Dodaj do ulubionych

Melon a ból gardła

01.07.16, 14:53
W zeszłym roku kilka razu jadłam melony i za każdym razem już w trakcie jedzenia zaczynało mnie boleć gardło i bolało przez kilka godzin. Dałam sobie z nimi spokój. Ale w tym roku pomyślałam, że spróbuję jeszcze raz i wczoraj zjadłam na kolację. Gardło bolało mnie po nim całą noc i jeszcze co chwilę chrząkałam. Co to jest, alergia? Nadwrażliwość na jakieś olejki eteryczne? Może są czymś pryskane? Generalnie nie jestem na nic uczulona. Ma tak któraś z Was?
Obserwuj wątek
    • peonka Re: Melon a ból gardła 01.07.16, 15:21
      Ja po melonie zawsze mam gorączkę albo przynajmniej czuje się tak, jakbym ja miała. Wiec moze coś w tym jest...? Ciekawe. Może ktoś rozwiąże tę zagadkę wink
    • maggi9 Re: Melon a ból gardła 01.07.16, 15:27
      Tez mnie po melonach jakby szczypie gardło - bo ból to za dużo powiedziane. I nie jakoś długo, może godzinę, dwie.
    • oqoq74 Re: Melon a ból gardła 01.07.16, 15:28
      Pewnie alergia.
      Melon może uczulać. Można też reagować na melona w wyniku alergii krzyżowej na trawy, zboża, lateks, seler.
      Objawy zapalenie jamy ustnej, świąd i obrzęk, obejmować może też podniebienie i gardło.
    • demonii.larua Re: Melon a ból gardła 01.07.16, 16:09
      Melon często wyłazi w krzyżowej alergii.
      • silenta Re: Melon a ból gardła 01.07.16, 16:22
        Właśnie poczytałam na co może być to krzyżowa alergia ale na te rzeczy nie reaguję (brak danych co do ambrozji). Widać to prosta alergia na melona smile A szkoda bo po melonie pięknie mi schodzą obrzęki z nóg.
        • alpepe Re: Melon a ból gardła 01.07.16, 17:34
          napisz proszę coś więcej ot tych obrzękach i o melonie jako sposobie.
          • silenta Re: Melon a ból gardła 01.07.16, 18:55
            To nie sposób. Ja tylko zauważyłam, że na mnie tak działa zjedzenie melona. Dużo po nim sikam i jak często mam dżinsy opięte na jednej łydce tak po melonie, np. dziś, mam luz w nogawce. Truskawki podobnie mi działają.
    • gama2003 Re: Melon a ból gardła 01.07.16, 16:15
      Mnie tak ,, szczypie,, język po świeżym ananasie. Z puszki jest ok.
      • sandrasj Re: Melon a ból gardła 01.07.16, 16:59
        Ananas ma enzymy które powodują że "trawi nas" w trakcie jedzenia. To trochę coś innego. Oczywiście alergię też możesz miec niewykluczone.
        • gama2003 Re: Melon a ból gardła 01.07.16, 17:02
          A to nie wiedziałam. Dzięki, doczytam smile.
      • karme-lowa Re: Melon a ból gardła 01.07.16, 19:57
        Ja po świeżym ananasie mam prawie skręt jelit i raz zemdlałam z bólu. A ananas uwielbiam.
    • zurekgirl Re: Melon a ból gardła 01.07.16, 17:05
      Mam tak samo, gardlo drapie okropnie, musze je leczyc jak przy przeziebienu sad Na nic innego nie mam alergii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka