Dodaj do ulubionych

500+ praktycznie

02.06.16, 22:15
www.gazetawroclawska.pl/500-zlotych-na-dziecko/a/pracowalam-przy-500-poznajcie-prawde-list,10062186/
niech pomysłodawców piekło pochłonie
Obserwuj wątek
    • smoczy_plomien Re: 500+ praktycznie 02.06.16, 22:22
      Kredytów nie można wliczyć w koszta dg, jedynie odsetki, więc autorka nie pisze prawdy.

Co nie znaczy, że jestem zwolenniczką programu.
    • volta2 Re: 500+ praktycznie 02.06.16, 22:23
      mówisz, że samotna matka bez alimentów pracująca w markecie za 1600 zeta to klasa średnia?

co ci pochłonęlo rozum, że załączasz takie gnioty? też piekło?

• janinakowa Re: 500+ praktycznie 02.06.16, 22:24
      zawsze zarabiają kombinatorzy, pieniądze idą do tych bogatszych, uczciwy nie dostaje nic.

w liście tej pani brakuje jeszcze jednej grupy - ludzie zarabiający na pół-czarno w niedużych prywatnych firmach, a reszta do ręki pod stołem. To nie do końca ich wina, bo pracodawca zatrudniać na całą ozusowaną kwotę nie chce- zatrudniani są wszyscy na najniższą krajową (czyli zarabiają netto poniżej około 1400zł ) a naprawdę do ręki dostają 3-4 tys zł. Oni też biorą 500+ na wszystkie dzieci..
      • tol8 Re: 500+ praktycznie 02.06.16, 22:38
        Tak, to nie nasza wina, chcielibyśmy inaczej.
      • kaz_nodzieja Re: 500+ praktycznie 02.06.16, 22:49
        Zwykle to pasuje obu stronom. Jakiś czas temu był na portalu GW artykuł o tym jak pracownicy przychodzą do pracodawcy i proszą o obniżenie im wynagrodzenia (by mogli pobierać owe 500 zł na pierwsze dziecko, ze względu na nie przekroczenie dochodu).
        • triss_merigold6 Re: 500+ praktycznie 02.06.16, 22:52
          To akurat świadczy tylko o bardzo niskich zarobkach, a nie o pazerności.
          • kaz_nodzieja Re: 500+ praktycznie 02.06.16, 22:54
            Widać im takie zarobki pasują skoro zgodzili się podjąć pracę za daną kwotę, znaną wcześniej z góry.
            • semihora Re: 500+ praktycznie 03.06.16, 13:33
              Taaaa... Ileż to niektórzy wiedzą o życiu...

kaz_nodzieja napisał(a):

> Widać im takie zarobki pasują skoro zgodzili się podjąć pracę za daną kwotę, zn
              > aną wcześniej z góry.
              • kaz_nodzieja Re: 500+ praktycznie 03.06.16, 14:50
                Tyle samo co etatówki wiedzą o prowadzeniu choćby tylko kilkuosobowej DG big_grin
          • araceli Re: 500+ praktycznie 03.06.16, 12:51
            triss_merigold6 napisała:
            > To akurat świadczy tylko o bardzo niskich zarobkach, a nie o pazerności.

Niekoniecznie. Ojciec zarabiający 4001 z niepracującą żoną i 3 dzieci się nie załapie, przy 3999 już tak a 'niski' zarobek to nie jest.
    • sanrio Re: 500+ praktycznie 02.06.16, 22:46
      to są jakieś bzdury, głównie z tym o wykazywaniu strat, pobieraniu zasiłków i ogromnych zyskach.
    • leann32 Re: 500+ praktycznie 02.06.16, 23:17
      Stek bzdur. Szczegolnie o dg. Te wykazywanie strat - bzdety totalne. Poza tym to kolejna osoba ktora nie rozumie roznicy miedzy wsparciem socjalnym a polityka prorodZinną. Wiec po raz kolejny. Niech bedzie ze dzieci sa jak pieczarki. A nasz kraj musi miec w ch. pieczarek. Priorytet nad priorytety. A ze ludziom nie chce sie miec pieczarek bo to robota i w ogole - panstwo musi ich zachecic. Wiec jak ktos ma tylko jedno pole pieczarek, jest malo produktywny, trudno. Ani grosza nie dostanie. Swoje ma, krajowi nic z jego pola pieczarek in plus nie przychodzi. Ale jesli zdecyduje sie na drugie, trzecie i osme pole pieczarek - placimy mu za kazde. Na tym polega ten program. Bo ma przyniesc wzrost ilosci pieczarek a nie wsparcie kogokolwiek.

Nie jestem zwolnenniczka programu, mimo trojki dzieci. Ale na litosc boska niech gw przestanie udawac, ze nie rozumie jego sensu.
      • gama2003 Re: 500+ praktycznie 03.06.16, 00:00
        Ale ten z jednym polem zrzuca się na tych z wieloma polami. Sam ledwo to jedno uprawiając.
        A pieczarki, tych z wielona polami, po większości zmarnieją, bo gospodarze przepiją pieniądze....
        Jak to jest polityka propieczarkowa to przerzućmy się na grzybki halucynogenne. Będzie uczciwiej.
        • leann32 Re: 500+ praktycznie 03.06.16, 00:34
          Przesadzasz. Patologia to nie wiekszosc tylko promil ( choc promile lubi).
          Poza tym pani kowalska z jednym dzieckiem ani jedną zlotowką nie odczuje na co idzie jej kasa; czy na drogi czy na biura poselskie czy na leśnictwo. Poza tym kasa z 500 plus wroci do gospodarki. Kupisz dzieciakowi kredki, lody, zaplacisz za korki, wczasy czy farbe do pokoju - ktos zarobi. Wiec w bloto nie pojdzie nawet jesli to kiepski pomysl.
      • rycerzowa Re: 500+ praktycznie 03.06.16, 01:03
        eann32 napisał(a):

> Wiec po raz kolejny. Niech bedzie ze dzieci sa jak pieczarki. A n
        > asz kraj musi miec w ch. pieczarek. Priorytet nad priorytety.

Logicznie - chcemy, by ludzie mieli coraz więcej pól z pieczarkami, tak?
        To jest priorytetem?
        Jeśli zatem ktoś ma tych pól dwa albo trzy, to raczej więcej nie będzie miał, bo starczy mu tyle, ile już ma. Albo wie, że jakby zdecydował się na kolejną uprawę, kolejne pole, to nie da rady obrobić wszystkiego, Albo już jest na to za stary.
        Zatem w ich przypadku 500+ jest wyrzucaniem pieniędzy w błoto, bo pieczarek z tego nie przybędzie.

Co innego, gdy ktoś ma tylko jedno pole. Trzeba go zachęcić, by miał więcej.
        Potencjał tkwi w młodych z jednym polem pieczarek.
        500+ mogłoby ich zachęcić do inwestycji w kolejne pole.
        • kama265 Re: 500+ praktycznie 03.06.16, 12:54
          w punkt smile
          • semihora Re: 500+ praktycznie 03.06.16, 13:37
            Bardzo ładnie wytłumaczone osobie, która nie rozumie, czym powinna być polityka prorodzinna, tylko ciekawe, czy to do niej dotrze.
    • mynia_pynia Re: 500+ praktycznie 03.06.16, 00:29
      Niech już skończą pie...ć o tym pińcet+. Nie dostaje, bo mam jedynaka. A z tego co na forum piszą piewcy to to ma zachęcać do rozrodu więc róbta nowych podatników. Wq... mnie ten temat. Niech się cieszą rodzice dwójki i więcej należący do klasy średniej. Teżbym chciała dostać pięć stów podwyżki.
    • aurinko Re: 500+ praktycznie 03.06.16, 00:50
      2) ludzie prowadzący działalność różnego rodzaju - także wykazują same straty, ponieważ w koszty wrzucają wszystko co się da - od paliwa po zakup maszyn i kredyty, a zyski mają bardzo duże. Tacy ludzie dostają i zasiłki rodzinne i 500 złotych na dziecko, wiem to wszytko ponieważ pracowałam przy 500+,

Autorka listu guzik wie, w d....e była i gó.no widziała, bardzo źle świadczy o wiedzy i inteligencji pracowników socjalnych jeśli mają taki poziom wiedzy jak autorka listu.

• aagnes Re: 500+ praktycznie 03.06.16, 07:44
      wczoraj tylko zalinkowalam, ale mysle, ze to jedynie ogolny zarys zagadnienia.
      znam kilka historii ktore sie nie mieszcza w zadnej z zalinkowanych historii. i tak sie zastanawiam - czy mozna to jakos ukrocic to raz, dwa czy sa jakies petycje, listy czy cokolwiek innego zeby zlkwidowac ten patologiczny program? caly czas mam na uwadze, ze aktualnie w swietle prawa okradane jest m in moje dziecko i nie sadze, zeby zapisy (jeszcze obowiazujacej) konstytucji byly tak calkiem zgodne z ustawa dla darmozjadów.
      • tol8 Re: 500+ praktycznie 03.06.16, 12:44
        Ty tu nic nie likwiduj, bo ja mam plany jak to wydać smile
        • leann32 Re: 500+ praktycznie 03.06.16, 14:13
          Hahhaa smile))) dobre
      • miodowa2 Re: 500+ praktycznie 03.06.16, 20:57
        Jestem w trakcie pisania listu do samego ministerstwa.
        Zasady przyznawania 500+ na pierwsze dziecko są niesprawiedliwe.
        Nie można ustalać świadczeń w oparciu o dochód na papierku w kraju, w którym powszechna jest praca na czarno, praca za minimalną, a reszta pod stołem, w kraju, w którym nagradza się rodziców, którzy nie panują nad swoją rozrodczością, w kraju, gdzie realne dochody z działalności gosp. nijak się mają do prawdziwych zysków (wiem, co piszę - pracowałam w takiej mikrofirmie), itp.
        • kaz_nodzieja Re: 500+ praktycznie 03.06.16, 21:34
          "Napisał w końcu list do samego prezydenta...."

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka