Dodaj do ulubionych

Do przeciwniczek aborcji

09.10.16, 12:34
Co byście zrobiły, gdyby Waszą 14-letnią córkę zgwałcił 50-letni psychol, który właśnie uciekł z psychiatryka i okazało się, że ona jest w ciąży?

Pytanie przeciwniczek aborcji, katoliczek, zwolenniczek pro-life.
Obserwuj wątek
    • kfugktru23 Re: Do przeciwniczek aborcji 09.10.16, 12:37
      Pewnie modliłyby się. Ja jestem ciekaw co by zrobiły gdyby okazało się że jest to ciąża pozamaciczna.
      • stara.mostowiakowa Re: Do przeciwniczek aborcji 09.10.16, 12:41
        Może poświęciłyby córkę i uznały że "bóg tak chciał". A nie, może jednak cichcem wywiozłyby na 1 dzień na Słowację, uznając, że ich przypadek jest wyjątkowy i jedyny w swoim rodzaju.
      • albertynaa Re: Do przeciwniczek aborcji 09.10.16, 12:47
        kfugtru23
        Ty znowu w okolicach kobiecej macicy się plączesz?
        Prawdziwy maczo z ciebie big_grin
    • albertynaa Re: Do przeciwniczek aborcji 09.10.16, 12:39
      Partnera z psychiatryka na przepustkę Ci wypuszczają?
      • szarsz Re: Do przeciwniczek aborcji 09.10.16, 12:43
        A coś na temat?
      • kfugktru23 Re: Do przeciwniczek aborcji 09.10.16, 12:46
        A nie wypuszczają? Ze szpitala zawsze może wyjść, to nie psychuszka.
      • ra-sowa Re: Do przeciwniczek aborcji 09.10.16, 12:53
        no dobrze, jak ci robi różnicę, to taki który w psychiatryku nie był.
        Mnie też interesuje takie zagadnienie, nie spotkałam jeszcze nikogo, kto wprost by odpowiedział na takie pytanie - tak jestem przeciwnikiem aborcji. Więc coś na temat?
        • nathasha Re: Do przeciwniczek aborcji 09.10.16, 14:44
          terlikowski odpowiedzial - moze nie na az tak doslowne, ale wlasnie o ciaze w przypadku swojej 12-letniej corki i orzekl ze namawialby do donoszenia ciazy. a potem na pytanie dlaczego nie zaadoptuje dziecka z ciezkimi uszkodzeniami z donoszonej ciazy powiedzial ze nie ma wolnego pokoju ale w sumie z zona o tym rozmawiali. Hipokryzja level master.
    • gama2003 Re: Do przeciwniczek aborcji 09.10.16, 12:56
      Nic nie napiszą - to oczywiste, że jest to ten właśnie wyjątkowy przypadek. Nawet spowiedź nie będzie potrzebna.
    • kropkacom Re: Do przeciwniczek aborcji 09.10.16, 12:57
      Jestem absolutnie za wyborem kobiety w temacie, ale takie przedstawienie problemu i zdawanie takich pytań mi się nie podoba. I nie chodzi o drastyczność. Nie, nie... Większość gwałtów jest zapewne bardziej prozaiczna. Tak, gwałcicielem może być na przykład sąsiad w wieku poszkodowanej. I co? Trochę mniejszy dramat? Dla poszkodowanej na pewno nie, ale dla reszty? Gwałciciel nie jest psychicznym obwiesiem więc i ciąża powinna być z buta kontynuowana wbrew poszkodowanej?
      • kropkacom Re: Do przeciwniczek aborcji 09.10.16, 12:58
        Wiem, pytanie nie było do mnie.
      • feliz_madre Re: Do przeciwniczek aborcji 09.10.16, 13:04
        Oczywiście, że nie, ale przyznaj, że jednak inaczej wygląda sprawa urodzenia dziecka z gwałtu, gdy dochodzi obciążenie genetyczne chorobą psychiczną.
        • kalina_lin Re: Do przeciwniczek aborcji 09.10.16, 13:40
          Wygląda dokładnie tak samo. Większość ludzi ma różnego rodzaju obciązenia genetyczne, a dzieci na ogół rodzą się zdrowie.
          Dziecka z gwałtu nie chciałabym urodzić, choćby było najzdrowsze i najpiękniejsze na świecie.
        • kropkacom Re: Do przeciwniczek aborcji 09.10.16, 14:06
          Nie, nie przyznam.
          • milva24 Re: Do przeciwniczek aborcji 09.10.16, 14:42
            Dokładni. Taką samą traumą byłaby ciąża po gwałcie przez chłopaka ofiary.
    • feliz_madre Re: Do przeciwniczek aborcji 09.10.16, 12:58
      Chciałabym przeczytać choć kilka szczerych odpowiedzi. To jest olbrzymia tragedia i problem dla całej rodziny, więc proszę - bez kpin, agresji i złośliwości.
    • jolcix Re: Do przeciwniczek aborcji 09.10.16, 13:12
      ja zadałam takie pytanie koledze, który jest przeciwnikiem aborcji i ma 12 letnią córkę, powiedział mi, ze wychowują ją tak, że ona wie, że aborcja to zło, i że nakłaniali by ją bardzo mocno na poród, ewentualnie zgodzili by się, żeby oddała dziecko.
      Ogólnie byliby przy niej , wspierali.
      Nie ma opcji by usunęła
      • y_y Re: Do przeciwniczek aborcji 09.10.16, 13:42
        Ale dlaczego mieliby się godzic by oddala? Może niech wychowają jak swoje?
        • jolcix Re: Do przeciwniczek aborcji 09.10.16, 14:03
          Wiesz, to taki ewentualny akt dobroci smile
    • miriam38 Re: Do przeciwniczek aborcji 09.10.16, 14:06
      Ja takze rozmawialam ze zdecydowanymi przeciwnikami i nic by nie zrobili. Wychowali dziecko, ewentualnie adopcja.
      Dziecko nie musi odziedziczyc choroby psychicznej po ojcu, może byc zdrowe. Gdzieś tam czytalam, ze czesciej dziedziczy się choroby psychiczne po matce ( nie pamietam źródła i nie wiem czy bylo ono rzetelne) .
      Ja osobiście nie umiem sobie wyobrazić siebie do końca w tej sytuacji ( aktualnie jestem w wyczekanej ciazy z ukochana osoba).
      Mialam jednak myśl, że moglabym pokochać dziecko.
    • szarsz Re: Do przeciwniczek aborcji 09.10.16, 14:17
      Na takie pytanie żaden z przeciwników aborcji Ci nie odpowie. A jeśli odpowie, to wyłącznie gładkim frazesem o świętości życia. Ile to będzie miało wspólnego z realnym życiem? Moim zdaniem niewiele.
    • karolaa93 Re: Do przeciwniczek aborcji 09.10.16, 14:20
      Odpowiem za siebie:
      gdyby taka sytuacja przytrafiła się mojej córce to ostatnią rzeczą do której bym ją namawiała to aborcja. Myślę, że najpierw powinien zająć się nią psycholog i pomóc w tej traumie.
      Jeśli chodzi o ciążę, to ja bym to dziecko adoptowała i wychowała.
      • kropkacom Re: Do przeciwniczek aborcji 09.10.16, 14:24
        No, ciąża raczej nie zmniejsza traumy. Wręcz na odwrót. Moim skromnym zdaniem.
        • karolaa93 Re: Do przeciwniczek aborcji 09.10.16, 14:31
          ale czy w takim razie myślisz, że aborcja wymaże gwałt z pamięci kobiety?
          pozbywając się ciąży uleczy zranioną psychikę?
          a moim skromnym zdaniem nie wolno pomnażać zła.
          • beataj1 Re: Do przeciwniczek aborcji 09.10.16, 14:35
            No ale urodzenie dziecka gwałcicielowi (zwłaszcza jeśli się jest do tego zmuszonym) jest dokładnie pomnażaniem zła.
            Jest trwaniem w traumie, patrzeniem jak rośnie i się rozwija. Jest przenoszeniem genów gwałciciela dalej.
            I nie chodzi o to że dziecko jest winne. Jest efektem. Niechcianym, wciśniętym na siłę w macice najpierw przez gwałciciela a potem przez ustawodawcę.

O ile zrozumiałabym gdyby niemiłościwie nam panująca władza zaczęła od porządnych programów wsparcia dla kobiet po gwałcie. Takich z udowodnionymi wynikami w postaci szczęśliwie urodzonych dzieci a potem dopiero waliła po kobietach ustawami. Ale zaczęcie od torturowania kobiet i oczekiwanie że one to zniosą z godnością jest po prostu podłe.
            • karolaa93 Re: Do przeciwniczek aborcji 09.10.16, 14:41
              Zupełnie się z tobą nie zgadzam.
              to dziecko nie byłoby żadnym ''przenoszeniem genów gwałciciela" - byłoby NOWYM osobnym bytem. I zabijanie go nie umniejszyłoby traumy gwałtu.

Nie namawiałabym córki do aborcji, okazałabym jej wszelaką pomoc i wsparcie łącznie z adopcją tego dziecka. Takie jest MOJE stanowisko.
              • mama303 Re: Do przeciwniczek aborcji 09.10.16, 14:48
                karolaa93 napisał(a):

> to dziecko nie byłoby żadnym ''przenoszeniem genów gwałciciela"
                byłoby, niestety, choroby psychiczne się dziedziczy
                • milva24 Re: Do przeciwniczek aborcji 09.10.16, 14:50
                  Jak również inne choroby rodzinne.
              • szarsz Re: Do przeciwniczek aborcji 09.10.16, 16:47
                > ''przenoszeniem genów gwałciciela"

A czyich? Ducha Świętego?
                Nieustannie mnie zadziwia, że o człowieczeństwie ma świadczyć wyłącznie obecność ludzkiego genomu. Ten sam komplet genów, pochodzący od gwalciciela, przestaje mieć jakiekolwiek znaczenie. To jak to jest w końcu?
                • kfugktru23 Re: Do przeciwniczek aborcji 09.10.16, 16:52
                  Skoro ludzki genom świadczy o duszy to szympansy ją mają? No bo skoro są nam bliższe genetycznie od pijawek to mają bliżej niż one. Więc jest jakieś stopniowanie. Poza tym zaśniad też ma duszę? Bo genom ma ten sam co człowiek.
              • minor.revisions Re: Do przeciwniczek aborcji 09.10.16, 19:36
                >Nie namawiałabym córki do aborcji, okazałabym jej wszelaką pomoc i wsparcie łącznie z adopcją tego dziecka.

A jeżeli córka w ramach tej wszelkiej pomocy chciałaby aborcję to też by miała twoje wsparcie?
          • ra-sowa Re: Do przeciwniczek aborcji 09.10.16, 14:36
            a tabletkę"po" dałabyś, czy też nie?
            • karolaa93 Re: Do przeciwniczek aborcji 09.10.16, 14:44
              nie
              • zona_glusia Re: Do przeciwniczek aborcji 09.10.16, 15:14
                A czy rozważałabyś to, że Twoja córka mogłaby w takiej sytuacji targnąć się na życie swoje i dziecka.
                Niepodanie antykoncepcji "po" w przypadku gwałtu to barbarzyństwo.
              • ra-sowa Re: Do przeciwniczek aborcji 09.10.16, 15:39
                A jeśli w ten sposób "zdjęłabyś" z córki część skutków tego gwałtu?
                Ja to rozumiem tak, że sama wzięłabym odpowiedzialność za to, co się stało. Obroniłabym , córkę od traumy ciąży. Bo w takim przypadku tak o ciąży bym myślała
                Jak mogłabym powiedzieć zgwałconemu dziecku 13 letniemu - teraz dziecko musisz podjąć decyzję czy urodzisz czy nie. Zresztą, jaką decyzję, skoro dziecko miałoby urodzić.
                Czyli córko, spotkało cię, to co cię spotkało, a teraz musisz zmierzyć się ze skutkami, bo to twoje dziecko, urodzisz i zdecydujesz czy oddasz czy wychowasz.
              • paszczakowna1 Re: Do przeciwniczek aborcji 09.10.16, 21:42
                Masz w ogóle córkę? Bo jeśli tak, to przydałby się nadzór kuratora sądowego, bo to co piszesz to planowanie maltretowania. Albo nie rozumiesz, co piszesz, albo jesteś psychopatką.
          • olena.s Re: Do przeciwniczek aborcji 09.10.16, 15:01
            Bardzo wiele kobiet (przypominam choćby wojnę jugosowiańską) nie wyobraża sobe zaś niczego innego poza usunięciem ciąży z gwałtu. Włąsnie ze względu na swoją psychikę i dalsze życie.
            Dla mnie osobiscie przy starszej córce (powiedzmy 14 i w górę) poparłabym każdą decyzję jednoznacznie wskazując, że do opcji wyboru należy również przerwanie ciazy. Przy młodszej - pewnie sama bym zdecydowała o przerwaniu.
          • kropkacom Re: Do przeciwniczek aborcji 09.10.16, 15:20
            Nie, nie wymaże ale nie pozwoli o nim myśleć każdego dnia. Tak na logikę weź to chociaż.
          • minor.revisions Re: Do przeciwniczek aborcji 09.10.16, 19:42
            >ale czy w takim razie myślisz, że aborcja wymaże gwałt z pamięci kobiety?

Czy zgwałcona córce powiesiłabyś nad łóżkiem zdjęcia gwałciciela żeby co rano były pierwszą rzeczą jaką widzi i czy gdyby próbowała je usunąć to też byś jej tłumaczyła że nawet jak je wyrzuci to nie zmienia to faktu że i tak została zgwałcona więc to niczego nie zmieni? Odpowiedź uzasadnij.
      • milva24 Re: Do przeciwniczek aborcji 09.10.16, 14:41
        A czy masz świadomość że córka ryzykowałaby donoszenie ciąży życiem lub zdrowiem a wnuk mógłby być skrajnym wcześniakiem z wszelkimi tego reperkusjami? Ewentualnie córka po traumie gwałtu i noszenia dziecka z gwałtu musiałaby jeszcze się zmierzyć z traumą śmierci tego dziecka.
        • karolaa93 Re: Do przeciwniczek aborcji 09.10.16, 14:44
          każda jedna ciąża, każdej kobiety to ryzyko, ty będąc w ciąży miałaś tą świadomość?
          • milva24 Re: Do przeciwniczek aborcji 09.10.16, 14:48
            Co innego ciąża u dorosłej kobiety co innego i 12 latki. Poczytaj sobie statystyki, choć one zazwyczaj dotyczą matek starszych, około 15 r.ż. a i tak jest dużo większe ryzyko nadciśnienia, zatrucia ciążowego, wcześniactwa i niskiej masy urodzeniowej noworodka. To chyba nawet 30% sięga. Dużo większe ryzyko śmierci przy porodzie stąd zalecane rozwiązanie przez cc (i komplikacje z tym zwiazane).
          • milva24 Re: Do przeciwniczek aborcji 09.10.16, 14:49
            Inne pytanie. Ile Twoja córka ma lat?
      • mama303 Re: Do przeciwniczek aborcji 09.10.16, 14:46
        karolaa93 napisał(a):

> Jeśli chodzi o ciążę, to ja bym to dziecko adoptowała i wychowała.

a zastanowiłaś sie jakby to dziecko sie czuło wiedząc, że jest dzieckiem zwyrodniałego psychopaty, że jest na tym świecie poprzez krzywdę jego matki/siostry. Zastanowiłaś sie jakby czuła sie Twoja córka widząc codziennie owoc makabry, jakiej kiedyś doświadczyła, który niewiadomo czy jest jej dzieckiem czy rodzeństwem
        • karolaa93 Re: Do przeciwniczek aborcji 09.10.16, 14:59
          Kocham dzieci miłością wielką. Marzy mi się wielki dom, gdzie zabrałabym je wszystkie te uduszone w beczkach, te utopione i te zabite podczas aborcji. WSZYSTKIE bym zabrała gdyby to było w mojej ludzkiej mocy. Dzieci te otoczyłam miłością i dała im dom, którego im niestety tu na ziemi nie dano.
          • milva24 Re: Do przeciwniczek aborcji 09.10.16, 15:00
            A ile masz swoich?
          • ra-sowa Re: Do przeciwniczek aborcji 09.10.16, 15:44
            Karola, a wziełaś dotychczas choć jedno? Jakie było - nieuleczalnie chore, czy zdrowe?. Lub jakoś wymiernie mu pomogłaś, lub pomagasz?
            Nie modlitwą lub jednorazową wpłatą?
          • mama303 Re: Do przeciwniczek aborcji 09.10.16, 16:03
            karolaa93 napisał(a):

> Dzieci te otoczyłam miłości
            > ą i dała im dom, którego im niestety tu na ziemi nie dano.

to bardzo ładnie z Twojej strony ale jak nie miałaś doczynienia z dziećmi odrzuconymi to możesz nie wiedzieć o czym piszesz. Sama miłość może nie wystarczyć.
          • anorektycznazdzira Re: Do przeciwniczek aborcji 09.10.16, 16:11
            "Kocham dzieci miłością wielką. Marzy mi się wielki dom, gdzie zabrałabym je wszystkie te uduszone w beczkach, te utopione i te zabite podczas aborcji. WSZYSTKIE bym zabrała gdyby to było w mojej ludzkiej mocy. Dzieci te otoczyłam miłością i dała im dom, którego im niestety tu na ziemi nie dano."

Super. A coś poza egzaltowanym teoretyzowaniem?
          • szarsz Re: Do przeciwniczek aborcji 09.10.16, 16:50
            > gdzie zabrałabym je wszystkie

No to kiedy zaczynasz?
            • milva24 Re: Do przeciwniczek aborcji 09.10.16, 17:24
              Ja sądzę, że to młoda dziewczyna, która jeszcze dzieci nie ma za to uległa górnolotnym ideom. I kiedy mówi, że namawiałaby córkę dwunastoletnią na donoszenie ciąży z gwałtu to mówi o jakimś hipotetycznym dziecku. Ja kiedy myślę o takiej sytuacji staje mi przed oczami moja własna córka i wiem, że nie naraziłabym jej zdrowia, także psychicznego.
          • woman_in_love wszystkich nie ratuj, daj dowód i uratuj chociaż 1 09.10.16, 17:31
            ale nie zdrowe i ładne, tylko takie właśnie mocno niechciane, po gwałcie i z uszkodzeniami
    • kfugktru23 Re: Do przeciwniczek aborcji 09.10.16, 14:49
      prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/934216,gwalt-sprawca-uciekl-alimenty-tez-aborcja.html ciekawostka - jeśli sprawca jest nieznany to matka nie otrzymuje od niego alimentów. To oczywiste. Ale nie dostaje ich również z funduszu alimentacyjnego. Pozostaje jej zasiłek z MOPSu. A jeśli jest znany i matka wystąpi o alimenty to sąd przyznaje mu prawa rodzicielskie. Kobiety, i wy się na to godzicie?
      • olewka100procent Re: Do przeciwniczek aborcji 09.10.16, 15:12
        Ten temat już się staje nudny.ile można gadać o jednym i tym samym
        • kfugktru23 Re: Do przeciwniczek aborcji 09.10.16, 15:16
          Do czasu aż Ordo Iuris zdelegalizują.
        • anorektycznazdzira Re: Do przeciwniczek aborcji 09.10.16, 16:13
          Aż ktoś to wreszcie naprawi. Oczekuję, że pro-lajferski, bogobojny, prorodzinny rząd jest najlepszy to tego celu.
    • kkalipso Re: Do przeciwniczek aborcji 09.10.16, 15:18
      Nie jestem przeciwniczką aborcji więc z pewnością nie czekałabym AŻ SIĘ OKAŻE. Strata czasu i nerwów.

"Lekarz powinien również poinformować o tym, czy trzeba wykonać dodatkowe badania, jakie leki powinna przyjąć. Tą drogą docieramy do meritum sprawy. Lekarz przyjmujący kobietę-ofiarę gwałtu powinien podać lub przepisać antykoncepcję doraźną. W Polsce dostępna jest już gama produktów antykoncepcji awaryjnej. Środek ten należy przyjąć jak najwcześniej, ale nie później niż 72h lub 120h po niezabezpieczonym stosunku. Jeżeli kobieta zajdzie w ciążę w wyniku gwałtu oczywiście może legalnie ją przerwać i tak też wynika z Ustawy o planowaniu rodziny, jednak procedura z tym związana zazwyczaj tak się przedłuża, że po prostu jest za późno na zabieg. Dlatego lepiej zadbać o to, by kobieta jak najszybciej dostała antykoncepcję doraźną."

• woman_in_love aborcja jest jak morder., czyli możemy się wyspow. 09.10.16, 17:38
      żałować za grzechy i pójdziemy do nieba. Przy okazji pozbędziemy się problemu.

A urodzenie dziecka z takiego gwałtu to koszmar jak życie bez ślubu: bo owoc gwałtu trwa i trwa, ciągle i ciągle, a my patrzymy w oczy potomkowi gwałciciela. I mamy zrąbane całe życie.

Więc wybór prosty: lepiej zabić jednorazowo i nie trwać w koszmarze, niż żyć bez ślubu albo urodzić i wychowywać dziecko z gwałtu.Amen.
    • amarili Re: Do przeciwniczek aborcji 09.10.16, 20:48
      nie mam bladego pojęcia. po prostu nie wiem. nie na wszystkie pytania można ot tak, po prostu odpowiedzieć.

jestem przeciwniczką aborcji, katoliczką, ale czy pro life - nie wiem, bo jestem za obecnym stanem prawnym / mimo swojej wiary i przekonań/, bo zycie nie jest czarno -białe. chyba nie chciałabym zaostrzenia ustawy.
    • triss_merigold6 Re: Do przeciwniczek aborcji 09.10.16, 21:45
      Odpowiem, mimo, że zupełnie nie jestem przeciwniczką aborcji.
      Dziecku - pigułka po. Jeżeli już zaistniałaby ciąża, to ginekolog natychmiast, bez podejmowania tematu czy może jednak chciałaby urodzić.
      Tylko ciężko patologiczni rodzice pozwalają na donoszenie ciąży przez 14-latkę czy 15-latkę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka