Dodaj do ulubionych

Do kociar - karma dla kota

15.06.16, 18:27
Posiadam kota obecnie leci mu 9 tydzien.
Szukam dobrej karmy ale nie takiej na ktora wydam pol wyplaty (nie stac mnie na to) wiec szukam karmy w miare dobrej ale cenowo w granicach rozsadku. Kot dachowiec.
Dodam ze nie znam sie na karmach dla kotow nic a nic. Wiem ze ten caly whiskas nie jest dobry wiec poleccie cos lepszego wink
Obserwuj wątek
    • jola-kotka Re: Do kociar - karma dla kota 15.06.16, 18:33
      Mokra ,puszki,"Dolina Noteci" Bardzo dobry sklad zarowno dla psow jak i kotow bo tez i dla kota ostatnio kupuje. Suchej nie wiem bo kotka ktora mam takiej nie je.
      • 3-mamuska Re: Do kociar - karma dla kota 15.06.16, 18:37
        Sucha Taste of the Wild, na zooplus. Tania dobra wydajna.
        • verdana Re: Do kociar - karma dla kota 15.06.16, 18:50
          Problem w tym, aby kot ją jadł. Koty wybredne bestie są.
          • 3-mamuska Re: Do kociar - karma dla kota 15.06.16, 19:00
            Eh nie zauwazylam, moje jedzą albo nie jedzą wcale. Ciskać sie nie bede.
            I miałam juz w życiu 8 kotow i jakos jedzą i nie zdychają.
    • arwena_11 Re: Do kociar - karma dla kota 15.06.16, 21:46
      Mój je suchą RC - kupuję 12 kg worki i ma na kilka miesięcy. No i raz dziennie zjada mokre saszetki RC lub animody paszteciki. Tylko to chce jeść - no i surowego świeżutkiego indyka, łaskawca zje
      • fredzia-33 Re: Do kociar - karma dla kota 15.06.16, 21:57
        ale RC to szajs który uczula i uzależnia.serio .Animoda to co innego
        • arwena_11 Re: Do kociar - karma dla kota 15.06.16, 22:07
          No ale on suchej innej nie tknie. I co ja poradzę? Animodę wcina paszteciki aż miło, a suchej nie chce. Próbowałam kilku różnych i tylko RC
        • araceli Re: Do kociar - karma dla kota 15.06.16, 22:22
          fredzia-33 napisała:
          > ale RC to szajs który uczula i uzależnia.serio .Animoda to co innego

Bez przesady. Szajsem to są marketowe kulki, RC po prostu zawiera zboża.
          • ardzuna Re: Do kociar - karma dla kota 15.06.16, 23:47
            Szajs to właśnie coś, co zawiera sporo zbóż niezależnie od nazwy. Dlaczego uważasz RC za karmę niemarketową? Ją się właśnie tam da kupić.
            • araceli Re: Do kociar - karma dla kota 16.06.16, 08:50
              ardzuna napisała:
              > Szajs to właśnie coś, co zawiera sporo zbóż niezależnie od nazwy. Dlaczego uważ
              > asz RC za karmę niemarketową? Ją się właśnie tam da kupić.

Powtórzę - BEZ PRZESADY. Nadgorliwość gorsza od faszyzmu. RC w markecie nigdy nie widziałam - w sieciowych zoologach owszem.
        • kamunyak Re: Do kociar - karma dla kota 15.06.16, 23:55
          >ale RC to szajs który uczula i uzależnia.serio .Animoda to co innego

moich RC nie uzależnia, szczególnie jednego, który w ogóle suche je, bo musi. Drugi też jakos nie rzuca się.
          Na mokrą animondę oba nawet spojrzec nie chciały.
          nie sądzę, żeby ta karma była większym "szajsem" niz inne tego typu, marketowe whiskasy np. przykład.
        • pruszynkaaa Re: Do kociar - karma dla kota 15.06.16, 23:56
          rc weterynaryjny ratuje mojemu rudemu alergikowi życie.... co wpadniemy na pomysł zmiany karmy to zaraz się okazuje ze znowu z uszu cieknie czarny syf i brode wysypuje. Nie demonizowałabym tej karmy jednak - ta seria dostępna tylko u wetów (na "receptę") jest dość dobra jakościowo. Wiem też że mają karmy na inne dolegliwości, choćby na zwiększenie pragnienia u kotów z problemami urlogicznymi
    • peonka Re: Do kociar - karma dla kota 15.06.16, 22:07
      Suchą kupuje Sanabelle, a mokrą - jaką Jaśnie Pan Kot raczy jeść, głównie Winston z Rossmanna.
      Polecam przyzwyczajenie kota do surowego mięsa, to wiele ułatwia i tanie jest.
      • aankaa Re: Do kociar - karma dla kota 15.06.16, 22:10
        2 x dziennie mięcho ?
        • peonka Re: Do kociar - karma dla kota 15.06.16, 22:12
          Nie, u nas jest 3 razy w tygodniu. Jako opcja, nie podstawa diety.
          • klamkas Re: Do kociar - karma dla kota 15.06.16, 22:30
            Jakie dokładnie mięso? Przemrażasz, czy dajesz prosto ze sklepu?
            • peonka Re: Do kociar - karma dla kota 15.06.16, 22:38
              Prosto ze sklepu. Nasz kot je wszystko: kurczaka, wołowinę, wieprzowinę, ryby. Tylko podrobow nie, bo nie lubi. Poprzedni jadal też wątrobkę drobiową i żołądki.
              • arwena_11 Re: Do kociar - karma dla kota 15.06.16, 22:55
                wieprzowiny to chyba nie wolno, z tego co słyszałam
                • peonka Re: Do kociar - karma dla kota 15.06.16, 23:52
                  Też słyszałam, ale zdania są podzielone, plus nasze koty miały dostęp do psich misek, więc i tak jadly co chciały, w tym wieprzowinę.
      • joann_80 Re: Do kociar - karma dla kota 16.06.16, 09:41
        Skąd jesteś Peonka? Mam do oddania paczke 400g Sanabelle Dental. Brakuje kilku chrupek, poza tym jest cała.
        Może być za 200g puszkę mokrej Bozity.
        Niestety nie umiem przekonać mojej koty do tej karmy.
        W DT nauczono ją jeść suchą Monge i inna nie wchodzi w grę.
    • aankaa Re: Do kociar - karma dla kota 15.06.16, 22:07
      jeśli zdecydujesz się na suche - kup kilka (po 250-400 g) różnych smaków, wymieszaj i wsyp do miski
      za każdym razem dodawaj / odejmuj jakiś smak -> kocisko nie będzie w stanie zdecydować się na jeden (a zdarza się, że po kupieniu ...kg wora wypluje) i będzie żarło co podasz smile
      • klamkas Re: Do kociar - karma dla kota 15.06.16, 22:29
        Ha ha ha itd.

Moje koty doskonale potrafiły wybrać ten smak, który im pasował - wyjadały z mieszanki tylko ten jeden wybrany, długo się nie zorientowałam dlaczego zawartości miski tak słabo ubywa ;p. Po odjęciu wybranego - odmawiały jedzenia (łamałam się w 2-3 dobie, bo wiem, czym się kończy przegładzanie kotów).
        • aankaa Re: Do kociar - karma dla kota 15.06.16, 22:56
          głodny kot nie wybrzydza
          co innego - wybredny big_grin
          • klamkas Re: Do kociar - karma dla kota 15.06.16, 23:58
            Przegłodzony kot traci na zdrowiu (z powodu przegłodzenia). Zagłodzony zje wszystko, co da się zjeść i wcale na tym nie zyska, a może wiele stracić.

Szczerze polecam poczytać dlaczego KOT traci na przegłodzeniu. Kotów się nie głodzi.
            • 3-mamuska Re: Do kociar - karma dla kota 16.06.16, 00:12
              Ale nikt kotow głodzić nie chce, ale moje wiedza ze jedzą co daje. Jak nie to kradną mięso wink albo idą na polowanie.
              Tyle ze ja kupuje to co jedzą wiec :p
    • klamkas Re: Do kociar - karma dla kota 15.06.16, 22:15
      Nie badałam jakości i skuteczności Sanabelle Kitten, ale moje dorosłe jedzą Sanabelle Sensitive suche, mokre różnie - od fikuśnych eko-sreko po Felixa.

Oczywiście nie są to (wg mnie) najlepsze wybory, ale dokonały ich koty. To rozsądny kompromis między zdrowiem (jakby mogły to żarłyby na okrągło gotowaną wątróbkę), jakością (skład jest przyzwoity), kocią chęcią, a ceną.
      • klamkas Re: Do kociar - karma dla kota 15.06.16, 22:24
        Napisałam piękny dodatek, ale wykryto mi spam. Nie wiem w czym ;p

Będzie bez nazw - porównaj sobie cenę karmy, którą wspomniałaś, z ceną tego co wspomniałam (ja porównałam ofertę popularnego marketu online i zoologicznego online) - różnice nie są duże. Na początek nie warto zamawiać 10kg (raz, że możesz nie trafić smakiem, dwa dla malucha 10 kg to zdecydowanie za dużo, nie zje tego przez rok). Możesz zamówić pakiet testowy, albo spróbować w lokalnych zoologicznych kupować po trochę i testować co kotu podejdzie (często sprzedają na wagę, często też gabinety wet dysponują próbkami).
    • aankaa Re: Do kociar - karma dla kota 15.06.16, 22:20
      co byśmy tu nie wpisały - kot zje to co mu posmakuje
      raz będzie to gotowany kalafior, innym razem podpieprzy ci kotleta z talerza albo wyciągnie surowe mięso z zamkniętej lodówki big_grin

jednym słowem - próbuj i nie spodziewaj się, że raz zaakceptowany smaczek będzie wciągnięty za tydzień/dwa tongue_out
    • araceli Re: Do kociar - karma dla kota 15.06.16, 22:25
      Kot będzie jadł co mu zasmakuje, więc na początek lepiej kupić kilka małych paczek i popróbować a potem jak ma być tanio to kupić duża pakę (10-12kg) przez internet, starczy na pół roku a koszt na kg karmy niewielki.
      • aankaa Re: Do kociar - karma dla kota 15.06.16, 23:02
        a jak się kotu po np. 2 miesiącach odwidzi to powodzenia w szukaniu osiedlowych głodomorów (żeby "zutylizować "dużą pakę") i szukaniu kolejnego smaku big_grin
        • arwena_11 Re: Do kociar - karma dla kota 15.06.16, 23:05
          żaden problemsmile Wysyłam do miejsca, gdzie karma schodzi kilogramami. Dziewczyny opiekują się bezdomnymi kotami, leczą, szukają dt. Tam nigdy za wiele karmy. I przyjmują co kto dasmile
    • kama265 Re: Do kociar - karma dla kota 15.06.16, 22:26
      moj je suchą Taste of Wild i mokrą MAC's
      wybredny bardzo
    • princesswhitewolf Re: Do kociar - karma dla kota 15.06.16, 22:40
      Smilla na zooplus. wysoka zawartosc miesa
      • wilowka Re: Do kociar - karma dla kota 16.06.16, 11:48
        u mnie Purizon pięknie schodzi u wybredniaków a w zooplusie często są promocje - koty żwawe, zdrowe, kupy ładne smile Acany nie żarły
        z mokrego to mięsko i czasem puszka gourmeta w ramach deseru wink Kupiłam puszki Animondy ale mimo że skład świetny - żreć nie chciały. Kupuję tylko w Zooplusie - taniej się chyba nie da
        • arwena_11 Re: Do kociar - karma dla kota 16.06.16, 11:55
          No ja też w zooplusie, chyba mają najtaniej.

A próbowałaś animody vom Feinstein paszteciki? - mój puszek też nie chciał, ale paszteciki jak najbardziej
          • wilowka Re: Do kociar - karma dla kota 16.06.16, 12:01
            Nie ale spróbuję skoro Twój kot poleca wink
            • arwena_11 Re: Do kociar - karma dla kota 16.06.16, 12:27
              No mój kot polecasmile Aż się trzęsie na widok tych pasztecikówwink Ale tylko z indyka lub indyk z łososiem
            • kama265 Re: Do kociar - karma dla kota 16.06.16, 12:33
              ale nie wszystkie koty lubią paszteciki
              • arwena_11 Re: Do kociar - karma dla kota 16.06.16, 13:12
                no nie wszystkie. Mój właśnie lubismile
                • k1234561 Re: Do kociar - karma dla kota 16.06.16, 17:24
                  Polecam suchą karmę Orijen,Purizon,Applaws,Acana.Generalnie bezzbożówki.CHoć pozornie wydają się drogie to wychodzą ekonomicznie bo kot najada się mniejszymi porcjami.W tych polecanych przeze mnie jest ok 70-80 % mięsa,to syci, a nie od razu przelatuje przez kota.
                  Z mokrych mój kot zagustował ostatnio w MAC's.Też dobry skład.Suchą też mają.Ogólnie polecam sklep zooplus i kupić kilka paczek po 200,300 gram tzw.pakiety próbne i sprawdzić co kotkowi podejdzie.Ale nawet jak coś podejdzie to więcej niż 2 kg worka nie ma co kupować.Bardzo często kot zmienia gust i po co potem na siłę bujać się z workiem nietkniętej karmy..
    • bbuziaczekk Re: Do kociar - karma dla kota 18.06.16, 20:12
      W zoologicznym panie miały tylko Sanabelle i Royala dla juniorow.
      Wzielam trochę Royala na wage ale panie stwierdzily ze royal tez nie jest dobry, ze potrafi się zareklamować tak samo jak whiskas ale nie jest dobry.
      Polecila wziąć jeszcze Sanabelle ze jest bardzo dobra (niby 30 iles % miesa ??)
      Była akurat jakas promocja 400 g + 400 g gratis za 16 zl. No to wzielam.
      Ta Sanabelle zajadal.
      Czy ona jest faktycznie w miare dobra ? bo widze ze cenowo tez stoi ok (np. allegro 125 zl za 10 kg worek)
      Poszukam jeszcze Acany i tej taste od the wild.
      • kiddy Re: Do kociar - karma dla kota 18.06.16, 20:22
        Tak, Sanabelle jest ok. Odradzam ci kupowanie takiego dużego worka. Karma nieco wietrzeje, kot może nie chcieć jej jeść po jakimś czasie, do pojemnika może się dostać wilgoć itd. Mój dorosły kot zjada ok. 2 kg karmy miesięcznie, kupuję worki po 4 kg. Acana i ToW to karmy z wyższej półki niż Sanabelle, warto wypróbować. Przy czym kociakowi ostrożnie wprowadzaj nową karmę, żeby nie dostał np. biegunki. Dodawaj po troszku nowej karmy np. przez tydzień.
        • peonka Re: Do kociar - karma dla kota 18.06.16, 20:56
          Zgadzam się co do dużych worków. Oszczędność może być pozorna, bo kot zje 2 kilo, a kolejne 8 będziesz chrupac sama smile
          • arwena_11 Re: Do kociar - karma dla kota 18.06.16, 21:03
            Mój na szczęście zjada.Właśnie wykańcza 10 kg worek.

Tylko raz mi zostało ze 4 kg, kittena RC. Po kastracji okazała się za bardzo kaloryczna i trzeba było zmienić. To co zostało wysłałam dziewczynom dokarmiającym wolno żyjące koty, więc nic się nie zmarnowałosmile
    • bunkowa Re: Do kociar - karma dla kota 19.06.16, 09:01
      annaszczepanska.pl/koty/lista-karm-dla-kota/ dobre rady smile
    • bbuziaczekk Re: Do kociar - karma dla kota 19.06.16, 10:18
      No ok to już jaka jasność mam wink
      Stawiam na SANBELLE albo TASTE OF THE WILD

I teraz tak: na razie testujemy sanabelle kitten czyli dla kociakow do 1 roku zycia.
      Pozniej sprobuje tej taste of the wild ale tu mam pytania:
      1. Czy jest z tej firmy karma sucha dla tych maluchow ? juniorow do 1 roku zycia ? czy ona nie ma podzialu na wiek tzn jest jedna od juniora do dorosłego ? bo oglądam na zooplus ale tam nie ma podzialu na 2-12 m-cy i od 12+
      2. Czy ja z tej karmy dostane gdzies probki ? nie chce kupować od razu wora 2 kg.
      3. Na ile czasu starcza wam taki wor 7 czy 10 kg dla dorosłego kota ?
      • k1234561 Re: Do kociar - karma dla kota 20.06.16, 11:11
        bbuziaczekk napisała:

> No ok to już jaka jasność mam wink
        > Stawiam na SANBELLE albo TASTE OF THE WILD
        >
        > I teraz tak: na razie testujemy sanabelle kitten czyli dla kociakow do 1 roku z
        > ycia.
        > Pozniej sprobuje tej taste of the wild ale tu mam pytania:
        > 1. Czy jest z tej firmy karma sucha dla tych maluchow ? juniorow do 1 roku zyci
        > a ? czy ona nie ma podzialu na wiek tzn jest jedna od juniora do dorosłego ? bo
        > oglądam na zooplus ale tam nie ma podzialu na 2-12 m-cy i od 12+

Bezzbożowki nie mają podziału na wiek.

> 2. Czy ja z tej karmy dostane gdzies probki ? nie chce kupować od razu wora 2 k
        > g.
        Niestety z tego co się orientuję z próbkami jest generalnie bardzo ciężko.Dostaniesz próbki tylko tych badziewnych karm bo im zależy,żeby na siłę wepchnąć swój produkt.Może w jakimś zoologiku mają TOTW na wagę i mogą Ci wtedy sprzedać małą ilość.Są bezzbożówki w małych ilościach (400g) ale to nie będzie TOTW.

> 3. Na ile czasu starcza wam taki wor 7 czy 10 kg dla dorosłego kota ?

Naprawdę nie upieraj się przy tych wielkich worach,bo gdzieś na allegro zobaczyłaś,że cena niska.Wielkie wory to mogą sobie kupować ludzie co mają sklepy zoologiczne i sprzedają karmę na wagę.Przy czym i w zoologikach odradzam kupowanie karm na wagę,bo one stoją miesiącami otwarte w sklepie i wietrzeją.Wielkie wory kupują też ludzie którzy maja hodowle kotów.Naprawdę daj sobie powiedzieć,że dla jednego kota 7 cz 10 kg wór karmy to nieporozumienie i bezsens totalny.Kup lepiej te 2 kg worki karmy.Naprawdę lepiej na tym wyjdziesz.
        • 3-mamuska Re: Do kociar - karma dla kota 20.06.16, 17:10
          1. Czy jest z tej firmy karma sucha dla tych maluchow ? juniorow do 1 roku zycia ? czy ona nie ma podzialu na wiek tzn jest jedna od juniora do dorosłego ? bo oglądam na zooplus ale tam nie ma podzialu na 2-12 m-cy i od 12+

Dokładnie dobre jakościowo jedzienie nie ma podziału.

2. Czy ja z tej karmy dostane gdzies probki ? nie chce kupować od razu wora 2 kg.
          Nie widziałam nigdzie próbek,choć czasem sa jakies próbki dodane do innych karm. Lub do puszek , i niektóre maja po 400g małe paczki.

3. Na ile czasu starcza wam taki wor 7 czy 10 kg dla dorosłego kota ?

Dla jednego kota nie kupuj za dużego wora bo one nie mogą stać długo otwarte.
          Zależy czy jeszcze karmisz kota czy cos dostaje dodatkowego.
          U nas TASTE OF THE WILD ta najmniejsza paczka cos ponad 2 kg starcza na 4 tygodnie dla 3 dorosłych kotow, dostęp nieograniczony. Rano dostają puszkę 70g, około godz :16 mięso surowe. Filet na 3, lub po kilka sztuk żołądków serc z kuraka.itp.
    • memphis90 Re: Do kociar - karma dla kota 20.06.16, 19:02
      Ja kupuję Taste of the wild w workach po 7,5kg, starcza mi chyba na dwa miesiące na dwa koty. To dobra karma, rozsądna cenowo. Niestety, po wielu karmach - w tym markowych- moje koty mają biegunkę; ku mojemu zaskoczeniu doskonale tolerowały Cat Chow, która jest karmą niskobudżetową, bogatozbożową.
      • mysiulek08 Re: Do kociar - karma dla kota 20.07.16, 19:24
        Przy dobrej jakosciowe karmie, bezzbozowej, biegunki a raczej bardzo luzne kupska sa u niektorych kotow norma i potrzeba czasu zeby uklad pokarmowy sie przyzwyczail do zmiany. Pomaga siemie lnianie i lakcid.

U nas biegunki sa po RC dla odmiany. Tak sie kotom zmienilo smile
    • natulana [...] 20.07.16, 15:32
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • mysiulek08 Re: Do kociar - karma dla kota 20.07.16, 18:16
        O, widze ze Iams tez ma spamerow jak lyskas za proble karmy smile

Otoz, drogie dziecko, Iams nie wyroznia sie niczym na tle innych karm bytowych:

www.zooplus.pl/shop/koty/karma_dla_kota_sucha/iams/iams_adult/30660

i ma niezbyt zdrowa dla kotow kukurydze.

A poza tym, to mocno nieetyczna firma.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka