Dodaj do ulubionych

menopauza?

16.06.16, 11:18
Dziewczyny ponownie zakładam wątek jaki zakładałam sprzed 2 lat.
Swędzenia nie przeszły. Swędzi mnie w okolicach intymnych ponad 2,5 roku.
Lekarze bezradni, leki wziełam wszystkie na rynku.
Zaczęłam czytam, studiować na ten temat.
Nie mam już innych podejrzeń niż menopauza???
Mam os 2 miesięcy skrzepy w nosie, swędzenia pochwy.
Pojawiało się to przewaznie w dzień okresu albo dzien przed, pozniej po okresie ok 5-7 dni. Pozniej znow po ok 7 dniach. I tak wkółko.
Czy któras z was przechodziła menopauzę tak?
Mam 36 lat, rodziłam 12 lat temu.
Poradźcie coś. Nie moge wyrobić ze swędzeniem. Nic mi nie pomaga, nic!!!!
Obserwuj wątek
    • e-kasia27 Re: menopauza? 16.06.16, 11:24
      Skrzepy w nosie od menopauzy??

A u alergologa byłaś? Testy porobiłaś?
      A w kierunku cukrzycy dokładnie się przebadałaś?
      • a.n.a0 Re: menopauza? 16.06.16, 11:25
        tak badałam się na cukrzyce, wyniki w normie.
        • e-kasia27 Re: menopauza? 16.06.16, 11:41
          Jakie badania zrobiłaś?
          • a.n.a0 Re: menopauza? 16.06.16, 11:44
            obciązenie glukozy poł roku temu i 1,5 roku temu
            • e-kasia27 Re: menopauza? 16.06.16, 12:10
              Czyli cukrzycy raczej nie masz, choć dla pewności mogłabyś zrobić badanie poziomu hemoglobiny glikowanej HbA1c, prawie w każdym labie zrobią, kosztuje dwadzieścia parę zł.

Jak nie cukrzyca, to alergia - tu się nie chwalisz, że byłaś, więc pewnie nie?
              Skrzepy w nosie wiosną?
              Pyłki drzew, abo traw, a z tym może się wiązać uczulenie na wiele warzyw i owoców, oraz zboża.
              Idź o alergologa teraz(!) i zrób testy skórne na pyłki drzew, w tym koniecznie brzoza i sosna, oraz trawy i żyto, a także testy skórne na pokarmy, w tym koniecznie na mleko, jajko, marchew, ziemniak, jabłko, pomidor, truskawki, pszenica.
              • e-kasia27 Re: menopauza? 16.06.16, 12:15
                Dlaczego ważne, żeby teraz?
                Bo teraz jest tuż po okresie pylenia drzew, i pełnia pylenia traw, więc organizm, nawytwarzał dużo przeciwciał, a to daje większe prawdopodobieństwo, że testach coś wyjdzie.
                • a.n.a0 Re: menopauza? 16.06.16, 12:19
                  jestem zapisana do alegrologa w tym miesiącu.
                  Podejrzewam jeszcze uczulenie na mleko? Albo kawe?
                  Odstawiałam wszystko. Im mniej kawy z melekiem piłam tym rzadziej miałam swędzenia, chociaz to może nie byc z tym związane.
                  • e-kasia27 Re: menopauza? 16.06.16, 12:27
                    To się odezwij, jak będziesz miała wyniki testów.
                    Nie daj się wmanewrować, że na testy za pół roku. Niech ci chociaż pokarmówkę zrobi, bo niektórzy alergolodzy nie chcą robić testów w okresie pylenia.
                    I przed testami pij mleko i jedz wszystko.
    • princesswhitewolf Re: menopauza? 16.06.16, 11:25
      alergia

grzybica

albo co ciekawe jedno z drugim polaczone bo bywa i tak
    • princesswhitewolf Re: menopauza? 16.06.16, 11:27
      aaa i jednorazowe wziecie antyhistaminy nie pomoze. To trza brac caly czas

Polecam tez zapoznanie sie z probiotykami albo chocby kefirem
    • ophelia78 Re: menopauza? 16.06.16, 11:29
      Jeśli masz objawy w pochwie i w nosie to wspolnym mianownikiem jest śluzówka. Poszlabym w tym kierunku. Alergolog?
      • a.n.a0 Re: menopauza? 16.06.16, 11:30
        te skrzepy w nosie mam od miesiąca, wcześniej nie miałam.
    • a.n.a0 Re: menopauza? 16.06.16, 11:30
      Odstawiłam pigułki 7 miesięcy temu. Myślałam ze to moze po nich.
      Niestety to nie wina pigułek.
    • kamunyak Re: menopauza? 16.06.16, 12:11
      ja miałam problem ze swędzeniem przy używaniu pewnych podpasek ponieważ wiele firm uzywa chlorowych wybielaczy przy produkcji. I nie tylko zresztą, wiele jednorazowych środków higienicznych może zawierać w sobie mnóstwo bakterii i grzybów.
      Po zmianie podpasek, raczej firmy je produkującej, swędzenie ustało. Swędzenie nasilało sie podczas miesiączki, potem powoli przechodziło. Jesli, poza podpaskami, uzywasz wkładek higienicznych, to problem moze trwać cały czas.
      Moze spróbuj w tym kierunku?
      Jesli byłaby to (przedwczesna jednak) menopauza to lekarze nie wpadliby na to, przez 2,5 roku? przecież badania w tym kierunku wystarczy zrobić.
      • a.n.a0 Re: menopauza? 16.06.16, 12:22
        czy ginekolog kieruje na takie badania?
        Może mam niski estradiol? Zauważyłam że im wiecej piję tym mniej sucha "tam jestem".
        Tzn jak mało piłam to jakby wysuszała się śluzówka.Ale to już chyba w głowie, wszystko podejrzewam
        • a.n.a0 Re: menopauza? 16.06.16, 12:26
          A i jeszcze coś dodatkowego co w tym roku doszło do tego swędzenia, to ból pęcherza, nie mogłam się wysikać, nacisk miałam na pęcherz i ciągle dużo sikałam i często, chociaz wcale tak dużo nie piłam.
          Przeszło po furaginie.
          Była u urologa i robiłam posiew, wszystko w normie.
          Cholera mam dosyć wpadlam w depresję.
          • e-kasia27 Re: menopauza? 16.06.16, 12:33
            Zapalenie pęcherza, takie bez bakterii, też mogą być z alergii.
            A suche śluzówki (wszędzie), to standard u alergika.

Przed testami nie bierz żadnych leków na alergię, co najmniej dwa tygodnie.
            • a.n.a0 Re: menopauza? 16.06.16, 12:37
              Nie mam żadnych leków, więc nic nie bede brała.
              Mam równiez skierowanie na ponowne obciązenie glukozy. Zrobię w przyszłym tygodniu.
              Mam na wtorek umówiony posiew u ginekologa, kolejny. Nigdy nic nie wychodzi, ale zrobię. Nic z tego nie wyjdzie, wiem.
        • snakelilith Re: menopauza? 16.06.16, 12:39
          Swędzenie może być objawem suchych śluzówek. Możesz mieć jakieś hormonalne zaburzenia zarówno z niedoborem, jak i nadmiarem estrogenów (proporcje estrogeny/progesteron). Suche śluzówki to ja miałam przy pigułkach anty, najbardziej cierpiały moje oczy. Doraźnie spróbuj aplikować sobie do pochwy krem nawilżający. Taki specjalnie w tym celu. Nie żelu lubrykantu, ale właśnie kremu. Ja używam czasem kremu Vagisan. Idąc na przykład na basen, czy po, do sprawniejszego wsuwania tamponów itp. Ten krem reguluje ph pochwy i okolic jednocześnie przyjemnie natłuszcza i nawilża bez poczucia mokrości. Ten krem zaleca się do poprawy komforu także kobietom w czasie menopauzy. A o badaniach hormonów rozmawia się z ginekologiem.
          cenowarka.pl/vagisan-feuchtcreme-a1091700.html
        • kamunyak Re: menopauza? 16.06.16, 14:53
          > czy ginekolog kieruje na takie badania?

no, raczej lekarz najlepiej wie, jakie badania zrobić.
          Niby są w aptekach testy, bez recepty, ale nie wiem jak z wiarygodnoscią. Robi sie podobnie, jak ciażowy.
          Zawsze możesz spróbować.
    • natalia.nat Re: menopauza? 16.06.16, 12:36
      Pewnie już szłaś tym tropem, ale napiszę: alergia na proszek do prania lub płyn do płukania?
      • a.n.a0 Re: menopauza? 16.06.16, 12:38
        tak juz robiłam wszystko, prałam wodą, prasowałam, wszystko co mozliwe
        • arim28 Re: menopauza? 16.06.16, 12:41
          Moze test na chlamidie?
    • a.n.a0 Re: menopauza? 16.06.16, 12:39
      Mam niedoczynnośc tarczycy, badam hormony, lekarz badania widział, sa w normie, to chyba nie od tarczycy.
    • yoma Re: menopauza? 16.06.16, 15:27
      A ile pijesz? Płynów dziennie. Ale tak uczciwie, kawa się nie liczy.
      • a.n.a0 Re: menopauza? 16.06.16, 20:11
        Poje rano szklanke wody 0,25, pozniej kawe 0,25. W pracy pije kawe 0,25 albo jak nie kawa to sok marchwiowy 0,5. Nieraz jeszcze herbate 0,25. Ale nie zawsze.
        W domu pije max szklanke wody. Malo czy duzo?
        • martewa11 Re: menopauza? 16.06.16, 21:55
          takie objawy mogą towarzyszyć brakom magnezu i wit. B2. Poczytaj o tym w internecie
        • yadrall Re: menopauza? 16.06.16, 22:29
          Malo-do tego powinas dodac conajmniej 0.5-1 litra wody. Kawa wysusza organizm.
        • yoma Re: menopauza? 16.06.16, 23:00
          Bardzo mało. Jesteś wysuszona jak ta żaba u Brzechwy. Kawę odejmij od reszty bilansu.

Żaden lekarz nigdy o to nie pytał?

A alkohol? Pytam bez złośliwości, bo też odwadnia.
          • a.n.a0 Re: menopauza? 17.06.16, 07:03
            Alkoholu nie pije. Czasem pol piwa zezem raz na kwartal. Slodyczy nie jem bo tez myslalam ze z cukru mnie swedzi. Nabial to tylko mleko w kawie. Nic wiecej. Nie lubie serow itd.
            • a.n.a0 Re: menopauza? 17.06.16, 07:05
              Miako byc pol piwa razem z mezem na kwartal.
          • kamunyak Re: menopauza? 17.06.16, 10:32
            >Bardzo mało. Jesteś wysuszona jak ta żaba u Brzechwy.

do ogólnego bilansu wchodzi też woda z pozywienia, zdaje mi się. Czyli zupy, owoce takze.
            Ogolnie powinno być to 1,5 - 2,00 l a braki w spozyciu wody to raczej nie tylko swędzenie okolic intymnych. Nawet powiedziałabym, że taki objaw raczej nie występuje, chyba, ze jakos indywidualnie. Za to jest wiele innych tego objawów. Przede wszystkim chce sie pić, czujemy suchośc w ustach bo organizm sam domaga się uzupełnienia wody. Przesuszenie widać po skorze bo zaczynają się tu klopoty, pojawiają się bóle mięśni, głowy, zaparcia itd.
            Podobnie zresztą jest w przypadku innych braków, o jakich mowa niżej. Charakterystycznym symptomem braku magnezu sa skurcze nóg a nie swędzenie okolic intymnych, które moze być wtórne a nie jedyne.
            Tu mowa o, w zasadzie, miejscowym objawie. I miejscowo bym szukała.
            Warto poczytać zapalenie sromu, objawy to właśnie swędzenie i moze prowadzić do zakażenia pecherza moczowego.
            • yoma Re: menopauza? 17.06.16, 12:23
              Co nie zmienia faktu, że Ana mocno za mało pije. No chyba że się żywi samą zupą na śniadanie, obiad i kolację, ale nawet wtedy byłoby za mało.

I śluzówki nasze kochane wysychają, że ha.
            • yoma Re: menopauza? 17.06.16, 12:23
              Co nie zmienia faktu, że Ana mocno za mało pije. No chyba że się żywi samą zupą na śniadanie, obiad i kolację, ale nawet wtedy byłoby za mało.

I śluzówki nasze kochane wysychają, że ha.
              • a.n.a0 Re: menopauza? 17.06.16, 12:42
                Dzis postanowiłam pić dużo.
                W związku z tym wypiłam 0,25 wody rano, pozniej kawa 0,25 i do tej pory woda słabo gazowana 1,5 l.
                Niestety mam pęcherz pełny i często chodzę do toalety i nie mogłam dzis dojść myslalam ze sie zesikam. Trochę chyba przeholowałam.
                Natomiast trochę jeszcze mnie swędzi.
                Będe duzo piła i sprawdzę czy to wina właśnie tego.
    • aquella Re: menopauza? 16.06.16, 20:31
      nabiał i cukier out z diety i po problemie
    • a.n.a0 Re: menopauza? 29.06.16, 13:37
      Byłam u alegrologa, diagnoza pokrzywka. Dostałam lek.
    • himenek5 Re: menopauza? 27.12.16, 20:38
      Kobieto, ty nie masz menopauzy, bo jesteś za młoda. ja miałam bardzo ostrą pokrzywkę -atakowała moja szyję, ramiona, dekolt, twarz, puchły mi oczy, przez ok. 8 miesięcy po zażyciu Furaginu, który nigdy mi do tego momentu nie szkodził. Po 8 miesiącach bezsilności, chodzenia po lekarzach, brania sterydó w i leków przeciwalergicznych, zaczęłam sama dogłębnie czytac i studiować wszystko o pokrzywce, jak również bacznie obesrwować swój organizm i zauważyłam, że pokrzywka występuje po jedzeniu. To już był duży krok do przodu. Następne pytanie było: po jakich produktach żywnościowych? Na początku odpowiedź była: po wszystkich. zaczęłam dietę eliminacyjną, i krok po kroju odkryłam, że po cukrze i węglowodanach ma gwałtowny wysyp bąbli, po innych produktach pokarmowych, np. mięso, czy nabiał-umiarkowany, a po zielonych warzywach nie mam wcale. To już był kamień milowy w walce z pokrzywką. Wyeliminowałam całkowicie cukier i prawie całkowicie węglowodany i pokrzywka była bardzo umiarkowana, ale wciąż beż leków p-w alrgicznych nie przechodział. Wszystko wskazywało na obecność pasożytów, które żywią się cukrem i węglowodanami i zostawiają swoje odchody w naszym organiźmie. badania laboratoryjne w kierunku pasożytów są długie i żmudne, a ja jestem bardzo zapracowana, więc szłam dalej w kierunku diety i eliminacji pasożytów. Poprosiłam lekarkę z przychodni o Zentel, który zażyłam 2 razy; kupiłam sobie zioła p-w pokrzywce u Bonifratrów, które regularnie piję, pieję również zioła od Bonifratrów p-wko pasożytom i staram sie corac rzadziej brać Telfexo, czyli leki p-w alergiczne. Obecnie biorę Telfexo co 5-6 dni, co jest dużym postepem, zważywszy, że przedtem brałam go 2x dziennie z miernym skutkiem. Wiem, że czeka mnie jeszcze długa droga w walce z pokrzywką, ale przy tej diecie jest duuuuuży postęp i dodatkowy plus-nabrałam sił witalnych, i nie jestem już wiecznie śpiącym i przyulonym człowiekiem. A mam 50 lat. Powodzenia! Zaobserwuj, po czym masz pokrzywkę i skoryguj swoją dietę.
    • oto_ja84 Re: menopauza? 28.01.17, 18:42
      Jestem ciekawa czy zdiagnozowala sie już Pani bo wpis był już chwilę temu. Ja mam ten sam problem a lekarze mnie ignorują bo niby wszystko jest ok, ale nie są w mojej skórze! Mają mnie pewbie za hipochondryka. A ja najzwyczajniej w świecie mam juz serdecznie dość męczę sie z tym od 3 lat. Opisując swoje problemy to tak jakby Pani opisywała moje.
    • oto_ja84 Re: menopauza? 28.01.17, 18:45
      Jeśli ktokolwiek przechodził podobne męki i został zdiagnozowany to niech da jakaś nadzieje mi bo ja juz wyczerpalam wszystkie możliwości! !!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka