Dodaj do ulubionych

Podoba mi się ten tekst Twardocha

09.06.16, 07:44
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,20207146,twardoch-zabral-glos-w-sprawie-500-plus-w-ostrych-slowach.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=SM&utm_campaign=FB_Gazeta

ma rację wg mnie.
Obserwuj wątek
    • lusitania2 Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 08:05
      kolejny z zerowym pojęciem o podstawowej matematyce, nie wspominając nawet o ekonomiisad

Więc nie dziwię się, że tobie się podoba.
      • shell.erka Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 08:23
        nie nie, podoba mi się to co pisze o pogardzie klasy średniej w stosunku do najmniej zarabiających.
        • kaz_nodzieja Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 09:20
          Jest odwrotnie i to przy poparciu i szczuciu pewnych znanych nam mediów. To motłoch i tłuszczę szczuje się regularnie np. na polskich pracodawców, nawet jeżeli prowadzą tylko mały sklep osiedlowy z nabiałem.
          • 7dosia Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 17:28
            Gazetko, ktoś kto ma mały sklep osiedlowy z nabiałem nie jest żadną "klasą średnią", tylko biednym, pożałowania godnym nieszczęśnikiem, w dodatku z zacięciem masochistycznym, skoro w tym kraju bierze się za "biznesy". Dać mu 500, będzie spokój. Klasa średnia to jest tak od pani Bieńkowskiej wzwyż
        • araceli Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 17:57
          shell.erka napisała:
          > nie nie, podoba mi się to co pisze o pogardzie klasy średniej w stosunku do naj
          > mniej zarabiających.

A jak można mieś szacunek, jak się uczciwie pracuje, płaci podatki a potem czyta, że jednej z drugą się 'nie chce' pracować tylko z tych Twoich podatków łapy po pińcet zyla wyciąga? No jak?
    • myfaith Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 08:48
      PiS(...) dostarcza ludziom ubogim poczucie godności . - cytat z linku i to jest całe clou wygranych wyborów . Niestety to poczucie godności szybko zniknie jak po początkowej euforii nie bedzie co do garnka włożyć ( znowu)

Ironia polega na tym ze te 500+ owszem pobudzi konsumpcje i zostanie z powrotem wpuszczone do obiegu lecz zasili te znienawidzone koncerny i kraje co to Polskę rzuciły na kolana ( samochody, telewizory itp) a przecież teraz Polska powstaje ze tych kolan ...podobno
      • miliwati Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 09:18
        myfaith napisała:

> Ironia polega na tym ze te 500+ owszem pobudzi konsumpcje i zostanie z powrotem
        > wpuszczone do obiegu lecz zasili te znienawidzone koncerny i kraje co to Pols
        > kę rzuciły na kolana ( samochody, telewizory itp) a przecież teraz Polska powst
        > aje ze tych kolan ...podobno

Ale masz jakieś wsparcie, że ludzie tę forsę w całości przepuszczą? Czy tylko skandalizujące artykuły jakichś Ziemkiewiczów drugiej strony?
        • szarsz Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 09:23
          lodz.wyborcza.pl/lodz/1,35153,20190569,lodzianie-masowo-kupuja-auta-za-pieniadze-z-500.html?disableRedirects=true
          • kaz_nodzieja Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 09:25
            Motłoch kupi jakieś stare trupy i nawalony za pozostałą część 500 plus będzie doprowadzał do wypadków z ciężkim uszkodzeniem ciała.
          • miliwati Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 09:32
            szarsz napisała:

> lodz.wyborcza.pl/lodz/1,35153,20190569,lodzianie-masowo-kupuja-auta-za-pieniadze-z-500.html?disableRedirects=true

No przecież mówię właśnie.
            • szarsz Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 09:39
              ...yyy, co w tym jest skandalizującego? Ludzie dostali kasę, to ją wydają, logiczne, nie?
              • miliwati Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 09:50
                szarsz napisała:

> ...yyy, co w tym jest skandalizującego? Ludzie dostali kasę, to ją wydają, logi
                > czne, nie?

W kupienie samochodu, skoro im potrzebny, nic. To nie ja robię skandal, tylko gazeciarze. W sumie to nie wiem, na co wolno wydać te pięć stów, żeby było prawidłowo. Na samochód źle, na wyjazd wakacyjny pewnie też źle, na telewizor źle... Może na miesięczny zapas tofu i kiełków?
                • szarsz Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 10:13
                  Tworzysz problem, gdzie go nie ma, a potem drążysz, żeby go rozgrzebać, jak sam z siebie za mało kontrowersyjny.
                  • miliwati Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 10:16
                    szarsz napisała:

> Tworzysz problem, gdzie go nie ma, a potem drążysz, żeby go rozgrzebać, jak sam
                    > z siebie za mało kontrowersyjny.

Wiesz co, jak już będziesz wiedziała, o czym właściwie mówisz, to daj znać.
                • myfaith Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 10:57
                  Miliwati pomysl nad długofalowymi następstwami takiego konsumpcjonizmu najbiedniejszych. Nie spowoduje ten konsumpcjonizm ze staną sie zamożniejsi lecz ze zadłuża sie jeszcze bardziej i co dalej jak sie skończy 500+?
                  A jak sie zadluza? - jak kupią na kredyt pralkę, lodówkę, telewizor, samochod...,.itp a państwo nie bedzie dłużej w stanie kontynuować programu 500+ a oni wrócą do swoich poprzednich dochodów. To bedą mieli lepiej czy gorzej ?
                  Moj sąsiad w dość krótkim czasie dostał zastrzyk gotówki - kupił sobie samochod ( kilkuletni suv) , mieszkanie na kredyt. gotówka przestała płynąc a on nie ma jak oddać pieniędzy rodzinie , suv jest zajeżdżany - bez przeglądów- bo nie stac- za pare lat przez to bedzie sie nadawał na złom . To jest wlasnie myślenie krótkoterminowe które charakteryzuje głównych beneficjentów tego programu.
                  Moznaby było przecież zamiast wydawać od razu oszczędzić a potem rozważnie gospodarować pieniędzmi - ale nastąpiło zachłyśnięcie i chec dorównania do bogatszych. To jest wlasnie iluzoryczne PiS owskie wzbudzanie dumy w najuboższych.

Warto tez spojrzeć na to ze rzeczy kupowane nie sa wytworem czysto polskich firm - i tu widać jak na dłoni propagandę PiS - o tym powstawaniu z kolan? Jakich kolan? Przecież dzisiejszy świat to naczynia powiązane i rzadko co jest wytwarzane lokalnie .Pieniadze trafia do kieszeni koncernów z siedzibami w NY, Berlin, Paryż itd i to te koncerny zdecydują gdzie je zainwestować ( niekoniecznie w Polsce skoro prawo nie moze byc ponad wola suwerena a wola suwerena moze sie zmienic ad hoc)
                  Ale cieszmy sie bal na Titanicu trwa-wink

• miliwati Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 11:07
                    myfaith napisała:

> Miliwati pomysl nad długofalowymi następstwami takiego konsumpcjonizmu najbiedn
                    > iejszych. Nie spowoduje ten konsumpcjonizm ze staną sie zamożniejsi lecz ze zad
                    > łuża sie jeszcze bardziej i co dalej jak sie skończy 500+?
                    > A jak sie zadluza? - jak kupią na kredyt pralkę, lodówkę, telewizor, samochod.
                    > ..,.itp a państwo nie bedzie dłużej w stanie kontynuować programu 500+ a oni wr
                    > ócą do swoich poprzednich dochodów. To bedą mieli lepiej czy gorzej ?

Zastanów się może, ile da się tych rzeczy na kredyt nakupować? Telewizor, pralka, lodówka, zmywarka, kuchenka... No niech nawet całą kuchnię wyposażą i łazienkę. Słabo realistyczne, bo po cholerę to komu jak ma działające, ale niechby. Na jedno dziecko rocznie jest 6000 - jeden rok z grubsza takie zakupy pokryje. A rok to ten program raczej wytrzyma, założenie że wszystkie pisiaki to banda kretynów nie umiejąca policzyć kasy i że się rzucili w ten program z pustym budżetem jest, hm, ryzykowne. Po pierwszym zachłyśnięciu się "luksusem" ta forsa będzie coraz bardziej szła na normalne, codzienne sprawy. I dobrze.
                    • szarsz Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 11:34
                      > ile da się tych rzeczy na kredyt nakupować?

Jaja sobie robisz, na poważnie. Na wakacje można pojechać, plazmę kupić, konsolę, po tablecie dla dzieciaków i 20 tysięcy pyknie, jak nic.
                      • miliwati Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 11:40
                        szarsz napisała:

> > ile da się tych rzeczy na kredyt nakupować?
                        >
                        > Jaja sobie robisz, na poważnie. Na wakacje można pojechać, plazmę kupić, konsol
                        > ę, po tablecie dla dzieciaków i 20 tysięcy pyknie, jak nic.

A co tam, ja bez kozery powiem że pińćset tysięcy.
                        (Na wakacje pojadą? No skandal. Jak można pieniądze na dzieci wydać na jakieś wakacje?)
                        • szarsz Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 11:48
                          No i znowu doszukujesz skandalu tam, gdzie go nie ma. W rzeczowej odpowiedzi na swoje pytanie.
                    • myfaith Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 11:45
                      Po pierwszym zachłyśnięciu sie luksusem moze i by szła na normalne bezpośrednie wydatki na dzieci. Rzecz w tym ze teraz sa rzeczy kupowane na kredyt ktory trzeba bedzie spłacać kilka lat .
                      Piszesz po cholerę to komu jak ma działające - a no to jest wlasnie efekt dumy - nie jestem juz biedakiem mam to samo albo lepsze niz moj " bogaty" sąsiad. Ty bys moze nie kupiła ale sporo ludzi jednak tak.
                      Uwazam ze wiekszosc sie jednak rzuci na wydawanie nie myśląc o przyszłości
                      Przykład mojego sąsiada pozbawił mnie złudzeń ( normalnie fizycznie pracujący, zona tez ) wiec żadna patologia ale zamiast wziac kilkuletnie rzeczy do nowego mieszkania to woleli wszystko od nowa do niego kupic - na kredyt oczywiscie.
                      Teraz sie podratują 500+ - pójdzie na spłaty.
                      • black_halo Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 18:17
                        Jak opozycja caly bedzie tak krzyczec, ze motloch sie polasil na 500 zlotych i bedzie wydawal na wodki, plazme i wakacje to nigdy juz wiecej do wladzy nie dojdzie. OJP, ze w tym kraju nie ma myslenia na lata.

Na calym zachodzie, do ktorego podobno Polska aspiruje, sa dodatki na dzieci, ulgi podatkowe i tysions pincet innych ulatwien dla rodzicow. U wladzy raz jest prawica, raz lewica a raz centrum ale nie slysze zeby jakikolwiek rzad probowal te dodatki na dzieci czy ulgi zlikwidowac, nikt nie mowi, ze pobiera je patologia, zaden polityk nie nawoluje zeby bogatsi rezygnowali.
                        • araceli Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 18:19
                          black_halo napisała:
                          > Jak opozycja caly bedzie tak krzyczec, ze motloch sie polasil na 500 zlotych i
                          > bedzie wydawal na wodki, plazme i wakacje to nigdy juz wiecej do wladzy nie doj
                          > dzie. OJP, ze w tym kraju nie ma myslenia na lata.

No jasne! Przecież Twój kochany PiSik pieniążki na pińcetplusa do końca świata będzie drukował. I jedne dzień dłużej!
                          • black_halo Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 18:26
                            Zaden ukochany, po raz kolejny ci tlumacze a do twojego tepega lba nic nie dociera. twoja ukochana platforemka i nowoczesny Rysio nigdy nie beda u wladzy wlasnie dlatego, ze odarliscie z godnosci te najslabsze i najgorzej zarabiajace warstwy spoleczenstwa. I dlatego teraz tak ujadacie. Bo nie bedzie juz pani Wiesi co bedzie zapierniczac za 3 peeleny na godziny przy obieraniu cebuli, nie bedzie pana Mietka co bedzie zapierniczal za 5 zeta brutto na godzine w ochronie, na trzech etatach zeby wyzywic rodzine. I tej pani co u ciebie sprzata to tez bedziesz musiala zaplacic nieco wiecej niz te 50 zlotych za 8 godzin szorowania twojego syfu.
                            • kaz_nodzieja Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 18:31
                              Panowie Mietki dorabiają na emeryturze, więc do tego co mają na emeryturze (niech będzie 1500 zł) praca za 5 zł może nie szczyt marzeń, ale niezły dodatek do emerytury. A Pańcie które jednak po podwyżce Pań sprzątających nie będzie na nie stać zakaszą rękawy i same zaczną sprzątać, więc nikt nie zarobi, czy o to chodzi?
                              • black_halo Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 18:35
                                Nieprawda. Taka araceli z dwojka dzieci dostanie pincet niezaleznie od dochodu wiec bedzie miala wybor - dac pani podwyzke czy samej zakasac rekawy. I nie, nie jest to okradanie dzieci z ich pieniedzy. Placi sie pani, zeby dzieci mialy czysto bo mama i tata nie maja czasu na sprzatanie. Ostatecznie mozna tych pieniedzy nie wydac na sprzataczke a dac dzieciom za samodzielne sprzatniecie ich pokoju. I dzieci puszcza kase dalej w obieg, np. kupujac lody, gry czy tez prezerwatywy.
                                • araceli Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 18:50
                                  Czemu z taki zacięcie powtarzasz kłamstwa na temat mojego życia? Nie mam dwójki dzieci i nikt u mnie nie sprząta. A jak korzystam z czyjejś pracy to płacę uczciwie nie jak Ty 'byle najtaniej' - tak pamiętam Twój wątek o poszukiwaniach najtańszych opcji na święta w PL. TY jakoś płacić uczciwie nie chciałaś.
                                  • kaz_nodzieja Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 19:00
                                    Racja. A jak się trzęsła gdy w kawiarni w Polsce za dwie kawy i ciastko musiała zapłacić 20 zł big_grin
                                  • black_halo Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 19:11
                                    to ty uparcie twierdzisz, ze szukalam najtanszych opcji. Dopoki bedziesz powtarzac te brednie to i ja bede pisac co mi sie podoba. Masz dwojke dzieci, ciagniesz kase z pincet plus, a ciagniesz na bank ma masz kredycik z minirateczka we franku. I jeszcze czekasz az reszta podatnikow zlozy sie na jakis program dla takich biednych jak ty. Bo ty oczywiscie pracujesz uczciwie, nie to co pani Gienia co obiera cebule za trzy zeta na godzina czy tez pan Mietek co stoi w ochronie po 16 godzin dziennie. Darmozjady jedne, prawda?
                                    • araceli Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 19:17
                                      black_halo napisała:
                                      > to ty uparcie twierdzisz, ze szukalam najtanszych opcji.
                                      > Dopoki bedziesz powtar
                                      > zac te brednie

Proszę tu jest wątek - wszyscy mogą przeczytać:
                                      forum.gazeta.pl/forum/w,20012,148552043,148552043,Boze_Narodzenie_w_osrodku_hotelu.html#p148555255
                                      • kaz_nodzieja Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 19:20
                                        Właściciel hotelu powinien płacić "godną" (czytaj - odpowiednią wysoką) pensję nawet dla tamtejszej sprzątającej, bo inaczej wyzyskiwacz i cham, a jednocześnie od gości żądać opłaty jak za nocleg w przyczepie kempingowej lub namiocie smile
                                        • mamma_2012 Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 10.06.16, 06:14
                                          Otóż to.
                                  • volta2 Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 10.06.16, 01:33
                                    Nikt u ciebie nie sprząta? Czy, żyjesz w brudzie żeby czasem po robocie w kurę domową się nie przeobrazić? Czy z faceta swego czynisz jeżdżącego na mopie rycerza?

Już wiadomo skąd ten ścisk na hasło nie pracuję, sprząta sprzątaczka i 500+ jeszcze wpadnie, bo dzieci więcej niż jedno. Brawo ty!

A masz chociż panią do gotowania? Pana? Czy też musisz sama z samym? A nie , przepraszam, stać cię na jedzenie na mieściesmile
                                    • araceli Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 10.06.16, 07:53
                                      volta2 napisała:
                                      > Nikt u ciebie nie sprząta? Czy, żyjesz w brudzie żeby czasem po robocie w kurę
                                      > domową się nie przeobrazić? Czy z faceta swego czynisz jeżdżącego na mopie ryce
                                      > rza?

No cóż - widać Ciebie nawet sprzątanie przerasta co dopiero jakaś inna praca big_grin
                                      • volta2 Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 10.06.16, 12:10
                                        ciężko ci przyznać, że z pracy wracasz do roboty? i jesteś jak każda kura domowa, tylko bardziej zmęczona. szkoda ci kasy na ałtsorsing aż tak jesteś skąpa? i mąż o ciebie nie zadba i nie odciązy paniami do gotowania i sprzątania? słaby ten mąż, wymień na lepszego. od razu ci życie wypięknieje.
                            • araceli Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 18:47
                              black_halo napisała:

> Bo nie bedzie juz pani Wiesi
                              > co bedzie zapierniczac za 3 peeleny na godziny przy obieraniu cebuli, nie bedzi
                              > e pana Mietka co bedzie zapierniczal za 5 zeta brutto na godzine w ochronie, na
                              > trzech etatach zeby wyzywic rodzine. I tej pani co u ciebie sprzata to tez bed
                              > ziesz musiala zaplacic nieco wiecej niz te 50 zlotych za 8 godzin szorowania tw
                              > ojego syfu.
                              >

Ależ oczywiście! Praca uwłacza! pińcet zyla trzeba sypać!!
                            • mamma_2012 Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 10.06.16, 06:12
                              Opowiadasz kompletne bzdury. Te pieniądze to kredyt, a kredyt trzeba spłacić i to z odsetkami. Będą go spłacać i Wiesia z Mietkiem i ich dzieci, a także mnóstwo innych osób, które sfinansują rok czy dwa radosnej beztroski.
                              Grecy mogą poopowiadać jak wygląda takie spłacanie rachunków.
                        • szarsz Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 18:52
                          > sa dodatki na dzieci, ulgi podatkowe i tysions pincet innych ulatwien dla rodzicow.

W Polsce też jest ich całe trochę.
                          Przedszkola "państwowe" niemal darmowe, za pobyt płacę 21 złotych miesięcznie, za jedzenie płacę tylko za wsad do kotła.
                          Szkoły mają z jedzeniem podobnie, płacę tylko za obiadowy wsad do kotła, wszelkie owoce, mleka dzieci dostają.
                          Dzieci mają mnóstwo zajęć pozaszkolnych i pozaprzedszkolnych, za które nie płacę.
                          Jeżdżą nawet na wycieczki, na łyżwy, do teatrów, przez trzy lata nie zapłaciłam za to ani grosza.
                          Weszły stopniowo darmowe podręczniki.
                          Jest darmowa opieka świetlicowa, od 6.30 do 17.
                          Jest wreszcie ulga podatkowa na dzieci.
                          Jest opieka zdrowotna, darmowa dla każdego dziecka, do ukończenia 18 lat, niezależnie od uprawnień rodziców.
                          Rodziny wielodzietne (od trójki dzieci) mają jeszcze więcej ułatwień.

Naprawdę, danie w łapę pieniędzy to nie jedyna możliwość i wiele zostało zrobione. Część przez LPR z Giertychem, część przez PO, o zgrozo.
                          • black_halo Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 19:13
                            No to co przeszkadza, ze teraz PiS zrobic nastepny krok i dal dodatki na dzieci, jak w calym cywilizowanym swiecie bo przeciez do Bangladeszu rownac nie bedziemy chyba?
                            • kaz_nodzieja Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 19:17
                              Dwoje zdrowych rodziców zdrowego dziecka powinni sami zapracować. Jak sama widzisz po stolicy swojego nowego kraju między innymi, że sute zasiłki na wszelkiej maści zdrowych i młodych jełopów na dłuższą metę przyciąga tylko problemy i powoduje demoralizację.
                            • araceli Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 19:17
                              black_halo napisała:
                              > No to co przeszkadza, ze teraz PiS zrobic nastepny krok i dal dodatki

Z CZEGO DAŁ? 'Z rękawa'?
                              • kaz_nodzieja Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 19:30
                                Gdyby to jeszcze było z jej rękawa. Ale siedzi na emigracji.
                            • szarsz Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 19:27
                              > PiS (...) dal

O, czyżby? Prezes osobiście, ze swojego portfela wyciągnął?
                            • mamma_2012 Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 10.06.16, 06:22
                              PiS nic nie dał!
                              Bierze w imieniu każdego z nas kredyt, PiS odejdzie od władzy, a my będziemy musieli go spłacać. Co bardziej ogarnięci ludzie burzą się, że kredyt konsumpcyjny na przyjemności w przypadku kogoś kto ma mnóstwo długów to zły pomysł.
                              Też ci mogę zrobić taką przyjemność. Dam ci 50.000, daj mi swoje dane, jutro dostaniesz ode mnie przelew, a za rok zaczną ci przychodzić raty w sumie na 100.000. Zainteresowana?
                              • myfaith Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 10.06.16, 08:16
                                Ależ w świadomości ludzi PiS dał i pochylił sie nad ludźmi ktorzy nic nie " dostali" z transformacji.

Po prostu poziom edukacji społecznej ( ekonomicznej) jest na niskim poziomie bądź tez ludzie wola nie myślec skąd te pieniadze ( 500+, na budowę mieszkań ) sa i czy przypadkiem nie trzeba bedzie za niedługi czas zaciskać pasa ( w rożnych formach - podwyżki cen, wyższe podatki dla biznesu - większe bezrobocie bo brak pieniędzy na inwestycje w biznesie, brak podwyżek w emeryturach wiec większy ciężar spoczywający na rodzinach zeby pomoc babci/ dziadkowi wiecej niz teraz)

mamma_2012 napisała:

> PiS nic nie dał!
                                > Bierze w imieniu każdego z nas kredyt, PiS odejdzie od władzy, a my będziemy mu
                                > sieli go spłacać. Co bardziej ogarnięci ludzie burzą się, że kredyt konsumpcyjn
                                > y na przyjemności w przypadku kogoś kto ma mnóstwo długów to zły pomysł.
                                > Też ci mogę zrobić taką przyjemność. Dam ci 50.000, daj mi swoje dane, jutro do
                                > staniesz ode mnie przelew, a za rok zaczną ci przychodzić raty w sumie na 100.0
                                > 00. Zainteresowana?
                          • triss_merigold6 Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 20:52
                            "Jeżdżą nawet na wycieczki, na łyżwy, do teatrów, przez trzy lata nie zapłaciłam za to ani grosza."

A jakim cudem, napisz proszę.
                            Moje dzieci (przedszkolne i szkolne) mają wycieczki, wyjścia do muzeów, wyjścia do teatru i za każdym razem płacę. Czasem jest to finansowane ze składek klasowych/grupowych, czasem osobno, ale za każdym razem coś kosztuje.
                            • szarsz Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 21:37
                              Program miejski "szkoła w mieście". Wycieczki zamiast lekcji były co dwa tygodnie, nawet za transport nie płaciliśmy. Program jest niestety w zaniku.
                              • lauren6 Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 21:45
                                Czyli nie jest to żadna norma.
                                • szarsz Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 21:55
                                  Ale za 500 mogłaby być.
                        • pitahaya1 Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 21:53
                          I na całym zachodzie jest tak rozrośnięta szara strefa?
                          Osoby wyciągające ręce po pińcet to nie tylko bogacze i pan Mietek, który ledwie ciągnie.
                          To także pan Władek, który oficjalnie nie pracuje a nieoficjalnie układa płytki, za co kupił sobie samochód w zeszłym roku.
                          To również pani Halinka, która opiekuje się dwójką dzieci a oficjalnie ledwie wiąże koniec z końcem.
                          To też pan Zdzich hydraulik, pani Kazia fryzjerka, manikiurzystka...
                          Pan Staszek, który na lewo na budowie pracuje...

Ci wszyscy są tak biedni, że pińcet im się należy.
        • myfaith Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 09:26
          To nie jest przepuszczanie tylko konsumpcja - jak ktos jest biedny ( wiec ogranicza sie z zakupami ) i dostaje kasę to lokuje ja na koncie (i dalej sie ogranicza z zakupami) czy raczej przeznacza na zakup tego na co go wcześniej nie było stac?
          • kaz_nodzieja Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 09:31
            Często bieda jest skorelowana z ilorazem inteligencji więc myślę, że prędzej wersja nr 2.
            • black_halo Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 18:14
              Iloraz inteligencji jest wrodzony, mozna nieco poprawic ale nieduzo. Czy to znaczy, ze biedni maja nie jesc i mieszkac pod mostem?
              • kaz_nodzieja Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 18:19
                Niech jedzą ciastka big_grin
                • black_halo Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 18:32
                  No i masz odpowiedz dlaczego jest jak jest.
              • myfaith Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 10.06.16, 08:41

Problem zaczyna sie kiedy aspiracje przewyższają realne mozliwosci. Czyli : moja wiedza, waskim horyzont myślowy,moje wykształcenie- doświadczenie zawodowe pozwalają mi znaleźć prace za niska płace ale mam wysokie aspiracje ( dla każdego co innego)

Tak wiec jak piszesz - biedni - w dzisiejszych czasach maja gdzie spać i co jeść ale chcą wiecej. I dobrze tylko ich realne mozliwosci nie pozwalają na wiecej. I przychodzi partia która daje im to " wiecej" w postaci 500+ i realizują swoje aspiracje.

Kraje na zachodzie maja bogaty socjal - a jak to sie kończy? W UK ( a Cameron ostatnio nie podjął walki z ukroceniem socjalu?) przypadkiem nie jest tak ze wola siedzieć w domu bo wiecej dostają niz gdyby zasuwali w pracy? Bo ich mozliwosci pozwalają na prace za niskie wynagrodzenie a oni uważają ze jednak powinno sie im płacić wiecej a skoro nie płaca a państwo daje ....

black_halo napisała:

> Iloraz inteligencji jest wrodzony, mozna nieco poprawic ale nieduzo. Czy to zna
                > czy, ze biedni maja nie jesc i mieszkac pod mostem?
                >
          • szarsz Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 09:31
            Dokładnie i to jest bardzo pozytywny efekt, a raczej byłby, gdyby były to pieniądze, których wcześniej w obiegu nie było. Np. gdyby rzeczywiście rządzący znaleźli pomysł na zatrzymanie w kraju pieniędzy wypompowywanych pod różnymi pretekstami, np. opłat licencyjnych za logo, etc.
      • araceli Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 18:02
        myfaith napisała:

> PiS(...) dostarcza ludziom ubogim poczucie godności .

Taaaa.. PiS dostarcza! Normalnie partyjniacy się zrucają i własnej kieszeni daje!

Rzygam już tym tematem i uświadamianiem sobie na każdym kroku jak mierna jest wiedza ekonomiczna Polaków.
        • black_halo Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 18:28
          Nie wiem czemu cie to dziwi. Patrzac na ciebie, absolwentke akademii ekonomicznej, widac doskonale ze nawet ludzie po specjalistycznych studiach nie maja zadnej wiedzy. Czego wymagasz od przecietnego Kowalskiego?
          • araceli Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 18:52
            black_halo napisała:
            > Nie wiem czemu cie to dziwi. Patrzac na ciebie, absolwentke akademii ekonomiczn
            > ej, widac doskonale ze nawet ludzie po specjalistycznych studiach nie maja zadn
            > ej wiedzy. Czego wymagasz od przecietnego Kowalskiego?

Powiedziała emogranteczka, co twierdzi, że jej PiSurki kasę na pińcetplusa 'wyciągną z rękawa' big_grin Wiedza ekonomiczna by Black_halo big_grin
          • miliwati Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 10.06.16, 08:56
            black_halo napisała:

> Nie wiem czemu cie to dziwi. Patrzac na ciebie, absolwentke akademii ekonomiczn
            > ej, widac doskonale ze nawet ludzie po specjalistycznych studiach nie maja zadn
            > ej wiedzy. Czego wymagasz od przecietnego Kowalskiego?

smile
    • rozaly Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 11:51
      Wg mnie hipster z Warszawy, popijający latte z sojowym mlekiem w modnej knajpce na pl. Trzech Krzyży, a na śniadanie zajadający się na Powiślu tofucznicą, ma słabe rozeznanie na co może sobie pozwolić klasa średnia. Poza tym raczej wstydziłby się szczycić tym, że na wybory nie chodzi.
      • daszutka Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 12:17
        Twardoch jest ze Śląska, a nie z Warszawy.
        • kaz_nodzieja Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 12:21
          Ale mentalność ma niestety warszawską. Prawdziwy Ślązak nie pisałby takich kocopałów.
        • rozaly Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 12:23
          Pochodzi i może nawet tam pomieszkuje, ale mentalnie i kręci się w środowisku 'hipster z Warszafki' (nie mam nic do Warszawy jakby co)
          natemat.pl/147461,szczepan-twardoch-przesiada-sie-do-mercedesa-jest-ambasadorem-marki-jedni-gratuluja-inni-nakrecaja-nagonke
    • pitahaya1 Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 12:32
      Czyżby książki mu się nie sprzedawały?
      • rozaly Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 12:37
        To samo mi przyszło na myśl, po przeczytaniu tego tekstu. Gość próbuje się wkręcić do 'dobrej zmiany'? Zwłaszcza, że lubi żyć pełnią życia
        extrapolska.pl/szczepan-twardoch-pisarz-ktory-kocha-zycie/
        • lellapolella Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 22:56
          Nie poddawajmy się może kaczystowskiej modzie dzielenia wszystkich na swoich i tych drugich. Twardoch pisarzem jest świetnym, ma też prawo do swoich poglądów, które można podzielać lub nie.
          Insynuacja, że wkręca się do 'dobrej zmiany', żeby żyć pełnią życia jest... No cóż, jest insynuacją.
          I czemu ma nie lubić luksusu? Jest jakiś prikaz, żeby pisarze ubierali się jak lumpy? Może powinien jeszcze spać pod mostem i przymierać głodem?
    • larrisa Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 14:19
      Kolejny populista.
      • miliwati Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 14:31
        larrisa napisała:

> Kolejny populista.

Przez takich jak Ty wygrał Kaczor.
        • lusitania2 Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 17:19
          bo co?
          • araceli Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 17:59
            lusitania2 napisał:
            > bo co?

Bo niektórzy nie potrafią wziąć odpowiedzialności za własne poglądy i muszą swoje wybory zwalić na innych tekstem 'przez ciebie'.
            • pani07 Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 18:40
              Wypowiedzi wielu tu osób tylko potwierdzają to, o czym pisze Twardoch. Niech dalej wyzywają, szydzą, kpią, przekone o własnej "lepszości".
              • larrisa Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 18:48
                Pieprzysz bez sensu. W Polsce g..o się wykształci a nie klasa średnia, bo pracująca klasa średnia jest najbardziej ubijana i mało medialna. Za to żeś bardziej pracowity, bardziej zdolny, bardziej przedsiębiorczy, bardziej inteligentny, państwo ci zabiera i będzie zabierać. Uwalić każdego kto się wychyli z szeregu, zabrać i dać szarej masie, która wiecznie narzeka i krzyczy: daj!
                Biedny kraj to ten, w którym nie ma klasy średniej, a w Polsce co najwyżej możemy mówić o popłuczynach po klasie średniej, wszystko jest tak dociśnięte podatkami, przerośniętą biurokracją i źle działającym aparatem administracyjnym.
                • araceli Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 18:55
                  larrisa napisała:
                  > Pieprzysz bez sensu. W Polsce g..o się wykształci a nie klasa średnia, bo pracu
                  > jąca klasa średnia jest najbardziej ubijana i mało medialna. Za to żeś bardziej
                  > pracowity, bardziej zdolny, bardziej przedsiębiorczy, bardziej inteligentny,
                  > państwo ci zabiera i będzie zabierać. Uwalić każdego kto się wychyli z szeregu,
                  > zabrać i dać szarej masie, która wiecznie narzeka i krzyczy: daj!

Dokładnie! Nawet prawicowcy mają przebłyski świadomości na ten temat:
                  wpolityce.pl/polityka/295366-pis-nie-ma-oferty-dla-klasy-sredniej-partia-jaroslawa-kaczynskiego-wyraznie-stawia-dzis-na-model-skandynawskiego-rownania-w-dol
                • kaz_nodzieja Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 19:02
                  10/10
                • lauren6 Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 19:44
                  W cywilizowanych krajach płacenie podatków to jest normalna sprawa, tak samo jak benefity np dla rodzin z dziećmi. W Polsce państwo OKRADA żeby dać tłuszczy.

Czekam na kolejny płacz za kilka tygodni: czemu, ach czemu poparcie dla PIS nie spada big_grin
                  • larrisa Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 20:19
                    W cywilizowanych krajach kwota wolna od podatku jest od 17 do 10 razy większą niż w Polsce.
                    A jak nie ma kwoty wolnej to jest mocno rozbudowany system ulg podatkowych. Jakoś nie słychać, żeby w Polsce się rejestrowały zagraniczne firmy. Za to coraz częściej polskie firmy rejestrują nie tylko w UK, ale w sąsiednich Czechach.
                    Zabieranie "bogatym", żeby dać "biednym" jest w Polsce czystą demagogią i populizmem, obliczonym wyłącznie na to, żeby kupić sobie elektorat. Prędzej czy później, (a raczej prędzej niź później) zapłacimy za to wszyscy, ponieważ stajemy się pariasami Europy. Nie inwestujemy w innowacyjność, nie wspieramy ludzi przedsiębiorczych, nie pozwalamy wykształcić się silnej klasie średniej, dusimy drobną przedsiębiorczość.
                    Ale co tam, byle się dorwać do koryta albo chapnąć dla siebie kawałek tortu.
                  • araceli Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 20:38
                    lauren6 napisała:
                    > W cywilizowanych krajach płacenie podatków to jest normalna sprawa, tak samo
                    > jak benefity np dla rodzin z dziećmi. W Polsce państwo OKRADA żeby dać tłuszczy.

W cywilizowanych krajach państo nie zadłuża się, żeby dawać socjal.

> Czekam na kolejny płacz za kilka tygodni: czemu, ach czemu poparcie dla PIS nie
                    > spada big_grin

Czekam na zwrot kasy, którą dostajesz, jak będziemy na skraju bankructwa.
                  • kaz_nodzieja Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 10.06.16, 08:48
                    A ja się pytam, który z krajów postkomunistycznych (powinno się porównywać gimnazjalistę z innym gimnazjalistą, a nie osobą na piątym roku studiów, prawda?) ma takie dodatki i czy wyprzedza on w rozwoju gospodarczym i ekonomicznym Polskę? Dziękuję za uwagę.
                • pitahaya1 Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 21:58
                  Ale jaka radość dla tych pozostałych. Przecież nie od dziś wtłacza im się do głów, że każdy lepiej zarabiający to peowiec, złodziej, oszust, krwiopijca. Z takim trzeba walczyć, takiemu odebrać.
                  Dlaczego ma lepiej? Przecież to oczywiste. Przez okradanie biednych. Trzeba mu więc odebrać to co ukradł.
                  Ktoś po nim zapłacze?
                  • kaz_nodzieja Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 10.06.16, 08:45
                    Na pracodawców szczuli też PO-wcy, zresztą każda partia.
              • araceli Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 18:53
                pani07 napisał(a):
                > Wypowiedzi wielu tu osób tylko potwierdzają to, o czym pisze Twardoch. Niech da
                > lej wyzywają, szydzą, kpią, przekone o własnej "lepszości".

No przecież Twardoch właśnie SZYDZI z klasy średniej przekonany o swojej 'lepszości' big_grin big_grin big_grin
                • pani07 Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 19:18
                  Wiem, że szydzi, kpi, pokazuje sposób postrzegania
                  tych lepszych", co dokładnie robicie. Chcecie, róbcie to dalej.
                  • araceli Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 19:19
                    pani07 napisał(a):
                    > Wiem, że szydzi, kpi, pokazuje sposób postrzegania
                    > tych lepszych", co dokładnie robicie. Chcecie, róbcie to dalej.

A spoko! On szydzi - dobrze, inni szydzą - źle! Luuuuudzie!
                  • pitahaya1 Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 09.06.16, 22:12
                    Twoim zdaniem ci lepsi (pewnie bogatsi) kpią z tych biednych.
                    A pewnie w drugą stronę to ci biedni bardzo tych bogatych żałują. Normalnie złego słowa na nich nie powiedzą. Patrzą na nich z uznaniem, bo przecież są dla nich wzorcem do naśladowania.

Tak jest?
                    Źli ci bogaci i dobrze ci biedni?
                    Bogaci kpiący i biedni współczujący i miłujący bogatego?
            • miliwati Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 10.06.16, 08:54
              araceli napisała:

> lusitania2 napisał:
              > > bo co?
              >
              > Bo niektórzy nie potrafią wziąć odpowiedzialności za własne poglądy i muszą swo
              > je wybory zwalić na innych tekstem 'przez ciebie'.

Ja to akurat od zawsze głosuję na komuchów, więc doprawdy spudłowałaś straszliwie smile
              (Komuchów komuchów, a nie tych pożytecznych idiotów od Adriana)
          • miliwati Re: Podoba mi się ten tekst Twardocha 10.06.16, 08:52
            lusitania2 napisał:

> bo co?

Bo to, co napisała na ten temat również black_halo. Więc powtarzać już nie będę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka