Dodaj do ulubionych

Emigrantki z UK - czemu nie macie bryt. paszportu?

24.06.16, 14:18
Ryzyko wyjścia było ewidentne od dość długiego czasu. Czemu nie macie brytyjskiego paszportu? Pytanie kieruję oczywiście do tych osób, które mieszkają w UK wystarczająco długo, aby móc ubiegać się o obywatelstwo.

Gdybym wciąż mieszkała w UK na pewno dużo lepiej bym się dziś czuła będąc posiadaczką brytyjskiego paszportu. W UK nie mieszkam od jakiegoś czasu ale i tak ze świadomością, że ten paszport posiadam jakoś mi lepiej dziś.

Współczuję emigrantom, bo uczucie niepewności i będzie niestety obecne przez najbliższe miesiące...

Obserwuj wątek
    • princess_yo_yo Re: Emigrantki z UK - czemu nie macie bryt. paszp 24.06.16, 14:27
      kto nie ma?
      • papierowa_mysl Re: Emigrantki z UK - czemu nie macie bryt. paszp 24.06.16, 14:30
        No np ktoś z wątku obok stresuje się obecną sytuacją a od 12 lat mieszkają w UK.
        • lusitania2 Re: Emigrantki z UK - czemu nie macie bryt. paszp 24.06.16, 14:33
          a to lianis stresuje brak paszportu?
        • joa66 Re: Emigrantki z UK - czemu nie macie bryt. paszp 24.06.16, 14:34
          ale ewentualny kryzys (jeżeli do niego dojdzie) będzie uderzał we wszystkich, posiadaczy paszportów też smile
        • princess_yo_yo Re: Emigrantki z UK - czemu nie macie bryt. paszp 24.06.16, 14:39
          a to paszport jest gwarancja bezpieczenstwa przed kryzysem ekonomicznym? intrygujacy pomysl, napisz prosze cos wiecej na ten temat.
          • papierowa_mysl Re: Emigrantki z UK - czemu nie macie bryt. paszp 24.06.16, 14:45
            Nie chodzi przecież o sam kryzys ekonomiczny (myślałam, że to jest oczywiste). Ja gdybym dziś mieszkała w UK (i nie miała brytyjskiego paszportu) miałabym większe obawy o swój los niż emigrant, który ten paszport posiada (i to też mi się wydaje raczej oczywiste).
            • princess_yo_yo Re: Emigrantki z UK - czemu nie macie bryt. paszp 24.06.16, 14:46
              ale w watku obok stres nie jest wynikiem braku paszportu, skad wiesz ze watkodajka obok nie ma brytyjskiego paszportu?
              • papierowa_mysl Re: Emigrantki z UK - czemu nie macie bryt. paszp 24.06.16, 14:50
                No w tej kwestii masz rację. Założyłam że nie ma paszportu i bardziej pod tym kątem to rozpatrywałam niż kryzysu ekonomicznego.
    • papierowa_mysl Re: Emigrantki z UK - czemu nie macie bryt. paszp 24.06.16, 14:38
      A tak z ciekawości, osoby z brytyjskim obywatelstwem (takim nabytym po kilku latach mieszkania w UK) mogły głosować w referendum?
      • princess_yo_yo Re: Emigrantki z UK - czemu nie macie bryt. paszp 24.06.16, 14:40
        a dlaczego niby by nie mogly?
      • najma78 Re: Emigrantki z UK - czemu nie macie bryt. paszp 24.06.16, 17:43
        papierowa_mysl napisała:

> A tak z ciekawości, osoby z brytyjskim obywatelstwem (takim nabytym po kilku la
        > tach mieszkania w UK) mogły głosować w referendum?

Idiotyczme pytanie.
    • szpil1 Re: Emigrantki z UK - czemu nie macie bryt. paszp 24.06.16, 14:42
      papierowa_mysl napisała:

> Ryzyko wyjścia było ewidentne od dość długiego czasu.

Bzdura. Jeszcze rok temu nic na to nie wskazywało.
      • papierowa_mysl Re: Emigrantki z UK - czemu nie macie bryt. paszp 24.06.16, 14:46
        W moim mniemaniu: "rok temu" = "od dość długiego czasu"
        • szpil1 Re: Emigrantki z UK - czemu nie macie bryt. paszp 24.06.16, 14:49
          Ja myślę, że dla wielu ludzi Brexit to było takie słowo=straszak, ot wszyscy o tym mówią, ale nie ma prawa się zdarzyć. Ja np. o paszport sie nie ubiegałam, bo mi nie był do niczego potrzebny.
          • annajustyna Re: Emigrantki z UK - czemu nie macie bryt. paszp 24.06.16, 14:54
            To teraz juz wiesz, ze jednak byl...
            • papierowa_mysl Re: Emigrantki z UK - czemu nie macie bryt. paszp 24.06.16, 14:57
              To samo pomyślałam ale ugryzłam się w język smile Dla mnie oczywistym jest, że są takie osoby.
            • princess_yo_yo Re: Emigrantki z UK - czemu nie macie bryt. paszp 24.06.16, 14:58
              i nadal sie moze ubiegac wiec nic straconego.
              • papierowa_mysl Re: Emigrantki z UK - czemu nie macie bryt. paszp 24.06.16, 15:01
                Jeszcze może a co będzie za jakiś czas nie wiadomo. Moim zdaniem pośpiech jest tu wskazany.
                • najma78 Re: Emigrantki z UK - czemu nie macie bryt. paszp 24.06.16, 17:46
                  papierowa_mysl napisała:

> Jeszcze może a co będzie za jakiś czas nie wiadomo. Moim zdaniem pośpiech jest
                  > tu wskazany.

Za jakis czas tez bedzie mogla. Dla tych ktorzy spelniaja warunki czyli 5 lat zycia w uk, udokumentowanej pracy najlepszym wyjsciem zanim zrobia obywatelstwo jest wystapienie o permament resident
                  • riki_i Re: Emigrantki z UK - czemu nie macie bryt. paszp 24.06.16, 18:22
                    Nie sądzę. Przecież logiczne jest, że teraz masa imigrantów rzuci się po brytyjskie paszporty. Zaostrzenie zasad naturalizacji jest pewne jak dwa razy dwa. Ja bym składał wniosek czym prędzej.
              • saszanasza Re: Emigrantki z UK - czemu nie macie bryt. paszp 24.06.16, 18:40
                princess_yo_yo napisała:

> i nadal sie moze ubiegac wiec nic straconego.

Niestety stracony został głos w referendumuncertain Przypuszczam, że takich "straconych" głosów było bardzo dużo i myślę, że z powodzeniem pokryłyby te brakujące kilka procent które zaważyły na wyniku referendumuncertain
                • szpil1 Re: Emigrantki z UK - czemu nie macie bryt. paszp 24.06.16, 19:32
                  saszanasza napisała:
                  >
                  > Niestety stracony został głos w referendumuncertain Przypuszczam, że takich "stracony
                  > ch" głosów było bardzo dużo i myślę, że z powodzeniem pokryłyby te brakujące ki
                  > lka procent które zaważyły na wyniku referendumuncertain

Stracone głosy? A jesteś pewna, ze 100% imigrantów, którzy maja też paszporty brytyjskie była przeciw Brexitowi?
                  • saszanasza Re: Emigrantki z UK - czemu nie macie bryt. paszp 24.06.16, 23:31
                    Ja niczego nie jestem pewna, natomiast uważam, że to co wydarzyło się w UK, to jak u nas z PISem - niefortunny zbieg zdarzeń, które wywołały konsekwencje, na które nikt nie był przygotowany.
                    • joa66 Re: Emigrantki z UK - czemu nie macie bryt. paszp 24.06.16, 23:45
                      Chyba trochę tak było. Ton debaty publicznej/kampanii podobny, jej poziom agresji podobny. (p.s. pomijam już Johnsona, który czasami mi Kurskiego przypomina - nie z wyglądu rzecz jasna)
            • szpil1 Re: Emigrantki z UK - czemu nie macie bryt. paszp 24.06.16, 17:34
              annajustyna napisała:

> To teraz juz wiesz, ze jednak byl...

Dlaczego?
          • papierowa_mysl Re: Emigrantki z UK - czemu nie macie bryt. paszp 24.06.16, 14:54
            W obecnej sytuacji myślę, że pewnie warto byłoby to zrobić. Na pewno będzie spore oblężenie na instytucje, które się tym zajmują ale osobiście nie czekałabym na rozwój wydarzeń.
    • d.o.s.i.a Re: Emigrantki z UK - czemu nie macie bryt. paszp 24.06.16, 17:14
      Bo nie lubimy byc poddanymi jakiejs tam krolowej...? Dobra odpowiedz?
    • lianis Re: Emigrantki z UK - czemu nie macie bryt. paszp 24.06.16, 17:31
      Nie mam paszportu bo po pierwsze nie mam ciaglosci pracy, zrezygnowalam z pracy po macierzynskim na kilka lat, po drugie nie czuje sie na tyle zwiazana emocjonalnie z wielka brytania zeby czuc potrzebe bycia obywatelka, tym bardziej ze przed skutkami kryzysu gospodarczego on nie chroni, po trzecie zawsze mi bylo nie po drodze z egzaminem i kosztami.
      Faktem, ze dalby mi on prawo do glosowania w tym referendum, ale nie sadzilam ze brexit jest mozliwy, a do niczego ponad to ten paszport nie byl mi potrzebny do tej pory. Byc moze zweryfikuje teraz swoje stanowisko i o niego wystapie.
      • najma78 Re: Emigrantki z UK - czemu nie macie bryt. paszp 24.06.16, 17:48
        A jestes mezatka i jesli tak to maz ma obywatelstwo? Wtedy nie potrzebna ci ciaglosc pracy, wystapic mozesz o nie jako zona British citizen.
        • lianis Re: Emigrantki z UK - czemu nie macie bryt. paszp 24.06.16, 17:52
          Tak i tak, ale patrz punkt drugi i trzeci, nie pililo mnie do tego
          • najma78 Re: Emigrantki z UK - czemu nie macie bryt. paszp 24.06.16, 18:03
            Wiec gdybys chciala wystapic o obywatelstwo nie bedziesz miala problemu z jego uzyskaniem. Do ciebie nalezy decyzja.
    • jahns Re: Emigrantki z UK - czemu nie macie bryt. paszp 24.06.16, 17:48
      Posiadam paszport od kilku lat, to ze go mam jefnak w niczym nie umniejsza mojego strachu zwiazanego z tym co sie teraz moze wydarzyc. Chodzi mi oczywiscie o krach ekonomiczny czy tez zwykla papierologie i dodatkowe czynnosci wyjazdowe zwiazane chocby z wyjazem na jeden dzien do Paryza, o Polsce nie wspominajac. Bo teraz to ja bede musiala sie postarac o paszporty polskie dla dzieci, zeby uniknac spraw okolowizowych
      • astomi25 Re: Emigrantki z UK - czemu nie macie bryt. paszp 24.06.16, 18:11
        Nie rozumiem,wyjscie z Uni to automatycznie obowiazek wizowy?.Norwegowie tez nie potrzebuja jadac do Polski
        • joa66 Re: Emigrantki z UK - czemu nie macie bryt. paszp 24.06.16, 18:15
          A Polacy nie potrzebowali wizy do UK zanim weszliśmy do Unii. smile Ponieważ nikt nie wie co naprawdę się dzieje i do czego brexitowe referendum doprowadzi, w przestrzeni publicznej, netowej, medialnej i "na żywo" ludzie mówią o wszystkim co im do głowy przyjdzie.
          • annajustyna Re: Emigrantki z UK - czemu nie macie bryt. paszp 24.06.16, 22:21
            Ale potrzebowali zezw na prace.
    • 21mada Re: Emigrantki z UK - czemu nie macie bryt. paszp 24.06.16, 20:13
      Bo nie byl mi potrzebny i nadal nie jest. Jesli bedzie mi niezbedny, to wtedy zaczne myslec o wyrobieniu go.
    • sueellen Re: Emigrantki z UK - czemu nie macie bryt. paszp 24.06.16, 22:44
      Bo mi nie jest do niczego potrzeby? I nie robię w majty z powodu Brexitu... podobnie jak inni moi znajomi nieanglicy z różnych części Europy.
    • plain-vanilla Re: Emigrantki z UK - czemu nie macie bryt. paszp 24.06.16, 23:18
      Bo ci, ktorzy mogli aplikowac, woleli wydac tysiac funtow na wakacje. Nie chcialo im sie uczyc do egzaminu z wiedzy o zyciu i historii WB. Jak w 2013 r. wprowadzili obowiazkowy egzamin jezykowy, to poprzeczka poszla w gore. 30% z automatu odpadlo w przedbiegach. Znam takich, co mieszkaja 10 lat i nie skleca zdania po angielsku. Drugie 30% nie zarejestrowalo sie w WRS, czyli droge do obywatelstwa mieli zamknieta i do maja 2017 r. nie beda mogli aplikowac. Jest tez czesc patriotow, ktorzy nie chcieli przyrzekac wiernosci krolowej brytyjskiej. W 2015 r. wprowadzilo obowiazek posiadania stalej rezydentury (nastepny wydatek) plus podniesli ceny za aplikacje.
      Masz odpowiedz.
      • baltycki Re: Emigrantki z UK - czemu nie macie bryt. paszp 24.06.16, 23:40
        I co Ci przeszkadzalo podawanie wznioslych powodow?
        https://image.spreadshirtmedia.net/image-server/v1/designs/5089788,width=178,height=178,version=1385819961/Spielverderber.png
    • baltycki Re: Emigrantki z UK - czemu nie macie bryt. paszp 24.06.16, 23:23
      > Czemu nie macie brytyjskiego paszportu?
      Nie lataja do USA.
    • joa66 Wolne miasto Londyn 24.06.16, 23:54
      big_grin

www.bbc.com/news/blogs-trending-36620558?ocid=socialflow_facebook&ns_mchannel=social&ns_campaign=bbcnews&ns_source=facebook
      • paulixs1 Re: Wolne miasto Londyn 25.06.16, 01:16
        Ja nie mam, bo 1000? fajniej wydać na wakacje, dom czy buty, mam natomiast dziecko, które jest British citizen, a i męża Anglika też swego czasu miałam, dom na kredyt mam, pracę i ciągłość zatrudnienia od 2004, o i jestem też permanent resident. Zaspokoiłam ciekawość?
        Miałam dziś fazę na ooo Let's panic and carry on, ale w sumie po co? A przybyłam tu w 2004 w czerwcu 19-go. Wczoraj wieczorem przed spaniem jeszcze UK optowała za pozostaniem, a już rano był Brexit. Może ja głupia jestem, a nie to co emama.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka