caffe-latte-z-kawy-inki 07.05.16, 19:11 Tak z ciekawości - ile kosztują/kosztowały I Komunie dzieci. Chodzi o koszty ponoszone w kościele - nie za przyjęcia domowe, tylko alby, pamiatki, strojenie, dary, itp. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
livia.kalina Re: koszty komunijne 07.05.16, 19:22 Wszystko - 190 zł. Alby dla chętnych. My mamy przechodnią rodzinną. Odpowiedz Link Zgłoś
biala_ladecka Re: koszty komunijne 07.05.16, 19:33 110 bez alby, mamy pozyczona. Odpowiedz Link Zgłoś
olalola323 Re: koszty komunijne 07.05.16, 19:46 Alba 170zł rękawiczki 20zł buty 75zł ozdoba do świecy 10zł składka na kwiaty, ozdoby do kościoła 35 zł składka na prezent dla księdza 20zł Oraz : płyta DVD 1 sztuka 40zł album ze zdjęciami 1 szt. 45zł Razem - 415 zł Odpowiedz Link Zgłoś
lokitty Re: koszty komunijne 07.05.16, 20:11 Składka szkolna, w której jest m.in. fotograf, kamerzysta, organista, kwiaty, wystrój kościoła, kwiaty i prezenty dla wszystkich możliwych osób prowadzących dzieci do komunii, pamiątki komunii - ok. 550 zł. Alba - 130. Modlitewnika, łańcuszka z medalikiem, świecy nie wliczam już, a tym bardziej obuwia, wianka, okrycia, torebki itp. - bo to jest po pierwsze do wykorzystania tylko przez dane dziecko, po drugie można to kupić za cenę taką, jaką możesz/chcesz wydać, więc trudno tu porównywać koszty. Alby nie dało się pożyczyć czy odkupić taniej, bo dziecko bardzo wysokie. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: koszty komunijne 07.05.16, 20:23 160 składka - z tego przystrojony został kościół, opłacony został organista, była schola z gitarami chociaż ta jak mniemam za darmo, dzieci dostały po różańcu, książeczce i pamiątce komunii, zakupione zostały chlebki i dary na mszę oraz opłacone dwie "imprezy" dla dzieci-mikołajkowa i dniodzieckowa. Alba kosztowała coś koło stówy ale akurat jej nie kupowałam bo młoda wystąpiła w albie po kuzynce, wiec dokładnie nie wiem. Wianek z żywych kwiatków 40, buty- 40, ciepłe bolerko bo obawiałam się pogody-60. Fotograf - 60 zeta za płytę z 300 zdjęciami. Odpowiedz Link Zgłoś
lokitty Re: koszty komunijne 08.05.16, 10:00 No proszę, no i da się zmieścić w normalnej kwocie . A jak liczna była grupa ? Odpowiedz Link Zgłoś
jadena Re: koszty komunijne 07.05.16, 20:30 Sukienka komunijna z narzutką, wianek, torebka na książeczkę, rękawiczki i buty 300 zł książeczka, różaniec i obrazek 40 zł medalik z łańcuszkiem (srebrny) 50 zł składka na dekorację kościoła, dary dla parafii, upominki dla księży, kwiaty dla sióstr, wychowawców i księży 100 zł zdjęcia 40 zł płyta 30 zł Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: koszty komunijne 07.05.16, 21:19 Składka na cele - 100 Różaniec, książeczka, srebrny łańcuszek z medalikiem (posrebrzany?, ale nie zwykły metalowy na pewno) obrazek pamiątkowy - 60 Zdjęcia i film dla chętnych - 100 Alby i reszta nie wiem, bo mam po starszej Odpowiedz Link Zgłoś
malowanka06 Re: koszty komunijne 07.05.16, 21:28 Do komunii idzie 20 dzieci (ilość dzieci ważna przy kosztach) - 30 zł na wystrój kościoła, jedna z mam jest florystką i ma się tym zająć - 30 zł na dar ołtarza- mają być kupione ornaty - 80 zł fotograf, rodzicie sami go wybrali - 30 zł: książeczka, różaniec, świeca z imieniem, obrazek komunijny komunia w kościele we Wrocławiu - sukienkę mamy swoją, jakaś firma tam była ale nie wiem jaka cena Odpowiedz Link Zgłoś
zlotonaiwnych Re: koszty komunijne 07.05.16, 21:39 Wprawdzie rocznik syna ma komunię za dwa lata, ale już wiem, że nie wydam nic, ani grosika. Odpowiedz Link Zgłoś
minerallna Re: koszty komunijne 07.05.16, 22:39 Pewnie syn po prostu nie przystąpi do komunii. Odpowiedz Link Zgłoś
shell.erka Re: koszty komunijne 08.05.16, 07:57 150 od osoby * 20 osób, Marynarka 190 zł, Spodnie 70 zł, Buty 100 zł, 2 koszule 120 zl, Alba 100 zł, Składka kościelna 100 zł, Ubrań naszych i córki oraz najmłodszego syna nie liczę, bo ja szłam w kiecce kupionej w lutym, mąż garniturów ma kilka, a córce kiecki kupuje jak mi coś w oko wpadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
shell.erka Re: koszty komunijne 08.05.16, 07:58 Książeczka była w ramach składki - tak samo kwiaty i prezent dla parafii. Odpowiedz Link Zgłoś
melancho_lia Re: koszty komunijne 08.05.16, 08:04 Skladka cos poniżej 100 ale nie pamięta juz. Alba 120, używany garniak za 35, buty 25 i wsio. Dzieci bylo okolo 90. Odpowiedz Link Zgłoś
bovirag Re: koszty komunijne 08.05.16, 09:10 ?20 na poczatku roku szkolnego, poszlo na 3 ksiazki dla dzieciakow, z ktorych przygotowywaly sie do komunii plus kserowki ?10 na impreze wspolna po komunii, prezenty dla katechetek I ksiedza. Wsio. A potem juz koszt ubran, indywidualnych impreze etc Odpowiedz Link Zgłoś
mama.nygusa Re: koszty komunijne 08.05.16, 09:25 80zl skladka w tym byla ksiazeczka, pamiatka, rozaniec, jedno wspolne zdiecie, kwiaty. U nas dziewczynki ida w jednakowych sukienkach wiec ja odkupilam za 80, nastepnie odsprzedalam za 60. Odpowiedz Link Zgłoś
biala_ladecka Re: koszty komunijne 07.05.18, 11:59 150zl skladka ogolna: przystrojenie kosciola, pamiatki komunijne (obraz i Pismo Swiete), dary na msze, chlebki, pokrycie kosztow uczestnictwa dzieci z RDD, pewnie jakies inne wydatki, o ktorych nie wiem. Fotograf byl oplacany osobno, dla chetnych 40zl. W sumie ta skladka 150zl tez byla dobrowolna. Alba pozyczona, buty z outletu chyba 30zl, wianek zywy drugie tyle. Gromnica (co sie stalo z ta od chrztu jest wielka tajemnica naszego domu ) ze stroikiem 20zl. Uczesanie robila kolezanka. Zaproszenia corka wybrala najtansze, bo takie jej sie podobaly. Ma mszy grala schola parafialna, choc i sam organista dalby rade, robi bardzo fajne oprawy. Przed komunia byla prowadzona przez malzenstwo z parafii ciekawa i inspirujaca katecheza dla rodzicow. Nie mialabym nic przeciwko, gdyby i im sie dola z tej skladki trafila. Odpowiedz Link Zgłoś
ala_bama1 Re: koszty komunijne 07.05.18, 15:13 koszty w kościele: - 250 zł (dzieci 21) - alba (po kuzynie) -buty 75zł -książeczka 30zł, medalik 20zł świeca 15zł Podliczyłam razem z przyjęciem i ciuchami wyszło ok. 2500zł Odpowiedz Link Zgłoś
mama.nygusa Re: koszty komunijne 07.05.18, 15:16 Co sie kupuje/ robi z 5 tys na koszty koscielne? Odpowiedz Link Zgłoś