Dodaj do ulubionych

zdrowe ryby

30.05.16, 17:41
My jemy naprzemiennie dorsza baltyckiego/atlantyckiego z pstrągiem (absolutnie nie tęczowym). Słyszałam ze te ryby sa zdrowe bo morskie. Które jeszcze warto jesc bo co artykuł to inna opinia. Sola, flądra zdrowe? jakie wy ryby jecia? łososia nie cierpię wiec odpada
Obserwuj wątek
    • zjadaczbigosu Re: zdrowe ryby 30.05.16, 17:50
      azyl85 napisała:
      jakie wy ryby jecia?

Tylko zdrowe.
      Chorej ryby bym nie zjadł.
    • ladnyusmiech Re: zdrowe ryby 30.05.16, 17:52
      Miruna atlantycka. Droga ale bezkonkurencyjna dla nas. Jedyne mięsko jakie je moje dziecko.
    • alpepe Re: zdrowe ryby 30.05.16, 18:25
      ryby morskie są tak zanieczyszczone metalami ciężkimi, że eksperci odradzają kategorycznie ich spożywanie, szczególnie w przypadku ryb z Bałtyku.
      Teoretycznie więc chyba najzdrowszy to jest pstrąg i karp.
    • alpepe Re: zdrowe ryby 30.05.16, 18:26
      No wiedziałam, że pstrągi to ryby morskie, ale forum skarbnicą wiedzy.
    • wapaha Re: zdrowe ryby 30.05.16, 18:36
      śledzie
      • tyggrysio Re: zdrowe ryby 30.05.16, 18:59
        Rekomendacja odnosnie sledzia baltyckiego: nie czesciej niz raz w miesiacu. Nie powinny go spozywac dzieci i kobiety w ciazy.

Dorsz baltycki trafil chyba w ubieglym roku na czerwona liste WWF, wiec jest zagrozony wyginieciem.
    • kaz_nodzieja Re: zdrowe ryby 30.05.16, 18:52
      Nie jemy, nie lubimy. Wyjątek robimy dla karpia.
    • spanish_fly Re: zdrowe ryby 30.05.16, 19:37
      Ryb z Bałtyku raczej unikam. Najchętniej jem labraksy, dorady, makrele.
    • fragile_f Re: zdrowe ryby 30.05.16, 19:51
      Ostatnio czytałam, że bałtyckie ryby w ogole nie powinny być jedzone, bo są skażone metalami ciężkimi. Na rynek polski trafia najgorszy sort łososia, te lepsze ida na skandynawię czy europe zachodnią.

Ja po prostu w ogole przestałam jeść ryby, bo się boję.
    • joa66 Re: zdrowe ryby 30.05.16, 19:53
      dorsz, łupacz, śledź, łosoś, dorada (poza doradą- kupuję filety/płaty bez ości)
    • rulsanka Re: zdrowe ryby 30.05.16, 20:24
      Zdrowsze są ryby roślinożerne od drapieżników, bo mniej kumulują zanieczyszczeń. Czyli makrela, śledź, płoć być może karp. Reszta ryb, czy morskie, czy śródlądowe, są skażone i nie warto się zastanawiać, która bardziej. Jak mam ochotę, to jem.
      Najgorsze oczywiście są ryby takie jak panga, tilapia.
    • zuleyka.z.talgaru Re: zdrowe ryby 30.05.16, 20:29
      Dorsz bałtycki.

Ze słodkowodnych: pstrąg.
    • aka10 Re: zdrowe ryby 30.05.16, 21:09
      vitalia.pl/artykul6514_Ryby-zdrowie-czy-niebezpieczenstwo.html
      • alinakalina79 Re: zdrowe ryby 01.06.16, 13:47
        O co chodzi? Jaki kreatywny marketing?
    • paloma_blauwinder Re: zdrowe ryby 30.05.16, 21:14
      Najzdrowsze są ryby dziko żyjące z czystych i zimnych akwenów. Jeśli już musisz z brudnych to lepiej pelagiczne niż przydenne i lepiej małe niż duże.
    • angeika89 Re: zdrowe ryby 30.05.16, 21:24
      Ryby z reguły są zdrowe. Pomijając ostatnie zamieszanie wokół skażenia Bałtyku metalami ciężkimi...
      Dorsz ma najmniej kalorii i dużo białka, więc ok. Jednak oprócz ryb morskich polecam także słodkowodne. W moim regionie jada się: szczupaki, karpie, pstrągi, płotki, okonie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka