja nigdy nie była moją ulubioną rozrywką.
      Więc tym bardziej teraz bym nie oglądała. Dzieci też nie obejrzą, bo telewizji nie mamy.

Ale jak będzie dobry, to czemu nie, niech sobie będzie. Choć teraz wszystkie programy są na jedno kopyto.
    • krejzimama Re: Teleranek :) 06.03.16, 09:23
      Czyli PRL wraca...
      Teleranek, Pegaz, Sonda, serial o Jagiellonach(remake Bony?), prokurator Piotrowicz, sędzia Kryże...
      Co dalej? Pałowanie i więzienie, opozycji, cenzura, kartki na mięso, stan wojenny...
    • asia-loi Re: Teleranek :) 06.03.16, 09:25
      Nie da się porównać telewizji z PRL-u, gdzie był jeden czy dwa programy, z dzisiejszą telewizją, gdzie można mieć mnóstwo kanałów. Samych kanałów dla dzieci "bajkowych" można mieć ileś.
      • sanrio Re: Teleranek :) 06.03.16, 12:27
        pytanie co to te "ileś" kanałów proponuje. Bo ja mam alergię na te wszystkie Nickelodeony i Disneye, jedyny program z sensem to ABC, ale na niego moja córka jest już za duża.
        • spanish_fly Re: Teleranek :) 06.03.16, 13:15
          Nie Ty jesteś targetem tych programów.
          • sanrio Re: Teleranek :) 06.03.16, 14:09
            aha no to gratuluję skoro uważasz owe programy za odpowiednie dla jakichkolwiek dzieci.
            • spanish_fly Re: Teleranek :) 06.03.16, 14:20
              Jedno z drugim nie ma nic wspólnego, ale z ciekawości zapytam które konkretnie programy na Nickleodon i Disney Channel uważasz za nieodpowiednie dla dzieci w jakim wieku? Co masz np. do Spongeboba?
              • 21mada Re: Teleranek :) 06.03.16, 15:09
                Nie jest polski.
                Poza tym Nickelodeon to najbardziej durny kanal.
              • sanrio Re: Teleranek :) 06.03.16, 21:31
                ha! akurat Spongeboba uwielbiam wink Natomiast uważam, że treści przekazywane w takim np. Nicky Ricky Dicky i Dawn lub też inni Nawiedzeni dla dzieci w wieku 7 lat (taka jest granica widoczna na ekranie) są bardzo nieodpowiednie. W kwestii samej treści, języka, odnoszenia się do siebie nawzajem i wiecznego wrzasku (bardzo zły polski dubbing). No ale to moje zdanie i nie pozwalam córce oglądać tych seriali. Poza tym dlaczego my Polacy musimy koniecznie karmić dzieci tą amerykańską papką?
                • spanish_fly Re: Teleranek :) 07.03.16, 00:34
                  Ależ nie musimy, możesz oczywiście karmić dziecko polską papką. Pytałam z ciekawości, bo nie rozumiem potępiania w czambuł całych kanałów telewizyjnych, które pokazują przecież bardzo różne rzeczy.
                  • aneta-skarpeta Re: Teleranek :) 07.03.16, 21:22
                    Problem w tym, że jakoś jeszcze nie wyprodukowalismy narodowego spanczboba. Telewizja dla dzieci ma być nie tylko narodowa ale także nowoczesna i atrakcyjna żeby wygrywała z konkurencją.
          • klerjeser Re: Teleranek :) 06.03.16, 22:37
            spanish_fly napisała:

> Nie Ty jesteś targetem tych programów.

"Target' i wszystko jasne big_grin
        • asia_i_p Re: Teleranek :) 07.03.16, 17:43
          Zobacz, może twojej córce się spodoba Da Vinci Channel. U nas najchętniej ogląda mąż.
          Disney ma irytujący dubbing, ale niektóre seriale ma sympatyczne, no i da się tam znaleźć stare filmy Disneya, pełnometrażowe albo rozbite na miniseriale.
    • rozaly Re: Teleranek :) 06.03.16, 10:50
      Teleranek to mi się tylko ze stanem wojennym kojarzysad
      • sanrio Re: Teleranek :) 06.03.16, 12:27
        tylko? No to współczuję, mi się kojarzy z beztroskimi niedzielami mojego dzieciństwa
        • beata985 Re: Teleranek :) 06.03.16, 12:33
          może pamięć dalej nie sięga wink
          ja też pamiętam, że w niedzielę o 9 zasiadałam przed tv na teleranek, w tamtych czasach to był jeden z niewielu programów dla dzieci i młodzieży, nie mówiąc o ilości kanałów w tv, oglądało się co było...
          póżniej jeszcze na 2 kino familijne czy jakoś tak-Domek na prerii, Doktor Quinn....
          • 21mada Re: Teleranek :) 06.03.16, 15:19
            > teleranek, w tamtych czasach to był jeden z niewielu programów dla dzieci i młodzieży
            ??? Jeden z niewielu? Teleranek, Tik-Tak, Piatek z Pankracym, 5-10-15, Sobotka, Drops, Teleferie, Rambit, Zwierzyniec, Domowe Przedszkole, Michalki, Przybysze z Matplanety. Plus Teatr Mlodego Wdiza. Plus niezliczone filmy i seriale dla dzieci.
            Jakie sa dzisiaj fajne POLSKIE programy, filmy, seriale?
            • beata985 Re: Teleranek :) 06.03.16, 21:30
              no ale teleranek to jednak inna grupa wiekowa niż piątek z pankracym i o ile teleranek był w dniu wolnym to reszta już niekoniecznie, jak siedziało się w szkole a póxniej lekcje robiło to nie było jak obejrzeć...a w niedzielę to jednak wszyscy spali-dorośli- i można było spokojnie pozaglądać....

Sobótki nie pamiętam...jakoś inaczej nazywał się ten sobotni program chyba....
          • aneta-skarpeta Re: Teleranek :) 07.03.16, 21:25
            Nie było konkurencji wiec teleranek i ziarno zbierały widzów. Nie koniecznie dlatego ze były takie super ekstra. Pomyślmy czy byśmy nadsl oglądały teleranek co niedziel gdybyśmy miał 10 kanałów z bajkami. Nie wspominając o innych atrakcjach kiedyś niedostępny
    • wielceszanownypan Re: Teleranek :) 06.03.16, 11:09
      sanrio napisała:
      No to
      > mamy Pegaz a dziś Teleranek.

Jest ryzyko, że którejś niedzieli zamiast teleranka wystąpi Jarozbaw w generalskim mundurze.

• alpepe Re: Teleranek :) 06.03.16, 12:33
        No cio ty, on lubi zza kulis.
      • morekac Re: Teleranek :) 06.03.16, 13:26
        A może to chodzi o to, aby znowu nie było teleranka i mogli wreszcie internować Jarosława? wink
        • sanrio Re: Teleranek :) 06.03.16, 22:27
          >A może to chodzi o to, aby znowu nie było teleranka i mogli wreszcie internować Jarosława?

big_grin big_grin big_grin
    • beata985 Re: Teleranek :) 06.03.16, 11:12
      no i zaspałam...uncertain
      tan. nawet nie wiedziałam, że juz dzisiaj zaczynają.....
      był kogut???
      • beataj1 Re: Teleranek :) 06.03.16, 12:31
        Nowy. Patriotyczny....
        • beata985 Re: Teleranek :) 06.03.16, 12:34
          ale co??? kogut nowy i patriotyczny????
          • beataj1 Re: Teleranek :) 06.03.16, 12:43
            tak
            https://i1.pudelekx.pl/82c8cd874f78205ab24a0938e9fd7c5a64c2362b/teleranek2016-logo655-jpg
            • morekac Re: Teleranek :) 06.03.16, 13:19
              To rzeczywiście ten? Piórka w barwach narodowych w zadku wydają mi się mało szczęśliwym pomysłem...
              • wielceszanownypan Re: Teleranek :) 06.03.16, 13:25
                morekac napisała:
                > To rzeczywiście ten? Piórka w barwach narodowych w zadku wydają mi się mało szc
                > zęśliwym pomysłem...

Jakie barwy narodowe? Przecież to kolory tęczy.
                Ale znak przymierza Boga z ludźmi w ptasim zadku, to też za bardzo nie wypada.
                • morekac Re: Teleranek :) 06.03.16, 13:28
                  Od góry pierwsze piórka są białe i czerwone, dopiero potem są te kolorowe. Tęcza ma inne ustawienie kolorów.
                  • wielceszanownypan Re: Teleranek :) 06.03.16, 13:52
                    morekac napisała:
                    > Od góry pierwsze piórka są białe i czerwone, dopiero potem są te kolorowe. Tęcz
                    > a ma inne ustawienie kolorów.

Możliwe, choć ja tam białego nie widzę.
                    Ale dlaczego kogut jest cyborgiem?
                    I dlaczego kogut kojarzący się z perelowskim telerankiem? Powinni wprowadzić dobrą zmianę i zamienić koguta na kaczkę.
      • attiya Re: Teleranek :) 08.03.16, 06:53
        nawet nie przyznawaj się, że zaspałaś tongue_out
        • morekac Re: Teleranek :) 08.03.16, 08:29
          Nie ona jedna przespała godzinę teleranka.
    • alpepe Re: Teleranek :) 06.03.16, 12:32
      Nienawidziłam Teleranka. Lubiłam 5-10-15 czy Sobótkę, czy jakoś tak. Ale Teleranek wydawał mi się zawsze, o dziwo, pretensjonalny. Nie wiem, czemu. Może taki miał być.
      Sondę lubiłam, na Pegaza byłam chyba za młoda.
    • gama2003 Re: Teleranek :) 06.03.16, 12:37
      Ten kogut ,,nowy,, jakiś psychodeliczny i ogonek dziwnie tęczowy. I patriotyczne pióro w ...zadku.
      Stary był ładniejszy, wystarczyło podretuszować.
      Jak program będzie radosno- rozrywkowy to ok.
      Może i młodsze dzieci skorzystają...
      • beata985 Re: Teleranek :) 06.03.16, 12:40
        juz poszukałam....jakiś taki kogut...w zbroi??
        • morekac Re: Teleranek :) 06.03.16, 13:24
          To jest kogut na miarę naszych czasów. Dumny, groźny i patriotyczny. Alter ego prezesa - nomen omen - Kurskiego.
          • beata985 Re: Teleranek :) 06.03.16, 21:35
            Alter ego prezesa - nomen omen - Kurskiego.

big_grin że też jeszcze nie ma memów....a może są???
    • aronia.pu.ko Re: Teleranek :) 06.03.16, 13:41
      Bardzo milo wspomina teleranek,wiec wscieku nie dostaje jak co niektóre lipy wyżej.
      Ale wydaje mi się,ze dziś dzieci przyzwyczajone są do innego stylu. Ale z jeszcze innej str: TV ABC ma bardzo dużą oglądalność,zatem czad pokaże.
      • morekac Re: Teleranek :) 06.03.16, 16:42
        ABC jest chyba dla maluchów? Dla starszych dzieci i nastolatków specjalnie nic tam nie ma?
        • maniaczytania Re: Teleranek :) 06.03.16, 18:59
          są czasami seriale i niektóre programy
          • morekac Re: Teleranek :) 07.03.16, 07:29
            Moje już stare są, ale zawsze kiedy siostrzenicy włączam ABC to są tam same programy dla maluchów... Jeszcze nie udało nam się trafić na coś dla 10-latków. Ale może to czysty przypadek.
    • jdylag75 Re: Teleranek :) 06.03.16, 13:42
      Żałosne zaklinanie rzeczywistości, że jak puścimy Teleranek to będzie jak dawniej. To jest tani sentymentalizm, przy kompletnym braku inwencji własnej, Dobrą Zmianę stać jak widać tylko an kopiowanie przestarzałych pomysłów komunistów.
      Szczególnie dla Sondy i Teleranka nie widzę miejsca. Większość osób ma teraz kablówkę z Discovery, NG na których można obejrzeć masę sensownych programów naukowych, podobnie jest z dobrymi programami dla dzieci, kanały dla dzieci nie kończą się na Disneyu czy Cartoon Network.

• antyideal Re: Teleranek :) 06.03.16, 15:15
        jdylag75 napisała:
        > Żałosne zaklinanie rzeczywistości, że jak puścimy Teleranek to będzie jak dawni
        > ej. To jest tani sentymentalizm, przy kompletnym braku inwencji własnej, Dobrą
        > Zmianę stać jak widać tylko an kopiowanie przestarzałych pomysłów komunistów.

Dobre podsumowanie tych slabiutkich pomysłow z powrotem do przeszlosci.
      • sanrio Re: Teleranek :) 06.03.16, 21:34
        ej, ale lepiej, że jest chociaż Teleranek niż jedno wielkie NIC, jak do tej pory.

> podobnie jest z dobrymi programami dla dzieci, kanały dla dzieci nie kończą się na Disneyu czy Cartoon Network

tzn jakie?
        • jdylag75 Re: Teleranek :) 06.03.16, 22:12
          Da Vinci learning na przykład.
          • sanrio Re: Teleranek :) 06.03.16, 22:28
            no to mamy jeden porządny vs kilkanaście beznadziejnych, słaba konkurencja
            • klerjeser Re: Teleranek :) 06.03.16, 22:39
              sanrio napisała:

> no to mamy jeden porządny vs kilkanaście beznadziejnych, słaba konkurencja
              >
              Da Vinci learning....polski program dla dzieci dostępny pod każdą strzechą big_grin
              • jdylag75 Re: Teleranek :) 07.03.16, 11:02
                Da Vinci, jest o ile mnie pamięć nie myli, w podstawowym pakiecie Polsatu.
                Teraz jest tablet i srajfon pod każdą strzechą, kablówka czy inna satelitarna to także żadne dziwo.
                Jakoś nie było wieców przeciwko likwidacji Wieczorynki na PR1 telewizji publicznej, a główny argument był taki, że jest pełno kanałów pełnych wartościowych programów dla dzieci. W tym kontekście nie rozumiem, dlaczego właśnie Teleranek miałby znacząco poprawiać jakość na rynku programów dla dzieci. Co najwyżej może poprawiać samopoczucie części rodziców.
                • sanrio Re: Teleranek :) 07.03.16, 14:58
                  ojojoj, widać nie rozumiesz w czym rzecz. Wieczorynka mogła spokojnie odpaść, bo puszczane były dokładnie te same bajki co na kanałach dla dzieci. Nie polskie. Nie produkowane w Polsce. Przedstawiające nie polskie zwyczaje i zachowania. Kwestia rozbija się o wznowienie POLSKIEJ produkcji dla dzieci pod postacią programów rozrywkowych i edukacyjnych, tak jak to było kiedyś, albowiem pewnie zauważyłaś, że od około 1995 roku TVP przestało produkować cokolwiek w tym temacie.
                  • wisniowy_sad Re: Teleranek :) 07.03.16, 16:42
                    sanrio napisała:

> ojojoj, widać nie rozumiesz w czym rzecz. Wieczorynka mogła spokojnie odpaść, b
                    > o puszczane były dokładnie te same bajki co na kanałach dla dzieci. Nie polskie
                    > . Nie produkowane w Polsce. Przedstawiające nie polskie zwyczaje i zachowania.
                    > Kwestia rozbija się o wznowienie POLSKIEJ produkcji dla dzieci pod postacią pro
                    > gramów rozrywkowych i edukacyjnych, tak jak to było kiedyś, albowiem pewnie zau
                    > ważyłaś, że od około 1995 roku TVP przestało produkować cokolwiek w tym temacie
                    > .

Produkcję wstrzymano dokładnie w 2000 roku, kiedy odpadła "Ciuchcia", "Domowe przedszkole", "Mama i ja". Wcześniej, w 1999 r. odpadł Pan Tik-Tak. Nową wersję "Domowego przedszkola" i "Mamy i ja" stworzono, problemem są Ciuchcia i Tik-Tak, które do tej pory nie mają kontynuacji i się na to nie zanosi, a były to bardzo wartościowe programy. Jest natomiast w tvp abc trochę nowszych programów dla dzieci wyprodukowanych specjalnie na potrzeby tej stacji, takich jak "Petersburski music show", "Mali światowcy", "Supełkowe abc", "Abc wszystko wie", "Podwodne abc" itp. Czyli oferta dość bogata, mimo okrojonych funduszy. Pewnie po dużej ustawie medialnej którą szykuje pis, każdy będzie płacił abonament i liczba programów dla dzieci się jeszcze zwiększy.
                  • aneta-skarpeta Re: Teleranek :) 07.03.16, 21:30
                    Tylko jeszcze to musi być na tyle ciekawe aby było chętnie oglądane przez dxieci, a nie tylko narodowe
                • kolpik124 Re: Teleranek :) 09.03.16, 11:50
                  jdylag75 napisała:

> Da Vinci, jest o ile mnie pamięć nie myli, w podstawowym pakiecie Polsatu.
                  >

oprócz polsatu mamy nc+ i pierdyliard innych kablówek plus tv naziemną

cała Polska instaluje polsat big_grin
      • rorzrzutny Re: Teleranek :) 06.03.16, 22:43
        Ale to nie jest dla dzieci. To jest dla dzisiejszych wyborców.

Tzn. program dla dzieci, ale nikogo nie obchodzi, czy dzieci będą to oglądać. TVP raczej nie będzie tego badać, a jeśli nawet, to na pewno nie będzie publikować wyników.

A dla wyborców jest decyzja o wznowieniu. Żeby pokazać, po co odzyskiwano (a odzyska się jeszcze bardziej) media publiczne. Że się walczy z obcymi miazmatami, zachodnią zgnilizną.
        • sanrio Re: Teleranek :) 07.03.16, 15:01
          wiesz, w gruncie rzeczy walka z zachodnimi miazmatami i zgnilizną nie jest taka zła, jeśli chodzi akurat o wychowywanie dzieci i to jakie mają mieć wzorce (czy jest to np. dobra pszczółka Maja czy też raczej popaprana Miley Cyrus vel Hannah Montana).
          • gosiablo Re: Teleranek :) 07.03.16, 16:04
            Dokładnie o to chodzi, przecież telewizja musi zapłacić komuś za takie dzieła jak np "Pokemony".
            Łykanie wszystkiego co zachodnie na zasadzie "jedzmy gó..., miliony much nie mogą się mylić" jest pomysłem średnim, zwłaszcza jeśli chodzi o dzieci.
          • spanish_fly Re: Teleranek :) 07.03.16, 17:02
            Pszczółka Maja to bajka austriacko-japońsko-zachodnioniemiecka.

Popieram jak najbardziej polską produkcję programów dla dzieci, ale jakoś nie mam wiary, że TVP pod wodzą Kurskiego będzie w stanie tego dokonać. Tak czy inaczej trzymam kciuki.

Co nie zmienia faktu, że w dobie globalizacji i powszechnego dostępu do internetu instytucjonalna walka z "zachodnimi miazmatami" w rozrywce dla dzieci jest skazana na porażkę. Jakieś szanse filtrowania przekazu mają rodzice małych dzieci, lub też starszych, jeśli zaprą się i będą kontrolować też, co oglądają ich starsze dzieci. Osobiście nie czuję takiej potrzeby, ufam w inteligencje swojego dziecka i jak na razie się nie zawiodłam.

Swoją drogą, wydaje mi się, że niektórzy rodzice wykazują się dużą dozą hipokryzji pozwalając dziecku tylko na "wartościowe" ich zdaniem rozrywki, podczas gdy sami w wolnym czasie oglądają sobie "Na Wspólnej" czy inne telenowele i przesiadują na forum e-mama, dajmy na to. Ale faktem, że i "Na Wspólnej" i forum są polskie, nasze i jak rozumiem to pozwala niektórym na dodanie sobie punktów za patriotyzm.
            • spanish_fly Re: Teleranek :) 07.03.16, 17:04
              Miało być:

Popieram jak najbardziej polską produkcję programów dla dzieci, ale jakoś nie mam wiary, że TVP pod wodzą Kurskiego będzie w stanie tego dokonać na odpowiedni poziomie. Tak czy inaczej trzymam kciuki.
            • sanrio Re: Teleranek :) 08.03.16, 22:54
              >Pszczółka Maja to bajka austriacko-japońsko-zachodnioniemiecka.

a ja całe życie myślałam, że czechosłowacka sad zniszczyłaś moje dzieciństwo big_grin
          • mia_siochi Re: Teleranek :) 07.03.16, 18:19
            sanrio napisała:

> wiesz, w gruncie rzeczy walka z zachodnimi miazmatami i zgnilizną nie jest taka
            > zła, jeśli chodzi akurat o wychowywanie dzieci i to jakie mają mieć wzorce (cz
            > y jest to np. dobra pszczółka Maja

Jasne, bo pszczółka Maja zupełnie nie jest zachodnia big_grin
          • rorzrzutny Re: Teleranek :) 07.03.16, 18:26
            sanrio napisała:

> wiesz, w gruncie rzeczy walka z zachodnimi miazmatami i zgnilizną nie jest taka
            > zła, jeśli chodzi akurat o wychowywanie dzieci i to jakie mają mieć wzorce (cz
            > y jest to np. dobra pszczółka Maja czy też raczej popaprana Miley Cyrus vel Han
            > nah Montana).

Ale ja napisałem tylko, że decyzja ma głównie wymiar symboliczny - to nic nie kosztujący gest w kierunku zdecydowanie już dorosłej klienteli.
            Takiej, która nie czuje się najlepiej w dzisiejszym świecie i przepełniona jest nostalgią na zasadzie "jak było tak było, ale porządek panie był i góvvniarz swoje miejsce znał".

Za to nie podzielam całkowitej dezaprobaty dla rodzimej produkcji sprzed lat.
            Np. Colargol ma świetną muzykę, uroczy paryski neoklasycyzm na kameralnych składach dętych (co o tyle nie dziwi, że napisał to klasowy paryski kompozytor, bo seria była koprodukcją z Francją). I kiedy później człowiek, podrósłszy nieco, spotyka się z Poulenkiem czy Milhaud, czuje, że jest u siebie.
            Czy Koziołek Matołek - wszystko super, i na wizji, i na fonii.

I wcale nie próbuję gloryfikować importu za to, że jest importem - syf pozostaje syfem niezależnie od tego, skąd przybył.
            • morekac Re: Teleranek :) 07.03.16, 18:30
              Zdaje się, że jest spora grupa nie znosząca Coralgola.
              • kandyzowana3x Re: Teleranek :) 07.03.16, 19:09
                coral gol - pierwsza psychodeliczna bajka wink. koszmar mojego dzieciństwa.
              • aneta-skarpeta Re: Teleranek :) 07.03.16, 21:33
                Okropny był coralhor i słabo było mi od muminkow
              • rorzrzutny Ale tego Kokakola... 09.03.16, 11:36
                ... to ja celowo podałem. Na zasadzie always look on the bright side...

Bo to prawda, że był kontrowersyjny i - delikatnie mówiąc - z niego wyrastało się najszybciej. (Chociaż według mnie największą porażką była kreacja pani podkładającej głos misia. Gdyby nie to...)

Ale i tak było tam coś bezdyskusyjnie wartościowego - właśnie muzyka.
            • mia_siochi Re: Teleranek :) 07.03.16, 18:32
              O, koziołek był ok.
              I baltazar gąbka.
              • rorzrzutny Yeaaah! 07.03.16, 18:37
                I Baltazar Gąbka. smile
            • wisniowy_sad Re: Teleranek :) 07.03.16, 18:46
              Koziołek Matołek zawsze był sam i musiał samodzielnie sobie radzić z przeciwnościami. Zero rodziny i przyjaciół tongue_out
              • rorzrzutny Re: Teleranek :) 09.03.16, 11:38

Prawie jak dzisiejsza dzieciarnia - w znacznej mierze jedynacza i za przyjaciół mająca zajęcia pozalekcyjne. tongue_out
    • paloma_blauwinder Re: Teleranek :) 06.03.16, 14:17
      Teleranek kojarzy mi się z historii z wroną, a nie z kaczką. Za pegazy niech się raczej nie biorą, już się polotem nie wykazali przy zwykłych koniach.
      • aqua48 Re: Teleranek :) 06.03.16, 16:48
        paloma_blauwinder napisał(a):

>Za pegazy niech si
        > ę raczej nie biorą, już się polotem nie wykazali przy zwykłych koniach.

10/10!!!
      • gama2003 Re: Teleranek :) 06.03.16, 16:59
        Bo komuś się chyba żałośnie tęskni za latami chwały...była też bajeczka gąska Balbinka, Jacek i Agatka. Oraz film fabularny o gwizdnięciu księżyca...
      • maniaczytania Re: Teleranek :) 06.03.16, 19:00
        a pierwszy odcinek Pegaza wyszedł akurat całkiem zgrabnie
    • aagnes Re: Teleranek :) 06.03.16, 21:56
      Mam nadzieje, ze to bedzie program dla dzieci a nie wspominki dla dzisiejszych 40 latkow, ktorzy tesknia do bycia dziecmi.
      to juz zakrawa na jakas obsesje te powroty do tytulow z lat minionych. zmienilo sie wszystko i do tamtych powrotu juz nie ma. wystarczy zobaczyc jak "zachwycone" sa dzieci bajkami z tamtych lat. teraz po prostu jest inna estetyka i ciezko posadzic dziecko przed powiedzmy "piatkiem z pankracym" czy innym rumcajsem.
      • jdylag75 Re: Teleranek :) 06.03.16, 22:18
        Dokładnie. Dla kogo ma być Teleranek - dla dzieci czy dla sentymentalnych dorosłych, którzy dają się ponieść prastaremu złudzeniu, że dawniej było lepiej?

Inna sprawa, że naprawdę dobre filmy same się bronią, moje dzieciaki lubią Strusia Pędziwiatra czy starą Myszkę Mickey, filmy które były stare w czasach Teleranka.
      • sanrio Re: Teleranek :) 06.03.16, 22:32
        a to już zależy od tego, jak rodzice przedstawiają owe bajki z tamtych lat. No i od wieku dziecka, bo ciężko jest nagle w 7-8 latku wzbudzić miłość do Reksia, skoro poznało już kucyki Pony i świnkę Peppę. Ale moja córka jako maluch oglądała właśnie stare bajki mojego dzieciństwa zamiast Minimini a także Królewnę Śnieżkę Disneya z roku 1933.
        • malwa51 Re: Teleranek :) 07.03.16, 10:34
          Kompletnie nie rozumiem fenomenu tej swini. Moje dzieci najwyrazniej rowniez. Czemu to jest takie popularne? tongue_out
          • aneta-skarpeta Re: Teleranek :) 07.03.16, 21:36
            Pepa jest fajna, ale nie dla 7 latka. wink
            • malwa51 Re: Teleranek :) 08.03.16, 12:38
              Etam, jak mieli mniej, tez ich nie zachecila. Wlaczali sobie wszystko , nawet irytujacego Olinka Okraglinka, byle nie swinie big_grin Ja obejrzalam ja raz i nie zachecila mnie ani problematyka, ani, hmm, estetyka, a chrumkanie bylo arcyirytujace.
              A propos chrumkania - przypomnialo mi sie, jak ktoras ematka w watku o bajkach napisala, ze nie znosi ciekawskiego Georga, m in przez wydawane przez niego malpie odglosy big_grin
        • asia_i_p Re: Teleranek :) 07.03.16, 17:50
          Ale co jest, do diaska, złego w śwince Peppie? Pokazuje dziecięce problemy, przystępnie, relacje w rodzinie. Z niewiadomych powodów polskie bajki, acz śliczne, z tym miały zawsze problem - nie kojarzę żadnego obrazu rodziców z polskich dobranocek.
          • morekac Re: Teleranek :) 07.03.16, 18:13
            Złego nic nie ma, ale to pochrząkiwanie lektorów jest straszne. ??
            • mia_siochi Re: Teleranek :) 07.03.16, 18:22
              Bo to bajka o świnkach? Co maja robić wg Ciebie, miauczeć?wink

Peppa jest rewelacyjna, dostosowana do 2-3 latka, opowiada o pierwszych problemach i frustracjach. A dorosły sie nie znudzi, przez te komentarze lektora, takie z przymrużeniem oka.

Sory, w czym niby jest lepszy kret od świni? wink
              • aneta-skarpeta Re: Teleranek :) 07.03.16, 21:39
                Ja tez uwielbiam pepe i nie przesądza mi hrumki, a starszy potrafił wyłapać takie cienka jak to ze świnki jedzą kanapki z szynka
                • morekac Re: Teleranek :) 07.03.16, 23:55
                  >świnki jedzą kanapki z szynka

Zatem kanibale.Wiedziałam, że coś z nimi nie tak... wink
            • mia_siochi Re: Teleranek :) 07.03.16, 18:22
              Bo to bajka o świnkach? Co maja robić wg Ciebie, miauczeć?wink

Peppa jest rewelacyjna, dostosowana do 2-3 latka, opowiada o pierwszych problemach i frustracjach. A dorosły sie nie znudzi, przez te komentarze lektora, takie z przymrużeniem oka.

Sory, w czym niby jest lepszy kret od świni? wink
              • morekac Re: Teleranek :) 07.03.16, 18:35
                Ale lektorzy chrumkają z mniejszym wdziękiem niż świnki. Co ja na to poradzę, że mnie szlag trafiał przy tej bajce? Żadnemu dziecku nigdy nie wyłączyłam, na szczęście moje były już za stare, gdy pojawiła się Peppa. smile
    • mia_siochi Re: Teleranek :) 06.03.16, 23:22
      Jako maluch koguta z teleranka sie bałam...a potem był stan wojenny.
      Z perspektywy: szczerze nie znosiłam tych wszystkich nędznych programów z dzieciństwa. Jedynie Sondę uwielbiałam, oglądałam jako maluch zupełny.
      Tak samo kreskówki-ani przez chwile nie zatęskniłam za szaroburymi polskimi bajkami. Boże, wtedy wsztstko było takie szare i nędzne. Syn dostał od kogoś zbiór opowiadań z serii "poczytaj mi mamo",przebrnąć przez te smuty sie nie da. Zreszta nie ma mu kto tego czytać, mnie az wykręca na sam widok logo tej serii.
      • gosiablo Re: Teleranek :) 06.03.16, 23:38
        Bez zupełnej złośliwości zapytam którą część "poczytaj mi mamo" macie?
        I naprawdę całość nie do przebrnięcia?
        • yuka12 Re: Teleranek :) 07.03.16, 00:44
          My mamy 3 czesci, dzieci uwielbialy te opowiadania i wiersze. Niedawno puscilam im audibooka i tez sluchaly. 8 i 10 lat. Ale ja im Kochanowskiego czytalam i Staffa, Kraszewskiego i stare polskie legendy, a w dziecinstwie ogladaly Reksia, Misia Uszatka i inne stare bajki. Teraz syn zaczal sam czytac Mary Poppins.
          • mia_siochi Re: Teleranek :) 07.03.16, 07:36
            A ja nie lubię starych bajek. Jak byłam dzieckiem to rowniez ich nie lubiłam.
            Ta o dwóch kotach wpędzała mnie w depresje. Bonifacy i cos tam.
            Colargol to koszmar mojego dzieciństwa.
            Uszatek był głupawy, ale uszedł.
            Wilk i zając był ok. I Porwanie Baltazara Gąbki lubiłam, ale to raczej dla starszych dzieci.
        • mia_siochi Re: Teleranek :) 07.03.16, 07:41
          A nawet nie wiem. Jest tak opowiadanie o dziewczynce, ktora opowiada mamie bajkę o kocie szukającym mamy. Agnieszka bodajże. Doskonale pamietam to opowiadanie z dzieciństwa, zemdliło mnie już po pierwszych wersach.
          Daje tym starciom jeszcze jedna szanse i kupiłam opowiadania ze Swierszczyka, ale to dla starszych trochę.
          Natomiast nieustająco poszukuje opowiadania "Czerwony helikopter" Musierowicz sad
          • gosiablo Re: Teleranek :) 07.03.16, 08:58
            Ok, rozumiem smile
            Opowiadanie którego szukasz może być w zbiorze "Hihopter" lub koledzy (znajomi) z zerówki.
            • mia_siochi Re: Teleranek :) 07.03.16, 09:40
              Nie, to zupełnie inna seria. Chodzi mi o te o smoku.
      • kanga_roo Re: Teleranek :) 07.03.16, 10:09
        mia, to chyba oglądałaś te bajki w dzieciństwie na czarno-białym telewizorze big_grin
        bajki (filmy) z tamtych czasów nie dość, że kolorowe, to jeszcze bardzo wysmakowane graficznie: np kot Filemon, Reksio, Krecik, Miś Uszatek: każda bajka inna, a każda naprawdę na wysokim poziomie, jeśli chodzi o warsztat, i fajna, jeśli chodzi o fabułę.
        dziś też się trafiają takie bajki (np Peppa, Charlie i Lola, Marta Mówi, Świat małej księżniczki i Kot Prot), ale niestety bardzo dużo jest komputerowego badziewia.
        • mia_siochi Re: Teleranek :) 07.03.16, 18:13
          Chyba sobie żartujesz. Ten nieszczęsny filemon jest szarobury. Przaśny jak cała komuna.
          Krecik nie był polski, przypominam wink za tą mądrości cieżko sie w nim doszukać.
          Nie wiem skąd założenie, ze jak to cos z naszego dzieciństwa, tu już było bajkowe i wysmakowane.
          Nie było.
          Przypominam, ze nasi rodzice z równym sentymentem wspominali szmiry typu "Jacek i Agatka" big_grin
          • wisniowy_sad Re: Teleranek :) 07.03.16, 18:22
            A ja widzę w postaci Filemona dużo takiej naiwności dziecięcej i radości z odkrywania świata. Stary Bonifacy zawsze próbował mu wszystko wytłumaczyć wink Chociaż i tak od bajek wolę programy dla dzieci, typu Teleranek właśnie.
          • gris_gris Re: Teleranek :) 07.03.16, 20:56
            Wow, ale mnie zaskoczylas! Ja kolekcjonuje stare ksiazki dla dzieci i wlasciwie z polskich czytam dziecku tylko takie. Nie znosze wiekoszosci nowych polskich ksiazek dla dzieci - tzn. polskich autorow. Sa nudne i dydaktyczne, bez polotu. Nie mam na mysli ksiazek tlumaczonych na polski, skandynawskich, francuskich i innych, tylko te "Basie", "Pan Kuleczki"...

Kreskowki moje dziecko uwielba te stare! Moj maz zreszta tez byl zachwycony Uszatkiem czy Muminkami, estetycznie wlasnie, bo tekstu nie rozumie (choc Muminki nasze filcowe sa tez po angielsku). Ale moje dziecko oglada tez straszne angielskie starocie, jak Clangers, Button Moon, Bagpuss... Oglada tez nowe kreskowki ze Studia Miniatur Filmowych, jak Mami Fatale, Opowiedz nam Milu, Bali.

Peppy nie znosze, i nie lubie tez tych komputerowych wersji starych kreskowek - Strazak Sam itp. Wszystko jest takie brzydkie w tych nowych wersjach.
            • mia_siochi Re: Teleranek :) 07.03.16, 21:10
              Strażaka i im podobnych tez nie lubię. Bardziej chyba nie lubię Tomka i przyjaciół.
              Z powszechnie dostępnychwink kreskówek lubimy (tak, ja i ojciec dziecka) Spongeboba, ale do niego trzeba sie przekonać. I Kórliki, Kórliki możemy tłuc cały dzień wink
              I w sumie tyle. Głownie do kina chodzimy. Albo w domu pełnometrażowe, lubimy kilka razy cos obejrzeć.
              Książki polskich autorów bardzo lubię, mamy np wszystkie książki Renaty Piątkowskiej. Albo seria o Nudzimisiach Rafała Klimczaka.
              Ale serii "poczytaj mi mamo" do ręki nie wezmę, wzdryga mnie na sam widok logotypu na okładce wink
              • sanrio spongebob kakałko 09.03.16, 23:10
                a to znacie? Kocham Spongeboba big_grin

• mia_siochi Re: spongebob kakałko 09.03.16, 23:15
                  My Gąbkę oglądamy o 6:50, podczas śniadania. To idealny moment, mózg do końca sie nie obudził, na to ta abstrakcyjna kreskówka... Lepsze niż kawa wink
          • kanga_roo Re: Teleranek :) 08.03.16, 09:08
            tak, Krecik jest czechosłowacki. i co w związku? to też "komuna" była.
            w kwestii Filemona natomiast, to niestety wiem, co masz na myśli. niestety, bo całkiem sporo ludzi nie docenia dziś ani pięknej grafiki, ani treści takich bajek.
            ja kupiłam dzieciom komplet bajek z mojego dzieciństwa, tak z sentymentu, ale kiedy je obejrzałam, byłam naprawdę, już czysto zawodowo, pod wrażeniem warsztatu ich twórców.
            w Filemonie kolory są ciepłe i stonowane, rysunek nie przytłacza dużą ilością szczegółów, jest jakby malowany, są w nim kolejne plany. historyjki są proste, to akurat zaleta w bajkach dla dzieci, ale są zabawne, nawet dla dorosłych.
            powiem tak: cieszę się, że moje dzieci miały kontakt zarówno z malarskim Filemonem, dopracowanym do perfekcji Uszatkiem, rozkosznym graficznie Krecikiem, jak i z bajkami w wersji komputerowej - tej starannej, i tej mniej. gdyż albowiem cenię różnorodność, i chcę, żeby i oni cenili.
      • sanrio Re: Teleranek :) 07.03.16, 14:51
        rany boskie mia...
        • mia_siochi Re: Teleranek :) 07.03.16, 18:16
          Moja babcia straszny, okrutny Sybir wspominała z sentymentem. Bo to była jej młodość.
          Wiele osob koniecznie stara sie wcisnąć dzieciom swoje "jedynie słuszne i piękne" bajki i książki, bo to było ich dzieciństwo. To naturalne zjawisko.
          • aneta-skarpeta Re: Teleranek :) 07.03.16, 21:43
            Mam podobne przemyślenia. Kochałam film niekończąca się powieść, jako dorosła osoba yo obejrzałam i mit runął smile
      • daisy Re: Teleranek :) 07.03.16, 17:20
        Też nie znosiłam i mizerię widziałam doskonale jako dziecko.
        Próbowałam sprzedać własnemu dziecku - stanowczo się sprzeciwił. Wolał kolorowe, zachodnie, lekkie Świnki Peppy i Mysie. Wcale mu się nie dziwię.
        Opowieści o kocie Filemonie - brr. Przygnębiające! Pamiętam doskonale własne uczucie dosłownie przybicia przy oglądaniu tego w dzieciństwie. Serio, nie przesadzam.
    • gosiablo Re: Teleranek :) 06.03.16, 23:34
      Mnie też się taka zmiana podoba. Przez ostatnie lata znikały jeden po drugim polskie programy dla dzieci, nawet nie wiem czy "Domowe przedszkole" ocalało.
      I nie uważam że polskie akcenty i nawiązania do historii (choćby PRL w którym dorastaliśmy) są złe.
      Niech prowokują do dyskusji, do rozmowy i do porównań jak było kiedyś i jak jest teraz.
      • mia_siochi Re: Teleranek :) 07.03.16, 07:38
        Ok.
        Znam takich, którzy dorastali w czasie wojny i wspominają ten czas z sentymentem.
        To zupełnie normalna postawa, idealizowanie dzieciństwa.
        • iskierka3 Re: Teleranek :) 07.03.16, 08:19
          Te zmiany dosc dobrze pokazuja w jaki TARGET ( z dedykacjawink) celuje pis. Optymistyczne to nie jest.
    • aagnes Re: Teleranek :) 07.03.16, 20:02
      gwiazda teleranka zostala córka Figurskiego. sposrod milionow dzieci akurat to dziecko jest najlepsze.
      • spanish_fly Re: Teleranek :) 07.03.16, 20:44
        Wcześniej była gospodynią programów na Disney Channel - tyle na temat unikalnego polskiego formatu.
    • iwles Re: Teleranek :) 07.03.16, 23:11
      A nie moglyby to byc polskie programy, ale nowe? Z nowymi pomyslami, nowoczesnymi bohaterami, wspolczesnym przekazem?
      Musza koniecznie to byc remake starych? Nie rozumiem dlaczego. Niech stare zostana starymi, puscic od czasu do czasu jak stare kroniki filmowe.
      Ale nowe programy niech maja nowe tytuly, wlasne.
      Swoja droga ciekawe kto ma do nich wykupiobe licencje smile
      • iskierka3 Re: Teleranek :) 08.03.16, 07:18
        Ale to nie chodzi ani o polski program ani o dobry program. Chodzi o budowanie dekoracji dla odwroconych tylkiem do rzeczywistosci frustratow. Zeby sie tak swojsko poczuli z tym dobrym "naszym" rzadem, co to wroci im poczucie bezpieczenstwa oraz ladu spolecznego i moralnego. Ze dekoracje to inscenizacja - mniejsza.
        • gris_gris Re: Teleranek :) 08.03.16, 09:35
          No wlasnie!!
      • gris_gris Re: Teleranek :) 08.03.16, 09:37
        To, co pisze poniżej iskierka, i dodam jeszcze, ze moim zdaniem zeby zrobic dobry program to trzeba mieć budżet i doświadczenie BBC...
      • wisniowy_sad Re: Teleranek :) 08.03.16, 14:01
        iwles napisała:

> A nie moglyby to byc polskie programy, ale nowe? Z nowymi pomyslami, nowoczesny
        > mi bohaterami, wspolczesnym przekazem?
        > Musza koniecznie to byc remake starych? Nie rozumiem dlaczego. Niech stare zost
        > ana starymi, puscic od czasu do czasu jak stare kroniki filmowe.
        > Ale nowe programy niech maja nowe tytuly, wlasne.

Niewiele z Was pewnie wie, że wcześniej współczesny Teleranek miał tytuł "Masz wiadomość" i był emitowany w tvp abc, można ten program obejrzeć zresztą na vod tvp. Tamten program był nowocześniejszy w formie, nawiązywał do wirtualnych wiadomości - stworzyła go pierwsza szefowa abc Małgorzata Mierzejewska-Wawryków. Ale jako że red. Mierzejewska była protegowaną Kwiatkowskiego wink, to zachciało się im pisowskiej szefowej i na te miejsce wzięli Karnowską, której stechnicyzowany program "Masz wiadomość" się nie podobał i tanim kosztem, coby nie dublować programów, przekształciła go w Teleranka.
        • 21mada Re: Teleranek :) 08.03.16, 21:24
          No wlasnie, czy pare lat temu (5-10) nie lecial juz czasem Teleranek? Ze starym kogutem, ale nowe programy. Takie starsze dzieciaki byly chyba w Krakowie czy gdzies.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka