beataj1 27.10.16, 17:12 Dziewczynki. Kiedy nastawiacie? Bo w zeszłym roku jakoś się spóźniłam a w tym mam duże zamówienie na pierniki. I chce by było idealnie doskonale.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eliszka25 Re: Pierniczki Silje. 27.10.16, 17:17 jak ten rok mi zlecial, to juz czas pierniczenia sie zaczyna! Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Pierniczki Silje. 27.10.16, 17:20 z tego wrazenia zapomnialam odpowiedziec na pytanie . pierniczkow silje nie robie, ale na piernik staropolski nastawiam ciasto najdalej w polowie listopada. Odpowiedz Link Zgłoś
fionka884 Re: Pierniczki Silje. 28.10.16, 07:07 eliszko,czy mogę prosić Cię o przepis na piernik staropolski? Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Pierniczki Silje. 29.10.16, 00:17 Prosisz-masz : mojewypieki dopisujesz w wyszukiwarce piernik staropolski. Strony www nie wpisze, bo niby wykrywa spam . Polecam tez goraco cytowana pod przepisem ksiazke: W staropolskiej kuchni i przy polskim stole Maria Lemnis, Henryk Vitry, ktora nie tylko zawiera przepisy, ale przede wszystkim opisuje zwyczaje i klimat otaczajacy dane wypieki czy tradycje Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Pierniczki Silje. 27.10.16, 17:17 jeżeli chodzi o piernik staropolski (????) to możesz już robić ciasto. Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: Pierniczki Silje. 27.10.16, 17:23 chyba tak. Jako osoba ciężko uzależniona od foruma operuje terminologią forumową Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Pierniczki Silje. 27.10.16, 17:22 Mniej więcej w połowie listopada. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Pierniczki Silje. 27.10.16, 17:25 Zaraz po 1 listopada . Dwa ciasta na piernik i na pierniczki. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Pierniczki Silje. 27.10.16, 18:28 Tuż po 1 listopada. Dzięki za przypomnienie że to już lada chwila, trzeba składniki kupić Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Pierniczki Silje. 27.10.16, 19:09 Ja też nie. Nie rozumiem fenomenu tych pierniczków. Rok temu zrobiliśmy i część wyrzuciliśmy. Dużo smaczniejsze są np pierniczki jak alpejskie z moichwypieków. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Pierniczki Silje. 27.10.16, 19:28 Nie, nie są smaczniejsze. Po prostu Tobie bardziej smakują. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Pierniczki Silje. 27.10.16, 20:54 Macie widocznie podobne upodobania smakowe Moja rodzina jest zachwycona i bardzo na nie czeka. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Pierniczki Silje. 28.10.16, 08:24 Nie,no wcale zadna roznica u mnie tez jakos fanow nie zdobyly.2razy robilam,bo myslalam,ze cos nie wyszlo,a one po prostu takie sa w smaku dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Pierniczki Silje. 28.10.16, 13:04 Edel, ja robie piernik staropolski od kilku lat i dopiero od dwoch moja rodzina zaczela sie nim zajadac, a dopiero rok temu zrobil prawdziwa furrore. Bo bardzo duzo zalezy od skladnikow. Raz zrobilam mna miodzie spadziowym i smak zupelnie nie zachwycal , innym razem wrzucilam za duzo przypraw, bo zrobilam domowe i okazaly sie nadzwyczaj pikantne, a jeszcze dwa lata temu wsypalam ich za malo. Jeszcze wczesniej dodalam malo cukru- bo jakze i miod i cukier? I wyszly za malo slodkie. Teraz juz raczej trzymam sie przepisu i doswiadczenia. W tym roku chyba tez wyszlo w porzadku, bo surowe ciasto znikalo z miski. Zreszta nie kazdy musi lubic pierniki, tak jak nie kazdy lubi sernik czy makowiec. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Pierniczki Silje. 27.10.16, 18:49 Dajcie przepis ja tylko pamietam ze dlugo zimuja Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Pierniczki Silje. 27.10.16, 18:53 Proszę bardzo: www.cincin.cc/index.php?showtopic=2001 Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Pierniczki Silje. 27.10.16, 19:32 A czy jest jakiś wegetariański przepis na te pierniczki? Bez smalcu? Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Pierniczki Silje. 27.10.16, 19:34 Pojęcia nie mam, bo zawsze robię tak jak w przepisie. Masło, jak się domyślam, też nie wchodzi w rachubę? Spróbowałabym z olejem kokosowym.Powinny się udać. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Pierniczki Silje. 27.10.16, 20:08 Wydaje mi się, że Misterni w zeszłym roku pisała iż nie stosuje smalcu. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Pierniczki Silje. 28.10.16, 18:43 Daję masło zamiast smalcu i jest OK. Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: Pierniczki Silje. 01.12.18, 18:05 Zawsze masło. Pięknie wydobywa aromat przypraw. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Pierniczki Silje. 29.10.16, 00:02 nickbezznaczenia napisał(a): > Masło, jak się domyślam, też nie wchodzi w rachubę? Masło jest wegetariańskie. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Pierniczki Silje. 27.10.16, 20:14 Ja robię z masłem, ale to pewnie też nie wegetariańska opcja? Może z olejem kokosowym? Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Pierniczki Silje. 28.10.16, 06:56 Ze smalcem. Ale z powodzeniem dawalam masło. Moja teaciowa daje margarynę, zna ten przepis od wielu lat. Odpowiedz Link Zgłoś
biala_ladecka Re: Pierniczki Silje. 29.10.16, 00:15 ardzuna napisała: > A czy jest jakiś wegetariański przepis na te pierniczki? Bez smalcu? > Nigdy nie dodaję do nich smalcu, zawsze masło, a robię je od 7-8 lat. Ciasto nastawiam na przełomie listopada/grudnia, bo od października, to jednak za dużo czasu do namysłu dla mojej bogatej wyobraźni mikrobiologicznej Piekę w kilku partiach według potrzeb i zjadamy jeszcze ciepłe, prosto z blachy. Żadnego leżakowania w pudełkach. Świeżutkie są najprzepyszniejsze. Ciastem dzielę się z koleżankami i rodziną. Lubię te pielgrzymki do mojej michy Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Pierniczki Silje. 01.12.18, 18:33 Ichi, co do długiego zimowania, to raz zapomniałam i stały i stały sobiem w garażu w garnku. Jak je odkryłam w marcu albo kwietniu. Ciasto było smaczne, wiec upieklam😊 Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Pierniczki Silje. 27.10.16, 18:56 Ja zawsze w okolicach 11 listopada. Odpowiedz Link Zgłoś
salix.s Re: Pierniczki Silje. 27.10.16, 19:08 W pierwszą sobotę, po Wszystkich Świętych. Taka moja świecka tradycja. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Pierniczki Silje. 27.10.16, 19:34 Nie nastawiam. Kiedyś tak, ale potem nauczyłam się robić takie bez leżakowania, i robię na 2-3-5 dni przed Wigilią. Mam czas, to zagniatam ciasto i od razu wałkuję, foremkuję, piekę i dekoruję. Odpowiedz Link Zgłoś
jaulfa Re: Pierniczki Silje. 28.10.16, 09:53 Podrzucisz przepis? Ja w zeszłym roku znalazłam jakiś w internecie. Przy robieniu i dekorowaniu było sporo zabawy ale smakowo szału nie było Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Pierniczki Silje. 27.10.16, 19:59 Raz zrobiłam po przeczytaniu zachwytów na forum. Zagniotłam ciasto na początku grudnia i połozyłam na balkonie. I co? Zapomniałam o nim na śmierć. Upiekłam jakoś w 1 kwartale kolejnego roku. Nie wiem czy za długo leżakowało ale wcale mi nie smakowało... Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Pierniczki Silje. 27.10.16, 20:04 Jak zawsze w Dniu Niepodległości. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Pierniczki Silje. 27.10.16, 20:16 Tak z tydzień przed wigilią. Przechowuję w wyłożonych papierem śniadaniowym pudełkach i do każdego wkładam kilka plasterków jabłka- to gwarancja, że zmiękną. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Pierniczki Silje. 27.10.16, 20:52 Na jakiś tydzień przed wigilią pierniczki a piernik wcześniej. Bo piernik przekładam własnymi powidłami śliwkowymi i trzymam w szafce A na pierniczki muszę mieć czas bo wszystkie dekorujemy lukrem, kuleczkami i innymi cudami. Moja rodzina bardzo to wszystko lubi. Ja w ogóle staram się potrawy wigilijne robić wcześniej Barszcz dzień przed, uszka kilka dni wcześniej, pierogi tak samo. Resztę albo w dniu wigilii albo przynosi rodzina. Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia Re: Pierniczki Silje. 27.10.16, 20:31 Te Siljowe nastawiam zazwyczaj w połowie listopada Odpowiedz Link Zgłoś
danaide Re: Pierniczki Silje. 27.10.16, 23:48 Dla mnie Silje za ambitne były. Jakaś foremka się nade mną ulitowała i dała mi inny przepis - gdzieś na forum o książkach, tego roku znów będę szukać, bo cudne wychodzą i długie leżakowanie nie jest potrzebne. Dużo miodu gryczanego, dużo przypraw i jest git. Odpowiedz Link Zgłoś
lifecolor Re: Pierniczki Silje. 28.10.16, 05:43 Piekę od lat, zaczynam koło 5 listopada, są pyszne 50 dag miodu 2 niepełne szklanki cukru 25 dag masła lub margaryny 1 kg i 1 szklanka mąki tortowej 4 jaja 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej ½ szklanki mleka 1 szklanka siekanych orzechów włoskich ½ szklanki siekanej skórki pomarańczowej ½ szklanki rodzynek 1 czubata łyżka ciemnego kako 2 płaskie łyżeczki cynamonu 2 płaskie łyżeczki imbiru ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki mielonych goździków szczypta soli Miód, cukier i tłuszcz włożyć do garnka i mieszając podgrzewać do rozpuszczenia się wszystkich składników. Powstałą masę wystudzić. Do masy dodać mąkę, jaja, sól, kakao, przyprawy oraz rozpuszczoną w zimnym mleku sodę. Rodzynki sparzyć i drobno posiekać. Ciasto dobrze wyrobić, pod koniec dodać bakalie. Ciasto (które ma w tym momencie lepką konsystencję) należy przełożyć najlepiej do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego naczynia i przykryć lnianą ściereczką. Odstawić na kilka tygodni w chłodne miejsce. Ciasto powinno zmieniać konsystencję z lepkiej i luźnej na zwięzłą i twardawą. Po kilku tygodniach możemy przystąpić do pieczenia pierniczków. Ciasto należy zagnieść podsypując w miarę potrzeb mąką, następnie rozwałkować na grubość ok. 0,5cm i wykrawać pierniki. Piekarnik rozgrzać do ok. 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać pierniki i piec ok. 15 minut. Włożyć je do metalowej puszki i poczekać około tygodnia, aż zmiękną. Włożyć do puszki ćwiartkę jabłka-szybciej zmiękną Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli A one dobre? 28.10.16, 09:07 A one dobre? Że się Wam chce półtoramiesiąca czekać Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: A one dobre? 28.10.16, 12:57 Piernik staropolski, ktory robi sie wg zblizonej receptury, jest wysmienity i od dwoch lat jest hitem swiatecznym w naszym domu. ALE juz spraktykowalam, jak duzo zalezy od jakosci miodu dodanego do ciasta. I na pewno NIE WOLNO dawac spadziowego . Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: A one dobre? 28.10.16, 14:36 a czymś się różnią od zwykłych pierników, których nie trzeba robić kilka miesięcy? Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: A one dobre? 28.10.16, 18:31 Sa duzo smaczniejsze. Pieklam juz i pierniczki migdalowe i czekoladowe, i na szybko, i lebkuchen i jeszcze innych pare, ale tylko pierniczki i piernik staropolski tak sie rozplywaja w ustach . Odpowiedz Link Zgłoś
biala_ladecka Re: A one dobre? 29.10.16, 00:19 bywalec.hoteli napisał: > a czymś się różnią od zwykłych pierników, których nie trzeba robić kilka miesię > cy? Głownie tym, że możesz gości świątecznych zabawiać opowieściami o procesie leżakowania surowego ciasta i patrzeć, jak miny im rzedną z każdym kolejnym kęsem Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: A one dobre? 29.10.16, 00:09 Do torunskich polecaja lipowy, ja w tym roku dalam miod z rodzinnej pasieki (ktos z bliskiej rodziny ma od niedawna pasieke i mi podarowal). Miod jest naprawde swietny, tyle ze w porownaniu do sklepowych slodszy. W zeszlym roku staropolski robilam na miodzie wielokwiatowym przywiezionym z Polski (prezent od mamy), a inne pierniki najczesciej na miodzie kupionym w sklepie w UK (gdzie mieszkam). Spadziowy ma bardzo specyficzny smak i zapach, co dominuje w pierniku in minus. Polecam do herbaty i jako dodatek odzywczy ale nie do wypiekow, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
mikk25 Re: Pierniczki Silje. 28.10.16, 12:43 One wcale nie muszą leżeć na tym balkonie, robię tydzień wcześniej i są takie same. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Pierniczki Silje. 28.10.16, 13:11 Ja na balkonie nie trzymam bo u mnie na balkon wchodzą po pergoli koty. Jak się trafi jakiś pstrykający to ciasto byłoby do wyrzucenia Trzymam więc w lodówce. Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Pierniczki Silje. 28.10.16, 12:54 Ja juz nastawilam piernik staropolski. Surowe ciasto musialam bronic piersia i rekami, bo mi dzieciaki z miski wyjadaly . Byc moze zrobie jeszcze piernik torunski z maka zytnia. Odpowiedz Link Zgłoś