Dodaj do ulubionych

Rana po szyciu

01.08.16, 12:30
Dziewczyny, doradźcie bo nie wiem co robić.
Syn bardzo poważnie rozciął sobie nogę, ma kilka ran, szyty był z czwartku na piątek. W szpitalu (szpital za granicą) miał raz zmieniony opatrunek, podawany był dożylnie antybiotyk. Wczoraj wrócił do domu. Zalecenia lekarzy ze szpitala - tylko zmieniać opatrunki, nic poza tym, nie trzeba psikać octeniceptem, nie przemywać. Rany ładnie się goją, są suche, nie ma stanu zapalnegoani żadnego wysięku (dziś rano zmieniałam mu opatrunek).
Pamiętam, że jak sama miałam ranę po cesarce - miałam ją delikatnie przemywać wodą i szarym mydłem, a potem osuszać.
I teraz sama nie wiem - czy zostawić synowi te rany w spokoju, zmieniać tylko opatrunki, tak jak mówili lekarze w szpitalu, i niech się goją same, czy myć te rany, osuszać je i dopiero zakładać opatrunki? zdjęcie szwów dopiero w przyszłym tygodniu.
Obserwuj wątek
    • szmytka1 Re: Rana po szyciu 01.08.16, 12:42
      Rany po wyrostku, usuwanym w PL nie kazali niczym przemywać. Kazali za jakiś czas przyjść na zdjęcie szwów i tyle. Zagoiło się bez komplikacji.
    • kalina_lin Re: Rana po szyciu 01.08.16, 12:53
      Rana po cesarce myłam razem z resztą ciała pod prysznicem, zwykłym żelem do kąpieli. Później się wycierałam ręcznikiem i wsio. Żadnej specjalnej pielęgnacji.
    • rulsanka Re: Rana po szyciu 01.08.16, 12:56
      Jeżeli nie ma wysięku to ja w ogóle nie zakładałabym opatrunku... Rany najlepiej goją się gdy jest dostęp powietrza. Octeniseptem możesz pryskać.
    • iwles Re: Rana po szyciu 01.08.16, 13:11
      Octeniseptem i bez opatrunków, a i to niedługo, tydzień półtora tyg max.
      A do mycia są fajne naturalne mydla z nanosrebrem.
    • bergamotka77 Re: Rana po szyciu 01.08.16, 13:24
      Rob jak radzili lekarze. A co mu się stało, że się tak poważnie pokaleczyl?
      • aperol.spritz Re: Rana po szyciu 01.08.16, 13:44
        Wszedł w szklane drzwi sad dobrze ze nic gorszego mu się nie stało, ma głębokie rany na nodze, ale szcześliwie tętnicy nie przeciął
        • 1matka-polka Re: Rana po szyciu 01.08.16, 13:49
          A to ciekawe, bo kiedyś w każdym M3 były drzwi z szybą. I dzieci wybijały te szyby łbami, rękami i nogami a o jakiś większych skaleczeniach nie słyszałam. Takie to komunistyczne szkło. Mój brat osobiście przyjął na czachę. Nic mu się nie stało.
          • aperol.spritz Re: Rana po szyciu 01.08.16, 13:53
            Drzwi były dosyć duże, tarasowe.
            • 1matka-polka Re: Rana po szyciu 01.08.16, 14:01
              No ja rozumiem, tylko się tak zastanawiam, te szyby w drzwiach też były dosyć duże, pewnie z 70x120 cm...
              • iwles Re: Rana po szyciu 01.08.16, 14:08
                No widzisz, a ja znam takich, którzy rozwalili sobie cos tymi szybami w drzwiach M3, albo innego M.
                • 1matka-polka Re: Rana po szyciu 01.08.16, 14:23
                  Biorąc pod uwagę powszechność występowania tych drzwi z szybą i częstotliwość ich bicia, to powinien co tydzień ktoś ginąć z wykrwawienia, a jednak tak się nie działo...
          • askastar Re: Rana po szyciu 01.08.16, 14:17
            Mój kolega parę lat temu w Sylwestra wpadł na takie szklane drzwi właśnie, przeciął jakaś tętnice pod pachą i wykrwawil się zanim na pogotowie znajomi się dodzwonili sad
        • bergamotka77 Re: Rana po szyciu 01.08.16, 14:07
          O kurcze, współczuję! To niech mu się pięknie goi biedaczkowi.
        • 1matka-polka Re: Rana po szyciu 01.08.16, 14:26
          Próbujecie odszkodowanie wyciągnąć? Przecież to nie jest normalne, żeby szyba pękała od wejścia w nią...
          • aperol.spritz Re: Rana po szyciu 01.08.16, 15:10
            Dobrze się czujesz? Dziecko weszło w szybę żeby dostać odszkodowanie? Skoro tak sugerujesz to pewnie sama byś chciała kasę wyciągać.
            • 1matka-polka Re: Rana po szyciu 01.08.16, 15:26
              Nie zrozumiałaś mnie. Dziwnym jest, że szyba pękła od zwykłego wejścia w nią. Być może była felerna? Dlatego sugeruję zainteresowanie się tematem.
              • aperol.spritz Re: Rana po szyciu 01.08.16, 15:37
                Nie wiem jaka była szyba, syn był na wakacjach z dziadkami. Uderzył dosyć mocno kolanem, szyba pękła. Wystąpię na pewno o zwrot kosztów pobytu babci w szpitalu, bo na to są rachunki. Jezeli chodzi o zadośćuczynienie - nie wiem co zrobię, muszę się zastanowić, przeczytać owu.
                Na razie interesuje mnie to żeby syn wyzdrowiał i żeby blizny były jak najmniejsze i jak najlepiej wygojone.
    • shige Re: Rana po szyciu 01.08.16, 14:57
      Jeśli z raną pod opatrunkiem jest wszystko ok to nic nie trzeba robić.
      Jeśli już bardzo Pani chce coś zrobić to wystarczy popsikać octeniseptem.
      Będzie wszystko dobrze!smile
    • madame_edith Re: Rana po szyciu 01.08.16, 15:34
      Jeśli się ładnie goi to nic nie rób.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka