Dodaj do ulubionych

ci zrobic ?

02.08.16, 10:17
Dziewczyny, pomóżcie ...... Mieszkam w bloku i od paru dni latają mi po balkonie szerszenie. Mam założone siatki w oknach i drzwiach balkonowych, a mimo to wleciały mi do mieszkania. Przeprowadziłam śledztwo skąd przylatują i dopytałam sąsiadki czy u niej też się pojawiają i brakło mi słów. Z rozbrajającym uśmiechem stwierdziła, że tak , bo one mają u niej gniazdo na balkonie w pustej budce lęgowej i właśnie ją przygotowuję na zimę. Naliczyła ich około 20 sztuk ! i nie zamierza nic z tym zrobić, bo one nie są agresywne a ona nie zamierza ich mordować ! A ja się ich boję i boję się, że mogą ugryźć dzieci! Na razie zakazałam wstępu na balkon, pranie suszę w mieszkaniu, bo strach na balkon wyjść, żeby ich nie przynieść razem z rzeczami do mieszkania. Poradźcie co mogę zrobić ?? Z sąsiadką nie chcę wojny o szerszenie, ale wkurzyła mnie jej beztroska.
Obserwuj wątek
    • kaz_nodzieja Re: ci zrobic ? 02.08.16, 10:23
      Zadzwoń na straż pożarną, oni też zajmują się takimi interwencjami. W sytuacji zagrożenia zdrowia i życia sąsiadka nie będzie miała nic do gadania. U nas na osiedlu byli i zniszczyli czy też przenieśli takie gniazdo.
      • jakikato Re: ci zrobic ? 02.08.16, 10:33
        Sąsiadka wyjechała na urlop. Szerszenie latają. Czy interwencja straży jest możliwa pod nieobecność włąścicieli mieszkania ?
        • e-kasia27 Re: ci zrobic ? 02.08.16, 10:38
          Skoro to na balkonie, to mogą z zewnątrz chyba zadziałać.
        • oqoq74 Re: ci zrobic ? 02.08.16, 10:42
          Straż zareaguje jeśli będzie zagrożenie życia lub zdrowia. W praktyce jeśli ktoś z domowników jest uczulony, jest alergikiem. Przyjadą i zlikwidują gniazdo. W innej sytuacji mogą skierować do firm specjalistycznych.
          Sąsiadka pewnie nie zdaje sobie sprawy jakie zagrożenie mogą szerszenie stanowić.
        • liisa.valo Re: ci zrobic ? 02.08.16, 10:48
          Zgłoś, wlezą przez balkon, od zewnątrz.
    • gama2003 Re: ci zrobic ? 02.08.16, 10:37
      Nie cackałabym się z samopoczuciem sąsiadki. Zadzwoniłabym na policję, zgłosiła problem z sąsiadką i fakt zagrożenia zdrowia i życia ( osobisty mąż i córka uczuleni jak pieron). Pewnie pokieruja do straży,
    • gama2003 Re: ci zrobic ? 02.08.16, 10:43
      Życie rodziny jest mi bardziej miłe niż samopoczucie sąsiadki. Natychmiast dzwonię do strazy i na policję. Zgłaszam problem, mówię, że mimo siatek zalatują mi do domu. I ze owady są agresywne. To samo produkuję na piśmie i wysyłam do w/w oraz wspólnoty/spółdzielni.
      Jest to temat bez dyskusji, sąsiadka może mi dożywotnio pluć pod nogi. Widziałam akcje po ugryzieniu szerszenia. Dziękuję.
    • wuika Re: ci zrobic ? 02.08.16, 10:50
      Jak szerszenie, to dzwoń na straż pożarną i zgłoś, że u sąsiadki takiej a takiej są, zagrażają Tobie, a ona nie robi z tym nic. Może oni doprowadzą ją do porządku w tej sprawie?
      • jakikato Re: ci zrobic ? 02.08.16, 11:02
        Zgłosiłam w administracji i czekam na odzew. Podejmą interwencję, bo spółdzielnia ma umowę z firmą dezynsekcyjna.
    • wilowka Re: ci zrobic ? 02.08.16, 15:07
      Straż koniecznie. Szerszenie to zagrożenie
    • jowita771 Re: ci zrobic ? 02.08.16, 15:11
      Sąsiadka niepoważna. Napisz, jak się skończyła cała akcja, jak już będzie po wszystkim i co sąsiadka na to.
      • mariola233 Re: ci zrobic ? 02.08.16, 15:33
        Wpisz swoją odpowiedźdaj znać
      • bezo750 Re: ci zrobic ? 02.08.16, 15:43
        Ostatnio znaleźliśmy gniazdo os w żywopłocie. Zadzwoniłam na straż pożarną -przyjechali zabrali gniazdo i wywieźli do lasu. Bez problemu. Niestety zabierali je w ciągu dnia i za dwa dni miałam nowe gniazdo . Zadzwoniłam jeszcze raz i przyjechali wieczorem, zabrali wywieźli. Nic nie musiałam tłumaczyć o uczuleniu czy zagrożeniu życia, tym się zajmują po prostu.
    • triismegistos Re: ci zrobic ? 02.08.16, 15:44
      Jakem zwierzolubna, stroniąca od pieniactwa dobra sąsiadka zadzwoniłabym po straż miejską, żeby się rozprawili z paskudami.
      • kaz_nodzieja Re: ci zrobic ? 02.08.16, 16:10
        Straż pożarną, nie miejską.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka