Dodaj do ulubionych

Help - brak miesiączki i luteina

21.06.16, 08:11
no jak w tytule, spóźnia mi się 10 dzień, pierwszy dosłownie raz w życiu (poza ciążą), zwykle miałam cykle krótkie takie 24 dni a nawet 22, a teraz to. Mam 40 lat czy to już początki menopauzy (szok i niedowierzanie).
Z tej paniki popędziłam do lekarza, który zalecił mi Luteinę 50 mg.
Macie jakieś doświadczenia w tym temacie. Brać toto czy czekać cierpliwie aż sama się pojawi??
Obserwuj wątek
    • anika772 Re: Help - brak miesiączki i luteina 21.06.16, 08:22
      Mam doświadczenia, luteinę miałam brać 5 dni, potem odstawić i czekać na miesiączkę, i tak przez trzy cykle. Podziałało. Potem wszystko wróciło do normy, nie wiem skąd te wybryki.
      Żeby ustalić czy to początek menopauzy, musiałabyś zrobić badania hormonów.
      • rylik11 Re: Help - brak miesiączki i luteina 21.06.16, 09:06
        w jakim wieku Cię to dopadło? I po tych 5 dniach dostałaś?
        Najbardziej paradoksalne w tym jest to, że dawno nie czułam się tak dobrze, więc gdyby nie świadomość, że jednak się spóźnia to byłoby ok.
    • snakelilith Re: Help - brak miesiączki i luteina 21.06.16, 10:56
      Raz spóźnia się miesiączka, a ty panikujesz? Jesteś automatem, czy jak? Wyluzuj i ciesz się, że nie krwaiwsz. Mnie cykle ostatnio się skracają i zamiast normalnych 28-30 mam 26-28. Upierdliwe to, gdyby miała co 22, to bym się pochlastała. wink Ale poważnie, skracanie się cyklu, to objaw premenopauzy, więc nie jest wykluczone, że te pokazujące się 22 dni były tego sygnałem. W ogóle krótkie cykle masz, więc na twoim miejscu zbadałabym sobie hormony. Luteiny bym nie brała. Po co? Byś zaczęła krwawić i myślała, że wszystko jest ok? Lepiej sprawdź co jest przyczyną zatrzymania miesiączki i co twój organizm zrobi od samości. No i nawet u regularnie miesiączkujących zdarza się czasem przedłużony cykl, też takie miewałam. Zwykle przy planowaniu urlopu, oczywiście po to, by okres wypadł złośliwie na wyjeździe. wink
      • rylik11 Re: Help - brak miesiączki i luteina 21.06.16, 11:45
        No może nie panikuję jakoś strasznie smile. Od "samości" to wg lekarza "zdecyduje się" zamiesiączkować za jakieś 2 - 3 tyg. Wybieram się na wakacje i mam stresa aby tam mnie nie zalało jakoś dramatycznie czyli jakieś czyszczenia itd. itp.
    • liisa.valo Re: Help - brak miesiączki i luteina 21.06.16, 10:59
      Jak lekarz zalecił, to brać. Brałam kiedyś jak mi okres wcięło i to na pół roku chyba. Brałam podjęzykowo, ja miałam tydzień stosować. Potem okres pojawił się bezproblemowo.
    • wuika Re: Help - brak miesiączki i luteina 21.06.16, 11:47
      Doświadczenie niestety mam. Spodziewaj się tego, że może wystąpi reakcja na hormony (humory suspicious), weź, odstaw, poczekaj chwilę. Przy czym niekoniecznie musisz dostać okres zaraz po odstawieniu. Może to potrwać potem jeszcze z kilka dni, zależy, czy organizm już prawie w blokach startowych czeka, czy się rozleniwił w tym miesiącu konkretnie. Aha, progesteron też różnie na kobiety działa i niektóre dostaną okres podczas jego stosowania, a niektóre dopiero po odstawieniu i spadku poziomu progesteronu po kilku kolejnych dniach. Każda z tych reakcji jest normalna i nie stresuj się żadną z nich smile
      • rylik11 Re: Help - brak miesiączki i luteina 21.06.16, 11:53
        Moje hormony są tak rozleniwione, że dawno tak fajnie się nie czułam... no normalnie happy cała jestem (no prawie smile , więc jak zacznę brać ... to się rodzinka zdziwi...
        • rylik11 Re: Help - brak miesiączki i luteina 21.06.16, 11:56
          A tak poważnie mówiąc, znacie kogoś kto tak wcześnie miał menopauzę?
          Czy są jakieś złe tego skutki? Czas się zbierać?
          • wuika Re: Help - brak miesiączki i luteina 21.06.16, 12:16
            Ale jednokrotna nieregularność to nie jest ŻADEN powód do niepokoju przecież smile Jeden 'dziwny' cykl w roku to norma, a jego wystąpienie, nawet jeśli nie miałaś takich nigdy wcześniej, to jeszcze nie oznacza, że już menopauza czeka za drzwiami. Lekarz zapewne tego też nie sugerował, prawda?
            • rylik11 Re: Help - brak miesiączki i luteina 21.06.16, 12:30
              Właśnie lekarz jakby sugerował, mam dziwne cykle, ale od lat - max 26 dni (jak byłam piękna i młoda) a ostatnie lata miałam coś takiego, że jeden miesiąc miałam 26 potem 24, 22, 24, 26 i tak w kółko ale to zawsze było tak max 27 dni. teraz faktycznie wypadałby ten długi okres ... ale nie aż tak długi.
              Ktoś wyżej napisał, że te krótkie cykle mogą sugerować, że coś się dzieje,
              kurcze moja babcia rodziła jeszcze w wieku 42 lat, mama menopauzę miała lekko po 50, no a ja się sypię... sad
              • kalina_lin Re: Help - brak miesiączki i luteina 21.06.16, 12:48
                Skrócenie się cyklu może sugerować premenopauzę. Jak miałaś zawsze takie, to taka twoja uroda. Tez tak mam całe życie. średnio co 24 dni, ale krócej też bywało, zwłaszcza w wakacje. ALe dwa razy w zyciu miałam cykl po około 35 dni, bez wyraznego powodu.
    • otomanaiczipsy Re: Help - brak miesiączki i luteina 21.06.16, 12:17
      Raz w życiu brałam (brak okresu), lekarz mnie ostrzegał, że luteina zwiększa płodność. Akurat zaszłam w ciążę zaraz w pierwszym cyklu po, więc by się zgadzało smile.
    • kozica111 Re: Help - brak miesiączki i luteina 21.06.16, 12:43
      Ciąże wykluczasz?

Owulacja nie jest o stałej porze w cyklu, wystarczy ze owu sie przesunęła o kilka dni np; z powodu stresu, upału, choroby i cykl automatycznie sie wydłuży.
      • rylik11 Re: Help - brak miesiączki i luteina 21.06.16, 12:58
        Wykluczam, miałam usg robione.
        • kalina_lin Re: Help - brak miesiączki i luteina 21.06.16, 13:03
          USG w pierwszych dniach nie zawsze pokaże ciążę. Dużo zależy od klasy sprzętu.
          Jedyne co może na 100% wykluczyć, to badanie beta hcg w laboratorium. Przejdź się dla pewności, to będzie pewnie ze 30zł kosztować.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Help - brak miesiączki i luteina 21.06.16, 13:06
      Skoro ci przepisał to bierz. Po co iść do lekarza po czym się nie stosować do jego zaleceń?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka