Dodaj do ulubionych

Dziękujemy!

04.06.16, 14:33
Pamiętamy, na przekór propagandzie...

https://preczpis.pl/content/uploads/images/June2016/5752c9ff54756-image.jpeg
Obserwuj wątek
    • lady-z-gaga Re: Dziękujemy! 04.06.16, 14:50
      Przyłączam się.
      • niennte Re: Dziękujemy! 04.06.16, 16:04
        I ja.
      • iskierka3 Re: Dziękujemy! 04.06.16, 19:30
        Ja tez.
      • anorektycznazdzira Re: Dziękujemy! 04.06.16, 22:15
        ja też
    • sylwus34 Re: Dziękujemy! 04.06.16, 15:05
      Piękne święto! Zawsze mnie wzrusza. Niestety nie mogłam wtedy głosować, zabrakło mi pół roku. Ale atmosferę tamtych dni, która jest jedyną w swoim rodzaju, czuję każdego 04 czerwca. I żaden komuch mi tego nie zabierze.
      • 1elka26 Re: Pamiętamy 04.06.16, 15:13
        4 czerwca 1992 roku - Pamiętamy!

• scher Re: Dziękujemy! 05.06.16, 08:29
        sylwus34 napisała:

> Piękne święto! Zawsze mnie wzrusza. Niestety nie mogłam wtedy głosować, zabrakło mi pół
        > roku. Ale atmosferę tamtych dni, która jest jedyną w swoim rodzaju, czuję każdego
        > 04 czerwca. I żaden komuch mi tego nie zabierze.

Szkoda, że równie mocno nie pamiętasz atmosfery nocnej zmiany. Stąd ta nieuzasadniona euforia.
    • eilian Re: Dziękujemy! 04.06.16, 16:03
      Boli mnie, że teraz próbuje się ten dzień wymazać z pamięci, albo wręcz przedstawiać jako coś złego. To była piękna chwila w naszej historii i każda jej rocznica powinna być świętem. Niestety połowa społeczeństwa nie umie tego docenić. Szkoda.
      • shalalu Re: Dziękujemy! 04.06.16, 16:37
        Nie docenią ci , którzy o tę wolność nie walczyli , wszyscy ci wycofani , stojący bezpiecznie z boku , takie miernoty widzące tylko swój tyłek i miskę .
    • joa66 Re: Dziękujemy! 04.06.16, 16:05
      Dziękuję.
    • kaz_nodzieja Re: Dziękujemy! 04.06.16, 19:14
      smile
    • makahopsa Re: Dziękujemy! 04.06.16, 19:32
      dziękuję smile
    • scher A Wałęsy na zdjęciach niet? ;) 04.06.16, 19:32

• lady-z-gaga Re: A Wałęsy na zdjęciach niet? ;) 04.06.16, 19:37
        zgadnij, dlaczego
        • przystanek_tramwajowy Re: A Wałęsy na zdjęciach niet? ;) 04.06.16, 20:32
          Za tępy. Nie zgadnie.
          • olena.s Re: A Wałęsy na zdjęciach niet? ;) 04.06.16, 21:06
            Mogę mu wyjaśnić?
            Scher! Yo!
            Co łączy osoby ze zdjęć ze sobą, ale nie łączy ich z Wałęsą?
            Podpowiadam!
            Myśl: powaga. Myśl: smutna okoliczność. Myśl: bliscy zebrani w charakterystycznym miejscu na wolnym powietrzu. Myśl: przeszłość.
            No? Scher? Już masz?
            • a.va Re: A Wałęsy na zdjęciach niet? ;) 04.06.16, 21:48
              Olena, jesteś genialna smile
            • scher [...] 04.06.16, 22:55
              Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
              • olena.s Re: A Wałęsy na zdjęciach niet? ;) 04.06.16, 23:52
                Scher, scher....Proszę, nie zmuszaj mnie do kolejnych podpowiedzi. Chciałabym, żeby ta była ostatnia.
                Klucz jest taki: oto ty, drogie scher, należsz do tego samego zbioru, do którego należy Wałęsa, ale nie należysz do zbioru, do którego należą postaci ze zdjęć.
                Wraz z tobą do zbioru, określmy to "wałęsowego" należy papież Franciszek oraz papież Bendykt 16, a także Jarosław Kaczyński. Natomiast do zbioru, powiedzmy, "zdjęciowego" należy Jan Paweł 2 oraz Lech Kaczyński.
                Coś sie rozjaśnia?

• czar_bajry Re: A Wałęsy na zdjęciach niet? ;) 05.06.16, 02:41
                  big_grin
                • paszczakowna1 Re: A Wałęsy na zdjęciach niet? ;) 05.06.16, 07:38
                  Nie da rady. Nie ma gotowca, a myśleć się oduczył.
                • scher [...] 05.06.16, 08:23
                  Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
                  • scher Znaczenie słowa "rzeczywiście" 06.06.16, 00:30
                    Wnioskuję, olena, że przeczytałaś, zanim bez powodu moje posty zostały usunięte. Rozumiem, że dotarło do ciebie znaczenie słowa "rzeczywiście".
    • paszczakowna1 Re: Dziękujemy! 04.06.16, 20:27
      Pamiętamy.
      • lellapolella Re: Dziękujemy! 04.06.16, 21:33
        Pamiętamy i dziękujemy.
    • a.va Re: Dziękujemy! 04.06.16, 21:50
      Właściwie to należałoby zrobić dziś święto narodowe. Lepsza data niż 11 listopada, po pierwsze cieplej smile po drugie nowsza historia jest dla nas jednak ważniejsza.
      • kaz_nodzieja Re: Dziękujemy! 04.06.16, 21:57
        Można świętować i wtedy i wtedy smile
        • a.va Re: Dziękujemy! 04.06.16, 22:01
          Można, ale oficjalne państwowe obchody, dzień wolny itd. to jednak wyższa ranga.
          Weź się spytaj swoich, czemu nie uchwaliliście, w sumie to dziwne.
          • kaz_nodzieja Re: Dziękujemy! 04.06.16, 22:10
            Ale po co znowu jakieś dzielenie? My, Wy. Przecież wszyscy jesteśmy Polakami.
            • a.va Re: Dziękujemy! 04.06.16, 22:19
              A nie, sorki, pomyliłam cię z Krejzim, myślałam, że to on mi odpisał.
              No no, Gazeciątko, ty też masz jakichś swoich?
    • czar_bajry Re: Dziękujemy! 04.06.16, 22:15
      Ja też się przyłączam, wbrew temu co PAD Maliniak twierdzi.
      • rosapulchra-0 Re: Dziękujemy! 05.06.16, 07:41
        Skąd pewność, że zmarli by tak chętnie do kodowskich marszów przystąpili?
        • ra-sowa Re: Dziękujemy! 05.06.16, 16:42
          a ona napisała, że dziekuje im za to , ze by przystąpili ? Albo o KODzie gdzieś napisała?
    • wheels.of.steel A gdzie Gwiazdowie, Borowski, Walentynowicz? 05.06.16, 17:03
      Wyszkowski, Morawiecki, Ryszard Pawłowski? Gdzie ci, którzy siedzieli w prawdziwych więzieniach, a nie "internatach"?

niezalezna.pl/56672-dziekujemy-za-wolnosc-ryszard-pawlowski
      • joa66 Re: A gdzie Gwiazdowie, Borowski, Walentynowicz? 05.06.16, 17:29
        Cieszę się, że doceniasz Kuronia.
        • wheels.of.steel Re: A gdzie Gwiazdowie, Borowski, Walentynowicz? 05.06.16, 18:18
          Kuroń, Frasyniuk to ludzie co w czasach opozycji antykomunistycznej zachowali się bohatersko, ale po transformacji jednak stanęli za grubą kreską. Frasyniuk ma opinię człowieka niezłomnego w latach 80-tych, ale jakiś czas po okrągłym stole wybrał ciemną stronę mocy, stając się przy okazji właścicielem wielkiej firmy transportowej. Adam Borowski to dziś szanuje Frasyniuka jako kumpla z więzienia za tamten czas i boli go, że teraz jest on gdzie indziej, bo to uderza w legendę niewątpliwie bohatera.
          Co do Kuronia, to boli że człowiek tak doświadczony przez reżim komunistyczny (min. jego żona została pobita i zmarła) nagle zaczął się za ludźmi tego reżimu wstawiać, dając Kiszczakowi prezent z dedykacją od siebie, woląc wydać się w wydawnictwie postkomunistycznym i załatwiając Lesiakowi weryfikację.
    • jasnoklarowna Re: Dziękujemy! 05.06.16, 17:23
      A ja dziękuję i tym ze zdjęć, i tym którzy pomogli a nie ma ich na fotografiach.
      I uważam że podziękowania należą się wszystkim, którzy wtedy choć trochę pomogli, bez względu co robili potem.
      Za tamten dzień dziękuję,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka