Dodaj do ulubionych

(Nie)zawodnosc samochodow

19.08.16, 08:02
Nie mieszkam w Europie i mam doswiadczenia z tamtejszymi markami samochodow.
W lutym i marcu przyszlego roku wybieramy sie Eu i potrzebny nam bedzie samochod. Robimy objazdowke. W internecie znalazlam oferty dlugoterminowego wynajmu (leasing) samochodow marki Peugeot, Renault i Citroen. Zamierzam na pierwszy miesiac wynajac samochod sredniej wielkosci (4 osoby), pozniej nieco mniejszy (2 osoby). Zakladajac, ze ofety sa dosc podobne jezeli chodzi o cene, to ktora z tych marek jest bardziej niezawodna czy w zasadzie sa podobne? Z tego co przeczytalam sa to samochody nowe, lub prawie nowe. Imydz zwiazany z dana marka jest mi zupelnie obojetny wink.
Obserwuj wątek
    • olinka20 Re: (Nie)zawodnosc samochodow 19.08.16, 08:33
      W zasadzie podobne, ale zaraz tu sie zbiegnie tłum, ze nieeee, do du..bo francuzy to chała, tylko niemieckie itd wink
      Mamy citroena od kilku lat, na serwisie bywa tylko na przegladach, w rodzinie są jeszcze 2 citroeny, wczesniej była renówka. Problemów nie zanotowałam.
    • princesswhitewolf Re: (Nie)zawodnosc samochodow 19.08.16, 08:37
      wynajmij cos japonskiego. Ja nie ryzykuje z samochodami francuskimi. Ale szczerze mowiac to beda to NOWE samochody wiec nie ma znaczenia jaki, bo w dzisiejszych czasach nowe samochody sa zawsze niezawolne. nowe tzn takie do 1 roku.

nie oplaca sie bardziej kupic samochod a potem sprzedac? Pewno nie bedziecie miec czasu na sprzedaz?
    • zuleyka.z.talgaru Re: (Nie)zawodnosc samochodow 19.08.16, 08:39
      Wolałabym japończyka.
    • z_lasu Re: (Nie)zawodnosc samochodow 19.08.16, 09:36
      W przypadku marek o ugruntowanej pozycji na rynku trudno mówić, że jedna marka jest bardziej zawodna od drugiej. Bywają bardziej awaryjne modele i roczniki (w każdej marce).
    • premeda Re: (Nie)zawodnosc samochodow 19.08.16, 09:48
      One wszystkie na jednym poziomie są, więc brałabym bardziej komfortowe, w tym przypadku Renault. Choć Peugeoty też są wygodne z tego co mąż mówi, ale ja nie miałam okazji jeździć.
      • rerekum1 Re: (Nie)zawodnosc samochodow 19.08.16, 10:35
        Jeśli chodzi o komfort, to citroeny słyną z kanapowego zawieszenia, nimi się płynie.

Spójrz też na ranking awaryjności ADAC, tylko weź poprawkę że to Niemcy go robią, więc wiadomo że czołówka będzie niemiecka, ale konkretne modele wymienionych marek możesz sobie porównać.
        Ja bym się nie bała że nowe auto się zepsuje, a jeśli nawet to chyba wypożyczalnia to załatwi?
        • z_lasu Re: (Nie)zawodnosc samochodow 19.08.16, 11:31
          Nie wiem co to jest "zawieszenie kanapowe", ale z tego co kojarzę, to nowe Citroeny nie wychodzą już w wersji z rewelacyjnym zwieszeniem hydropneumatycznym.
    • mamusia1999 Re: (Nie)zawodnosc samochodow 19.08.16, 10:28
      dużo po Europie jeżdżę i awarie na drodze widziałam już chyba każdej marki. mój były renault wymagał częstych napraw, ale nigdy takiej na drodze. wiec bierz, jak ktoś pisał, wygodniejsze ( dla mnie renault to samochody z komfortem o klasę wyższym niż cena) tylko z dobrym serwisem awaryjnym.
    • thea19 Re: (Nie)zawodnosc samochodow 19.08.16, 10:46
      nowe w wiekszosci wytrzymuja bez wiekszych awarii w czasie gwarancji. teraz nie ma niezawodnych marek. i nie ma znaczenia czy japonskie, niemieckie, francuskie czy wloskie. poczytaj sobie ile wezwan serwisowych ma ktora marka jesli bardzo chcesz porownywac niezawodnosc. ja auta kupuje tylkiem (musi byc wygodne), oczami (musi byc ladne) i rozumem (musi byc duze i bezpieczne). znaczek na amsce ma drugorzedne znaczenie, choc taty albo skody nie kupie.
    • solejrolia Re: (Nie)zawodnosc samochodow 19.08.16, 11:31
      Moi znajomi (nie jedna, a kilka par, zupełnie nieznających się z sobą) zawsze wypozyczają Volvo, zwłaszcza jak to ma byc długoterminowo.
    • evee1 Re: (Nie)zawodnosc samochodow 19.08.16, 14:43
      Dzięki. Poszukam jeszcze innych stron i porównam co oferują. Ze względu na chorobę lokomocyjną wolę "twardsze" samochody, w pływających od razu robi mi się niedobrze uncertain.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka